Για υπέρογκα χρέη της ΔΕΥΑΚ μίλησε ο Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας. Τι δεν είπε για τις ευθύνες της Κυβέρνησης και τα έργα που εξαγγέλλουν αλλά δεν κάνουν. Οι απαράδεκτες απαντήσεις των υπουργείων στον Αυλωνίτη, τα λεφτά που δεν βάζουν για την προγραμματική σύμβαση για την αφαλάτωση Χρυσηίδας, το κονδύλι για την εθνική συμμετοχή που αναζητείται εδώ και χρόνια για το έργο ύδρευσης Κέρκυρας!
Χθες το μεσημέρι λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ βυθίστηκε στην (γνωστή) λακκούβα που βρίσκεται στην περιοχή Χρυσηίδα Κέρκυρας, πλησίον του βενζινάδικου. Μια λακκούβα που έχει δημιουργήσει αρκετά τροχαία και θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί και όχι με τις γνωστές εμβαλωματικές λύσεις των μπαλωμάτων.
Το μπάλωμα λοιπόν άνοιξε, το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε και οι επιβάτες του μετεπιβιβάστηκαν σε έτερο λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα – Μπενίτσες. Έλα όμως που κάτω από την τεράστια λακκούβα ήταν ο αγωγός ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος εκ του αποτελέσματος υπέστη σοβαρότατη ζημιά.
Τραγική ειρωνεία, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες συμπολιτών, είναι ότι μόλις την ίδια ημέρα υπήρξε ακόμη ένα περιστατικό στο ίδιο σημείο, όταν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο έπεσε στην ίδια λακκούβα και χρειάστηκε η συνδρομή της αστυνομίας για την αποκατάσταση της κίνησης, καθώς το αυτοκίνητο υπέστη ζημιά.
Μέχρι που η λακκούβα υπό το βάρος του λεωφορείου υποχώρησε εντελώς και έσπασε και ο αγωγός που ήταν από κάτω, με αποτέλεσμα την γενική διακοπή νερού για την πόλη της Κέρκυρας.

Οι ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΚ
Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε από τη ΔΕΥΑΚ χθες (Σάββατο 13 Ιουνίου 2026) στις 4μ.μ. και σύμφωνα με αυτήν: «H Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σας ενημερώνει ότι λόγω βλάβης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης που τροφοδοτεί τις δεξαμενές της Ανάληψης, θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης στην πόλη και τα προάστια της Κέρκυρας από τις 00:00 το βράδυ μέχρι και τις 05:00. Η αποκατάσταση της βλάβης θα πραγματοποιηθεί από τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κατά τις νυχτερινές ώρες προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή υδροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Το πρωί βρήκε την Κέρκυρα χωρίς σταγόνα νερού. Η νέα ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ εκδόθηκε στις 11 το πρωί και ανέφερε: «H Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σας ενημερώνει ότι η αποκατάσταση της βλάβης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης στην περιοχή της Χρυσηίδας απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από εκείνον που αρχικά είχε προβλεφθεί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών. Ο αγωγός αυτός, διαμέτρου 50 εκ., είναι ο κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί τις δεξαμενές της Ανάληψης από τις γεωτρήσεις της Χρυσηίδας και τα τελευταία χρόνια εμφανίζει συχνά και σοβαρά προβλήματα.
Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα από χτες το βράδυ στις 23:00 κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Εκτιμάται ότι από το μεσημέρι σταδιακά η υδροδότηση θα αρχίσει να αποκαθίσταται. Θα ακολουθήσει και νέα ενημέρωση. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών».

Το βράδυ η αποκατάσταση, λέει ο Δήμαρχος
Ούτε αυτή η εκτίμηση για την αποκατάσταση όμως ήταν ακριβής. Το απόγευμα βρήκε την πόλη της Κέρκυρας χωρίς νερό και η οργή κατοίκων και επαγγελματιών φούντωσε. Η τρίτη ανακοίνωση έγινε από τον Δήμαρχο Κ. Κέρκυρας λίγο πριν τις 3μ.μ. σήμερα, ο οποίος γράφει στην προσωπική του σελίδα στο fb: «Συνεχίζεται η προσπάθεια των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ να επισκευάσουν τρεις τελικά βλάβες και όχι μιας που είχε αρχικά εκτιμηθεί, στον 500 χιλιοστών κεντρικό μεταλλικό αγωγό μεταφοράς νερού από τις πηγές της Χρυσίδας στις δεξαμενές της Ανάληψης, οι οποίες υδροδοτούν την πόλη και τα προάστια.
Η προσπάθεια των συνεργείων που ξεκίνησε χθες στις 11 το βράδυ, και συνεχίζεται ως τώρα, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί ως το βράδυ, όταν αναμένεται να αρχίσει η παροχή νερού στο δίκτυο και να αποκατασταθεί σταδιακά η υδροδότηση.
Πρόκειται για την πολλοστή φορά, τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, που τρυπάει ο εγκατεστημένος στις αρχές της 10ετίας του 1990, αγωγός αυτός και η ΔΕΥΑΚ έχει ήδη προγραμματίσει και προετοιμάσει την αντικατάσταση του πλέον προβληματικού τμήματός του, μήκους 250 μέτρων στον κεντρικό δρόμο στην Χρυσίδα, όπου και οι σημερινές βλάβες. Η αντικατάσταση προβλέπεται να γίνει με το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου».
Μάλιστα ο ίδιος απαντώντας σε παράπονα που έπεσαν βροχή κάτω από την ανάρτησή του δηλώνει ότι: «Διαφεύγουν σε ορισμένους συμπολίτες μας μερικές λεπτομέρειες που είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε:
1. Παραλάβαμε την ΔΕΥΑΚ, το 2024 με χρέη 55 εκατ. ευρώ.
2. Συνεπεία χρεών προς την ΔΕΗ, και μη τήρησης παλιού διακανονισμού, η επιχείρηση απέκλεισε τη σύνδεση της ΔΕΥΑΚ από σύνδεση νέων παροχών ρεύματος.
3. Η όποια παρέμβαση αντικατάστασης φθαρμένων τμημάτων των δικτύων προϋποθέτει διάθεση της αναγκαίας πίστωσης και κατάλληλο χρόνο (μειωμένη κυκλοφορία οχημάτων) για την εκτέλεση του έργου».

Τι δεν λέει ο Δήμαρχος
Στις εξηγήσεις όμως του Δημάρχου δεν υπάρχει μια κρίσιμη παράμετρος, αυτή της παντελούς απουσίας έργων από πλευράς Κυβέρνησης, παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες, για τις οποίες και ο ίδιος στο παρελθόν δήλωσε ικανοποιημένος.
Για παράδειγμα, τι ακριβώς προσέφερε στην Κέρκυρα η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας; Ποια έργα έγιναν μέσα σε αυτό το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης;
Που είναι το μεγάλο έργο της αφαλάτωσης Χρυσηίδας που εξήγγειλαν πέρσι μετά από διυπουργική σύσκεψη, με υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Γιατί τα υπουργεία δεν προχωρούν στην υπογραφή της καταβάλλοντας και την οικονομικής τους συμμετοχή, την ώρα που η Περιφέρεια είναι έτοιμη να συμβάλει με 5-6 εκ ευρώ; Γιατί σωστή είναι η αναζήτηση νέων γεωτρήσεων αλλά το συνολικό έργο θα λύσει σε συνολικό επίπεδο το πρόβλημα ύδρευσης.
Και επιπλέον, πού βρίσκεται το μεγάλο έργο των φραγμάτων που θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης της Κέρκυρας;

Οι (εξοργιστικές) απαντήσεις των υπουργείων
Πριν από λίγες ημέρες (5 Ιουνίου) σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αλέκου Αυλωνίτη για την αφαλάτωση Χρυσηίδας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Τσάφος δεν είχε τίποτα να απαντήσει (απορίας άξιον γιατί επέλεξε να εκτεθεί με αυτόν τον τρόπο στη Βουλή.
«Απολύτως τίποτα, δυστυχώς, δεν είχε να εισφέρει στη συζήτηση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, περιοριζόμενος στην αναγνώριση του οξύτατου προβλήματος της λειψυδρίας που ταλανίζει την Κέρκυρα. Αναφέρθηκε στην «πρόθεση» του υπουργείου του να διαθέσει τα 5 εκ. ευρώ που του αναλογούν για τη συμμετοχή στην προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δεν απάντησε όμως, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις που άσκησα τόσο με την ερώτησή μου όσο και στη δευτερολογία μου, γιατί έναν χρόνο μετά τη διυπουργική και τέσσερα χρόνια μετά την ανάδειξη εργολάβου, το έργο παραμένει στάσιμο;», δήλωσε τότε ο κερκυραίος βουλευτής.
Ένα χρόνο πριν στις επίκαιρες ερωτήσεις Αυλωνίτη για την ύδρευση Κέρκυρας ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος είχε απαντήσει ότι αναζητείται διασφάλιση της πίστωσης των 60εκ. ευρώ που απαιτείται για το έργο. Ακόμη φαίνεται αυτή η αναζήτηση δεν απέδωσε καρπούς…

Η οργή των Κερκυραίων
Μερικά σχόλια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης:
-Σήμερα όλη τη μέρα και παντού θα γράφω ΝΤΡΟΠΗ!!!!Τίποτε άλλο…ΝΤΡΟΠΗ!!!
– Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω όταν κοντεύουν οι εκλογές σίγουρα θα έχουμε νερό
– Ντροπή ! Κάθε καλοκαίρι το ίδιο σκηνικο
– Κατάντια …..κατάντια …κατάντια …πάντως μην ανχωνεστε καθόλου οι τουρίστες κατουράνε στα γκαζόν ….Κέρκυρα 2026 ….
– Όλος αυτός ο τουρισμός που έρχεται στην κέρκυρα από πού πίνουνε από πού πλένονται όλα αυτά τα κρουαζιερόπλοια πώς τα αντιμετωπίζουνε???
– εγώ λυπάμαι διπλά. Που αντί να βγούμε στους δρόμους τα γράφουμε στο Facebook .
– Θέλουν και τουρισμό. Ξεφτίλες!!!! Όταν δεν γίνονται συντηρήσεις …αυτά γίνονται. Μπαλωματα. Σε κανένα μήνα τα ίδια θα έχουμε.
– Ντροπή και αισχος!!Το βράδυ θα κλείσουμε εικοσιτετράωρο χωρίς νερό….. τριτοκοσμικές καταστάσεις!
– Έκανα μπάνιο με την 6αδα Μιτσικέλι και συνεχίζουμε φορτωστεε
– Πόλη τίποτα, απλυτοι ειμαστε!
– Πλατυτερα…τιποτε ολη μερα.
– Κανονι ακόμη…. Το βράδυ και αν…
– Ούτε στην Αλεπού έχουμε νερό από τις 4 τα ξημερώματα.
– Ούτε κεφαλομαντουκο από χθες το βράδυ .Τι γίνετε ; Τουλάχιστον μία ενημέρωση για το πότε θα έχουμε νερό .
-Κάτω Κοριακιάνα δεν υπάρχει νερό 10 μέρες τώρα,χωρίς καμία ενημέρωση!Κατά τα άλλα θέλουμε τουρισμό!!!
– τα χάλια μας…. Κλειστό μέχρι νεωτέρας το νησί…
– μου προκάλεσε έκπληξη η άνεση με την οποία παρουσιάζεται ως φυσιολογική μια κατάσταση που ταλαιπωρεί κατοίκους και επισκέπτες.
Το ερώτημα είναι απλό: θα περάσει ολόκληρο το καλοκαίρι με τις ίδιες δικαιολογίες και τα ίδια προβλήματα;
– Εδώ καί πααααραααα πολλά χρόνια στο ίδιο έργο θεατές…..
– Μη ξεχάσετε όταν θα γίνουν οι εκλογές να τρέξετε να τους υπερψηφίσετε όπως κάνετε πάντα. Χρόνια τώρα η ίδια ιστορία. Την Κυριακή τους ψηφίζετε και την Δεύτερα τους βρίζετε.
– πότε επιτέλους θα φτιάξετε το νερό ; κατα τα αλλα μας εχετε αλλάξει τα φώτα στους φόρους !
Η γνώμη μας
Κακής ποιότητας, μη πόσιμο νερό, συχνές διακοπές υδροδότησης, δίκτυο παλαιό και με συχνές βλάβες, λειψυδρία είναι οι αδρές γραμμές ενός σύνθετου προβλήματος που μοιάζει εφιάλτης για το μέλλον της Κέρκυρας. Η ζοφερή πραγματικότητα δεν είναι σενάριο κινδυνολογίας, ούτε -όπως πολλοί αρέσκονται να λένε στο διαδίκτυο- συνηθισμένες γκρίνιες σε έναν ευλογημένο τόπο, από αντιπολιτευτική διάθεση.
Είναι μια κατάσταση με εκρηκτικά χαρακτηριστικά, με ανάγκη άμεσης δράσης και χωρίς καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας και αδιαφορίας. Σήμερα ήταν μια μεγάλη βλάβη, αύριο ίσως μια μεγαλύτερη.
Πλήρως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των Κερκυραίων που ζητούν εξηγήσεις και δηλώνουν αγανακτισμένοι για την κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε λογική. Θερμοσίφωνες και υδραυλικές εγκαταστάσεις με συχνές βλάβες εξαιτίας αλάτων και λάσπης που περνάει στους σωλήνες από τις συχνές διακοπές, λίγο και κακής ποιότητας νερό, συχνές διακοπές σε πολλές περιοχές για ολόκληρες μέρες, δεν είναι και για να χαιρόμαστε που ζούμε «σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο».
Αφήστε τον πολυκερματισμό μικρών έργων και δράσεων και εστιάστε όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι του νησιού στον στόχο να επιλυθεί το πρόβλημα υδροδότησης. Βγάλτε και λίγο γλώσσα στους υπουργούς, δεν θα πάθετε και τίποτα. Φτάνει με τις ευχαριστίες και τα λιβανιστήρια.
Απαιτείστε εντέλει να γίνουν αυτά που υποσχέθηκαν. Απαιτείστε, αν θέλετε να έχετε μαζί σας τους πολίτες του τόπου. Η οργή φουντώνει και αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό!

