Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Θερμά συγχαρητήρια στη Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» που κέρδισε χρυσό δίπλωμα!
    13/08/2026
    Πρόταση στo LEADER για την αποκατάσταση του θεάτρου «Ν. Κούρκουλος»
    13/08/2026
    ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας: Βολές για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τα απορρίμματα
    13/08/2026
    Αυλωνίτης: Δεν ξεχνάμε τον ήρωα υποσμηναγό Αθανάσιο Μπεσλεμέ
    13/08/2026
    Μήνυμα Τρεπεκλή για τον 15Αύγουστο
    13/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τα Μπάσματα του Αγίου Σπυρίδωνος (pics)
    13/08/2026
    Υπάλληλοι ΥΠΑ Κέρκυρας: Τα προβλήματα σε εξοπλισμό και υποστελέχωση που τέθηκαν σε Γκίκα και Καρύδη
    13/08/2026
    ΕΛΑΣ: Εφιστά την προσοχή των πολιτών σε τηλεφωνικές απάτες και στην πιθανή χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη μίμηση φωνής
    13/08/2026
    Ηγουμενίτσα: Χειροπέδες σε 67χρονο για πλαστά έγγραφα και οπλοκατοχή
    13/08/2026
    Κατέληξε 77χρονος λουόμενος στην Πάλαιρο
    13/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άγγιξε το 1 εκατομμύριο επιβάτες τον Ιούλιο
    13/08/2026
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔOY Κέρκυρας
    04/08/2026
    Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
    03/08/2026
    Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για φορολογικές παραβάσεις
    02/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο «Το κουβαράκι των ονείρων» της Έλενας Καλούδη
    13/08/2026
    Mε επιτυχία, το 2ο Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα στους Αντιπερνούς
    13/08/2026
    Συναυλία της ΦΕΜ στο δημοτικό θέατρο Πειραιά
    13/08/2026
    Πάολα Ανδριωτάκη: «Μάνγκο και Αλάτι»
    13/08/2026
    Σήμερα, η συναυλία της Καποδίστριας στην Άνω Πλατεία
    12/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στη μάχη των πρoκριματικών του Παγκοσμίου T20 η Εθνική Ανδρών
    13/08/2026
    Eκτός τελικού στο Μπέρμιγχαμ η Παναγιώτα Δόση
    13/08/2026
    Στον Ιόνιο ο Δ. Ρουμελιώτης!
    11/08/2026
    ΝΑΟΚ: Λαμπρός εορτασμός για τα 90 χρόνια ιστορίας και αδελφοποίηση με τον Σύλλογο Ανεμόμυλου
    11/08/2026
    Eυρωπαϊκό Στίβου: Oριακά, εκτός τελικού η Καρύδη
    11/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η κλιματική κρίση φέρνει νέο κόστος στην καθημερινότητά μας
    13/08/2026
    Η Κέρκυρα και η Μαντόνα
    13/08/2026
    Φρένο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκεί όπου η κυβέρνηση πάτησε γκάζι (χωρίς εγγυήσεις)
    13/08/2026
    Κέρκυρα Film Office: Ένα νέο εργαλείο εξωστρέφειας, τουριστικής προβολής και προσέλκυσης διεθνών παραγωγών
    13/08/2026
    Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;
    10/08/2026
Ανάγνωση Τράπεζες: Στον πάγο οι πλειστηριασμοί για ένα χρόνο
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στον πάγο οι πλειστηριασμοί για ένα χρόνο

Στον πάγο η τροπολογία που νομιμοποιούσε τους servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds. Για κίνδυνο ενεργοποίησης της κρατικής εγγύησης για τις τιτλοποιήσεις και βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου χρέους κάνουν λόγο οι τράπεζες.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 20/10/2022
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Στον πάγο η τροπολογία που νομιμοποιούσε τους servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds. Για κίνδυνο ενεργοποίησης της κρατικής εγγύησης για τις τιτλοποιήσεις και βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου χρέους κάνουν λόγο οι τράπεζες.

Σοβαρές αντιδράσεις έχει «πυροδοτήσει» σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers) η απόφαση της κυβέρνησης να μην προωθήσει τελικά την τροπολογία που θα αντιμετωπίζει το θέμα της νομιμότητας των εταιρειών διαχείρισης να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Όπως έχει γράψει το news247.gr, από τις αρχές Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να συνταχθεί η τροπολογία, η οποία θα συνέδεε νομοθετικά το πλαίσιο τιτλοποιήσεων του 2003 με αυτό του 2015 δίνοντας επί της ουσίας την νομιμοποίηση στους servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Και η ενώ η συγκριμένη τροπολογία έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» και πλέον η όποια λύση θα πρέπει να αναζητηθεί μέσω του Αρείου Πάγου. Η ολομέλειά του, δηλαδή, θα κληθεί να αποφασίσει εάν και κατά πόσο οι servicers νομιμοποιούνται να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η Κυβέρνηση πήρε πίσω τις υποσχέσεις της προς τους servicers καθώς φοβήθηκε την πιθανή θύελλα αντιδράσεων που θα προέρχονταν από την Αντιπολίτευση και το πολιτικό κόστος ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Βαρύτατες συνέπειες

Μιλώντας στο news247.gr επικεφαλής εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών διαχείρισης τονίζει ότι «το νέο καθεστώς αρχικά ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες για να λάβει την τελική απόφαση και αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίσημη προεκλογική περίοδο και οι καλοκαιρινοί μήνες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η εκ νέου εκκίνηση των πλειστηριασμών που σχετίζονται με τη ρύθμιση θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2023, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Αύγουστο η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί. Ποιος οφειλέτης θα πληρώσει ή θα ρυθμίσει γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ο πίεση του πλειστηριασμού για σχεδόν ένα χρόνο από σήμερα;» επισημαίνει με νόημα ο ίδιος.

Στη συνέχεια, προσθέτει η ίδια πηγή, η απόφαση της Κυβέρνησης αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του Ηρακλή και κατ` επέκταση στο δημόσιο χρέος αλλά και στην υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων που οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουν. Συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ενεργοποιηθεί η κρατική εγγύηση τουλάχιστον για κάποιες από τις τιτλοποιήσεις, που εμφανίζουν ήδη υστέρηση και τα πλάνα των οποίων θα ελεγχθούν ως προς τις ανακτήσεις που έχουν επιτύχει στις αρχές τους 2023.

Παράλληλα η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα και την δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων, δηλαδή τις πωλήσεις δανείων από funds σε άλλα funds προκειμένου να ενισχυθούν εμπροσθοβαρώς τα έσοδα των τιτλοποιήσεων.

Το θέμα των εγγυήσεων του «Ηρακλή» αποτελεί «αγκάθι» έτσι κι αλλιώς, καθώς η Eurostat έχει θέσει θέμα και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων, αυτές να περάσουν στο δημόσιο χρέος.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, καταλήγει ο έμπειρος τραπεζίτης, κινδυνεύει και η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας, την ώρα που η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί μεγάλο στόχο.

Πως προέκυψε το θέμα

Το θέμα έχει δημιουργηθεί μετά από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρείες διαχείρισης (servicers), που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, Ηρακλή. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει τρεις διαδοχικές αποφάσεις για το θέμα και συγκεκριμένα τις 822/2022, 1102/2022 και 1343/2022, που έχουν προκαλέσει σύγχυση στο θέμα, καθώς η πρώτη (822/2022) απαγορεύει το σχετικό δικαίωμα για τις εταιρείες διαχείρισης, σε αντίθεση με τις άλλες δύο (1102/2022 και 1343/2022), που νομιμοποιούν το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η σύγχυση έχει προκληθεί λόγω του νομοθετικού κενού που υπάρχει στους δύο νόμους για τις τιτλοποιήσεις και συγκεκριμένα τον νόμο 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015, και το οποίο επιτρέπει διαφορετική ερμηνεία στο κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών, στους οποίους βασίζεται σε σημαντικό βαθμό η υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή.
Η συνέχεια στη Βουλή

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία έχουν κληθεί διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και το προεδρείο της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Νόμος Κατσέλη: Ο Άρειος Πάγος ανοίγει «παράθυρο» ακύρωσης των πλειστηριασμών
Πλειστηριασμοί: Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου – Το σκεπτικό των δικαστών
Υπέρ των funds η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου – «Τσουνάμι» πλειστηριασμών
Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για την επαναφορά προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
Πλειστηριασμοί: “Φρένο” σε κατασχέσεις για τραπεζικά χρέη μικρότερης αξίας των ακινήτων
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Τα Μπάσματα του Αγίου Σπυρίδωνος (pics)
  • Η κλιματική κρίση φέρνει νέο κόστος στην καθημερινότητά μας
  • Υπάλληλοι ΥΠΑ Κέρκυρας: Τα προβλήματα σε εξοπλισμό και υποστελέχωση που τέθηκαν σε Γκίκα και Καρύδη
  • Στη μάχη των πρoκριματικών του Παγκοσμίου T20 η Εθνική Ανδρών
  • Eκτός τελικού στο Μπέρμιγχαμ η Παναγιώτα Δόση

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Έρχεται “τσουνάμι” πλειστηριασμών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης

07/05/2021
plistiriasmoi

Κερκυραϊκό ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς! Δευτέρα η συνάντηση

13/11/2016
giannakouris kostas new

Νέα αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς

18/10/2016
plistiriasmoi giannakouris

Αποχή των συμβολαιογράφων από πλειστηριασμούς και στην Κέρκυρα

11/10/2016
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise