Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Aυλωνίτης: Να αποκατασταθεί η αδικία με το επίδομα παραμεθορίου στους ένστολους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Aυλωνίτης: Η κυβέρνηση αφήνει τις αερομεταφορές να λειτουργούν στα όρια
    14/07/2026
    Καταγγελία για νεκρά τρωκτικά στο δίκτυο ύδρευσης στους Ξανθάτες
    14/07/2026
    Αποκαταστάθηκε άμεσα η λειτουργία του SEATRAC στη Δασιά
    14/07/2026
    Μπιάγκης: Αυτά είναι τα μεγάλα «αγκάθια» του αγροτικού κόσμου
    14/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    pirosvest
    Η ΕΥΠΣ για τις εξελίξεις για την προσβασιμότητα στην Παλαιά Πόλη
    15/07/2026
    Φωτιά σε ελαιώνα στους Λιαπάδες – Τέθηκε υπό έλεγχο
    14/07/2026
    Αγιασμός Γ΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου στην Ι. Μ. Κέρκυρας
    14/07/2026
    Ελέγχθηκε άμεσα η μικρή φωτιά στην Άνω Κορακιάνα
    14/07/2026
    Διακομιδή 77χρονης από τους Παξούς
    14/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων: «κόλαση» η ζωή των εργαζομένων
    13/07/2026
    Αύξηση 5,5% στo αεροδρόμιο Κέρκυρας τον Ιούνιο
    13/07/2026
    Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
    12/07/2026
    Eλληνικός τουρισμός: Πρωταθλητής Ευρώπης το β’ τρίμηνο
    12/07/2026
    ΕΛΜΕ: Άμεση απάντηση με πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση
    11/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Την Τετάρτη, η συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής Σιναράδων
    14/07/2026
    Έρχεται το 13ο Seven Festival
    13/07/2026
    Α. Κυβεντίδης: «Η σύγχρονη φιλοσοφία της ευτυχισμένης ζωής»
    13/07/2026
    ΦΕΜ: Συναυλία-αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι
    12/07/2026
    Με επιτυχία, η συναυλία της μπαντίνας της ΦΕΜ (pics)
    11/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    EAΚΚ: Πήρε άδεια λειτουργίας το κλειστό προπονητήριο
    14/07/2026
    Παραμένει ΟΦΑΜ ο Τσότσος!
    13/07/2026
    Στους Παξούς ο Μάτζικ Τζόνσον
    13/07/2026
    Στην AEΛ ο Aϊντινάι!
    13/07/2026
    Χρυσός ο Λιτσαρδόπουλος στο Πανελλήνιο Κ23
    13/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Στην τροχιά των ρεκόρ και η φετινή σεζόν!
    14/07/2026
    Πεζομοιρολόι – Τρία μνημόσυνα
    14/07/2026
    «Kαμπανάκι» κινδύνου για την προσβασιμότητα και την πυρασφάλεια της Παλαιάς Πόλης 
    14/07/2026
    Ένας Δήμος δεν μπορεί να ζει μόνο με επιχορηγήσεις
    14/07/2026
    «… Έτσι, η μεγάλη χώρα μας παραμένει μικρή, γιατί είναι μικροί αυτοί που την κυβερνούν…”
    14/07/2026
Ανάγνωση «Συνταγματική τάξη…»
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ

«Συνταγματική τάξη…»

*Γράφει ο Νίκος Μητσιάλης

ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ
Δημοσιεύτηκε 05/08/2023
Κοινοποίηση
4 λεπ. ανάγνωση

Ακούγεται ως ανέκδοτο όταν το απαιτούν ηγέτες χωρών όπως Γαλλία και Αμερική! Χώρες που αυτή την «τάξη» την προάσπισαν διαχρονικά σε πλανητική έκταση στοιβάζοντας αναρίθμητα πτώματα με στρατιωτικά πραξικοπήματα, είτε με την ένοπλη ανάμειξη τους ή μέσω αντιπροσώπων τους.

Τώρα η αγωνία τους για «συνταγματική τάξη» αναφέρεται στο στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Νίγηρα, με λαϊκή υποστήριξη! Σε μια πάμπλουτη χώρα, με πεινασμένους κατοίκους! Χώρα που βγάζει από τα σωθικά της διαμάντια, χρυσό, ουράνιο και άλλα απαραίτητα γι’ αυτούς που αγωνιούν για την απολεσθείσα τώρα «συνταγματική τάξη»!

Από το 1975 δύο χιλιάδες τόνοι ουρανίου αποσπώνται κάθε χρόνο από τα σπλάχνα του πάμπτωχου Νίγηρα, ποσότητες εξόρυξης που τον φέρουν έβδομο στην παγκόσμια παραγωγική κατάταξη. Εκτός από ουράνιο ο Νίγηρας τροφοδοτούσε τη Γαλλία και με χρυσό! Η Γαλλία, μια χώρα χωρίς ορυχεία χρυσού, είναι από τις πρώτες σε αποθέματα χρυσού στον κόσμο, την ώρα που το Μάλι, με 860 χρυσορυχεία, δεν διαθέτει ούτε ουγκιά!

Ο αμύθητος πλούτος του Νίγηρα διαιωνίζει την αφόρητη πείνα των κατοίκων του και του χαρίζει το παγκόσμιο τίτλο πρωταθλητή στην παιδική θνησιμότητα μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Μόνο ένα 14% των παιδιών της χώρας έχει παρακολουθήσει μαθήματα κάποιας τάξης δημοτικού σχολείου. Το 70% του πληθυσμού «ζει» με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.  

Είναι μερικά από τα δώρα της εξαθλίωσης που άρχισε να μοιράζει από τον 17ο αιώνα η γαλλική αποικιοκρατία, μέχρι και σήμερα φορώντας νεοαποικιακό προσωπείο. Την ώρα που το ουράνιο της χώρας του Νίγηρα τροφοδοτεί τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα του Μακρόν, μόνο το 20% των κατοίκων του Νίγηρα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό για ορισμένες μόνο ώρες την ημέρα.

Η ανατροπή του νιγηριανού προέδρου Μπαζούμ, σημαντικότατου φίλου της γαλλικής άρχουσας τάξης, εξηγεί απόλυτα την αγανάκτηση του Μακρόν για την διασαλευθείσα «συνταγματική τάξη». Φοβερίζει ο Εμανουέλ με στρατιωτική επέμβαση, όπως παράλληλα δυτικό-αφρικανικές κυρώσεις απειλούν με μια ακόμα τιμωρητική πείνα το Λαό του Νίγηρα!

Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια του πλιάτσικου από τον Νίγηρα, και από άλλα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής που εξαγριώνουν τη γαλλική μπουρζουαζία. Η αγωνία τους κορυφώνεται εάν σταματήσουν χώρες της Françafrique να καταθέτουν τα εθνικά νομισματικά αποθεματικά τους στη γαλλική κεντρική τράπεζα. Γεγονός που θα συμβεί όταν παύσει η πολιτικoστρατιωτική επιρροή των Ηλυσίων για την «υποστήριξη» σε κυβερνητικές θέσεις ντόπιων ελίτ τύπου Μπαζούμ.

Οι απειλές Μακρόν για στρατιωτική επέμβαση φέρνουν στη μνήμη τα 67 πραξικοπήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρικανική Ήπειρο σε διάστημα 50 χρόνων, με το 61% αυτών να αφορούν στην Γαλλόφωνη Αφρική! Σήμερα όμως το Μάλι, η Μπουργκίνα Φάσο, η Γουϊνέα, η Αλγερία, η κυβέρνηση της Λιβύης, η ΛΔ της Δυτικής Σαχάρας (το μέτωπο POLISARIO δηλαδή) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στρατιωτικά το νέο καθεστώς του Νίγηρα, σε περίπτωση της όποιας στρατιωτικής επέμβασης!

Οι καιροί άλλαξαν και σύμφωνα με τον νεαρό Αφρικανό ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο, Ibrahim Traoré : «Ένας σκλάβος που δεν είναι επαναστάτης δεν αξίζει έλεος. Η Αφρικανική Ένωση (ΗΑ) πρέπει να σταματήσει να καταδικάζει τους Αφρικανούς που αποφασίζουν να πολεμήσουν ενάντια στα δικά τους καθεστώτα μαριονέτες της Δύσης…». Οι απανταχού «ισαποστάκηδες» τους Ibrahim Traoré τους χαρακτηρίζουν υποκινούμενους πραξικοπηματίες, όπως ακριβώς κάνουν και οι ιμπερια-ληστές αποικιοκράτες!

Σε δυο αράδες (28/6)!
Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
Σε δυο αράδες (21/6)!
Μια φορά κι έναν καιρό…
Ο… Τρελός!
Κοινοποίηση
απόΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ
Ο Νίκος Μητσιάλης είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Γράφει χρονογραφήματα αλλά και κείμενα γνώμης αρθρογραφώντας στον τοπικό Τύπο αλλά και αθηναϊκά έντυπα για περισσότερες από  4 δεκαετίες.
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Aυλωνίτης: Να αποκατασταθεί η αδικία με το επίδομα παραμεθορίου στους ένστολους της Κέρκυρας
  • Η ΕΥΠΣ για τις εξελίξεις για την προσβασιμότητα στην Παλαιά Πόλη
  • Φωτιά σε ελαιώνα στους Λιαπάδες – Τέθηκε υπό έλεγχο
  • Αγιασμός Γ΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου στην Ι. Μ. Κέρκυρας
  • Στην τροχιά των ρεκόρ και η φετινή σεζόν!

Τελευταία σχόλια

  1. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  2. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  3. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  4. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  5. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Σε δυο αράδες (31/5)

31/05/2026

Σε δυο αράδες (24/5)!

24/05/2026

Ένα οστριογάρμπη μας ξεβράκωσε!

23/05/2026

Η γενοκτονία της Γάζας στη 61η Μπιενάλε της Βενετίας!

16/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise