Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Γκίκας: Πρoχωρά η μετεγκατάσταση των καρνάγιων στον Ποταμό
    27/08/2026
    Aυλωνίτης: Για την Έλενα Ακρίτα και την αδιανόητη μικροπρέπεια του καθεστώτος…
    27/08/2026
    Διευκρινίσεις Τρεπεκλή για την καμπάνια «Τα Νησιά της Οδύσσειας»
    27/08/2026
    ΠΑΣΟΚ: Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στον Κέρκυρα
    26/08/2026
    Μπλόκο του Ελεγκτικού στο αντιπλημμυρικό έργο στη νότια Κέρκυρα
    26/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας έφτασε τους 37 °C
    27/08/2026
    Πανσέληνος του Οξύρρυγχου – 28 Αυγούστου 2026 / Μερική έκλειψη Σελήνης στο Βόρειο Ιόνιο
    27/08/2026
    Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την ΕΠΑΣ Μαθητείας Κέρκυρας της ΔΥΠΑ
    27/08/2026
    Απάτη στην Κέρκυρα: Απέσπασαν 22.000 ευρώ και τιμαλφή από γυναίκα
    27/08/2026
    Κέρκυρα: Βραχυκύκλωμα σε κτήριο της Σταματίου Δεσύλλα
    27/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
    27/08/2026
    Ψήφισμα του Επιμελητηρίου για την απώλεια του Γιώργου Χονδρογιάννη
    26/08/2026
    Aντίθετη η ΔΑΣ ΕΦΚΑ στο νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία
    24/08/2026
    Παρέμβαση της EΛΜΕ Κέρκυρας για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών
    24/08/2026
    Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    24/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Στo φως του φεγγαριού» στο Μουσείο Καποδίστρια
    27/08/2026
    Κέρκυρα: Με Al Bano, το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών
    27/08/2026
    Μουσική εκδήλωση «Corfu by Slide» με σύγχρονα έργα για τρομπόνι και πιάνο
    27/08/2026
    Αστρονομική: Μερική Έκλειψη Σελήνης στις 28 Αυγούστου
    26/08/2026
    Ξεκινούν οι εγγραφές στη Σχολή Μουσικής και οι ακροάσεις της Χορωδίας Κέρκυρα
    25/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aποσύρεται από το πρωτάθλημα η Αναγέννηση Περιβολίου
    27/08/2026
    Έκτη θέση στον ημιτελικό για τη Διαβάτη στο Άμστερνταμ
    27/08/2026
    Στο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΑΜ ο Ανδρέας Ζήκος
    27/08/2026
    Παγκόσμιο: Εύκολη πρωτιά στα προκριματικά για τον Ντούσκο
    26/08/2026
    Στην τελική ευθεία ο 14ος Κόρισσος Αγώνα Δρόμου
    26/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
    27/08/2026
    Ανύπαρκτη κυβερνητική αυτογνωσία, απίστευτη αλαζονεία και διαφθορά
    27/08/2026
    H έρπουσα επέκταση των αυθαίρετων καταλήψεων δημοσίων χώρων
    26/08/2026
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
    H Δίκη της υποκρισίας
    23/08/2026
Ανάγνωση Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Ιόνια ζητά η ΠΕΔΙΝ
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Ιόνια ζητά η ΠΕΔΙΝ

Μετά από εισήγηση του Αλέξανδρου Παρίση ελήφθη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Ιόνια Νησιά.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 05/02/2021
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Μετά από εισήγηση του Αλέξανδρου Παρίση ελήφθη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Ιόνια Νησιά.

Αναλυτικά:

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων κ.Αλέξανδρος Παρίσης, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ που έγινε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2021 το πολύ σημαντικό θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών που απασχολεί αυτή την περίοδο τα Ιόνια Νησιά.

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης στην εισήγηση του ανέφερε τα ακόλουθα:
Στα μέσα Ιανουαρίου 2021 αναρτήθηκαν οι δασικές χάρτες των Ιονίων Νήσων και από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αυτών, η οποία είναι 105 ημέρες για τους κατοίκους της Ελλάδας, πλέον 20 ημερών για τους κατοικούντες στην αλλοδαπή.
Από μια πρώτη μελέτη φαίνεται να υπάρχουν πολλές ανακρίβειες σε αυτούς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης και άδειες οικοδομής. Πέραν τούτου η προβλεφθείσα προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είναι πολύ μικρή, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της διαδικασίας αλλά και τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας με την επέλευση της πανδημία του κορωνοϊού.
Αποτέλεσμα αυτών είναι αφενός να κινδυνεύουν να απωλεσθούν περιουσιακά δικαιώματα και αφετέρου να παρακωλύεται η οικονομική δραστηριότητα στα Ιόνια Νησιά αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν δύναται να μεταβιβαστούν ιδιοκτησίες ή να εκδοθούν άδειες οικοδομής.

Επιπροσθέτως το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να διεκδικεί τις δασικές εκτάσεις, υποστηρίζοντας ότι του ανήκουν, μολονότι το άρθρο 62 του Ν. 998/1979 ορίζει ρητά ότι υφίσταται εξαίρεση για τα Ιόνια Νησιά όσον αφορά το βάρος του ιδιώτη να αποδείξει ότι αυτές του ανήκουν.
Τα Ελληνικά Δικαστήρια δε παγίως έχουν κρίνει ότι στα Επτάνησα το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης φέρει το βάρος απόδειξης της κυριότητας δασικής έκτασης.
Παρά την ως άνω ρητή πρόβλεψη και την πάγια Νομολογία το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να αμφισβητεί τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών στα Ιόνια Νησιά, αν και δεν διαθέτει τίτλους κτήσης.
Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους πολίτες να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη για να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή τους ανήκουν οι ιδιοκτησίες τους που περιλαμβάνουν δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και οικονομική επιβάρυνση.

Με βάση τις ως άνω επισημάνσεις ζητάμε τα εξής :

1. Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να «επικαιροποιηθούν», λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής κλπ. Μετά ταύτα να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
2. Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) μηνών, πλέον του ενός (1) μήνα για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων.
3. Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν. Για τις μη δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
4. Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ-ΙΝ και στη συνέχεια:

Ομόφωνα αποφασίζουν
1. Οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες, που αφορούν στα Ιόνια νησιά παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και απαιτείται χρόνος για τη διόρθωσή τους. Επίσης, δεν έχει ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει για την κυριότητα των δασικών εκτάσεων των νησιών μας. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα:

• Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να «επικαιροποιηθούν», λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής κλπ. Μετά ταύτα να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
• Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) μηνών, πλέον του ενός (1) μήνα για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων.
• Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν. Για τις μη δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
• Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας.

2. Να σταλεί η παρούσα απόφαση-ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία.

Με υψηλή συμμετοχή η Α΄ φάση των Εργαστηρίων Αγροτικής Καινοτομίας, στη Λευκάδα
Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων σε διάλογο με τον Υπουργό Εσωτερικών
Συνάντηση ΠΕΔ Ιονίων & Δυτ. Ελλάδας με τον Θ. Λιβάνιο για τον νέο Κώδικα
Η ΠΕΔΙΝ στο Συνέδριο European Week of Regions and Cities 2025
Ενίσχυση της συνεργασίας ΠΕΔIN – Ιονίου Πανεπιστημίου
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Γκίκας: Πρoχωρά η μετεγκατάσταση των καρνάγιων στον Ποταμό
  • Aποσύρεται από το πρωτάθλημα η Αναγέννηση Περιβολίου
  • Έκτη θέση στον ημιτελικό για τη Διαβάτη στο Άμστερνταμ
  • Στο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΑΜ ο Ανδρέας Ζήκος
  • Στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας έφτασε τους 37 °C

Τελευταία σχόλια

  1. Νικος Σελλας στο Eργοστάσιο  αποσκλήρυνσης – αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα
  2. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  3. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  4. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  5. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

ΠΕΔΙΝ: Επιστολή σε Βρούτση για στήριξη των Δήμων για αδειοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων

22/09/2025

ΠΕΔΙΝ: Η νησιωτικότητα ως πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο στην Ευρώπη της συνοχής

19/09/2025

ΠΕΔΙΝ: Η νησιωτικότητα ως πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο στην Ευρώπη της συνοχής

19/09/2025

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την πολιτική προστασία στη Λευκάδα

13/06/2025
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise