Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Οσμή σκανδάλου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο!
    30/06/2026
    Παράταξη Υδραίου: Θεσμική συνάντηση στον ΟΛΚΕ
    30/06/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες
    30/06/2026
    Ξεκινά άμεσα η κατασκευή του νέου σχολικού κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
    30/06/2026
    Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
    30/06/2026
    Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
    30/06/2026
    Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο
    30/06/2026
    Ιόνια: 1370 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μια εβδομάδα
    30/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Καταδίκη του Ισραήλ για την παρεμπόδιση μετάβασης Ελλήνων συνδικαλιστών στην Παλαιστίνη
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς εκπαιδευτικούς του Μεξικού
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Η καθυστέρηση στις εγγραφές υπονομεύει τα δικαιώματα των μαθητών και τη λειτουργία των ΕΠΑΛ
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Κάλεσμα σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 14 Ιουλίου
    30/06/2026
    Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις αιτήσεις στα προγράμματα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»
    29/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Δήμος Κεντρικής υποδέχτηκες τις αποστολές του Φεστιβάλ «Σινιές 2026»
    29/06/2026
    ΔΗΠΕΘΕ: Συνέντευξη τύπου για τις ”Βενετσιάνικες μπαρούφες”
    29/06/2026
    Σπουδαία συναυλία με τις δημιουργίες του Λαυρέντη στο Π. Φρούριο (pics)
    29/06/2026
    «Rocking & Band» στην Αχαράβη
    28/06/2026
    Η Φιλαρμονική Θιναλίων συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Άρτας (pics)
    27/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
    30/06/2026
    Kερκυραϊκός: Big deal με Ιωνά!
    30/06/2026
    ΟΦΑΜ: Με Γκούση (και) στη Γ εθνική!
    30/06/2026
    Πενταρέ ανανεώσεων στο Θιναλιακό!
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Από εδώ πέρασαν τύραννοι
    30/06/2026
    Ανοικτή επιστολή απ’ τον Δ/ντη του δημοτικού Καστελλάνων Μέσης
    28/06/2026
    Σχολεία ανύπαρκτα, παιδιά υπό δίωξη
    28/06/2026
    Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
    27/06/2026
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
Ανάγνωση ΛΑΣΥ Ιονίων: Το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
rss feed

ΛΑΣΥ Ιονίων: Το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες

Η παράταξη καταγγέλλει τη στάση της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ) ως εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής της Ε.Ε. και προειδοποιεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα νησιά.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 30/06/2026
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Ως «πρεσβευτές της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια» χαρακτηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων την Περιφερειακή Αρχή, με αφορμή τη συζήτηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη μελέτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών.

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή και επικοινωνιακά τεχνάσματα

Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει ότι η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ), παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις της, αποδέχεται πλήρως τον πυρήνα του σχεδιασμού που παραδίδει τα νησιά στους ενεργειακούς ομίλους. Χαρακτηρίζει ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» τη θέση της πλειοψηφίας ότι η ψήφος θα θεωρηθεί αρνητική αν δεν γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις της, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί έναν ήδη αποφασισμένο σχεδιασμό στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και της «πράσινης μετάβασης». Σύμφωνα με την παράταξη, η Περιφερειακή Αρχή δεν διαφωνεί με την πολιτική των ΑΠΕ, αλλά με τον τρόπο που μοιράζεται η «πίτα» μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον και «πράσινη» κερδοφορία

Το νέο χωροταξικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν σχεδιάστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά για την επιτάχυνση των επενδύσεων μέσω διαδικασιών fast track, ακόμη και σε περιοχές Natura, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Για τα Ιόνια Νησιά, οι συνέπειες θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς βουνά και θάλασσες αντιμετωπίζονται ως πεδία εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, όπου η πραγματικότητα των πλημμυρών διαψεύδει τις υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα που δήθεν θα συνόδευαν τις επενδύσεις ΑΠΕ.

Ενεργειακή φτώχεια και ανάγκη για αγώνα

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζει την αντίφαση ανάμεσα στα αυξανόμενα κέρδη των ομίλων και την ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών που πληρώνουν πανάκριβο ρεύμα. Τονίζει ότι η Ενέργεια πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και καλεί τον λαό των Ιονίων να διεκδικήσει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και έναν ενεργειακό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.


Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων:

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, γιατί αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.
Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ), παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις που διατύπωσε, αποδέχεται πλήρως τον πυρήνα αυτού του σχεδιασμού. Οι δήθεν διαφωνίες της δεν αμφισβητούν την εμπορευματοποίηση της Ενέργειας ούτε την παράδοση των νησιών στους ενεργειακούς ομίλους. Αντίθετα, επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν επιμέρους αντιθέσεις μεταξύ διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων, παρουσιάζοντας παράλληλα μια ψεύτικη εικόνα ότι μπορεί να υπάρξει «ισορροπία» ανάμεσα στα λαϊκά συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Η Περιφερειακή Αρχή δεν διαφωνεί με την πολιτική των ΑΠΕ, αλλά μόνο με τον τρόπο που μοιράζεται η «πίτα» ανάμεσα σε διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η θέση ότι, αν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις παρατηρήσεις τους, η ψήφος τους θα θεωρείται αρνητική, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η κυβέρνηση δεν αναζητά ουσιαστική τη γνώμη των Περιφερειών, αλλά την τυπική ολοκλήρωση μιας διαδικασίας για έναν σχεδιασμό που έχει ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης».
Το νέο χωροταξικό δεν σχεδιάστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος ούτε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού. Όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η ΣΜΠΕ, στόχος του είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, η διευκόλυνση των επενδύσεων και η ενίσχυση της επενδυτικής ασφάλειας. Προβλέπει νέες περιοχές εγκατάστασης, διαδικασίες fast track, δυνατότητες αναθεώρησης ακόμη και περιοχών αποκλεισμού, καθώς και εγκαταστάσεις υπό προϋποθέσεις μέσα σε περιοχές Natura, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και του λεγόμενου «Green Deal», που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με τις πλάτες Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών.
Για τα Ιόνια Νησιά οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Βουνά, δάση, προστατευόμενες περιοχές, θαλάσσιες εκτάσεις και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αντιμετωπίζονται ως πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.
Ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, που έχουν ήδη βιώσει τις τραγικές συνέπειες των πλημμυρών, προκαλεί αγανάκτηση η αναφορά της ΣΜΠΕ ότι δήθεν θα συνοδεύονται τα έργα ΑΠΕ από αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και έργα ανάσχεσης. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς η αντίθετη. Τα αναγκαία έργα προστασίας δεν έγιναν ποτέ, παρά τους αγώνες των κατοίκων και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνέχισαν ανεμπόδιστα τη δράση τους με την κάλυψη κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης.
Την ίδια στιγμή που οι ενεργειακοί όμιλοι αυξάνουν τα κέρδη τους, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά ο ίδιος ο στρατηγικός προσανατολισμός της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως εμπόρευμα και το περιβάλλον ως πεδίο επενδύσεων.
Γι’ αυτό και η αντίθεση στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν μπορεί να εξαντλείται σε παρατηρήσεις και προτάσεις «βελτίωσης». Απαιτείται η συνολική απόρριψή του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό των Ιονίων Νήσων να δυναμώσει τον αγώνα του απέναντι σε αυτή την πολιτική, να διεκδικήσει ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τον λαό και έναν ενεργειακό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Έκτακτο περιφερειακό για το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΛΑΣΥ Ιονίων: «Παλινωδίες» της Περιφέρειας με το επίδομα σίτισης των αγροτικών γιατρών
ΛΑΣΥ: Κάλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ναύδετα σε Γαρίτσα και Κομμένο
Περιοδεία της ΛΑΣΥ στην υπηρεσία Πρασίνου
Κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στην Περιφέρεια
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
  • Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
  • Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
  • Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
  • Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ
  2. Νικος στο Κέρκυρα: «Τέλος εποχής» για τον Κρατικό Αερολιμένα
  3. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  4. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Πελάης σε Καββαδία: Να ανακαλέσετε τις συκοφαντίες

26/05/2026

Το ψήφισμα της ΛΑΣΥ για τον Χαλικούνα

26/05/2026

ΛΑΣΥ: Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς με την παρουσία τους έβαλαν τη σφραγίδα τους στο Περιφερειακό

20/05/2026

ΛΑΣΥ: Στο κενό κρίσιμα ζητήματα για δρόμους και σχολεία Νότιας Κέρκυρας

20/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise