Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση της ΛΑΣΥ με το Συντονιστικό των Προέδρων των Κοινοτήτων
    03/11/2026 22:41
    ΕΛ.Α.Σ. και Ένωση Γονέων συζήτησαν τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα
    03/11/2026 18:38
    Υδραίου: Ευρωπαϊκή παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση!
    03/11/2026 18:25
    Σκoυπίδια στη Νότια Κέρκυρα: οι ΚΟΒ του ΚΚΕ ζητούν κρατική χρηματοδότηση
    03/11/2026 13:13
    Κλειστά τα σχολεία και στη Νότια Κέρκυρα, την Τρίτη
    02/11/2026 21:31
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    FLΕX Global 2027–2028: Πλήρεις υποτροφίες για έναν χρόνο φοίτησης στις ΗΠΑ
    03/11/2026 21:23
    Ιόνια: 428 παραβάσεις την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου
    03/11/2026 18:33
    Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή σε τέσσερις περιοχές
    03/11/2026 18:31
    Ένας νεκρός και επτά τραυματίες από τροχαία στα Ιόνια τον Οκτώβριο
    03/11/2026 18:30
    Κέρκυρα: στο πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων οικογενειών του «Μαζί για το Παιδί»
    03/11/2026 18:27
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Οι 2+2 μεγάλες πληρωμές του Νοεμβρίου - Οι δικαιούχοι και τα ποσά
    Oι 2+2 μεγάλες πληρωμές του Νοεμβρίου – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
    03/11/2026 12:59
    Συντάξεις Δεκεμβρίου 2026: Πότε η πληρωμή για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ
    Συντάξεις Δεκεμβρίου 2026: Πότε η πληρωμή για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ
    03/11/2026 12:59
    Τέλη κυκλοφορίας 2027: Οι προθεσμίες, τα πρόστιμα και οι παγίδες για τους ιδιοκτήτες οχημάτων
    Τέλη κυκλοφορίας 2027: Οι προθεσμίες, τα πρόστιμα και οι παγίδες για τους ιδιοκτήτες οχημάτων
    03/11/2026 12:59
    Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια: Τι αλλάζει για τους οφειλέτες με το νέο νομοσχέδιο
    Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια: Τι αλλάζει για τους οφειλέτες με το νέο νομοσχέδιο
    03/11/2026 12:59
    Aνoικτά σχολεία στο βορρά: Τα καιρικά φαινόμενα δε σταματούν στο Σκριπερό, λέει η ΕΛΜΕ
    02/11/2026 23:21
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Επιστήμη και στην Εκπαίδευση. Η επίδρασή της στην κοινωνία»
    03/11/2026 23:24
    Ξεκινά το φεστιβάλ σύγχρονου χορού «ION_on move» στην Κέρκυρα
    03/11/2026 18:36
    Σκιές στo Χιόνι: Βιβλιοπαρουσίαση στο Πλους
    03/11/2026 12:49
    γιανγκίνι: Παρουσίαση τoυ βιβλίου της Κατερίνας Καραμανώλη
    03/11/2026 12:32
    Ευγενία Παπαϊωάννου: Η φιλία που ανθίζει μέσα από τη διαφορετικότητα
    02/11/2026 15:56
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Δυναμική παρουσία των νεαρών αθλητών της Κέρκυρας στο Ατομικό Τρίαθλο Κ14
    02/11/2026 21:20
    Πρεμιέρα με Άρτα για τις Μικτές Κέρκυρας
    02/11/2026 21:02
    Κοινή παρουσία Ναυσίθοου και ΝΑΟΚ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επιλέκτων της ΚΟΕ
    02/11/2026 17:43
    Φαίακας (X): Προσπάθησε αλλά δεν άντεξε κόντρα στο Βόλο!
    01/11/2026 22:03
    Χάντμπολ Γυναικών: Αρχή με εύκολες νίκες για Φαίακα και ΚΓΣ!
    01/11/2026 21:53
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Γιατί διαβάζουμε ακόμα δημοσκοπήσεις; Συνέχεια λάθος είναι!
    03/11/2026 21:18
    Ο ρόλoς των Κερκυραίων στο φέγγος του Ι. Καποδίστρια
    03/11/2026 18:50
    Tο «Χωριάτικο», ο Μπεκίρης και το επίδομα θέρμανσης. Ποιος στερεί τον δημοσιονομικό χώρο από την κοινωνία;
    03/11/2026 18:42
    Ακρίβεια χωρίς έλεγχο – Κέρδη για λίγους, βάρος για όλους
    03/11/2026 18:20
    Δεν μπoρεί κάθε φορά που βρέχει στην Κέρκυρα να κλείνουν τα σχολεία!
    03/11/2026 12:44
Ανάγνωση ΟΕΒΕΚ: Βραδυφλεγής βόμβα το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΕΒΕΚ: Βραδυφλεγής βόμβα το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

 

Κείμενο που απευθύνεται προς τον Δήμαρχο, από την ΟΕΒΕΚ με το οποίο τονίζεται στον κ. Νικολούζο πως το πρόβλημα των απορριμμάτων αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για την Κέρκυρα.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 23/06/2015 14:48
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

 

 

Το κείμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Επιστήμη και στην Εκπαίδευση. Η επίδρασή της στην κοινωνία»
Συνάντηση της ΛΑΣΥ με το Συντονιστικό των Προέδρων των Κοινοτήτων
FLΕX Global 2027–2028: Πλήρεις υποτροφίες για έναν χρόνο φοίτησης στις ΗΠΑ
ΕΛ.Α.Σ. και Ένωση Γονέων συζήτησαν τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα
Ξεκινά το φεστιβάλ σύγχρονου χορού «ION_on move» στην Κέρκυρα

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΚΟΙΝ.:
 ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΠΕΝ,- κο Λαφαζάνη Παναγιώτη
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,- κο Γαλιατσάτο Θεόδωρο
 ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , κα Βάκη Φωτεινή
 ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κο Σαμοΐλη Στέφανο
 ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – Ν.Δ., κο Γκίκα Στέφανο
Δ.Σ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Το σοβαρότερο πρόβλημα της Κέρκυρας τα τελευταία 20 χρόνια εξακολουθεί να παραμένει. Δυστυχώς, η διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς μέχρι σήμερα καμία δημοτική αρχή η διοίκηση του Συνδέσμου να έχει εκπονήσει ένα σχέδιο οριστικής επίλυσης και κυρίως να το εφαρμόσει.

 

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι έχει επιβαρυνθεί το περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής Τεμπλονίου, αφού ποτέ ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ δεν δούλεψε σύμφωνα με τους κανονισμούς, αλλά ως χωματερή χωρίς προηγουμένως να υπάρχει επαρκής  διαδικασία διαλογής πριν την εναπόθεση,  με αποτέλεσμα να έχει κορεστεί πολύ πριν τον προβλεπόμενο χρόνο. Οι δε κάτοικοι της περιοχής ουδέποτε απόλαβαν ανταποδοτικά ωφελήματα  για την περιβαλλοντική επιβάρυνση  της περιοχής τους.

 

Τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρούμε ως θεατές μια πολιτική διαχείριση ενός καθαρά τεχνικού προβλήματος και οι πολίτες πλέον το θεωρούν μη επιλύσαμε και συμπεριφέρονται αναλόγως, καθώς επίσης και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που θα πρέπει να τους αποδώσουμε ευθύνες και οι μοναδικοί που έχουν το μεγαλύτερο μέρος του δίκιου τους στην πλευρά τους, μιας και ο αρχικός υποτιθέμενος σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών απόβλητων  προέβλεπε ΧΥΤΑ Νότου, ΧΥΤΑ Μέσης και ΧΥΤΑ η ΣΜΑ Βορρά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βορρά που υπάρχει αγορασμένο οικόπεδο του Συνδέσμου στην περιοχή της Μεσσαριάς προκειμένου να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσεις ως ΧΥΤΑ η ΣΜΑ Βόρειας Κέρκυρας.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες και αν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον κανονισμό όλοι οι ΧΥΤΑ ο κορεσμός της περιοχής του Τεμπλονίου δεν θα είχε φτάσει  στο σημερινό επίπεδο,  μιας και το Α κύτταρο Τεμπλονίου όταν σχεδιάστηκε και παραδόθηκε είχε ορίζοντα λειτουργίας τουλάχιστον δέκα ετών. Δυστυχώς όλες οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές αλλά και η σημερινή άγγιζαν το πρόβλημα επιδερμικά με εφήμερες λύσεις της στιγμής. Έτσι βλέπουμε εκεί που άλλες περιοχές έχουν φτάσει στο σημείο να αξιοποιούν το σκουπίδια  για παραγωγής ενέργειας, εμείς το έχουμε αξιοποιήσει ως κατάρα για το νησί μας, με σαν αποτέλεσμα την καθημερινή εικόνα ντροπής των υπεργεμάτων κάδων μπλε και πράσινων, χωρίς διαχωρισμό ανακυκλώσιμων, σε όλο το νησί αλλά και εντός της πόλης, του κατά τα άλλα μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Σίγουρα οι τελευταίοι ευθύνοντες για τη σημερινή κατάσταση είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή της οποίας το μόνο που μπορούμε να τις καταλογίσουμε είναι ότι παρόλο εσείς κ. Δήμαρχε, διαβεβαιώνατε  στις επίσημες συναντήσεις τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας πριν τις εκλογές του 2014 αλλά και τον Αύγουστο του 2014, ότι έχετε έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα, η εφαρμογή του οποίου θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρατε  μάλιστα για την ήδη δρομολογούμενη τότε μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, ότι θα αντικατασταθεί από το δικό σας  σχεδιασμό. Από τα σχέδια σας που έμειναν δυστυχώς στα λόγια, φτάσαμε στο σημείο στην αρχή της τουριστικής περιόδου να πνιγεί η πόλη στο σκουπίδι και αργότερα όλο το νησί, λόγο της ανεπαρκούς  διαδικασίας αποκομιδής, που αποτελεί και τμήμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

 

Μάλιστα η Γ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας έλαβε και σχετική ομόφωνη απόφαση που αποτυπώθηκε σε Δελτίο Τύπου στις αρχές του Απριλίου και ζητούσε την άμεση παρέμβαση σας  κ. Δήμαρχε, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν την περίοδο του Πάσχα που αποτελεί και έναρξη της τουριστικής περιόδου για την Κέρκυρα.

 

Το θέμα εξακολούθησε να απασχολεί το Δ.Σ. που όλο αυτό το διάστημα ανήσυχο παρακολουθούσε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό και σε συνεδρίαση του Δ.Σ. το Μάιο κάλεσε για ενημέρωση τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας, ο οποίος δεν παρουσίασε κάποιο νέο σχεδιασμό του συνδέσμου για οριστική επίλυση, αλλά παρουσίασε στο Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας την προκρινόμενη προσωρινή διαδικασία της δεματοποίησης των στερεών αποβλήτων, την έως 12 μήνες προσωρινή αποθήκευση τους, χωρίς όμως να δώσει επαρκείς απαντήσεις για την χωροθέτηση, την διαδικασία, τις αδειοδοτήσεις, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά και το επιπλέον κόστος και ποιος θα το επωμιστεί.

 

Κύριε Δήμαρχε, μετά και την τελευταία κινητοποίηση των κατοίκων του Τεμπλονίου, που δικαίως διαμαρτύρονται, αλλά και την ολοκλήρωση της για μια ακόμη φόρα συζήτησης του στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος, η οποία κρίνουμε ότι δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις, το θέμα αυτό απασχόλησε εκ νέου το Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας στις 18/6, όπου  μετά από συζήτηση ομοφώνα κατέληξε στη απόφαση που περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, όπως:

 

ü  Η σύνταξη και αποστολή της παρούσας επιστολής.

ü  Την ενημέρωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση και παρέμβαση των βουλευτών Κέρκυρας.

ü  Την παραχώρηση συνέντευξης τύπου από το Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας με αυτό το θέμα γνωστοποιώντας τις θέσεις και τον προβληματισμό της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας.

ü  Την διερεύνηση της χρησιμότητας  αιτήματος συνδρομής της Γεν. Γραμματείας επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραλήψεων διοίκησης και λειτουργίας του συνδέσμου, οι όποιες έφεραν την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση  και οδήγησε στην επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι κερκυραίοι δημότες.

 

Κύριε Δήμαρχε, το Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας, δεν εκφράζει μόνο την ανησυχία του και τον έντονο προβληματισμό του πλέον, κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου και σας καλεί να σταθείτε αποφασιστικά  πάνω από το πρόβλημα και να εφαρμόσετε λύση τεχνική και οριστική, αξιοποιώντας το υπάρχον κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας και της Ε.Ε., αξιοποιώντας παραδείγματα άλλων αντιστοίχων νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. της μεσογείου που είναι διαθέσιμα με όλες τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ακόμα και στο διαδίκτυο. Να αξιοποιήσετε την τεχνογνωσία και την εμπειρία οργανισμών όπως η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΕΕΣΔΑ, που φτιάχτηκε από τους ΦΟΔΣΑ της χώρας, ζητήστε την συνδρομή των υπηρεσιών του ΥΠΑΠΕΝ. Βρείτε έναν τρόπο, μια μέθοδο χτες, ώστε να μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί ένας επαρκής και αποτελεσματικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η λύση του προβλήματος για τα επόμενα χρόνια  και να αναζητηθούν τα απαιτούμενα κονδύλια άμεσα.

 

Κύριε Δήμαρχε μόνο με αυτό τον τρόπο θα πείσετε τους δημότες της Κέρκυρας, τους κατοίκους του Τεμπλονίου, παρουσιάζοντας τους τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και την αποφασιστικότητα σας για την οριστική επίλυση του προβλήματος και η Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας  δεσμεύεται δημόσια να στηρίξει την όποια επιλογή η μέθοδο, αρκεί να οδηγεί σε οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, αλλιώς από βραδυφλεγής βόμβα θα σκάσει στα χέρια σας, τινάζοντας στον αέρα την κοινωνία και την οικονομία ολόκληρης της Κέρκυρας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιόνια: 428 παραβάσεις την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου
Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή σε τέσσερις περιοχές
Ένας νεκρός και επτά τραυματίες από τροχαία στα Ιόνια τον Οκτώβριο
Κέρκυρα: στο πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων οικογενειών του «Μαζί για το Παιδί»
Υδραίου: Ευρωπαϊκή παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση!
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 4 Νοεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας στην Κέρκυρα την Τετάρτη
  • «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Επιστήμη και στην Εκπαίδευση. Η επίδρασή της στην κοινωνία»
  • Συνάντηση της ΛΑΣΥ με το Συντονιστικό των Προέδρων των Κοινοτήτων

Τελευταία σχόλια

  1. Aggeios στο Διακοπή ρεύματος την Τρίτη σε επτά περιοχές
  2. Σταλιδης Γιώργος στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση
  3. Σταλιδης Γιώργος στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση
  4. Χρηςτου παναγιωτης. στο Για τις πληρωμές επιδομάτων Νοεμβρίου και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση
  5. Χρηςτου παναγιωτης. στο Μarket pass 2026: Ποιοι δικαιούνται τα vouchers – Πού γίνεται η αίτηση

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σκoυπίδια στη Νότια Κέρκυρα: οι ΚΟΒ του ΚΚΕ ζητούν κρατική χρηματοδότηση

03/11/2026 13:13
Οι 2+2 μεγάλες πληρωμές του Νοεμβρίου - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Oι 2+2 μεγάλες πληρωμές του Νοεμβρίου – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

03/11/2026 12:59
Συντάξεις Δεκεμβρίου 2026: Πότε η πληρωμή για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2026: Πότε η πληρωμή για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ

03/11/2026 12:59
Τέλη κυκλοφορίας 2027: Οι προθεσμίες, τα πρόστιμα και οι παγίδες για τους ιδιοκτήτες οχημάτων

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Οι προθεσμίες, τα πρόστιμα και οι παγίδες για τους ιδιοκτήτες οχημάτων

03/11/2026 12:59
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise