Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Στο στόχαστρο Αυλωνίτη οι Γεωργιάδης – Πατούλης: Ανοχή σε VIP κλινικές που λειτουργούν κάτω από τη μύτη τους!
    10/09/2026
    Το μήνυμα Τρεπεκλή για τη νέα σχολική χρονιά
    10/09/2026
    Υδραίου: Σε τροχιά υποβάθμισης οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολικές υποδομές του Δήμου μας!
    10/09/2026
    ΑΝΑΣΑ: Το μετέωρο βήμα του ΝΑΟΚ οι πανηγυρισμοί και οι ευχαριστίες
    10/09/2026
    Χρηματοδότηση για την παράκαμψη Μπενιτσών ζητά ο Μπιάγκης
    09/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τελεσίγραφο σε Δήμο, Δασαρχείο: Το Άλσος των Φυλακών έγινε… πυριτιδαποθήκη και σκουπιδότοπος!
    10/09/2026
    Στον αέρα η μετακίνηση μαθητών δημοτικού στη Βόρεια Κέρκυρα
    10/09/2026
    Σώοι τρεις επιβάτες μετά από ανάφλεξη σκάφους στην αμμόγλωσσα Λευκαδας
    10/09/2026
    Η επίσκεψη στο γιατρό αποκάλυψε την ασέλγεια από τον παππού σε 8χρονη κοπέλα!
    10/09/2026
    Δυο συλλήψεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
    10/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΕΛΜΕ για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
    10/09/2026
    Σχεδόν 1,5 εκ. στο Δήμο από το τέλος κρουαζιέρας
    09/09/2026
    school
    ΣΕΠΕ: Άμεση κάλυψη των κενών ΤΩΡΑ!
    09/09/2026
    Η ΕΛΜΕ ετοιμάζει παρέμβαση στη ΔΔΕ
    07/09/2026
    Απόλυτη απαγόρευση κατασκευών στα 25 μέτρα από το κύμα
    04/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
    10/09/2026
    Οι Φιλαρμονικές Καποδίστριας και Σιναράδων στη Συνάντηση Φιλαρμονικών Δρόμου στη Λευκάδα
    10/09/2026
    Τιμήθηκε από τον Δήμο η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγ. Σπυρίδων» για τον θρίαμβό της στη Σουηδία
    08/09/2026
    Ακροάσεις νέων μελών της Μικτής Χορωδίας Θ. Φλαγγίνης
    08/09/2026
    «Βαρυτικά Κύματα – 30 χρόνια επιτυχίες»
    08/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εκτός Κυπέλλου Ερασιτεχνών η ΑΕ Λευκίμμης
    10/09/2026
    Στις 24/10 η πρεμιέρα της Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ: Η κλήρωση για τις ομάδες της Κέρκυρας
    09/09/2026
    Τιμά τον Χάρη Παπαγεωργίου η ΓEK
    09/09/2026
    Εκτός έδρας δοκιμασία για την ΑΕΛ στο Αγρίνιο
    09/09/2026
    Rising Stars: Πανεύκολα στον τελικό ο Ιόνιος!
    08/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
    10/09/2026
    Η διαχρονική ευθύνη του εκλογικού σώματος
    10/09/2026
    Η Ασπίδα του Αχιλλέα – Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απροστάτευτη
    10/09/2026
    Οι ανάγκες μας δεν χωράνε σε εξαγγελίες για το 2028!
    08/09/2026
    Ώρα σου καλή…
    08/09/2026
Ανάγνωση Τα Διαπόντια Νησιά στο επίκεντρο συνάντησης με τον Πρωθυπουργό
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Διαπόντια Νησιά στο επίκεντρο συνάντησης με τον Πρωθυπουργό

Ως ευκαιρία για τα Διαπόντια νησιά χαρακτηρίστηκε η εξαγγελία για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα μικρά νησιά που ανακοινώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους και αντιδημάρχους των 42 μικρών νησιών της χώρας μας η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μαξίμου.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 17/06/2022
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Ως ευκαιρία για τα Διαπόντια νησιά χαρακτηρίστηκε η εξαγγελία για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα μικρά νησιά που ανακοινώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους και αντιδημάρχους των 42 μικρών νησιών της χώρας μας η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μαξίμου.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατέχη και στο επίκεντρο της συζήτησης, που διήρκησε περί τις 4 ώρες, τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη συγκοινωνία, τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και τις παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν για ενίσχυση των υποδομών.
Η δημοτική αρχή δια του κ. Κατέχη κατέθεσε υπόμνημα με σημαντικά αιτήματα που παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την καθημερινότητα των κατοίκων όσο και για το μέλλον των Διαπόντιων νησιών μας,

Ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα των μικρών νησιών χαρακτηρίστηκε από τον Πρωθυπουργό η πορεία προς την πράσινη μετάβαση για την οποία επεσήμανε ότι θα δοθεί βοήθεια από την Πολιτεία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν τα μικρά νησιά χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη ευκαιρία την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ξέρετε ότι είναι πολλά αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι έχει τη θέληση να σκύψει πάνω στα προβλήματα, ειδικά των μικρών νησιών. Στα 42 νησιά που εκπροσωπούνται σήμερα, οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια, το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, το Πρόγραμμα “Τρίτσης”, στο οποίο υπέρ-εκπροσωπούνται τα μικρά νησιά από τα υπουργεία, από το ΕΣΠΑ. Σε λίγο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δρομολογείται και ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το “Νέαρχος”, που είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα, σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, που είναι τόσο σημαντικές για τα νησιά μας, στη διαμόρφωση λιμένων, αλλά και σε έργα ανανεώσιμων πηγών».

Τα αιτήματα της δημοτικής αρχής για τα Διαπόντια
Ο Αντιδήμαρχος κ. Μίμης Κατέχης ο οποίος συμμετείχε εκπροσωπώντας τη Δήμαρχο την οποία ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του, συνεχάρη για την πρωτοβουλία σύγκλησης της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Όπως ανέφερε, καταδεικνύει το ενδιαφέρον για την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη των μικρών νησιών, που αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά καθώς και σε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους. Σε ό,τι αφορά τα έργα ο κ. Κατέχης εξέφρασε την ακλόνητη θέληση της δημοτικής αρχής για καινοτομίες οι οποίες θα έχουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα των Διαποντίων ως προς τη μετακίνηση υπαλλήλων για την επίλυση προβλημάτων βασικής λειτουργίας των νησιών, το ενεργειακό, πολεοδομικά θέματα, καθώς και αυτά της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Κατέχης μετέφερε το αίτημα κατ’ εξαίρεση θεσμοθέτησης μεγαλύτερου ποσού πάγιας προκαταβολής, (από τα 2.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ) με κατάργηση του κατεπείγοντος ως προϋπόθεση για την απορρόφησή της, ώστε να καλύπτει όλες τις δραστηριότητες, καθώς και με ανάλογη ενίσχυση των ΚΑΠ του κεντρικού Δήμου με το επιπλέον αυτό ποσό. Επίσης τέθηκε το ζήτημα ενεργειακής αυτονομίας των νησιών με αίτημα τη δημιουργία πλαισίου, κινήτρων και εξασφάλισης της βιωσιμότητας για την ανάπτυξη ΑΠΕ, προκειμένου τα Διαπόντια να περάσουν ουσιαστικά στην πλήρη απανθρακοποίηση τους (η δημοτική αρχή έχει κάνει αρκετά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση με συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα). Ως ύψιστη προτεραιότητα για λόγους εθνικούς, γεωπολιτικούς αλλά και βιωσιμότητας των νησιών χαρακτηρίστηκε η ανάγκη παροχής οικονομικών και φορολογικών κινήτρων (πχ. επίδομα για τέκνα, μειωμένοι συντελεστές σε υπηρεσίες, προμήθειες και φοροελαφρύνσεις), σε οικογένειες που θα κατοικήσουν εκεί. Επίσης, η παροχή κινήτρων σε πολεοδομικό και επιχειρηματικό επίπεδο (πχ. αυξημένοι συντελεστές δόμησης, χρηματοδότηση για εγκατάσταση επιχειρήσεων, δημιουργία οικισμών και πολεοδομικός σχεδιασμός).

Η χρηματοδότηση των μικρών νησιών

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, η συνολική χρηματοδότηση για τα μικρά νησιά ανέρχεται σε 482,5 εκατ. ευρώ για τα μικρά νησιά κι αναλυτικά έχει ως εξής:
Από το ΥΠΕΣ: 232,6 εκατ. ευρώ
– Έκτακτες επιχορηγήσεις/ χρηματοδοτήσεις των μικρών νησιωτικών Δήμων (κάτω των 5 χιλιάδων κατοίκων) από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ, από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα: 74,1 εκατ. ευρώ
– Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 158,5 εκατ. ευρώ
Από Προγράμματα άλλων υπουργείων: 249,9 εκατ. ευρώ
– Χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ: 128,7 εκατ. ευρώ.
– Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: 71,5 εκατ. ευρώ.
– Υπ. Μεταφορών: 29,8 εκατ. ευρώ.
– Υπ. Αγροτικής: 16,2 εκατ. ευρώ.
– Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 3,7 εκατ. ευρώ.
Για τα θέματα που αναφέρθηκαν από τους δημάρχους στη συνάντηση, τοποθετήθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Από την κυβέρνηση μετείχαν ακόμη στη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.
Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι 42 μικρών νησιών μεταξύ των οποίων και τα Διαπόντιά μας, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Ευστρ. Χαρχαλάκης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

Τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2026
Στα Διαπόντια η Υδραίου – «Τα ακριτικά μας νησιά πρέπει να έχουν φωνή και προοπτική»
Τα έργα της Κέρκυρας στο επίκεντρο της συνάντησης Γκίκα – Μητσοτάκη
Κεφαλογιάννη-Τρεπεκλής στα Διαπόντια Νησιά
Τρεπεκλής: Χρηματοδότηση για τη συντήρηση του Οδικού Δικτύου των Διαποντίων
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Τελεσίγραφο σε Δήμο, Δασαρχείο: Το Άλσος των Φυλακών έγινε… πυριτιδαποθήκη και σκουπιδότοπος!
  • Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  • Στον αέρα η μετακίνηση μαθητών δημοτικού στη Βόρεια Κέρκυρα
  • Στο στόχαστρο Αυλωνίτη οι Γεωργιάδης – Πατούλης: Ανοχή σε VIP κλινικές που λειτουργούν κάτω από τη μύτη τους!
  • Σώοι τρεις επιβάτες μετά από ανάφλεξη σκάφους στην αμμόγλωσσα Λευκαδας

Τελευταία σχόλια

  1. TS στο Στα αυτοκίνητα κοιμούνται  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα!
  2. Σπυρίδων Στάλιας στο Θλίψη στην Κέρκυρα: «Έφυγε» o δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης
  3. Βασιλης στο Το καλοκαίρι που η Κέρκυρα έγινε καμίνι!
  4. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  5. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Νέα μέτρα: 50 ευρώ αύξηση το χρόνο για τους συνταξιούχους, 72 δόσεις για οφειλές, νέο έκτακτο επίδομα 150 ευρώ

22/04/2026

Το ΚΚΕ Κέρκυρας για τις υπογραφές έρευνας υδρογονανθράκων στα Διαπόντια

20/04/2026

Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στα Διαπόντια (video)

23/03/2026

Επίδομα 1500 ευρώ το μήνα (και) για το γιατρό που θα πάει Μαθράκι

10/03/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise