Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συγχαρητήρια στο νέο λιμενάρχη από το δήμαρχο βορρά
    22/07/2026
    ΔΕΕΠ Κέρκυρας: Η παιδεία απαιτεί διάλογο, υπευθυνότητα και λύσεις
    22/07/2026
    Έρχεται Περιφερειακό με τηλεδιάσκεψη
    21/07/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Παντοκράτορα συνεχίζεται στην υγεία των κερδών
    21/07/2026
    ΚΚΕ: Στη Βουλή, η μη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου στους Πυροσβέστες της Κέρκυρας
    21/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Διακομιδή 15χρονου από τους Παξούς
    22/07/2026
    Εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές της βόρειας Κέρκυρας
    22/07/2026
    Έναρξη της 4ης περιόδου κατασκηνώσεων της Μητρόπολης
    22/07/2026
    Βίντεο: Εντυπωσιακές αστραπές και ισχυροί ριπαίοι άνεμοι την Τρίτη το βράδυ!
    22/07/2026
    MeteoCorfu: Ενισχυμένος Μαΐστρος φέρνει πτώση θερμοκρασίας και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς
    22/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    O ΣΕΠΕ Κέρκυρας καταγγέλλει τη δημόσια στήριξη στο κλείσιμο του 13ου Δημοτικού
    21/07/2026
    Δικαστικό μπλόκο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εντός πολυκατοικιών
    20/07/2026
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Aγγελική Κωστάκη: «Ξωθιά»
    22/07/2026
    Μουσική βραδιά στο Φλαγγίνειο: 36 τραγούδια σε ένα βιβλίο
    22/07/2026
    Μάνος Χατζιδάκις: 32 χρόνια μετά       
    22/07/2026
    «Στα Bήματα του Kαποδίστρια»
    21/07/2026
    Έλενα Σαλιγκάρα: «Εγώ, ο άλλος»
    21/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο ΣΕΓΑΣ Κέρκυρας υποδέχτηκε τα παιδιά που πήγαν στο Euro!
    22/07/2026
    ΝΑΟΚ: Δυναμικό «παρών» στο πανελλήνιο αγωνιστικών κατηγοριών
    21/07/2026
    Συγχαρητήρια Αρμενιάκου για τις διακρίσεις των Κερκυραίων αθλητών στίβου
    21/07/2026
    Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν
    20/07/2026
    Xάλκινος ο Μουμούρης, πέμπτη η Βλασερού στο Ευρωπαϊκό
    20/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Μάνος Χατζιδάκις: 32 χρόνια μετά       
    22/07/2026
    Τέσσερις δημόσιες Νομικές ήταν πολλές, τώρα οι ιδιωτικές δεν μας φτάνουν!
    20/07/2026
    Μνήμη και θρήνος για την Κύπρο
    20/07/2026
    Αδιαφορία και ανευθυνότητα
    20/07/2026
    Ιαχές πολέμου…
    18/07/2026
Ανάγνωση Φιλοξενία προσφύγων και στην Κέρκυρα;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Φιλοξενία προσφύγων και στην Κέρκυρα;

Εν αναμονή του ολοκληρωμένου σχεδίου καταμερισμού προσφύγων - Νοικιάζουν ξενοδοχεία σε κάθε Περιφέρεια.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 01/10/2019
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Εν αναμονή του ολοκληρωμένου σχεδίου καταμερισμού προσφύγων – Νοικιάζουν ξενοδοχεία σε κάθε Περιφέρεια.
Εντυπωσιακή η αφωνία της πλειοψηφίας των τοπικών αρχών και φορέων, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταμερίσει τις προσφυγικές ροές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι ίδιοι αυτοί φορείς που με την προηγούμενη κυβέρνηση εξέδιδαν ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα, τώρα απλά σιωπούν.. Εν αναμονή διότι «δεν μπορεί», «δεν είναι αλήθεια», «κάτι δεν καταλάβαμε καλά».. .
Η πραγματικότητα των αυξανόμενων ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία είναι αλήθεια ότι επιτάσσει γρήγορα αντανακλαστικά και επίδειξη αλληλεγγύης από όλες τις περιοχές της χώρας. Μόνα τους 2-3 νησιά δεν μπορούν και δεν είναι δίκαιο να επωμίζονται αριθμό προσφύγων, δυσανάλογα μεγάλο, για τις δυνατότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό και με υπαρκτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, η υποδοχή ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια μακριά από πολέμους, ανέχεια και δικτατορικά καθεστώτα δεν επιδέχεται καμίας απολύτως αντίρρησης (δεν θα έπρεπε τουλάχιστον).
Από αυτού του σημείου όμως έως εκείνου της αφωνίας των τοπικών κρατούντων για ένα ζήτημα, για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση δεχόταν δριμύτατη κριτική, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Κάποιοι δηλαδή, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, που έβριζαν θεούς και δαίμονες για τους μετανάστες επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα εμφανίζουν αίφνης τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα και ανακαλύπτουν την αλληλεγγύη, που ήταν βαθιά κρυμμένη μέσα τους.
Στο πνεύμα αυτό, το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να μεταφέρει πρόσφυγες και στα δικά μας νησιά (άγνωστο αν θα είναι στην Κέρκυρα ή σε άλλο νησί, αν και συζητείται εντόνως το νησί μας) είναι καλά καμωμένο, αφού είναι δια χειρός Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη (κι όχι δα κανενός ΣΥΡΙζαίου).
Καταμερισμός
Με τούτα ως εισαγωγή, η οποία μπορεί να αποτελεί σχόλιο αλλά ουδόλως ξεκομμένη είναι από την είδηση αυτή καθαυτή, η συνέχεια έρχεται μόνο από τις κεντρικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και μια και μόνη ανακοίνωση της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα. Ούτε άλλοι τοπικοί άρχοντες, ούτε και οι εκπρόσωποι τουριστικών και παραγωγικών φορέων.
Η είδηση είναι αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης υπό τον Υπουργό Χρυσοχοΐδη με τους περιφερειάρχες της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων με δομές φιλοξενίας και στις 13 Περιφέρειες, με τους περιφερειάρχες στην πλειοψηφία τους να απαιτούν την ισοκατανομή των προσφύγων, ώστε να μην ανακύψουν περαιτέρω ζητήματα.
Μέχρι και 1000 πρόσφυγες, ενοικίαση ξενοδοχείων για τη φιλοξενία
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε στους περιφερειάρχες ότι το σχετικό Νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα… βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σημειώνοντας πως προβλέπει την εγκατάσταση 500 έως 1000 αλλοδαπών σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με την ενοικίαση από το κράτος, ξενοδοχείων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας! Σημειώνεται δε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από κονδύλια της ΕΕ.
Μέτρα φύλαξης
Στη σύσκεψη αυτή, έλαβαν μέρος και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Περιφερειών, οι οποίοι εξήγησαν στους περιφερειάρχες ότι θα αναλάβουν τα αυξημένα μέτρα φύλαξης ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες, με τους αυτοδιοικητικούς να δηλώνουν ξεκάθαρα –αν και υπό όρους- τη στήριξή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας.
Επιφυλάξεις από τη Ρόδη Κράτσα
Εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις και ζητεί διευκρινίσεις η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, για το θέμα καταμερισμού των προσφύγων και επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες των Ιονίων Νήσων .
‘’Τρεις αρχές είναι σίγουρα αδιαπραγμάτευτες : η ασφάλεια των συνόρων μας, η αλληλεγγύη προς τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό και ο ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των Υπουργείων Ενικής Αμύνης και Εσωτερικών για το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το πληθυσμιακό μέγεθός τους που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, όπως την αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται.
Η πολιτική απάντηση σε αυτή την κρίση έχει πολλές παραμέτρους. Εξαρτάται από μία αποτελεσματική Συμφωνία με την Τουρκία, από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον καταμερισμό των προσφύγων και την υποστήριξη μας στην επαναπροώθηση τους , όπως επίσης και από την πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό για το χρονικό διάστημα και τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Περιμένουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να τοποθετηθούμε ως τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση όμως εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, τονίζοντας ότι οι προτάσεις καταμερισμού και επιλογής των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής.
Οι κοινωνίες των Ιονίων νησιών είναι μικρές και δύσκολα μπορούν να γίνουν «χωνευτήρι» ενώ η οικονομία μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από την ανειδίκευτη εργασία που μπορούν να προσφέρουν άμεσα οι πρόσφυγες και είναι χρήσιμη για άλλες περιοχές. Τόνισα ότι τα νησιά μας ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη κρίση της αποτυχίας διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από επιπτώσεις της κατάρρευσης και της Thomas Cook. Υπενθύμισα επίσης ότι ακριτικά νησιά που απαιτούν και αυτά ιδιαίτερη μέριμνα για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους είναι και τα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας.
Σε κάθε νησί;
Στο γεγονός της φιλοξενίας προσφύγων σε κάθε Περιφέρεια αναφέρεται σε ρεπορτάζ της και η εφημερίδα «Ερμής» της Ζακύνθου, η οποία επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρει ότι το Υπουργείο Δημόσιας τάξης έχει αναθέσει στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις να εισηγηθούν ολοκληρωμένες προτάσεις που να προβλέπουν την δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε δημόσια κυρίως κτίρια και υποδομές.
Ειδικότερα για το νομό Ζακύνθου σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπεται η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας ικανού να υποδεχθεί μέχρι 200 άτομα.
Για τον λόγο αυτό θα γίνει άμεση μετατροπή του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών παράλληλα με την οργάνωση κι άλλων δομών φιλοξενίας στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα.

Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
Kέρκυρα: 620 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μια εβδομάδα
Αγανακτισμένοι οι πυροσβέστες της Κέρκυρας για την εξαίρεσή τους από το επίδομα παραμεθορίου
Επείγουσα διακομιδή για 21χρονη και 35χρονο από την Κέρκυρα
Σκουπίδια: «Χρυσό» χαράτσι στους Κερκυραίους!
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Διακομιδή 15χρονου από τους Παξούς
  • Εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές της βόρειας Κέρκυρας
  • Συγχαρητήρια στο νέο λιμενάρχη από το δήμαρχο βορρά
  • ΔΕΕΠ Κέρκυρας: Η παιδεία απαιτεί διάλογο, υπευθυνότητα και λύσεις
  • Aγγελική Κωστάκη: «Ξωθιά»

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  2. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  3. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  4. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  5. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Κέρκυρα: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο

03/07/2026

Στην Κέρκυρα το φινάλε της δράσης κοινωνικής ευθύνης της Digea

26/06/2026

Κέρκυρα: Ρεκόρ με 100 (!) αεροπορικές αφίξεις σε μια ημέρα

25/06/2026

Στην Κέρκυρα (και φέτος) ο GOAT του NBA Μάικλ Τζόρνταν

23/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise