Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ ανέβηκε στο βήμα της 81ης συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη και αφού εκθείασε τη πολιτική του στο εσωτερικό της Αμερικής, δήλωσε ότι αν δεν επιτύχει συμφωνία με το Ιράν αυτή τη χώρα θα την αφανίσει (annihilate).
Μια ακόμα επανάληψη απειλής, τώρα όμως την εκστομίζει σε συνέλευση ενός οργανισμού ταγμένου να επιλύει ειρηνικά διαφορές μεταξύ κρατών. Βεβαίως αυτό ο ΟΗΕ δεν το έχει επιτύχει τις περισσότερες φορές, καθώς μεγάλες δυνάμεις και το (ΝΑΤΟ), αγνόησαν ψηφίσματα του ενεργώντας μονομερώς.
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρετε στον αφανισμό ενός λαού ενενήντα εκατομμυρίων μιας τεράστιας ανεξάρτητης χώρας όπως είναι το Ιράν. Αυτό εάν δεν συμφωνήσουν οι Ιρανοί ηγέτες, με τις απαιτήσεις του βαθέως κράτους των ΗΠΑ.
Πόλεμοι που ξεκινούν υποτίθεται εναντίον τυράννων και για αλλαγή ανελεύθερων καθεστώτων∙ «σταυροφορίες» που αφήνουν πίσω τους χώρες λεηλατημένες και σωρούς πτωμάτων. Το Τραμπικό άλλοθι των πυρηνικών του Ιράν, παραπέμπει στα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν που δεν βρέθηκαν ποτέ.
Ο Τραμπ χρησιμοποίησε χθες το βήμα του ΟΗΕ ενός οργανισμού τον οποίον έχει απαξιώσει επανειλημμένα «ως ένα αναποτελεσματικό φόρουμ που πρέπει να σταματήσει να επιβάλλει την αριστερή ατζέντα ανεκπαίδευτων παγκοσμιοποιητών γραφειοκρατών…».
Η κυβέρνηση Τραμπ μόλις προχθές αποσύρθηκε από δεκάδες υπηρεσίες και όργανα του ΟΗΕ. Παράλληλα με μια απροσχημάτιστη κίνηση, διέκοψε όλες τις πληρωμές των οφειλών της στους προϋπολογισμούς των τακτικών και ειρηνευτικών προϋπολογισμών του ΟΗΕ.
Παύση πληρωμών στον ΟΗΕ ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων! Αναγκάστηκε όμως ο Τραμπ να πληρώσει άμεσα 827 εκ. δολάρια, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ.
Επίθεση και κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «εκτός ελέγχου», «παράνομο» (rogue) και «κακόβουλο» όργανο. Στο στόχαστρο του Ντόναλτ με πρωτοφανείς κυρώσεις και η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το γεγονός ότι η έδρα του ΟΗΕ είναι στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, χρησιμοποιείται και για να αποκλείετε η συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις, σε ανεπιθύμητους ηγέτες, όπως στο παρελθόν για το πρόεδρο της PLO Γιασέρ Αραφάτ και σήμερα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αλλά και μερικές άλλες χώρες ανάμεσα στις 130 που συμμετέχουν στη γενική συνέλευση βλέπουν τον ΟΗΕ ως επικίνδυνο εμπόδιο. Αυτό ειδικά μετά 80η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (UNGA 80), στις 26 Σεπτεμβρίου 2025.
Τότε που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανεβαίνοντας στο βήμα του ΟΗΕ, δεκάδες αντιπρόσωποι χωρών αποχώρησαν μαζικά. Εικόνα μιας σχεδόν άδειας αίθουσας συνελεύσεων των ΟΗΕ και η προχθεσινή, αυτό λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο Νετανιάχου ενώ οι αποχωρούντες φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
Ένα ακόμα πιο ηχηρό χαστούκι και για όσες χώρες βοήθησαν ή δεν καταδίκασαν την εθνοκάθαρση σε βάρος του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού αλλά και του συνήθως άφωνου Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες.
Σήμερα ο για 10 χρόνια επικεφαλής του ΟΗΕ, ο οποίος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απέτυχε να υπερασπιστεί την αποστολή του, παραδίδει τα ηνία ενός παγκόσμιου οργανισμού περιθωριοποιημένου και στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το φετινό θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η «Αποκατάσταση της Εμπιστοσύνης»
Στοιχειώδης εμπιστοσύνη με ένα Συμβούλιο Ασφαλείας που η σύνθεσή του αποφασίστηκε το 1945 με μόνιμα μέλη (Βέτο), τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ/Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα) ασφαλώς σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει.
Αυτό όταν μετά από 81 χρόνια ο πλανητικός πληθυσμός και ο χάρτης των κρατών έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς ο «κόσμος των αποικιών» έπαυσε ουσιαστικά να υφίσταται. Παρόλα αυτά ολόκληρες ήπειροι δεν έχουν μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά αντιθέτως έχουν το νησί της Μεγάλης Βρετανίας και η Γαλλία…

