Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Κόντρα και μπηχτές μεταξύ Γκίκα – Αυλωνίτη με φόντο το… Αχίλλειο
    20/08/2026
    Γκίκας: Νέες συμβάσεις για ακτοπλοϊκές γραμμές στο Ιόνιο – Το σχόλιο Γαλιατσάτου
    20/08/2026
    Γκίκας για Aegean Regatta: Θεσμός που ενώνει τη ναυτική μας παράδοση με τη σύγχρονη δυναμική της νησιωτικής Ελλάδας
    20/08/2026
    Οι Δημοκράτες Κέρκυρας συναντήθηκαν με το Σωματείο Καθαριστριών
    20/08/2026
    Συμπαράταξη Πολιτών: Ο… Πινόκιο σε νέες περιπέτειες
    20/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Έπιασαν 28χρονο για διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα
    20/08/2026
    Δυo συλλήψεις για ηχορύπανση στη Ζάκυνθο
    20/08/2026
    Kατέληξε 34χρονος Βρετανός τουρίστας στο Μαραθωνήσι
    20/08/2026
    Λαγανάς: Κι άλλες συλλήψεις αλλοδαπών που οδηγούσαν μεθυσμένοι
    20/08/2026
    Πρόσκρoυση τουριστικών σκαφών και τρεις συλλήψεις στο Ληξούρι
    20/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    20/08/2026
    Κέρκυρα: Αύξηση 17,3% στους επιβάτες κρουαζιέρας το πρώτο επτάμηνο
    19/08/2026
    Εργατικό Κέντρο: Kάλεσμα στο συλλαλητήριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
    18/08/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άγγιξε το 1 εκατομμύριο επιβάτες τον Ιούλιο
    13/08/2026
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η «Μάγια, η μέλισσα» στο Θέατρο του Μον Ρεπό
    20/08/2026
    Eιρήνη Κουντουράκου: «Αγνύθα»
    20/08/2026
    Άγιος Ματθαίος: Με επιτυχία, η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Λορέντζο Μαβίλη (Pics)
    20/08/2026
    Κίρα Καρνέζη: «Αποχαιρετώντας τους τοξικούς ανθρώπους»
    19/08/2026
    Παρατήρηση Σελήνης πάνω από το ΝΑΟΚ
    19/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
    20/08/2026
    Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
    20/08/2026
    Ολυμπιακός: Διπλή εκπροσώπηση στην Κέρκυρα με Όλυμπο και ΑΕ Λευκίμμης
    20/08/2026
    Οι Vourligans ζητούν εξηγήσεις για το μέλλον του ΑΟ Κέρκυρα
    20/08/2026
    Απέκτησε Ζάγκο ο ΟΦΑΜ!
    18/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Για τις εξελίξεις στoν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
    20/08/2026
    Με αύξηση 7,20% στις αφίξεις εξωτερικού έκλεισε ο Ιούλιος, στο «Ι. Καποδίστριας»
    16/08/2026
    Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή επάρκεια
    16/08/2026
    Ο Δήμος που γνωρίζει το πρόβλημα πριν τηλεφωνήσει ο δημότης
    16/08/2026
    Η κλιματική κρίση φέρνει νέο κόστος στην καθημερινότητά μας
    13/08/2026
Ανάγνωση Εκκίνηση: Ο απολογισμός του πρώτου έτους στο δημοτικό συμβούλιο
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκκίνηση: Ο απολογισμός του πρώτου έτους στο δημοτικό συμβούλιο

Η παράταξη με επικεφαλής το Λευτέρη Μαρκάτη έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό του πρώτου έτους παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο της Κεντρικής Κέρκυρας.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 10/11/2020
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Η παράταξη με επικεφαλής το Λευτέρη Μαρκάτη έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό του πρώτου έτους παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο της Κεντρικής Κέρκυρας.

 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο με την είσοδο της στο Δ.Σ. Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, έδωσε ένα διαφορετικό τόνο και χρώμα στις διαδικασίες του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα:

Ζητήματα δημοκρατίας: Μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μάϊου 2019 και της ανάληψης καθηκόντων το Σεπτέμβριο των νέων Δ.Σ., πραγματοποιήθηκε η τροποποίηση του Κλεισθένη, από το νέο υπουργό εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος έδωσε υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας ζωής, χαρίζοντας ταυτόχρονα την αυτοδυναμία της παράταξης του Δημάρχου στις συγκεκριμένες επιτροπές, στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Η τροποποίηση αυτή, η οποία στην ουσία κατάργησε την απλή αναλογική, καταγγέλθηκε επανειλημμένως από την παράταξη μας στο Δ.Σ.. Επίσης αντιταχθήκαμε στην τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας, όπως τον επιχείρησε η Δημοτική Πλειοψηφία (μείωση των δικαιωμάτων των παρατάξεων) διατηρώντας τον προηγούμενο στην πρώτη διαπαραταξιακή επιτροπή και εν συνεχεία σε κάθε δημοτικό συμβούλιο στηλιτεύσαμε κάθε αντιδημοκρατική εκτροπή από το προεδρείο και δη του πρόεδρου. Επιπλέον ακόμα δεν μας έχει δοθεί γραφείο από το Δήμο ως θα όφειλε, κάτι που δεν ισχύει για όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Προϋπολογισμός – Τεχνικό Πρόγραμμα: Στις 13/11/19 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. με βασικά θέματα τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Καταψηφίσαμε και τις δύο αυτές εισηγήσεις, γιατί ο μεν προϋπολογισμός στόχο είχε να είναι ισοσκελισμένος, πιστός στις μνημονιακές επιταγές, όπως αυτές έχουν επιβληθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και καθόλου προσανατολισμένος στις ανάγκες της κοινωνίας. Όσον αφορά το Τεχνικό πρόγραμμα του 20΄, αποδείχθηκε κατά την διαδικασία συζήτησης ότι επρόκειτο για μία εικονική πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με την δημοτική πλειοψηφία στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιούνταν το 50%, με το πιθανότερο η υλοποίηση να κυμαίνονταν μεταξύ 20-30%.

Απορρίμματα: Η υπόθεση των στερεών αποβλήτων αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, μετά τις εκρηκτικές καταστάσεις που βιώσαμε όλοι το 2016 και το 2018. Από την πρώτη στιγμή εγκαλέσαμε την Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. Μετά από έντονες πιέσεις, όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, το θέμα συζητήθηκε τέλη Νοέμβρη του 19, χωρίς εισήγηση από την πλειοψηφία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναδείξαμε την ανεπάρκεια του σχεδίου της κα. Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, προβάλλοντας τις θέσεις της παράταξης μας. Εν συνεχεία η ανεπάρκεια του σχεδίου και η ανικανότητα της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και η συνεχής απόκρυψη στοιχείων στο πως διαμορφώνεται η κατάσταση στις σημαντικές πτυχές του προβλήματος (μεταφορά απορριμμάτων, ανακύκλωση, προκήρυξη διαγωνισμού του εργοστασίου διαχείρισης κλπ), μας αναγκάζουν να πάρουμε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών, ώστε να πραγματοποιηθεί μονοθεματικό συμβούλιο για τα απορρίμματα. Την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στήριξαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι και το Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε στις 14/06/20. Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ πρότεινε την υιοθέτηση των αιτημάτων του Συλλόγου του Τεμπλονίου, από το Δ.Σ. κάτι το οποίο πέρασε, αλλά η υλοποίηση των αιτημάτων παραπέμφθηκαν από την δημοτική πλειοψηφία στην διοίκηση του νέου διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ.

ΔΕΥΑΚ: Το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα μετά τα απορρίμματα, είναι η διαχείριση του νερού. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν συζητήθηκε ποτέ από το Δ.Σ. καθώς το μόνο που πραγματοποιήθηκε ήταν συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Εμείς ως παράταξη δεν προτείναμε κάποιο πρόσωπο, επισημάναμε όμως ότι τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να χαίρουν της εμπιστοσύνης του Δ.Σ. Η εμμονή της κα. Δημάρχου, να ορίσει αυτή τα λαϊκά μέλη στην ΔΕΥΑΚ, την στιγμή που υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις από την αντιπολίτευση, έχει οδηγήσει σε συνεχόμενες ενστάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει συγκροτηθεί ακόμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Για εμάς η υπεράσπιση του Ερημίτη, μιας περιοχής απίστευτου κάλους, παρθένα μέχρι σήμερα αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αιχμής. Στις 25/02/20, πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνεδρίαση του Δ.Σ., που είχε ως θέμα την διάσωση του ερημίτη, από την τσιμεντοποίηση που θα επιχειρήσει η NCH Capital. H θέση μας ήταν ξεκάθαρη, ότι δεν πρόκειται για επένδυση αλλά για ξεπούλημα το οποίο είναι ενάντια στα συμφέροντα του Κερκυραϊκού λαού. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η δημοτική πλειοψηφία υπέστη δεινή ήττα, καθώς 24 δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν την υπεράσπιση του Ερημίτη έναντι των 15 που στήριξαν την ουδέτερη πρόταση της κα. Υδραίου. Ένα άλλο θέμα το οποίο επηρέασε άμεσα τις λειτουργίες του Δήμου σε σχέση με το περιβάλλον, ήταν η ψήφιση του νέου Περιβαλλοντικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο περιλάμβανε στο άρθρο 93 την δημιουργία ενός Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ ο οποίος θα απορροφήσει όλους τους δημοτικούς και διαδημοτικούς. Παρότι η κοινή πρόταση της παράταξης μας με άλλες της αντιπολίτευσης ήταν η συνολική καταδίκη του νομοσχεδίου, πέρασε μόνο η καταδίκη για το άρθρο 93, κάτι που το θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματικό.

COVID 19: Η πανδημία αποτέλεσε μία τομή στην καθημερινότητα των πολίτων καθώς και στις λειτουργίες του Δήμου. Η αντιμετώπιση της και η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας αποτελεί για εμάς θέση αρχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείναμε από κοινού με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης την δημιουργία του Παρατηρητηρίου Cοvid 19 του Δήμου. Τελικά ύστερα από συνεχείς κωλυσιεργίες από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας και αντίστοιχες πιέσεις της αντιπολίτευσης το παρατηρητήριο συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2020, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης του νησιού. Επίσης στο Δ.Σ. του Μαΐου που συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης των δημοτών και των επιχειρήσεων, στηρίξαμε την κοινή πρόταση που κατέθεσε η παράταξη <<Κέρκυρα να ζεις>>, και η οποία πέρασε με 21 ψήφους έναντι 20 που έλαβε η παράταξη κα. Δημάρχου.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Σε όλες τις περιπτώσεις ψηφίσαμε υπέρ της δημιουργίας και ανακαίνισης των δημοτικών υποδομών, με γνώμονα πάντα την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Στις περιπτώσεις όμως που η κατεύθυνση ήταν η ιδιωτικοποίηση της δημοτικής περιουσίας είμασταν αρνητικοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την καταψήφιση της εκμίσθωσης σε ιδιώτη των λιμανιών της Μπενίτσας και της Αλύπας, στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 29/07/20.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ: Τα ψηφίσματα τα οποία κατέθεσε ήταν συνεχόμενα και στόχο είχαν να δώσει ο Δήμος ένα δημοκρατικότερο και κοινωνικά προσανατολισμένο στίγμα. Ως τελευταίο ήταν το ψήφισμα που πρότεινε η ΕΚΚΙΝΗΣΗ για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στο Δ.Σ. 30/09/20 και το οποίο ομόφωνα υιοθετήθηκε από το σώμα.

ΣΤΕΚΙ: Πέρα από την δράση μας στο Δ.Σ., η παράταξη διατηρεί στέκι στο οποίο την περασμένη χρονιά έλαβαν χώρα ποικίλες δραστηριότητες, όπως προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεματικές συζητήσεις καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις.

ΚΙΝΗΜΑΤΑ: Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ στήριξε και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιηθήκαν στην Κέρκυρα, όπως η πορεία για την 17η Νοέμβρη, η πορεία ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, η πορεία για την υπεράσπιση του ερημίτη κ.λ.π.

 

 

Η Εκκίνηση στη συγκέντρωση για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα
Εκκίνηση: Ένας πρώην υποψήφιος της Ελληνικής Αυγής στην παράταξη της Υδραίου
Την Κυριακή, η συνέλευση της Εκκίνησης
Εκκίνηση: Ποιους ζητά να κληθούν στο συμβούλιο, ποια τα ερωτήματα…
Εκκίνηση: Που στηρίχτηκε η δημοτική αρχή για τα κυκλοφοριακά μέτρα;
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
  • Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
  • Ολυμπιακός: Διπλή εκπροσώπηση στην Κέρκυρα με Όλυμπο και ΑΕ Λευκίμμης
  • Οι Vourligans ζητούν εξηγήσεις για το μέλλον του ΑΟ Κέρκυρα
  • Ρεύμα: Τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό» – Νέοι κανόνες για τους κακοπληρωτές

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Απάντηση Σαρλή στην Εκκίνηση…

20/07/2023

Εκκίνηση: Σύσκεψη για τη δημιουργία ενός αριστερού δημοκρατικού μετώπου στο κεντρικό Δήμο

14/07/2023

Η Εκκίνηση για το θάνατο του αλόγου

10/07/2023

Εκκίνηση: Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Καλούδη

05/07/2023
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise