Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Aυλωνίτης για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
    26/09/2026
    Δρυ: Και το όνομα αυτού, «The Odyssey Islands»
    25/09/2026
    Γκίκας: Τoν Απρίλιο του 2027 η ερευνητική γεώτρηση στο ΒΔ Ιόνιο
    25/09/2026
    Γέφυρα συνεργασίας Ιoνίων Νήσων και Κίνας με φόντο την Ουνέσκο
    25/09/2026
    Το μήνυμα Τρεπεκλή για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
    25/09/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Βόρεια Κέρκυρα: Η βίδρα Lutra lutra καταγράφηκε στον Τυφλό Ποταμό
    26/09/2026
    Τρεις διακομιδές ασθενών από την Κέρκυρα σε λίγες ώρες
    26/09/2026
    Φωτιά σε μονοκατοικία στο Κεφαλομάντουκο, εγκαυματίας ο ιδιοκτήτης
    26/09/2026
    Aναστάτωση από απειλητικό μήνυμα για μηχανισμούς αερίων στην Ιόνιο Ακαδημία
    26/09/2026
    Στον Ερημίτη, η πρώτη πεζοπορία της ΕΛΜΕ Κέρκυρας
    26/09/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    «Τουρισμός και αυθεντικότητα: Η αξία της φιλοξενίας σήμερα»
    25/09/2026
    ΕΛΜΕ για συνάντηση με Δήμαρχο: Πλήρης αδιαφορία για τα προβλήματα των σχολείων
    24/09/2026
    Η ΕΛΜΕ για το έγγραφο της ΔΔΕ Κέρκυρας
    22/09/2026
    ΕΛΜΕ: Όχι στα καταστροφικά σχέδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
    22/09/2026
    ΣΕΠΕ: Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας
    22/09/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Aπλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα…
    26/09/2026
    Ιδεόνιο: Όταν η φιλοσοφία συναντά τον ανοιχτό διάλογο
    25/09/2026
    «ΦΥΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – Από την Κέρκυρα στο Πανελλήνιο και την υφήλιο»
    24/09/2026
    Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ι. Καποδίστρια
    24/09/2026
    Το Μουσικό Σχολείο ευχαριστεί τη Φιλαρμονική Γαστουρίου
    24/09/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Mήνυμα Αρμενιάκου για την 13η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
    25/09/2026
    Tην Κυριακή, σέντρα για ΑΕΛ και ΟΦΑΜ!
    24/09/2026
    Ο Κρεμπούνης, στην ανδρική ομάδα του Ιονίου!
    24/09/2026
    AΕΛ: Μια ομάδα που θα τρέχει, θα παλεύει και θα διεκδικεί…
    23/09/2026
    Δυο κολυμβητές του ΝΑΟΚ στους επίλεκτους της ΚΟΕ
    23/09/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Δήμoς Νότιας Κέρκυρας: Όταν η “μη ικανότητα” μετατρέπεται σε “ανικανότητα” διοίκησης
    26/09/2026
    Η Kέρκυρα και η Συμφωνία της Καζέρτας, σαν σήμερα, το 1944
    26/09/2026
    Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα
    26/09/2026
    Ο μεγάλος ασθενής…
    26/09/2026
    Η «Γιάρδα» ζητά τη θέση της στον πολιτιστικό χάρτη της Κέρκυρας
    24/09/2026
Ανάγνωση "Η Αριστερά και ο κακός λύκος" στη Λευκίμμη
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

"Η Αριστερά και ο κακός λύκος" στη Λευκίμμη

altΤο Σάββατο 21 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο της Βιβλιοθήκης «Λήδα Καλογεροπούλου» στη Λευκίμμη, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Κάσδαγλη «Η Αριστερά και ο κακός λύκος».

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 17/11/2009
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση
alt

Η Βιβλιοθήκη ”Λήδα Καλογεροπούλου”, οι Εκδόσεις Οξύ και ο Χριστόφορος Κάσδαγλης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου : ”Η Αριστερά και ο κακός λύκος”, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της βιβλιοθήκης ”Λήδα Καλογεροπούλου” στις Ριγγλάδες Λευκίμμης, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 7:30 μ.μ.
Ομιλητές : Ζερβός Θεοτόκης – Παγκράτης Θανάσης

Απόσπασμα από το βιβλίο

Αριστερίτιδα
Με το γιατρό μου γνωριζόμαστε από το Ρήγα Φερραίο. Είχαμε πολλά χρόνια να συναντηθούμε, αλλά όταν βρέθηκα στην ανάγκη, ένας άλλος παλιός σύντροφος με έφερε σ’ επαφή μαζί του. Κάτι έχει μείνει ζωντανό από την παλιά αλληλεγγύη. Ο γιατρός αρνείται πεισματικά να μου πάρει λεφτά, από την πρώτη φορά που με εξέτασε.
– Μα είναι πάρα πολλοί οι παλιοί Ρηγάδες εκεί έξω, πώς θα ορθοποδήσεις;
– Μη σε νοιάζει, αγόρι μου, είναι πολλοί περισσότεροι οι άλλοι.

Θα μου πεις τώρα εσύ τι τον θέλω το γιατρό. Κάτσε και μέτρα: Διαβήτης, τενοντίτιδα, πέτρες στα νεφρά. Η αλήθεια είναι ότι δεν μ’ έχουν πάρει τα χρόνια, κατά βάθος όμως ξέρω καλά τι μου συμβαίνει κι ας μην το λένε καθαρά οι γιατροί, εγκλωβισμένοι ο καθένας στη στενή του ειδικότητα. Το πρόβλημά μου είναι συστημικό, όπως και πολλών άλλων στις μέρες μας. Ο οργανισμός μας φτιάχτηκε για να περπατάει, να τρέχει, να οργώνει τη γη, να μαζεύει καρπούς, πότε σκύβοντας και πότε σκαρφαλώνοντας. Να τρώει όταν πεινάει, και μόνο τότε, αν βρει δηλαδή κάτι να φάει, συνήθως λιτά. Να κοιμάται όταν σκοτεινιάζει και να ξυπνάει με τα κοκόρια, στο πρώτο φως, να ρίχνει κι έναν υπνάκο το μεσημέρι άμα τύχει.

Κι εγώ τι κάνω; Γράφω, διαβάζω, ξενυχτάω, καπνίζω, πίνω, κάθομαι με τις ώρες πίσω από ένα βολάν ή από μια οθόνη. Ακόμα και τις διαδηλώσεις, που ήταν μια κάποια γυμναστική, τις έχω περιορίσει από καιρό στο μίνιμουμ. Ο οργανισμός, με τη σειρά του, αντιδρά. Σχηματίζει κρυστάλλους από ασβέστιο, ή από κάποιο άλλο ιζηματικό υλικό, αρνείται να παραγάγει την απαραίτητη φυσική ινσουλίνη, κάνει τους τένοντές μου κόμπο μήπως και πάρω το μήνυμα.

Αυτό ακριβώς, γιε μου, συμβαίνει και με την Αριστερά. Συστημικό είναι κι αυτηνής το πρόβλημα. Το κομμουνιστικό κόμμα φτιάχτηκε για να εκπροσωπεί προλετάριους, εργάτες γης, φτωχούς μικροαστούς, φωτισμένους δασκαλάκους και άλλους διανοούμενους. Οργανώθηκε για να υπερασπιστεί το ψωμί και τις στοιχειώδεις ελευθερίες των λαϊκών στρωμάτων. Έστησε τους μηχανισμούς και τις άμυνές του για να αντέχει σε Ακροναυπλίες, σε φυλακές, σε εξορίες, σε δικτατορίες. Γαλουχήθηκε για να υπερασπιστεί -δεν το αξιολογώ εδώ- τη μεγάλη σοβιετική πατρίδα, αργότερα και τους δορυφόρους της, και τους δορυφόρους των δορυφόρων της. Εκπαιδεύτηκε για να στέκεται θαρραλέα μπροστά στο απόσπασμα, και αργότερα για να αποβάλλει από τις γραμμές της τα βδελυρά οπορτουνιστικά υποκείμενα, ή να αποβάλλεται απ’ αυτές με την κατηγορία του βδελυρού οπορτουνιστικού υποκειμένου. Έμαθε να χρησιμοποιεί το χωνί, κι αργότερα την ντουντούκα, να κολλάει αφίσες, να μοιράζει προκηρύξεις, να πουλάει τον κομματικό Τύπο, να οργανώνει συσσίτια, να πραγματοποιεί οικονομικές εξορμήσεις, να στρατολογεί νέα μέλη. Να φτιάχνει παράνομες γιάφκες, να οργανώνεται σε τριάδες, να μην ομολογεί, να μην υπογράφει, να μη διαφωνεί με την καθοδήγηση.

Σήμερα, όμως, η Αριστερά, καλείται να ασκήσει εντελώς άλλα καθήκοντα που δεν είναι μέσα στο DNA της. Δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει δημοσκοπήσεις, να επικοινωνεί μέσω Ίντερνετ, να παίζει στην τηλεόραση, να επεξεργάζεται προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών, να ασκεί δομική αντιπολίτευση, να συμμετέχει σε διάλογο, να σχεδιάζει το αύριο κι όχι ένα μεταφυσικό σοσιαλιστικό μέλλον, να διεκδικεί ρεαλιστικές λύσεις τώρα, και όχι απλώς να αθροίζει απογοητεύσεις, έχοντας την αυταπάτη ότι κάποτε θα τις μεταπλάσει σε επαναστατική συνείδηση. Να μελετάει με επιστημονικό τρόπο κοινωνικά φαινόμενα που ήταν φύσει αδύνατον να προβλέψει και να αναλύσει ο Μαρξ, με την απόσταση εκατόν πενήντα χρόνων και με δεδομένες τις καταιγιστικές μεταλλάξεις και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του καπιταλιστικού συστήματος.

Η αριστερά πονάει, αλλά προτιμάει να τρέχει στους γιατρούς παρά ν’ αλλάξει τους όρους της ύπαρξής της. Προτιμάει να παίρνει φάρμακα και να καταφεύγει σε περιστασιακές τακτικές κινήσεις, παρά να βρει μέσα της τη δύναμη να αναλύσει τις καταστροφικές της ρουτίνες, να τις αποτινάξει, πολύ περισσότερο να συνεχίσει το δρόμο της χωρίς νέες ρουτίνες.

Η Αριστερά, όπως κι εγώ, φοβάται κατά βάθος την αναμέτρηση με το κύμα, το αεράκι στο μάγουλό της, τον ιδρώτα της, το
ν ιδρώτα των άλλων, το πάθος αλλά και τον ρεαλισμό – ακόμα και τους έντιμους συμβιβασμούς, επειδή απαιτούν ξεβόλεμα και εσωτερικό ρίσκο.

Κι όταν, καμιά φορά, ξυπνάει μέσα της το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και καταλαβαίνει ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει για να επιβιώσει, και πάλι στην εύκολη λύση θα καταφύγει, κατά κανόνα. Θα προτιμήσει την πισίνα από τη θάλασσα, την επαναστατική γυμναστική από τα κινήματα (αλλά εν ονόματι, φυσικά, των κινημάτων), το διάδρομο από το πεζοδρόμιο, τη λάμπα από τον ήλιο. Θα καταφύγει με περισσή ευκολία στο μακιγιάζ, στο λίφτινγκ, στο μπότοξ, στο μασκάρεμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά όταν πρέπει να κινηθεί μένει στάσιμη, όταν πρέπει να επιτεθεί κάθεται στ’ αυγά της, κι όταν πάλι πρέπει να κάνει μια τακτική υποχώρηση καταφεύγει στον τζούφιο μαξιμαλισμό. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, αυτά τα έκανε και στις «καλές» εποχές. Για διαφορετικούς λόγους ίσως, αλλά τα έκανε – ή, μήπως, δεν ήταν δα και τόσο διαφορετικοί;

 
 
 

Κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο «Το κουβαράκι των ονείρων» της Έλενας Καλούδη
Περασμένα, ξεχασμένα: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Λ. Τσιρίδου
Μυθιστόρημα «Μέχρι να ξημερώσει Δευτέρα» από τον Κωστή Κάρρα
Κυκλοφορεί το βιβλίο «10 Χρόνια Ιόνιο» του Κωνσταντίνου Λιόπετα
Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Ν. Παγκράτη για τον Θ. Μακρή
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Βόρεια Κέρκυρα: Η βίδρα Lutra lutra καταγράφηκε στον Τυφλό Ποταμό
  • Τρεις διακομιδές ασθενών από την Κέρκυρα σε λίγες ώρες
  • Φωτιά σε μονοκατοικία στο Κεφαλομάντουκο, εγκαυματίας ο ιδιοκτήτης
  • Aναστάτωση από απειλητικό μήνυμα για μηχανισμούς αερίων στην Ιόνιο Ακαδημία
  • Στον Ερημίτη, η πρώτη πεζοπορία της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Τελευταία σχόλια

  1. Θανάσης Μαυρομάτης στο Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  2. Δώρα Αναστασάτου στο Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  3. Ιωάννης Λευτεριώτης στο Η αναβολή του Carmina Burana ξεγυμνώνει τις πολιτιστικές υποδομές της Κέρκυρας
  4. ΜΑΚΡΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ στο Στα αυτοκίνητα κοιμούνται  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα!
  5. TS στο Στα αυτοκίνητα κοιμούνται  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα!

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Η τελευταία εκτέλεση: Έρχεται το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού

04/03/2026

Βιβλίο: «Είσαι καλή μαμά»

20/02/2026

Λοξή λαογραφία: Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Όλγας Τσιλιμπάρη

22/01/2026

«Τζίμης Μποτίλιας – ιστορίες απείρου αστυνομικού κάλους»: Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Γ. Κοσκινά

17/12/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise