Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Βάρελης: Τραγική η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία της Βόρειας Κέρκυρας
    18/07/2026
    Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου
    18/07/2026
    Γκίκας: Παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση ζητημάτων με την έναρξη του νέου ΟΣΔΕ
    18/07/2026
    Βάρελης: Αφαιρέσεις υδρομέτρων για μικροοφειλέτες, «ασυλία» στις μεγάλες επιχειρήσεις
    17/07/2026
    Η ΠIN στην ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τις προμήθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας
    17/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
    18/07/2026
    “Όλoι στo δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία του άλσους φυλακών”
    18/07/2026
    Πέθανε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος – Συλλυπητήρια ΚΚΕ
    18/07/2026
    Κάβος: Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά
    18/07/2026
    Σύλληψη διωκόμενου στη Λευκάδα
    18/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
    ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Γονείς για επίσκεψη Ζαχαράκη: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις ψηφιακές σας βιτρίνες
    15/07/2026
    Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων: «κόλαση» η ζωή των εργαζομένων
    13/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Βασίλης Κασσάρας: «Θυγατέρα: Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά»
    17/07/2026
    Με κερκυραϊκό… χρώμα, η συναυλία του Πάνου Βλάχου στο Π. Φρούριο
    16/07/2026
    “Aνθογραφία ΙΙ”: Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής
    15/07/2026
    Ιόνιο Ωδείο: Ανοικτή πρόσκληση σε διάλεξη και σεμινάριο
    15/07/2026
    Την Τετάρτη, η συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής Σιναράδων
    14/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΟΦΑΜ: Με φορ τον Γεωργακόπουλο (και) στη Γ’ εθνική!
    18/07/2026
    Στον τελικό ως τρίτος με το τελευταίο του άλμα ο Μουμούρης
    18/07/2026
    Ευρωπαϊκό U18: Πρόκριση με ατομικά ρεκόρ για Βλασερού και Γκόγκα
    17/07/2026
    Στην ΑΕΛ ο Παμπουρίδης!
    17/07/2026
    Γ Εθνική: ΑΕΛ και ΟΦΑΜ στον 6ο όμιλο!
    17/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ιαχές πολέμου…
    18/07/2026
    Αθλητές μας σε διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς βοήθεια από το κομματικό εκδικητικό παρασκήνιο
    16/07/2026
    H πραγματική εικόνα σχετικά με την προσβασιμότητα στην Παλαιά Πόλη
    16/07/2026
    Στην τροχιά των ρεκόρ και η φετινή σεζόν!
    14/07/2026
    Πεζομοιρολόι – Τρία μνημόσυνα
    14/07/2026
Ανάγνωση Τι σημαίνει για την Κέρκυρα η «αναβάθμιση» Δένδια και η υφυπουργοποίηση Γκερέκου;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Τι σημαίνει για την Κέρκυρα η «αναβάθμιση» Δένδια και η υφυπουργοποίηση Γκερέκου;

 

Είναι η πρώτη φορά που η Κέρκυρα διαθέτει έναν υπουργό και μία υφυπουργό και που, μάλιστα, ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, σε έναν ανασχηματισμό που μάλλον «μυρίζει» εκλογές…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
Δημοσιεύτηκε 09/06/2014
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση
ypoyrgiko-symboulio

 

Ο πρωθυπουργός, αφού εκβιάστηκε για να γίνει άμεσος ανασχηματισμός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον πλέον άκομψο τρόπο (προανήγγειλε τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έξω από το Μ. Μαξίμου, την ώρα που όλες οι διαρροές έφεραν το Σαμαρά να θέλει να τον αναβάλλει για μερικές εβδομάδες), ενέδωσε στις πιέσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου και αναβάθμισε το ρόλο του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος στην κυβέρνηση.
Αναβάθμιση που δεν έγινε σε θέσεις υπουργών (θέσεις που έχουν πολιτικό ρίσκο αφού έχουν όλη την πολιτική ευθύνη) αλλά με είσοδο αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε θέση υφυπουργού.
Μία επιφανειακή ανάγνωση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πώς είναι δυνατόν να βυθίζεται εκλογικά το ΠΑΣΟΚ με την αποδοκιμασία των πολιτών αλλά να αναβαθμίζεται κυβερνητικά. Στην πραγματικότητα, η τακτική αυτή μάλλον εντάσσεται στην πρόθεση Σαμαρά να προχωρήσει σύντομα σε πρόωρες εκλογές και, πάντως, να μην «συρθεί» σε αυτές με αφορμή τη (μη) προεδρική εκλογή. Έτσι, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, επιθυμεί αφενός μεν να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να μην εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη ώστε να έχει έναν σίγουρο σύμμαχο σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αφετέρου δε να ενισχύσει το Βενιζέλο του οποίου η καρέκλα τρίζει ηχηρά με όλο και περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη να θέτουν ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Κάτι που, αν συμβεί, θα οδηγήσει την ίδια στιγμή σε κατάρρευση της κυβέρνησης. Έτσι, αξιοποιούνται περισσότερα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για να ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες διαρροές σε κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά και να περιοριστεί η κριτική κατά του αρχηγού του κόμματος.

Η στρατηγική για την Κέρκυρα

Η στρατηγική των πρόωρων εκλογών μπορεί να ερμηνεύσει και τις αποφάσεις Σαμαρά για την αξιοποίηση των δύο κυβερνητικών βουλευτών στην κυβέρνηση.
Ο Νίκος Δένδιας, αν και επί των ημερών του το κόμμα κατάρρευσε στην Κέρκυρα με έναν διαλυμένο μηχανισμό, απώλεια τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου Κέρκυρας, τη μεγαλύτερη ψαλίδα από το νικητή ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πανελλαδικά στις εκλογές, ενισχύεται κυβερνητικά.

Τι μπορεί να φέρει η αναβάθμιση Δένδια σε υπουργείο με… λεφτά

Διότι η αναβάθμιση Δένδια από το φθοροποιό υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο δεύτερο σε σημασία, ουσιαστικά, υπουργείο που διαχειρίζεται χρήμα, αυτό της Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ και όλα τα κοινοτικά κονδύλια), επιχειρεί –εκτός από τη σαφή ενίσχυση ενός στενού του, πλέον, συνεργάτη εντός του υπουργικού συμβουλίου- να του δώσει μεταξύ άλλων και πόντους σε μία προσπάθεια ανάκτησης μέρους της χαμένης δύναμής του τοπικά. Ο κ. Δένδιας θα διαχειρίζεται πλέον όλα τα αναπτυξιακά κονδύλια χωρίς τη φθορά ευθυνών στον εισπρακτικό μηχανισμό, κάτι που εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει εκλογικό bonus με ικανοποίηση τοπικών και περιφερειακών αιτημάτων για χορήγηση αναπτυξιακών κονδυλίων σε διάφορούς τομείς της τοπικής οικονομίας και σε κλάδους δραστηριοτήτων.

Εξαργυρώνει την εκλογική της δύναμη η Γκερέκου

Η Άντζελα Γκερέκου, τώρα, εξαργυρώνει τη μεγάλη της προσωπική επιτυχία να φτάσει το 15% περίπου στις περιφερειακές εκλογές, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, σε μία προνομιακή άλλοτε περιοχή για αυτό (Κέρκυρα και Ιόνια έδιναν πάντα εξαιρετικά ποσοστά) κατρακύλησε στις ευρωεκλογές.
Προφανώς, τώρα Βενιζέλος και Σαμαράς θέλουν να ενισχύσουν την κα Γκερέκου σε μία υπουργική θέση, γνώριμη για την ίδια αφού είχε διατελέσει επί Παπανδρέου και πάλι υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο.
Έτσι, σε ενδεχόμενες εκλογές, αποτελεί μοναδική προφανώς ελπίδα για το Βενιζέλο ένας συνδυασμός διατήρησης δυνάμεων Γκερέκου σε σχέση με τις ευρωεκλογές και ενίσχυση του προφίλ του κόμματος στην περιοχή ώστε να προσπαθήσει, αναλόγως των αποτελεσμάτων, να διατηρήσει την βουλευτική έδρα στην Κέρκυρα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Τι μπορεί να φέρει η αξιοποίηση Δένδια και Γκερέκου

Οι δύο υπουργικές θέσεις, πάντως, θα μπορούν να φέρουν ορισμένα οφέλη για το νησί, με δεδομένη την προσπάθεια που θα επιδείξουν οι κυβερνητικοί τοπικοί βουλευτές να αναστρέψουν το πολύ κακό κλίμα για τα κόμματά τους τόσο στην Κέρκυρα όσο και στα Επτάνησα.
Ο κ. Δένδιας θα μπορούσε να πιεστεί να στρέψει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια μέσα από χρήματα της Ε.Ε., όχι μόνο από το ΣΑΣ (το νέο ΕΣΠΑ) αλλά και από άλλα ταμεία και δράσεις της Κοινότητας.
Η κα Γκερέκου θα έχει πλέον στα δικά της χέρια –μεταξύ άλλων- την υπόθεση παλιάς πόλης και UNESCO που έχει παγώσει, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης που δεν προχωρά αποφασιστικά στη διάθεση κονδυλίων.

Τι θα γίνει με την παλιά κόντρα Δένδια Γκερέκου περί του Ειδικού Αναπτυξιακού;

Ένα τρίτο ζήτημα ωστόσο έχει να κάνει με μια παλαιότερη κόντρα των δύο κοινοβουλευτικών, όταν άνηκαν η μία στην κυβέρνηση και ο άλλος στην αντιπολίτευση: η υπόθεση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που είχε προωθήσει η Γκερέκου και είχε εγκρίνει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο Νίκος Δένδιας είχε εξαπολύσει τότε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της Γκερέκου ότι τα 50 περίπου εκ. ευρώ δεν υπήρχαν ποτέ και επρόκειτο ουσιαστικά για φρούδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Η κα Γκερέκου είχε απαντήσει ότι εφ΄ όσον υπάρχει υπουργική απόφαση και είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, τότε, δεν ήταν απλά μια υπόσχεση και ήταν στο χέρι της Κέρκυρας και των εκπροσώπων της να πιέσουν για να υλοποιηθεί.
Ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει η συνύπαρξη των δύο στην κυβέρνηση και το αν η «πράσινη» βουλευτής θα πιέσει το «γαλάζιο» συνάδελφό της, αρμόδιο πλέον, να υλοποιήσει το από το 2011 αναπτυξιακό σχέδιο και να δώσει στην Κέρκυρα σταδιακά αυτό το ποσό μέσα από ευρωπαϊκά χρήματα.

Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης
Γκερέκου για υδροπλάνα: H συνεχιζόμενη αδράνεια δεν δικαιολογείται ούτε θεσμικά ούτε πολιτικά
Γκερέκου: Προσπάθησα κι εγώ να κάνω ταινία για τον Καποδίστρια, αλλά…
Η Άντζελα Γκερέκου σχολιάζει τον Καποδίστρια του Σμαραγδή
Δένδιας: Ευτυχής για την εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup
Κοινοποίηση
απόΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
Ακολούθησε
Δημοσιογράφος. Εργάζεται στην ΕΡΤ

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  • “Όλoι στo δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία του άλσους φυλακών”
  • Βάρελης: Τραγική η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία της Βόρειας Κέρκυρας
  • Πέθανε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος – Συλλυπητήρια ΚΚΕ
  • Κάβος: Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά

Τελευταία σχόλια

  1. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  2. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  3. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  4. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  5. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Στην Κέρκυρα ο Δένδιας για τον εορτασμό του πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνα

12/12/2025

Στην Κέρκυρα ο Νίκος Δένδιας

11/12/2025

Γκερέκου: Η Παλαιά έστησε μια γέφυρα από το Ιόνιο μέχρι την Ακρόπολη

21/09/2025

Γκερέκου: Η Παλαιά έστησε μια γέφυρα από το Ιόνιο μέχρι την Ακρόπολη

21/09/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise