Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Γκίκας: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη εργολαβία στο ΕΑΚΚ
    28/08/2026
    Νέα πρόστιμα για σκουπίδια εκτός κάδων και οχήματα που εμποδίζουν την αποκομιδή
    28/08/2026
    Διευρύνεται το δίκτυο ανακύκλωσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες
    28/08/2026
    Γκίκας: Πρoχωρά η μετεγκατάσταση των καρνάγιων στον Ποταμό
    27/08/2026
    Aυλωνίτης: Για την Έλενα Ακρίτα και την αδιανόητη μικροπρέπεια του καθεστώτος…
    27/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε 70χρονο για καύση απορριμμάτων στην Κέρκυρα
    28/08/2026
    Νέος Επίσκοπος Σύρου αναλαμβάνει ο Γεώργιος Αλτουβάς
    28/08/2026
    Θλίψη στην Κέρκυρα για την απώλεια του 34χρονου Ν. Κάντα
    28/08/2026
    Έφτασε τους 40°C η θερμοκρασία στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας
    28/08/2026
    Yψηλός, ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο
    28/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συμμετoχή των ιδιωτικών υπαλλήλων στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
    28/08/2026
    Σε πλειστηριασμό δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα
    28/08/2026
    «Όχι» του Επιμελητηρίου στη μετατροπή του Parking σε χώρο καρνάγιων
    28/08/2026
    Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
    27/08/2026
    Ψήφισμα του Επιμελητηρίου για την απώλεια του Γιώργου Χονδρογιάννη
    26/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Επιστρέφει για πέμπτη χρονιά το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης
    28/08/2026
    Νέα Δωρεά των αδελφών Κουρκουμέλλη-Ροδόσταμου στην Αναγνωστική Εταιρία
    28/08/2026
    «Στo φως του φεγγαριού» στο Μουσείο Καποδίστρια
    27/08/2026
    Κέρκυρα: Με Al Bano, το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    27/08/2026
    Μουσική εκδήλωση «Corfu by Slide» με σύγχρονα έργα για τρομπόνι και πιάνο
    27/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Γκίκας: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη εργολαβία στο ΕΑΚΚ
    28/08/2026
    Παγκόσμιο: Ο Ντούσκος προκρίθηκε στα ημιτελικά του σκιφ
    28/08/2026
    Aποσύρεται από το πρωτάθλημα η Αναγέννηση Περιβολίου
    27/08/2026
    Έκτη θέση στον ημιτελικό για τη Διαβάτη στο Άμστερνταμ
    27/08/2026
    Στο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΑΜ ο Ανδρέας Ζήκος
    27/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Φρέσκα κoυλούρια πουλά ο κουλουράς!
    28/08/2026
    Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
    27/08/2026
    Ανύπαρκτη κυβερνητική αυτογνωσία, απίστευτη αλαζονεία και διαφθορά
    27/08/2026
    H έρπουσα επέκταση των αυθαίρετων καταλήψεων δημοσίων χώρων
    26/08/2026
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
Ανάγνωση ΚΚΕ Κέρκυρας: Αντιδραστικές προσαρμογές μέσω του νέου εκλογικού νόμου
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ Κέρκυρας: Αντιδραστικές προσαρμογές μέσω του νέου εκλογικού νόμου

Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετική με τον εκλογικό νόμο.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 29/03/2021
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετική με τον εκλογικό νόμο.

Η ανακοίνωση

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί σχέδιο για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα ζητήματα «κυβερνησιμότητας» στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η Τοπική Διοίκηση αποτελούσε και αποτελεί προέκταση του κεντρικού κράτους. Είναι οργανικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού που εφαρμόζει και εξειδικεύει τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ σε επίπεδο πόλης, γειτονιάς, χωριού.

Με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ο θεσμός της Τοπικής Διοίκησης θα γίνει ακόμα πιο αντιλαϊκός – αντιδραστικός. Θα εφαρμόζει ή θα διευκολύνει την εφαρμογή μέτρων που υπηρετούν τις ανάγκες της τάξης που έχει την εξουσία, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου (π.χ. εργασιακά, φόροι, περιβάλλον κλπ).

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται επιδιώκουν την απόλυτη ευθυγράμμιση Περιφερειών και Δήμων με την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση θέλει να είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι πολιτικές της θα φθάνουν μέχρι κάτω γρήγορα και χωρίς εμπόδια.

Για το σκοπό αυτό η πρόταση νόμου κινείται στους παρακάτω άξονες:

  • Εκλογή δημάρχου – περιφερειάρχη με ποσοστό 43%+1.Δεύτερος γύρος υπάρχει, αν και εφόσον δεν πιαστεί το συγκεκριμένο ποσοστό. Να επισημάνουμε ότι για ένα εργατικό σωματείο το 43% είναι απαγορευτικό για να κηρύξει μία απεργία.
  • Τα 3/5 των συμβούλων παίρνει ο επιτυχών συνδυασμόςκαι κατανέμονται οι υπόλοιπες έδρες στην αντιπολίτευση.
  • Για να μπει ένας συνδυασμός στην κατανομή των εδρών πρέπει να πιάσει το όριο του 3%.
  • Μειώνει τις έδρες σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.Η μείωση αυτή θα αποκλείσει δυνάμεις, ακόμη και αν υπερβούν το όριο του 3%, ειδικά για τους μικρούς και μεσαίους πληθυσμιακά δήμους.
  • Επαναφέρει το ενιαίο ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων.Καταργεί, δηλαδή, την ξεχωριστή κάλπη για κοινότητες – διαμερίσματα στους μεγάλους δήμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να αποκλείσει τους συνδυασμούς που δεν θα καταφέρουν να «κατεβάσουν» ψηφοδέλτια στο 80% των κοινοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τις εκλογές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στους 3 Δήμους του νησιού το 2019, η εικόνα σε σχέση με το πλήθος των μελών του κάθε συμβουλίου, τον αριθμό των παρατάξεων που θα πετύχαιναν την εισαγωγή τους στα συμβούλια αλλά και το πλήθος των συμβούλων της αντιπολίτευσης, είναι η παρακάτω:

  Πλήθος Μελών Συμβουλίου Πλήθος Παρατάξεων Πλήθος Συμβούλων Αντιπολίτευσης
  Τώρα Νέος Νόμος Τώρα Νέος Νόμος Τώρα Νέος Νόμος
ΠΙΝ 41 31 8 7 28 12
Κεντρικής Κέρκυρας 45 33 10 7 27 13
Β. Κέρκυρας 27 21 5 5 14 8
Ν. Κέρκυρας 27 21 4 4 15 8

 

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι στόχος είναι να διευκολύνουν το Δήμαρχο – Περιφερειάρχη να «κινείται» και να «αποφασίζει» πιο άνετα και ευέλικτα χωρίς κάποιες ενοχλητικές φωνές. Περιορίζουν την εκπροσώπηση του λαού, σε πιο ελεγχόμενες δυνάμεις συμβούλων. Περιορίζουν δραματικά τη δύναμη και το ρόλο της αντιπολίτευσης με τα 2/5 του μειωμένου αριθμού συμβούλων.

Με βάση το σημερινό συσχετισμό πολλές δυνάμεις θα είναι έξω από τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια. Έτσι ο ρόλος της αντιπολίτευσης θα γίνει ακόμη πιο τυπικός, διακοσμητικός για να δίνει άλλοθι «δημοκρατίας», σε έναν πιο αντιλαϊκό θεσμό. Θα υπάρχει μόνο η απόλυτη εξουσία του δημάρχου ή του περιφερειάρχη με μια μικρή και απόλυτα ελεγχόμενη ομάδα στελεχών.

Το σχέδιο νόμου βάζει επιπλέον εμπόδια και για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, προφανώς για να κοσκινίσει από την αρχή τις δυνάμεις που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους. Έτσι προωθώντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο και σε κοινότητες άνω των 500 κατοίκων με υποχρέωση για κάθε δημοτικό συνδυασμό να έχει την ελάχιστη εκπροσώπηση σε όλες τις κοινότητες βάζει επιπλέον εμπόδια ίσως και ανυπέρβλητα για τις μικρότερες δυνάμεις.

Ενισχύει έτσι τις προϋποθέσεις για δημιουργία δίπολων σε τοπικό επίπεδο και εξαφάνιση κάθε άλλης φωνής, που φθάνει μέχρι τις κοινότητες. Το «απαραίτητο συμπλήρωμα» είναι η μεγάλη αύξηση των παράβολων (100% για δημάρχους – 150% για περιφερειάρχες και 60% για δημοτικούς – κοινοτικούς συμβούλους) που αποτελεί και αυτό ένα σημαντικό εμπόδιο.

Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ (ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – Ιωακειμίδης) στηρίζει ενεργά την πρόταση της κυβέρνησης. Οι όποιες αντιρρήσεις τους, είναι δευτερεύουσας σημασίας (π.χ πολύ μεγάλη μείωση αριθμού συμβούλων ενώ θα μπορούσε να ήταν μικρότερη κλπ) κυρίως ως πρόσχημα για να κρύψουν τη συμφωνία τους με την στρατηγική που εφαρμόζεται στην Τοπική Διοίκηση.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνονται στο προτεινόμενο σύστημα με βασικό επιχείρημά τους «τη συμμετοχή και τη δημοκρατία» καλλιεργώντας ως συνήθως αυταπάτες για την αστική δημοκρατία. Ο ισχύων εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε στην Τοπική Διοίκηση. Η «κολοβή» απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τον εκβιαστικό Β’ γύρο, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου – περιφερειάρχη να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις εξελισσόμενες ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση.

Είναι καιρός να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. Ένα βαθιά υποκριτικά δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και «υπερκομματικών» υποψηφίων. Δημιουργεί έτσι ένα περιβάλλον που παραπλανά το λαό, και εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων, για τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών που στην πράξη υποστηρίζουν.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου όπως και με τον νόμο που ισχύει σήμερα, διεκδικώντας να είναι ισότιμη η ψήφος, χωρίς να έχει αυταπάτες για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης. Υπερασπιζόμαστε το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη πλαφόν για την είσοδο συνδυασμού στα συμβούλια, αλλά και στον εκβιαστικό β’ γύρο. Περιφερειάρχης και δήμαρχος, πρέπει να αναδεικνύεται ο/η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.

Μαζική εκδήλωση του ΚΚΕ Κέρκυρας για τους Λευκιμμιώτες μαχητές του ΔΣΕ
KKE: Πολιτική εκδήλωση στη Λευκίμμη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού
ΚΚΕ: Επίσκεψη στην Πυροσβεστική με αφορμή το επίδομα παραμεθορίου
ΚΚΕ: Φιέστες και χλιδή, πρόκληση για το λαό
Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τον Κ. Χυτήρη και τους εκτελεσμένους της Καισαριανής (pics)
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Γκίκας: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη εργολαβία στο ΕΑΚΚ
  • Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε 70χρονο για καύση απορριμμάτων στην Κέρκυρα
  • Παγκόσμιο: Ο Ντούσκος προκρίθηκε στα ημιτελικά του σκιφ
  • Συμμετoχή των ιδιωτικών υπαλλήλων στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
  • Σε πλειστηριασμό δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα

Τελευταία σχόλια

  1. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  2. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  3. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  4. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  5. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

KΚΕ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κ. Χυτήρη και τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής

29/07/2026

ΚΚΕ: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού

28/07/2026

To ΚΚΕ για τα 52 χρόνια από την πτώση της Χούντας & την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

24/07/2026

ΚΚΕ: Στη Βουλή, η μη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου στους Πυροσβέστες της Κέρκυρας

21/07/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise