Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση της Δημοτικής Οργάνωσης Κέρκυρας των Δημοκρατών με τον Περιφερειάρχη
    15/06/2026
    Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με 20 θέματα…
    15/06/2026
    Το «χρυσό» στοίχημα του Βορρά: Πώς η ανακύκλωση έβαλε στο ταμείο ένα εκ. ευρώ
    15/06/2026
    Το παράδοξο της Εγνατίας: Διόδια «ευρωπαϊκά», ταχύτητες του 1950 και εργοτάξια-φαντάσματα
    15/06/2026
    Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
    14/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aυτοί εκλέχθηκαν στο ΔΣ των Φίλων του Βίδο
    15/06/2026
    Διήμερο διακοπών ρεύματος σε εφτά περιοχές
    15/06/2026
    Η «μέγγενη» των ενοικίων και η μάχη του Ιονίου Πανεπιστημίου να κρατήσει τους φοιτητές
    15/06/2026
    Νύχτα αγωνίας σε 5στερο: Με τα μπουρνούζια στους δρόμους οι ένοικοι λόγω πυρκαγιάς
    15/06/2026
    Φωτιά σε ξενοδοχείο στο Κομμένο – Εκκενώθηκε προληπτικά
    14/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Διαδικτυακή ενημέρωση για τις νέες δράσεις ΕΣΠΑ «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε Ελλάδα»
    14/06/2026
    Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην ημερίδα της ΠΙΝ για τα μικρά νησιά του Ιονίου
    12/06/2026
    Ξενοδοχ/λοι: Kαταγγελία για «εκλεκτούς» στον Χαλικούνα και κάλεσμα σε απεργία
    12/06/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άνοδος 10,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάιο
    12/06/2026
    Luxury Real Estate: Το «φαινόμενο» της Κέρκυρας και το άλμα του 91%
    12/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Την Τετάρτη, τα εγκαίνια της έκθεσης από την Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας
    15/06/2026
    Περασμένα, ξεχασμένα: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Λ. Τσιρίδου
    14/06/2026
    Συναυλία της ΦΕΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
    14/06/2026
    Τριήμερο Μουσικών Εκδηλώσεων της Παλαιάς
    13/06/2026
    Με επιτυχία, η πρώτη συναυλία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Κερκύρας
    13/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συγχαρητήρια Κουρή στο νέο πρόεδρο της ΕΠΣΚΙ
    13/06/2026
    Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕ Λευκίμμης ο Γιάννης Φλώρος
    12/06/2026
    Πήγασος Ν. Κέρκυρας: «Ξεροψήνονται» στον ήλιο οι αθλητές, τι γίνεται με το κλειστό;
    12/06/2026
    Ντούσκος: Το δημόσιο «ευχαριστώ» στον Μαχειμάρη για το νέο κωπηλατικό σκάφος
    12/06/2026
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η αλαζονεία της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας
    15/06/2026
    Γιατί να επιλέξω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
    14/06/2026
     Μελέτες για τον …παράδεισο
    14/06/2026
    Ρεκόρ αφίξεων το Μάιο 2026 στο «Ι. Καποδίστριας» με +11,22%!
    13/06/2026
    Το πυρηνικό μέλλον μας!
    13/06/2026
Ανάγνωση Έγινε η αρχή για τον Πολιτιστικό Χάρτη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Έγινε η αρχή για τον Πολιτιστικό Χάρτη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ικανοποίηση και χαμόγελα στην 1η συνάντηση εκπροσώπων των πολιτιστικών σωματείων. Στην Λευκάδα, όπου διεξήχθη η 1η Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις. Αναμένεται η συνέχεια...

NewsDesk
NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 08/03/2017
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Άκρως επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση της 1ης Πανιόνιας Πολιτιστικής Συνάντησης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη Λευκάδα το Σαββατοκύριακο 4&5 Μαρτίου 2017, τόσο από πλευράς συμμετοχής εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, όσο και από πλευράς ουσιαστικών συμπερασμάτων. Εκπρόσωποι 120 πολιτιστικών φορέων και συλλόγων κατέθεσαν τον προβληματισμό και τις ιδέες τους για τον επτανησιακό πολιτισμό, την καθιέρωση εκδηλώσεων που θα αγκαλιάσουν όλο το Ιόνιο, την στενότερη επικοινωνία των ανθρώπων του πολιτισμού, τη διατήρηση και διαφύλαξη της παράδοσης και ιστορίας των Ιονίων Νήσων και τους κανόνες που θα πρέπει να τεθούν.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαρτίου, με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο να κηρύσσει τη λήξη των εργασιών, κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα και να οριοθετεί τις επόμενες κινήσεις.
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για επιτυχή έκβαση της διημερίδας, μαζική συμμετοχή και πλούσια και ουσιαστική συζήτηση και δήλωσε ότι στόχος της ΠΙΝ είναι η σύνταξη του Πολιτιστικού Χάρτη, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών φορέων της ΠΙΝ. “Η διημερίδα ήταν το πρώτο μας βήμα”, είπε χαρακτηριστικά, “και θα αξιοποιηθούν όλες οι προτάσεις και όλες οι εισηγήσεις, ώστε να καταλήξουμε σε ένα αρχικό κείμενο, το οποίο θα συμπληρωθεί και θα τροποποιηθεί με τις παρεμβάσεις όλων μας, ώστε να καταλήξουμε, μέσα από διαβούλευση, στην παρουσίαση του Πολιτιστικού μας Χάρτη”.

 

Contents
  • Κωδικοποίηση των τομέων δράσης της ΠΙΝ
  • Τα επόμενα βήματα

Κωδικοποίηση των τομέων δράσης της ΠΙΝ

Ο κ. Γαλιατσάτος κωδικοποιώντας τους άξονες που θα κινηθεί η ΠΙΝ αναφέρθηκε στους εξής τομείς που θα εξεταστούν:
–Καθιέρωση πολιτιστικών θεσμών, ανά τομέα δημιουργίας ή/και ανά νησί, δικτύων, συνεδρίων και μονοπατιών πολιτισμού.
–Σύσταση Επιτροπών ή Συντονιστικών ώστε να υπάρξει φροντίδα και διοίκηση του εγχειρήματος.
–Μητρώο φορέων και αξιολόγηση προκειμένου να τεθούν κανόνες στην επικοινωνία που, όμως, θα αφήνουν ελεύθερο χώρο στη δημιουργία και τους ανθρώπους του πολιτισμού, μετρώντας παράλληλα τη διάθεση πόρων.
–Ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων μεταξύ τους.
–Καλεντάρι εκδηλώσεων για τον έγκαιρο προγραμματισμό και την καλύτερη προετοιμασία.
-Διαφύλαξη της Επτανησιακής Ιστορίας και διάδοσή της στις επόμενες γενιές, κατεύθυνση προς την οποία ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη συγγραφή της Ιστορίας των Ιονίων Νήσων, και στόχο την διδασκαλία της στα σχολεία της ΠΙΝ.
-Ενίσχυση και προβολή της μουσικής παιδείας, με πολύτιμους συμπαραστάτες τα Μουσικά Σχολεία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
-Καταγραφή και εξέταση λύσεων για το πρόβλημα έλλειψης χώρων πολιτισμού και χρόνιας εγκατάλειψης ιστορικών κτιρίων στα νησιά μας. Για το πρόβλημα που παρατηρείται (πολύς λόγος έγινε για το οξύτατο πρόβλημα πολιτιστικής στέγης της Λευκάδας) ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση και έμπρακτη φροντίδα από το Κράτος.
-Ενεργοποίηση και κάλεσμα για συμμετοχή και στους συλλόγους αποδήμων και τα ομογενειακά σωματεία της διασποράς, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιασμός των θετικών ωφελειών από διοργανώσεις.
–Σύνδεση πολιτισμού – τουρισμού με πλαίσιο αποδοχής όλων καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος, “ο πολιτισμός στα Ιόνια είναι αυτό που απολαμβάνει ο τουρισμός, από αυτό γιγαντώνεται και αναπτύσσεται. Είναι μια σχέση υπαρκτή και έχει διάφορες μορφές”.
–Συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών, με ζητούμενο την ενίσχυση για την καλύτερη επικοινωνία. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό τριετίας για τα υδροπλάνα που αναμένεται αδειοδότηση ενός δικτύου, το οποίο θα περιλαμβάνει τα Ιόνια Νησιά αλλά και πόλεις της Ιταλίας και Κροατίας. Αναφερόμενος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη διημερίδα ότι έχει καταθέσει πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρα – Ζάκυνθος (με ενδιάμεσους σταθμούς στα άλλα νησιά), δύο φορές κατά τους χειμερινούς μήνες και τρεις κατά τους θερινούς, με ζητούμενο να αντιμετωπιστεί από το Κράτος ως “άγονη γραμμή” και να τύχει επιδότησης ώστε να είναι λειτουργική, προς όφελος των κατοίκων στα Ιόνια Νησιά και για λόγους ενίσχυσης της συνοχής της ΠΙΝ.
-Εκκρεμεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται τα θέματα συγκοινωνίας στα νησιά της ΠΙΝ, μικρά και μεγάλα, καθώς και θέματα υποδομών πολιτισμού.
-Εξετάζεται ακόμη η χρηματοδότηση έργων πολιτισμού, εκτός από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Τα επόμενα βήματα

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος διαβεβαίωσε ότι όλες οι απόψεις έχουν καταγραφεί, όλες οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν και το τελικό κείμενο θα διανεμηθεί σε όλους για τυχόν συμπληρώσεις. “Το επόμενο βήμα μας είναι να αποφασίσουμε τις δράσεις που θα κάνουμε. Αυτή ήταν η αρχή, η συνάντηση γνωριμίας, η αναγκαία επικοινωνία μεταξύ μας για συζήτηση. Εγκαινιάσαμε μια λογική συνδιαμόρφωσης και συμμετοχής όλων στις αποφάσεις για τον πολιτισμό. Είναι μια λογική που έχει η παρούσα Περιφερειακή Αρχή και θα πρέπει όλοι μαζί να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του Πολιτιστικού Χάρτη ώστε να δεσμεύσουμε την ΠΙΝ για τα επόμενα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός υπερβαίνει τις παραταξιακές λογικές”.
Την ικανοποίησή τους εκδήλωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων που πήραν μαζικά μέρος στη διημερίδα, για την πρωτοβουλία της ΠΙΝ και τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά που όλοι μαζί, από όλα τα νησιά, συγκεντρώνονται, συνομιλούν και σχεδιάζουν τις βάσεις για τις δράσεις στον επτανησιακό πολιτισμό.
 
 
*Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ΠΕ Κέρκυρας, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στο τουριστικό γραφείο Lord Travel, για τη δωρεάν διάθεση λεωφορείου, για τις ανάγκες μετακίνησης των εκπροσώπων των πολιτιστικών σωματείων από την Κέρκυρα στη Λευκάδα.
 
Στην κεντρική φωτό: Μ. Μοσχάτ, Θ. Γαλιατσάτος, Χρ. Μωραΐτης στο προεδρείο της διημερίδας
 
 

Εκπαιδευτική δράση για την προστασία των υδάτων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας
Στην Κέρκυρα η Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου
Ημερίδα για τα μικρά νησιά του Ιονίου
ΠΙΝ: Επιδοτεί τα εισιτήρια του Αστικού για τους συνταξιούχους
Κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στην Περιφέρεια
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Aυτοί εκλέχθηκαν στο ΔΣ των Φίλων του Βίδο
  • Διήμερο διακοπών ρεύματος σε εφτά περιοχές
  • Συνάντηση της Δημοτικής Οργάνωσης Κέρκυρας των Δημοκρατών με τον Περιφερειάρχη
  • Την Τετάρτη, τα εγκαίνια της έκθεσης από την Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας
  • Η αλαζονεία της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  2. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  3. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  4. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  5. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων με την κινεζική επαρχία Shandong

28/05/2026

ΠΙΝ: Συνάντηση εργασίας για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ

26/05/2026

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΑΝΙΟΝ για υποδομές, πολιτισμό, αθλητισμό

26/05/2026

Τι συζήτησε ο Τρεπεκλής με τη δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας

14/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise