Τη μεγαλύτερη εγκατάλειψη των τελευταίων ετών βιώνει το Βίδο, σύμφωνα με όσα τόνισε η αντιπροσωπεία του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του νησιού, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου με τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανο Πουλημένο. Στη σύσκεψη, όπου έδωσαν το παρών οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και ο υπεύθυνος των κατασκηνώσεων, ο Σύλλογος κατέθεσε σειρά προτάσεων για την άμεση βελτίωση της κατάστασης, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές από τη δημοτική αρχή.
Τα προβλήματα υποδομών και πυρασφάλειας
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ραιδεστινός, περιέγραψε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που καθιστούν το νησί μη λειτουργικό. Όπως επισημάνθηκε, η συγκοινωνία διεξάγεται αποκλειστικά από ιδιωτικό σκάφος με περιορισμένο ωράριο, ενώ το δημοτικό καΐκι παραμένει ακινητοποιημένο στη Σπηλιά χωρίς να έχει δημοπρατηθεί. Παράλληλα, οι επισιτιστικές υποδομές (εστιατόριο και αναψυκτήριο) είναι κλειστές, οι τουαλέτες εκτός λειτουργίας και οι παραλίες ακαθάριστες. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν πεσμένα δέντρα και άκοπα χόρτα, σε συνδυασμό με τη βλάβη στο αντλιοστάσιο και σε πυροσβεστικούς κρουνούς. Επιπλέον, φέτος δεν υλοποιούνται τα προγράμματα κατασκηνώσεων και δημιουργικής απασχόλησης.
Η απάντηση του Δημάρχου
Από την πλευρά του, ο κ. Πουλημένος, σύμφωνα με το σύλλογο, αναγνώρισε τη δυσμενή κατάσταση, αποδίδοντάς την στην απουσία οικονομικών πόρων και υπαλλήλων. Ζήτησε από τον Σύλλογο να αντιμετωπίσει την κατάσταση με «ρεαλισμό», ενώ απέδωσε στο ίδιο το σωματείο την ευθύνη για την αποχώρηση της εταιρείας που διαχειριζόταν το εστιατόριο τα προηγούμενα έτη. Σχετικά με τη μη δημοπράτηση της συγκοινωνίας και του εστιατορίου, η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον, με τον Σύλλογο να ανταπαντά ότι οι διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο και όχι στις αρχές του καλοκαιριού.
Απόρριψη των άμεσων λύσεων
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της επαφής, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κατέθεσαν δέσμη προτάσεων για άμεσες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απευθείας ανάθεση δρομολογίων σε επαγγελματίες για την κάλυψη της ημέρας, τη μόνιμη παρουσία δημοτικών υπαλλήλων για φύλαξη, την επισκευή των εγκαταστάσεων υγιεινής και του αντλιοστασίου, καθώς και την απομάκρυνση των επικίνδυνων δέντρων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, ο Δήμος απάντησε αρνητικά σε όλα τα αιτήματα. Το μοναδικό σημείο σύγκλισης αφορούσε τη συμφωνία με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας, κ. Χονδρογιάννη, προκειμένου ο Σύλλογος να συνδράμει στη σύνταξη των όρων για τη μελλοντική δημοπράτηση των καταστημάτων εστίασης για την επόμενη χρονιά.
Επόμενες κινήσεις
Ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης του Βίδο ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης, τονίζοντας τη σημασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Προαναγγέλλει τη συνέχιση των διεκδικήσεων για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα του νησιού, σημειώνοντας πως, εάν κριθεί αναγκαίο, θα απευθυνθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα ζητήματα πυρασφάλειας.
Η ανακοίνωση των Φίλων του Βίδο
Αντιπροσωπεία του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Βίδο συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Σ. Πουλημένο τη Δευτέρα 6/7/2026.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κ. Π. Γιαννούλης, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καρδόνας, Τουρισμού κ. Χαλικιόπουλος, Δημοτικής Περιουσίας κ. Χονδρογιάννης και ο υπεύθυνος των κατασκηνώσεων στο Βίδο κ. Σ. Νεράντζης.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ραιδεστινός επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά βρίσκει το Βίδο στη μεγαλύτερη εγκατάλειψη των τελευταίων χρόνων.
• Η μόνη επικοινωνία γίνεται από ιδιωτικό καΐκι από τις 10:00 με τελευταία επιστροφή στις 17:15.
• Το δημοτικό καΐκι στοιχειώνει εγκαταλειμμένο στη Σπηλιά ΧΩΡΙΣ να δημοπρατηθεί όλο το χειμώνα. Παρατημένο σαν όλοι να περιμένουν «να βουλιάξει να ησυχάσουμε».
• Μετά τις 17:15, εκτός αν υπάρχουν πρόσκοποι, το Βίδο είναι ΑΔΕΙΟ ελπίζοντας στην τύχη του.
• Εστιατόριο και αναψυκτήριο κλειστά χωρίς δημοπράτηση όλη τη χρονιά. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα μπουκάλι νερό.
• Εγκαταλείφθηκαν οι στοιχειώδεις κατασκηνώσεις που επιχειρήθηκαν πέρσι, δεν υλοποιείται ούτε το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που τόσο έχουν ανάγκη παιδιά και γονείς.
• Κλειστές ΟΛΕΣ οι τουαλέτες, κατεστραμμένα τα ντους, παραλίες βρώμικες που είναι ΝΤΡΟΠΗ για Κερκυραίους και επισκέπτες.
• 8 πεσμένα πεύκα και χόρτα που δεν έχουν κοπεί κάνουν το Βίδο πραγματική «πυριτιδαποθήκη». Η ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του αντλιοστασίου λόγω βλάβης καθώς και ορισμένων πυροσβεστικών κρουνών αντανακλά το μέγεθος της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής. Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων αφορά μόνο τους πολίτες και όχι το Δήμο;
Από την πρώτη στιγμή της συζήτησης, ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι το Βίδο βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών χωρίς συγκοινωνία, καθαρισμό, μέτρα πυρασφάλειας, λειτουργία δημιουργικής απασχόλησης και κατασκηνώσεων. Επιβεβαίωσε την εικόνα εγκατάλειψης που του παρουσιάσαμε αποδίδοντας την κατάσταση αποκλειστικά στην έλλειψη οικονομικών πόρων και προσωπικού επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να έχουν κάποιο σταθερό σχεδιασμό για το Βίδο.
Μας κάλεσε να δείξουμε «ρεαλισμό» παρουσιάζοντας τη σημερινή εικόνα του Βίδο ως μονόδρομο. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποκρύψει την αδιαφορία και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη σημερινή κατάσταση, ο Δήμαρχος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το Σύλλογο για την αποχώρηση της εταιρείας που είχε μισθώσει το εστιατόριο τα προηγούμενα χρόνια (!!).
Επανέλαβε και αυτή τη φορά ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκοινωνία και την ενοικίαση εστιατορίου αλλά δεν εξήγησε γιατί δεν ξεκίνησε τις διαδικασίες δημοπράτησής τους από το περσινό φθινόπωρο. Ποιος σοβαρός επαγγελματίας άραγε θα έδειχνε ενδιαφέρον τον Ιούνιο όταν μάλιστα ο δήμος έχει γίνει αφερέγγυος για μια σειρά από επαγγελματίες στους οποίους οφείλει χρήματα;
Για τον Σύλλογό μας, ρεαλισμός δεν σημαίνει αποδοχή της εγκατάλειψης και της μιζέριας. Ρεαλισμός σημαίνει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε το Βίδο να αποκτήσει ξανά τη θέση που του αξίζει ως ένας μοναδικός φυσικός και ιστορικός τόπος για την Κέρκυρα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι στην Κέρκυρα ολοένα και λιγοστεύουν, που στο όνομα της ανάπτυξης έχει περιοριστεί σημαντικά η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα για τους κατοίκους της πόλης.
Λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης ζητήσαμε από το Δήμο έστω μερικά στοιχειώδη:
• Με απευθείας ανάθεση, έστω και τελευταία στιγμή, να αναθέσει σε έναν ή δυο επαγγελματίες να κάνουν 3-4 πρωινά δρομολόγια πριν τον ιδιώτη και 4 απογευματινά ώστε να είναι προσβάσιμο το Βίδο όλη μέρα για εργαζόμενους, επισκέπτες και προσκόπους.
• Να υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι του δήμου στο Βίδο όλη μέρα για τη προστασία του
• Να ανοίξουν οι υπάρχουσες τουαλέτες και να επιδιορθωθούν οι ντουζιέρες
• Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα πεσμένα πεύκα
• Να επισκευασθεί το αντλιοστάσιο ώστε να υπάρχει νερό στο δίκτυο πυρόσβεσης, όσο τουλάχιστον λειτουργεί.
Αντιμετωπίστηκαν ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!!
Ελπίζουμε, τουλάχιστον για το τελευταίο, να επισκευαστεί δηλαδή το αντλιοστάσιο.
Στο ΟΧΙ σε όλα, θετικά εκτιμούμε την ευγενική αποδοχή από τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας κο Χονδρογιάννη της πρότασης μας να βοηθήσουμε στη σύνταξη των όρων δημοπράτησης εστιατορίου και αναψυκτηρίου η οποία, όπως ειπώθηκε, θα ξεκινήσει σύντομα (για την επόμενη χρονιά, εννοείται).
Ο σύλλογος μας δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση. Έστω και τώρα διεκδικούμε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ασφάλεια και προσβασιμότητα του Βίδο. Αν χρειαστεί, για τα θέματα πυρασφάλειας θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής.
Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του ώστε το Βίδο να γίνει ξανά προσβάσιμο για όλους τους Κερκυραίους.

