Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
    14/06/2026
    Τρεις οι βλάβες στον αγωγό – Το βράδυ η αποκατάσταση της υδροδότησης
    14/06/2026
    Γκίκας: Η άμεση κινητοποίηση περιόρισε τις συνέπειες ενός σοβαρού περιστατικού
    14/06/2026
    Γκίκας: Η Νησιωτικότητα βρίσκεται πλέον ψηλά στην Εθνική και Ευρωπαϊκή ατζέντα
    13/06/2026
    Δέκα νέα πρόστιμα για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας
    13/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία
    14/06/2026
    Εργαζόμενοι Ψυχιατρικού Τομέα: Κοροϊδία, με οικονομικά εμπόδια και κραυγαλέους αποκλεισμούς!
    14/06/2026
    Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
    14/06/2026
    Αυτοί είναι οι όροι για να πάρουν άδεια οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Κέρκυρας
    14/06/2026
    Έφυγε από τη ζωή η Αρετή Πακτίτη
    14/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Διαδικτυακή ενημέρωση για τις νέες δράσεις ΕΣΠΑ «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε Ελλάδα»
    14/06/2026
    Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην ημερίδα της ΠΙΝ για τα μικρά νησιά του Ιονίου
    12/06/2026
    Ξενοδοχ/λοι: Kαταγγελία για «εκλεκτούς» στον Χαλικούνα και κάλεσμα σε απεργία
    12/06/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άνοδος 10,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάιο
    12/06/2026
    Luxury Real Estate: Το «φαινόμενο» της Κέρκυρας και το άλμα του 91%
    12/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Συναυλία της ΦΕΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
    14/06/2026
    Τριήμερο Μουσικών Εκδηλώσεων της Παλαιάς
    13/06/2026
    Με επιτυχία, η πρώτη συναυλία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Κερκύρας
    13/06/2026
    Ξεκινάει έκθεση με 46 εκπληκτικά έργα του Φασιανού στην Κέρκυρα
    12/06/2026
    Με επιτυχία η μουσικοθεατρική παράσταση «Κρατήσου πάνω μου»
    12/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συγχαρητήρια Κουρή στο νέο πρόεδρο της ΕΠΣΚΙ
    13/06/2026
    Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕ Λευκίμμης ο Γιάννης Φλώρος
    12/06/2026
    Πήγασος Ν. Κέρκυρας: «Ξεροψήνονται» στον ήλιο οι αθλητές, τι γίνεται με το κλειστό;
    12/06/2026
    Ντούσκος: Το δημόσιο «ευχαριστώ» στον Μαχειμάρη για το νέο κωπηλατικό σκάφος
    12/06/2026
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
     Μελέτες για τον …παράδεισο
    14/06/2026
    Ρεκόρ αφίξεων το Μάιο 2026 στο «Ι. Καποδίστριας» με +11,22%!
    13/06/2026
    Το πυρηνικό μέλλον μας!
    13/06/2026
    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις του Αλβανικού λαού
    11/06/2026
    Η Αλβανία πήρε τον δρόμο της…
    07/06/2026
Ανάγνωση Φ. Βάκη: Φύλο και φύλλα συκής
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Φ. Βάκη: Φύλο και φύλλα συκής

Άρθρο της βουλευτή Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη στην "Εφημερίδα των Συντακτών" για το νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. "...Ας επιτρέψει τουλάχιστον η αρχή της πλειοψηφίας με βάση την οποία ψηφίζονται οι νόμοι στο Κοινοβούλιο να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι σε μια δημοκρατική πολιτεία στην οποία θα είναι αναγνωρίσιμοι".

NewsDesk
NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 10/10/2017
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Άρθρο της βουλευτή Κέρκυρας Φωτεινής Βάκη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” για το νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. “…Ας επιτρέψει τουλάχιστον η αρχή της πλειοψηφίας με βάση την οποία ψηφίζονται οι νόμοι στο Κοινοβούλιο να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι σε μια δημοκρατική πολιτεία στην οποία θα είναι αναγνωρίσιμοι”.
 
 
Το άρθρο της Φ. Βάκη
Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε πρόσφατα ότι δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία ισότητας, διότι η τελευταία αντίκειται στην ανθρώπινη φύση, δεν ακύρωνε μόνο τη δικαιική σκευή της νεωτερικότητας και του Διαφωτισμού, αλλά παρουσίαζε τον κοινωνικό δαρβινισμό του νεοφιλελευθερισμού ως ειμαρμένη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η θεμελίωση της ιδεολογίας της ανισότητας στην ανθρώπινη φύση προσδίδει στην πρώτη καθολική εγκυρότητα και εσαεί ορθότητα.
Ο λόγος περί ανθρώπινης φύσης δεν είναι καινοφανής. Από τον μακρύ και αιρετικό 18ο αιώνα, η «ψηλάφηση» της ανθρώπινης φύσης αποσκοπούσε στην ανίχνευση των προσηκόντων προς αυτήν θεσμών και πολιτικών συστημάτων ή γινόταν το νομιμοποιητικό έρεισμα του νέου κόσμου που αναδυόταν. Το πρώτο άρθρο της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και ελεύθεροι», θεμελιώνει τα δικαιώματα στη φύση για να καταδείξει την καθολικότητά τους, τον αναπαλλοτρίωτο και διαχρονικό τους χαρακτήρα. Η επίκληση της ανθρώπινης φύσης δεν είναι γεγονός αλλά πρόταγμα.
Διαθέτουμε ίσα δικαιώματα δυνάμει της ίδιας μας της φύσης. Τα δικαιώματα, επομένως, δεν επιδέχονται συμψηφισμούς και δεν υπόκεινται στις συγκυριακές μεταβλητές της φυλής, της θρησκείας, του πλούτου, του φύλου. Οι αγώνες για ίσα δικαιώματα είναι αγώνες αναγνώρισης και εφαλτήρια μετάβασης από το βιολογικό γεγονός της ύπαρξης στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου. Είναι αγώνες για ένα κράτος δικαίου που θα αίρει τους διαχωρισμούς σε ανθρώπους και «υπανθρώπους», πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, ορατούς και αόρατους.
Σήμερα εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Δεν το επέβαλε η ανάγκη συμμόρφωσης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, που αξιώνει την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των διεμφυλικών ατόμων και δεν διεκδικεί δάφνες ευαισθησίας.
Δεν το υπαγόρευσαν κάποιες ακαδημαϊκές εμμονές των «σπουδών φύλου» -gender studies- που υπογράμμισαν τον κοινωνικά κατασκευασμένο, θρυμματισμένο, ρευστό χαρακτήρα των ταυτοτήτων μιας μετανεωτερικής συνθήκης. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του ανθρώπου όσον αφορά την έμφυλη ταυτότητά του.
Αν το δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας που ισοδυναμεί με την αυτοδιάθεση του προσώπου, η απώλεια της οποίας γεννά τη δουλεία και τον εκφυλισμό του ανθρώπου σε εργαλείο, έγινε πυλώνας των πρώτων νεωτερικών συνταγμάτων, το παρόν νομοσχέδιο θωρακίζει τη δημοκρατία του φύλου χειραφετώντας από τη δουλεία της βιολογίας, όταν η τελευταία βρίσκεται σε ασυμφωνία με την έμφυλη ταυτότητα, ήτοι το κοινωνικό φύλο.
Από το φύλο ως βιολογική ειμαρμένη, ως προκρούστεια κλίνη της έμφυλης ταυτότητας έως την ερμηνεία της ιστορίας ως ενός δαρβίνειου αγώνα φυλών, μικρή η απόσταση. Το παρόν νομοσχέδιο καταργεί ως προαπαιτούμενα της νομικής αλλαγής ταυτότητας φύλου τόσο το υποχρεωτικό χειρουργικό νυστέρι που τραυμάτιζε σώμα και προσωπικότητα, όσο και την ψυχιατρική γνωμάτευση που επέβαλλε η πρόσληψη του διεμφυλικού ως «μη κανονικού» και παρέπεμπε στις ζοφερές περιόδους της ιστορίας.
Πίσω από το μότο της Μποβουάρ, «γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», πίσω από τις ενοράσεις της Μπάτλερ για την κοινωνική κατασκευή των έμφυλων ταυτοτήτων και την απόρριψη του βιολογικά προκαθορισμένου φύλου ως «κανονιστικής μυθοπλασίας», πίσω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου κρύβονται καθημερινές τραγωδίες, εφηβικοί εφιάλτες, βία και αποκλεισμοί.
Ανθρωποι που δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν σε υπηρεσίες, που διώκονται σαν κλέφτες διότι η ταυτότητά τους δεν συμφωνεί με το παρουσιαστικό τους. Μη αναγνωρίσιμοι πολίτες, άνθρωποι με ποδοπατημένη την αξιοπρέπεια διότι ο φαινότυπος δεν συμφωνεί με τον γονότυπο. Μαθητές που η έναρξη της εφηβείας ισοδυναμεί με εφιάλτη, «αποσυνάγωγοι» και αποδιοπομπαίοι τράγοι που εγκαταλείπουν το σχολείο γιατί δεν αντέχουν τις κακοποιήσεις, τη χλεύη και την παρενόχληση.
Δυστυχώς, για κάποιους πολέμιους του νομοσχεδίου η αναγνώριση ενός δικαιώματος ισοδυναμεί με έντεχνο τρόπο αποφυγής της στρατιωτικής θητείας, φοροδιαφυγής, άρσης του άβατου του Αγ. Ορους, διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Στην ακρόαση φορέων στη Βουλή, όταν πήρε τον λόγο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αποχώρησε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο κακοποιητικό λόγο. Τον ακούμε κάθε Κυριακή από τα μικρόφωνα της Εκκλησίας».
Κι εφόσον τα ανθρώπινα δικαιώματα απαξιώνονται ως παιχνιδίσματα και ο «δικαιωματισμός» εκλαμβάνεται περίπου ως ιός, η πύλη του Παραδείσου θα είναι κλειστή για όσους επέλεξαν φύλο και αρνήθηκαν αυτό που δόθηκε ως Δωρεά της Θείας Χάριτος. Θα ακυρωθεί όμως και το διαβατήριο στον σοσιαλιστικό παράδεισο, αφού το κοινωνικό φύλο αντίκειται στον αντικειμενισμό που προβλέπει το άρθρο πίστεως του «ιερατείου» του ΚΚΕ.
Αλλωστε οι ρευστές ταυτότητες γίνονται προσκόμματα στην ταξική συνείδηση. Κι αφού οι πόρτες του παραδείσου είναι κλειστές, ας επιτρέψει τουλάχιστον η αρχή της πλειοψηφίας με βάση την οποία ψηφίζονται οι νόμοι στο Κοινοβούλιο και όχι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι σε μια δημοκρατική πολιτεία στην οποία θα είναι αναγνωρίσιμοι.
Τον μακρινό 18ο αιώνα ο Καντ ισχυριζόταν ότι ζούμε στην εποχή του Διαφωτισμού αλλά όχι σε μια διαφωτισμένη εποχή. Ας μη χρειαστεί, περίπου τρεις αιώνες μετά, να διαπιστώσουμε ότι ζούμε σε μια εποχή σκοταδισμού.
 

Αυλωνίτης για Τσίπρα: Δεν επαιτώ ούτε απαιτώ, είναι ο φυσικός ηγέτης της παράταξης
Κ. Παυλίδης: Παραιτήθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα Τσίπρα
Αποχώρησε ο Κακαβίτσας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος διέγραψε τον Παύλο Πολάκη
ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωση με Κ. Βέττα για τον τουρισμό στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία
  • Εργαζόμενοι Ψυχιατρικού Τομέα: Κοροϊδία, με οικονομικά εμπόδια και κραυγαλέους αποκλεισμούς!
  • Διαδικτυακή ενημέρωση για τις νέες δράσεις ΕΣΠΑ «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε Ελλάδα»
  • Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  • Τρεις οι βλάβες στον αγωγό – Το βράδυ η αποκατάσταση της υδροδότησης

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  2. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  3. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  4. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  5. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο συλλαλητήριο για την Υγεία

09/02/2026

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κόβει την πίτα του

20/01/2026

ΣΥΡΙΖΑ: Οι καθαιρέσεις αποτελούν πολιτική επιλογή

15/01/2026

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιονίων για την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

05/01/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise