Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2026
    05/09/2026
    Ξεκινά τη Δευτέρα ο δολωματικός ψεκασμός στην Κέρκυρα
    04/09/2026
    ΛΑΣΥ Βορρά: Οι ερωτήσεις για τη συνεδρίαση λογοδοσίας
    04/09/2026
    Γκίκας: 2,3 δισ. για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό των Νησιών
    03/09/2026
    Συλλυπητήρια Μαχειμάρη για την απώλεια της μητέρας του Στ. Πουλημένου
    03/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ορειβάτες από όλη τη δυτική Ελλάδα κατασκηνώνουν στις πλαγιές του Παντοκράτορα
    05/09/2026
    Επιχείρηση διάσωσης: Νεαρός μπούφος έπεσε στη θάλασσα
    05/09/2026
    Και την Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
    05/09/2026
    Ήθελε να ταξιδέψει με πλαστά χαρτιά στην Ιταλία
    05/09/2026
    Τον έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένος στην Κέρκυρα
    05/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Απόλυτη απαγόρευση κατασκευών στα 25 μέτρα από το κύμα
    04/09/2026
    Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για μία στις πέντε επιχειρήσεις
    04/09/2026
    Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο Συνδικάτο Ξενοδοχ/ών
    03/09/2026
    ΕΛΜΕ για σχολικές εκδρομές: Με το «καλημέρα σας» ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία
    03/09/2026
    Παράταση έως 14 Σεπτεμβρίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
    02/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Έκθεση φωτογραφίας: ομάδα 28mm / “η πόλη μου”
    04/09/2026
    Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    03/09/2026
    Η φιλαρμονική Σκριπερού στο Γκαλά του Capodistrian Ionian Cardiovascular Meeting
    01/09/2026
    Αντώνης Ζερβός: «Η τρίτη γυναίκα»
    01/09/2026
    “Βαρυτικά Κύματα – 30 χρόνια επιτυχίες”
    01/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κ23 η Διαβάτη
    06/09/2026
    O Σπύρος Χρυσικόπουλος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Ελλάδα στην Ιταλία
    04/09/2026
    Πήρε Γκαραβέλη, κράτησε Περατινό ο Ιόνιος!
    04/09/2026
    Photostory: ΑΕΛ-ΟΦΑΜ (φιλικό)
    04/09/2026
    Έφερε Δημακάκο η ΑΕΛ!
    04/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο κόσμος μας έμαθε να μην εκπλήσσεται!
    06/09/2026
    Ο μισός πλανήτης σε μια ιστορική συνάντηση!
    05/09/2026
    O Λίλης Δεσύλλας και η στερνή επιθυμία ενός εκτελεσμένου στο Λαζαρέτο
    03/09/2026
    Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών δεν είναι απλώς μια εκδήλωση –είναι επένδυση στην πολιτιστική ταυτότητα των Ιονίων Νήσων
    03/09/2026
    Ενέργεια, εξορύξεις στο Ιόνιο και κοινωνικό συμφέρον
    31/08/2026
Ανάγνωση Συνάντηση Πομπέο – Δένδια: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Άγκυρα να κάνει παράνομες γεωτρήσεις
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Πομπέο – Δένδια: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Άγκυρα να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Πομπέο - Δένδια - Υπεγράφη Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 05/10/2019
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση
dendias

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Πομπέο – Δένδια – Υπεγράφη Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο υπεγράφη το σημαντικό Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), με το οποίο θα ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησαν από τον Πομπέο την συμβολή των ΗΠΑ, προκειμένου να μπει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα. Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν σχολίασε όσα του είπε ο κ. Μητσοτάκης για την Τουρκία, μπροστά στις κάμερες, στην συνέχεια… αναγκάστηκε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ενώπιον του Νίκου Δένδια και των δημοσιογράφων.

“Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε ο Μάικ Πομπέο. Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τους κινδύνους, καθώς γνωρίζουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, είπε ότι στο πλαίσιο αυτό “δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα, να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων αυτών και να έχουμε μία αποκλιμάκωση και αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά”. “Υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες. Ο κ. Πομπέο διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, “για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου”. Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας: “θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο” Και πρόσθεσε: “Και θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη”.

Δένδιας: Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στη νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή. “Η χώρα μας” είπε “μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα”.

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μια απόφαση που, όπως τόνισε, “έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή”.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της στρατηγικής αναβάθμισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι “αυτή καθαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας” επισημαίνοντας ότι “οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο, καθώς και ότι “το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο Δεύτερος Γύρος του οποίου, εκκινεί τη Δευτέρα”.

Και πρόσθεσε: “Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης Ελλάδος και ΗΠΑ να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον”.

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, έως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και, φυσικά, τα θέματα ενέργειας. Ως προς την ενέργεια, όπως υπογράμμισε “το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας” αποσαφηνίζοντας ότι “για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας”.

Από αυτό το βήμα ο Ν. Δένδιας θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αγαστή συνεργασία και την προσωπική του συμβολή στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της Συμφωνίας. Με βασική την εθνική της διάσταση. “Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα”, είπε ο Ν. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι επίσης αφενός “βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις” και αφετέρου διότι “αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα”.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αναβάθμισης του ευρύτερου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, επανερχόμενη στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. “Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή” τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δένδιας: Ευτυχής για την εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup
Στην Κέρκυρα ο Δένδιας για τον εορτασμό του πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνα
Στην Κέρκυρα ο Νίκος Δένδιας
Το Υπ. Εθνικής Άμυνας τίμησε τον καθηγητή Μ. Παπαευσταθίου
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν ψήφισαν Μπιάγκης, Αυλωνίτης αλλά ούτε και ο Γκίκας!
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Σε δυο αράδες (6/9/26)
  • Ο κόσμος μας έμαθε να μην εκπλήσσεται!
  • Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κ23 η Διαβάτη
  • Ορειβάτες από όλη τη δυτική Ελλάδα κατασκηνώνουν στις πλαγιές του Παντοκράτορα
  • Επιχείρηση διάσωσης: Νεαρός μπούφος έπεσε στη θάλασσα

Τελευταία σχόλια

  1. Σπυρίδων Στάλιας στο Θλίψη στην Κέρκυρα: «Έφυγε» o δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης
  2. Βασιλης στο Το καλοκαίρι που η Κέρκυρα έγινε καμίνι!
  3. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  4. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Συγχαρητήρια Μαχειμάρη σε Δένδια-Γκίκα

19/03/2025

Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγές για Δένδια-Γκίκα

14/03/2025

Νίκος Δένδιας: «Τα Τέμπη είναι μια αποτυχία του κράτους»

07/03/2025

Παρουσία Δένδια-Γκίκα, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ε. Γιαλοψού στο Ίλιον

31/01/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise