Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Tο μήνυμα Μαχειμάρη για τον Δεκαπενταύγουστο
    14/08/2026
    Πελάης: Προσφυγή για τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Νότιας Κέρκυρας και καταγγελίες για αυξήσεις στο νερό
    14/08/2026
    To μήνυμα Στασινόπουλου για τον Δεκαπενταύγουστο
    14/08/2026
    Αυλωνίτης: Θερμά συγχαρητήρια στη Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» που κέρδισε χρυσό δίπλωμα!
    13/08/2026
    Πρόταση στo LEADER για την αποκατάσταση του θεάτρου «Ν. Κούρκουλος»
    13/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Άμεση κατάσβεση σε πέντε πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία
    14/08/2026
    Πρόστιμo 1.312 ευρώ σε αλλοδαπό γιατί πέταξε τσιγάρο απ’ το αυτοκίνητο
    14/08/2026
    Κέρκυρα: Βροχές, χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες την παραμονή της Παναγίας
    14/08/2026
    Χειροπέδες σε ανήλικο στην Κέρκυρα για διακίνηση ναρκωτικών
    14/08/2026
    Αλλοδαπός προσπάθησε να ταξιδέψει με πλαστά έγγραφα από το αεροδρόμιο
    14/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άγγιξε το 1 εκατομμύριο επιβάτες τον Ιούλιο
    13/08/2026
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔOY Κέρκυρας
    04/08/2026
    Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
    03/08/2026
    Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για φορολογικές παραβάσεις
    02/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Μουσείο Ασιατικής Τέχνης: Γυναικείες Αφηγήσεις στην Ιαπωνική Τέχνη
    14/08/2026
    Κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο «Το κουβαράκι των ονείρων» της Έλενας Καλούδη
    13/08/2026
    Mε επιτυχία, το 2ο Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα στους Αντιπερνούς
    13/08/2026
    Συναυλία της ΦΕΜ στο δημοτικό θέατρο Πειραιά
    13/08/2026
    Πάολα Ανδριωτάκη: «Μάνγκο και Αλάτι»
    13/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Έμεινε AΕΛ ο Γαστεράτος!
    14/08/2026
    Στη μάχη των πρoκριματικών του Παγκοσμίου T20 η Εθνική Ανδρών
    13/08/2026
    Eκτός τελικού στο Μπέρμιγχαμ η Παναγιώτα Δόση
    13/08/2026
    Στον Ιόνιο ο Δ. Ρουμελιώτης!
    11/08/2026
    ΝΑΟΚ: Λαμπρός εορτασμός για τα 90 χρόνια ιστορίας και αδελφοποίηση με τον Σύλλογο Ανεμόμυλου
    11/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η κλιματική κρίση φέρνει νέο κόστος στην καθημερινότητά μας
    13/08/2026
    Η Κέρκυρα και η Μαντόνα
    13/08/2026
    Φρένο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκεί όπου η κυβέρνηση πάτησε γκάζι (χωρίς εγγυήσεις)
    13/08/2026
    Κέρκυρα Film Office: Ένα νέο εργαλείο εξωστρέφειας, τουριστικής προβολής και προσέλκυσης διεθνών παραγωγών
    13/08/2026
    Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;
    10/08/2026
Ανάγνωση Ιδιωτικά συμφέροντα πίσω από τον πόλεμο των σκουπιδιών;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιωτικά συμφέροντα πίσω από τον πόλεμο των σκουπιδιών;

Εμφάνιση αγγλικής εταιρίας που πουλά σύστημα πυρόλυσης, σε ρεπορτάζ της Daily Telegraph για την κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί! - Εκτεταμένο κείμενο της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας στο ένθετο "Προορισμοί", με δηλώσεις στελεχών του Αλεύχιμον, του Δήμαρχου Κέρκυρας και Άγγλων τουριστών και μόνιμων κατοίκων

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 17/07/2018
Κοινοποίηση
10 λεπ. ανάγνωση

Εμφάνιση αγγλικής εταιρίας που πουλά σύστημα πυρόλυσης, σε ρεπορτάζ της Daily Telegraph για την κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί! – Εκτεταμένο κείμενο της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας στο ένθετο “Προορισμοί”, με δηλώσεις στελεχών του Αλεύχιμον, του Δήμαρχου Κέρκυρας και Άγγλων τουριστών και μόνιμων κατοίκων – Γ. Πανδής στην Daily Telegraph: Ο ΧΥΤΑ θα μολύνει το νερό που οι τουρίστες θα χρησιμοποιούν για να πλένουν τα δόντια τους!

Αποκαλυπτικό, ίσως, για παραμέτρους που κρύβονται πίσω από την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και για τη στάση που πολλές πλευρές κράτησαν ή κρατούν, είναι χθεσινό δημοσίευμα μίας από τις εγκυρότερες εφημερίδες της Ευρώπης, τη βρετανική The Telegraph, η οποία στο ένθετό της “Destinations” δημοσιεύει ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ για την κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί με αφορμή την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευμίμμη.

Το άρθρο υπογράφει η δημοσιογράφος Αναστασία Μίαρη, η οποία κατοικεί μονίμως και εργάζεται στο Λονδίνο ως συντάκτης μόδας, πολιτισμού και lifestyle, ωστόσο, προχώρησε σε σειρά συνεντεύξεων με αφορμή την κατάσταση στην ιδιαίτερή της πατρίδα…
Το κείμενο, με δηλώσεις μελών του Δ.Σ. του Αλεύχιμον, παρουσιάζει μία άκρως δυσφημιστική κατάσταση όσον αφορά το τί επικρατεί σήμερα στον Κάβο και το νότιο συγκρότημα της Κέρκυρας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Γιάννη Πανδή ότι ο ΧΥΤΑ θα μολύνει τα υπόγεια νερά με αποτέλεσμα οι τουρίστες του Κάβου να πλένουν τα δόντια τους με αυτό το νερό!

Και επιχείρηση… πώλησης

Όμως, το πιο σημαντικό που προκύπτει από το κείμενο της Telegraph, είναι μία… εμβόλιμη (ως δια μαγείας) δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου αγγλικής εταιρίας διαχείρισης σκουπιδιών που… προσπάθησε να πουλήσει μηχάνημα πυρόλυσης σκουπιδιών στο Δήμο Κέρκυρας το 2016 αλλά δεν πήρε – όπως ισχυρίζεται- ποτέ απάντηση! Η δήλωση έρχεται από τη συντάκτρια ως επιχείρημα για το λόγο που η Κέρκυρα πετά σήμερα τα σκουπίδια σε “παράνομο ΧΥΤΑ” (όπως αναφέρει το ΧΥΤΑ Λευκίμμης), με την εταιρία “CCP Global Energy Ltd” να δηλώνει έτοιμη να φέρει… αμέσως ένα φορητό μηχάνημα πυρόλυσης πλαστικών για τις άμεσες ανάγκες μέχρι να κατασκευάσει στην Κέρκυρα σταθερή μονάδα!!!

Τι λένε οι Άγγλοι

Η… επιχείρηση πώλησης συνοδεύεται από σειρά δηλώσεων Άγγλων μόνιμων κατοίκων της Λευκίμμης, επιχειρηματιών στον Κάβο, που κατηγορούν την κυβέρνηση για την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι τρομοκρατούνται οι Βρετανοί αλλά και Άγγλων και Βέλγων τουριστών με τον τελευταίο να συγκρίνει την κατάσταση στη Νότια Κέρκυρα, με τις… αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στις Βρυξέλλες!

Το κείμενο της Daily Telegraph

Ανάπτυξη των ΜΑΤ καθώς ο εφιάλτης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα κλιμακώνεται

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο μετά την επέμβαση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων κατά ενός παράνομου ΧΥΤΑ στα νότια του ελληνικού νησιού, κοντά στο θέρετρο του Κάβου.
Εδώ και μήνες, οι κάδοι σκουπιδιών με τη χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά έχουν ξεχειλίζει στους δρόμους ως αποτέλεσμα της εξάντλησης της χωρητικότητας στο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου.
Η προτεινόμενη λύση, ένας παράνομος χώρος υγειονομικής ταφής στη νότια Λευκίμμη, έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των ντόπιων και των κυβερνητικών αξιωματούχων που οδηγούν σε διαμαρτυρίες και την παρουσία αστυνομίας αναμέτρησης μόλις λίγα λεπτά από τη δημοφιλή τουριστική πόλη του Κάβου.

“Πηγαίνοντας στον Κάβο αργά τη νύχτα, είδαμε την Αστυνομία να μας παραπέμπει σε μία εκτροπή δρόμου, η οποία ήταν πραγματικά τρομακτική και ο ταξιτζής δεν ήξερε πού να πάει. Είπε ότι έπρεπε να κάνουμε μια άλλη διαδρομή στον Κάβο, επειδή ο “στρατός” ήταν εδώ. Είναι σίγουρα κάτι δυσάρεστο και όχι μια ξεκούραστη έναρξη για τις διακοπές μας”, δήλωσε ο Chloe Harrison, 19 ετών, ένας επισκέπτης από το Leeds.

Η απομάκρυνση 80.000 τόνων αποβλήτων από το Τεμπλόνι προς τη Λευκίμμη επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η χωματερή έχει κηρυχθεί παράνομη από την ΕΕ και δεν είναι ασφαλής σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυκτών Ερευνών της Ελλάδας. “Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον χώρο υγειονομικής ταφής επειδή δεν έχω άλλο νόμιμο χώρο για να βάλω τα σκουπίδια”, δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.

Ο Γιάννης Πανδής, γραμματέας της επιτροπής κατοίκων Αλεύχιμον που αντιστέκεται στον χώρο υγειονομικής ταφής, δήλωσε: “Είναι πολύ κοντά στις κατοικίες μας, τα διαμερίσματα διακοπών και στο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Mayor Capo di Corfu. Θα πρέπει να είναι 1.500 μέτρα μακριά από κατοικίες, όχι 500 μέτρα μακριά. ”
Το νερό βρέθηκε να τρέχει κάτω από αυτό το σημείο, συνδέοντας 22 πηγάδια που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής καθώς και από τα ποτάμια Λευκίμμη και Σωτήρα. “Ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει να μολυνθεί και το νερό μας δηλητηριάζεται. Αυτό είναι το νερό που οι τουρίστες θα χρησιμοποιήσουν για να πλύνουν, να βουρτσίσουν τα δόντια τους και τελικά, καθώς τρέχει στη θάλασσα, κολυμπούν μέσα», είπε ο Πανδής.
“Η κυβέρνηση πήρε χρήματα από την ΕΕ για να κατασκευαστεί κατάλληλη υποδομή απορριμμάτων στην Κέρκυρα, δεν την χρησιμοποίησε για το σκοπό αυτό και τώρα πρέπει να αποδείξει ότι τα απόβλητα αντιμετωπίζονται για να αποφευχθούν τεράστια πρόστιμα. Χτίζουν έναν παράνομο χώρο υγειονομικής ταφής, θέτοντας τους ντόπιους και τους τουρίστες μας σε κίνδυνο επειδή έχουν επενδύσει τις τσέπες τους και πρέπει να δείξουν ότι τα χρήματα έχουν πάει κάπου. Δεν μπορούμε να δούμε πού έχουν φύγει τα χρήματα.”

Οι αντιδρώντες στη Λευκίμμη έχουν έλθει αντιμέτωποι με αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία έστειλε τα ΜΑΤ στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της Λευκίμμης και της πόλης του Κάβου. Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και ξυλοδαρμό διαδηλωτών.
“Είναι η πρώτη φορά σε 32 χρόνια που πραγματικά δεν θέλω να ζήσω εδώ πια και οι φίλοι τώρα φοβούνται να επισκεφτούν”, δήλωσε η Βρετανίδα πρώην υπάλληλος Alison Πανδή, σύζυγος του Γιάννη Πανδή.
“Πήραν την κόρη μας από το σπίτι μας η Αστυνομία μυστικότητα και κρατήθηκε σε κελί τη νύχτα μόνη της και στο σκοτάδι για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι είναι κόρη του Γιάννη. Επιμείναμε να πάμε και να την δούμε στο κελί, ξέρω ότι το κίνητρο πίσω από αυτό ήταν να μας απειλείσουν”.

Ο Βέλγος τουρίστας, Leroy Dye, δήλωσε: «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό στο Βέλγιο λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συμβεί, αλλά είναι τόσο περίεργο για αυτό να συμβαίνει εδώ».
Η Evelyn Gousis, ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς Bar Scorers στον Κάβο, δήλωσε ότι η αστυνομία τρομάζει τους τουρίστες: «Είναι αγενείς, μας έχουν αποκαλέσει ΄΄που***ς΄΄ και άλλα αδιανόητα πράγματα για να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινότητα και να μας προκαλέσουν, ώστε να έχουν λόγο να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους εδώ. Είναι αυτό ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να καλωσορίσουμε με ασφάλεια τους τουρίστες; “είπε.

Προτάθηκε στην τοπική Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας λύση από την εταιρία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο “CCP Global Energy Ltd” να χρησιμοποιήσει το Pyrolysis, ένα αυτόνομο σύστημα στο οποίο τα πλαστικά μετατρέπονται σε χρήσιμη και πωλούμενη ενέργεια καθώς και σε λίπασμα.
“Εντός 18 μηνών, μπορούμε να έχουμε αυτό το σύστημα πλήρες λειτουργικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας και εν τω μεταξύ μπορούμε να φέρουμε ένα φορητό σύστημα και να επεξεργαστούμε τα απόβλητα επιτόπου”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Colin Johnson .
Υποβλήθηκε πρόταση τον Μάρτιο του 2016, αλλά η εταιρία δεν έχει ακόμα λάβει θετική απάντηση από τον κ. Κώστα Παυλίδη ή το Δήμαρχο Νικολούζο ο οποίος είπε: “Είμαι πρόθυμος να διερευνήσω κάθε επιλογή, διότι πρέπει να ομολογήσω, δεν συμφωνώ απόλυτα με το εθνικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Δεν ταιριάζει σε ένα νησί όπως η Κέρκυρα ».
Ο Νικολούζος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πότε θα έληγε ο αποκλεισμός του δρόμου η πότε θα φύγει η αστυνομία. Μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν σχέδια ανακύκλωσης για να ξεκινήσουν φέτος στην Κέρκυρα”.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο ταξιδιωτικός σύλλογος Abta δήλωσε ότι δεν είχε καμία αρνητική ανάδραση από τους παραθεριστές του νησιού, ενώ οι Thomas Cook και Tui δήλωσαν ότι οι επισκέπτες του δεν είχαν επηρεαστεί.
Ωστόσο, ένας Βρετανός είπε ότι η Κέρκυρα ήταν σαν “νησίδα σκουπιδιών” και υπήρξε ένα “τεράστιο πρόβλημα σε όλο το νησί”, προσθέτοντας: “Μπορώ να μυρίσω άσχημο καπνό, σκουπίδια σε κάθε χωριό”.

Το 2015 οι ελληνικές αρχές παραπέμφθηκαν στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή διαχείριση των αποβλήτων στην Κέρκυρα, την επιβάρυνση που σχετίζεται με τον χώρο υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι. Μια έρευνα το 2014 αριθμούσε 16 παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής που λειτουργούν σε ελληνικά νησιά.
Ο εμπειρογνώμονας της Telegraph Travel, κ. Marc Dublin, δήλωσε ότι τα βουνά των μη συλλεγόμενων σκουπιδιών έχουν “εδώ και αρκετά χρόνια” μια διαρκή στρώση στο τοπίο.

https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/greece/corfu/articles/corfu-rubbish-problems-protests/

Μπιάγκης: Σφοδρή κριτική για τα σκουπίδια στη Νότια Κέρκυρα
Ο οδικός χάρτης για τα σκουπίδια: Απομακρύνονται άμεσα τα δέματα από το Τεμπλόνι!
ΔΕΕΠ για απορρίμματα στο Νότο: Οι πολίτες δικαιούνται αλήθεια, λύσεις και ξεκάθαρες απαντήσεις
Σκουπίδια: «Χρυσό» χαράτσι στους Κερκυραίους!
ΛΑΣY: Καταγγελία για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα των απορριμμάτων
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Έμεινε AΕΛ ο Γαστεράτος!
  • Άμεση κατάσβεση σε πέντε πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία
  • Tο μήνυμα Μαχειμάρη για τον Δεκαπενταύγουστο
  • Πρόστιμo 1.312 ευρώ σε αλλοδαπό γιατί πέταξε τσιγάρο απ’ το αυτοκίνητο
  • Κέρκυρα: Βροχές, χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες την παραμονή της Παναγίας

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Αυλωνίτης: «Πανάκριβη συνήθεια» η μεταφορά απορριμμάτων

23/06/2026

Δήμος Νότου: «Πράσινο φως» για την αποκομιδή των απορριμμάτων

23/06/2026

Σκουπίδια στο Νότο: Τρέχουν κατόπιν εορτής να μαζέψουν τα… ασυμμάζευτα!

20/06/2026

Απορρίμματα εκτός κάδων: Η συχνότερη παράβαση της εβδομάδας

19/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise