Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
    21/08/2026
    Αυλωνίτης: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση των αρίστων! Προτελευταία η Ελλάδα στην Ε.Ε.σε δαπάνες για την παιδεία!
    21/08/2026
    Συνάντηση Μαχειμάρη-Κόκκαλη με τον πρόεδρο του Χαμόγελου
    21/08/2026
    Ακόμη 13 πρόστιμα από την Υπηρεσία Καθαριότητας
    21/08/2026
    Κόντρα και μπηχτές μεταξύ Γκίκα – Αυλωνίτη με φόντο το… Αχίλλειο
    20/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Meteo | Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες – Πού θα φτάσουν τα 40άρια;
    21/08/2026
    Σύλληψη αλλοδαπού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
    21/08/2026
    Οδηγούσε μεθυσμένος στη Ζάκυνθο
    21/08/2026
    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο
    21/08/2026
    Έχασε τη ζωή του στη θάλασσα των Αλυκών Λευκίμμης
    21/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    20/08/2026
    Κέρκυρα: Αύξηση 17,3% στους επιβάτες κρουαζιέρας το πρώτο επτάμηνο
    19/08/2026
    Εργατικό Κέντρο: Kάλεσμα στο συλλαλητήριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
    18/08/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άγγιξε το 1 εκατομμύριο επιβάτες τον Ιούλιο
    13/08/2026
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Στον ευρωπαϊκό χάρτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Πολιορκία της Κέρκυρας του 1716
    21/08/2026
    Από Τρίτη, ξεκινούν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική Μάντζαρος
    21/08/2026
    Χρήστος Γαλανόπουλος: «Η Σύρραξη των Τεσσάρων-Λούνα»
    21/08/2026
    Η «Μάγια, η μέλισσα» στο Θέατρο του Μον Ρεπό
    20/08/2026
    Eιρήνη Κουντουράκου: «Αγνύθα»
    20/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
    20/08/2026
    Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
    20/08/2026
    Ολυμπιακός: Διπλή εκπροσώπηση στην Κέρκυρα με Όλυμπο και ΑΕ Λευκίμμης
    20/08/2026
    Οι Vourligans ζητούν εξηγήσεις για το μέλλον του ΑΟ Κέρκυρα
    20/08/2026
    Απέκτησε Ζάγκο ο ΟΦΑΜ!
    18/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Tο κόστoς της καθημερινότητας και η ανάγκη για μια νέα οικονομική πολιτική
    21/08/2026
    Για τις εξελίξεις στoν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
    20/08/2026
    Με αύξηση 7,20% στις αφίξεις εξωτερικού έκλεισε ο Ιούλιος, στο «Ι. Καποδίστριας»
    16/08/2026
    Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή επάρκεια
    16/08/2026
    Ο Δήμος που γνωρίζει το πρόβλημα πριν τηλεφωνήσει ο δημότης
    16/08/2026
Ανάγνωση 75 Χρόνια από τη Δολοφονία του Χρ. Μαλτέζου στις Φυλακές της Κέρκυρας
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

75 Χρόνια από τη Δολοφονία του Χρ. Μαλτέζου στις Φυλακές της Κέρκυρας

 

Συμπληρώνονται, στις 22 Νοέμβρη, 75 χρόνια από την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, στις φυλακές της Κέρκυρας όπου εκρατείτο, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) Χρήστος Μαλτέζος.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 21/11/2013
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση
xristosmaltezos1

Mια από τις ηρωικότερες μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, ο νεολαίος επαναστάτης. Ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα φρικτών βασανιστηρίων στα οποία τον υπέβαλαν τα όργανα της μεταξικής δικτατορίας.
Ο Χρ. Μαλτέζος συνελήφθη, στις 20 Απριλίου του 1938, σε μία από τις παρόδους στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Βασανίστηκε άγρια από τα αστυνομικά όργανα για να προβεί σε αποκαλύψεις, αλλά δεν υπέκυψε. Έτσι παραπέμφθηκε σε δίκη όπου καταδικάστηκε σε 4 1/2 χρόνια φυλάκιση και δύο χρόνια εκτόπιση στην Ακροναυπλία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα όπου υπέστη τα πάνδεινα για να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Συγκεκριμένα τον έριξαν στην Αχτίνα Θ’ όπου κρατούνταν ο Ν. Ζαχαριάδης και άλλα στελέχη του Κόμματος. Του έκαναν φάλαγγα, τον έκαιγαν με καυτό λάδι, αποπειράθηκαν να του καρφώσουν πέταλα στα πόδια.
Στο βιβλίο του, «Ακροναυπλία και Ακροναυπλιώτες, 1973 – 1943», ο Αντώνης Φλουντζής έγραψε για τον Μαλτέζο:  
«Από τα καθημερινά βασανιστήρια είχε γίνει αγνώριστος. Το πρόσωπό του ήταν πρησμένο, το κεφάλι του γεμάτο καρούμπαλα και το σώμα του είχε γίνει πετσί και κόκκαλο γιατί δεν μπορούσε να φάει. Ζητούσε να του δώσουν λίγο γάλα. Μα αυτοί απαντούσαν: ’’Γάλα δεν έχει. Μην τρως τίποτε. Να ψοφήσεις’’. Δεν του έδιναν ούτε νερό. Για να σπάσουν τους άλλους, οργάνωναν συναντήσεις με κάποιον από αυτούς την ώρα που τον πήγαιναν στο αρχιφυλακείο […]. Επίσης τους άλλαζαν κελιά και τους έβαζαν δίπλα στο κελί του για να παρακολουθούν από κοντά το μαρτύριό του. Ο Μαλτέζος όμως πάλευε ηρωικά. Διαμαρτυρόταν για τα βασανιστήρια και πολλές φορές φώναζε: ’’Σύντροφοι με χτυπούν! Ζητούν να κάνω δήλωση. Δήλωση δεν κάνω’’.
 Ένα διάστημα τον μετέφεραν σε ένα κελί του πρώτου ορόφου. Άφησαν ανοιχτή την πόρτα, είχαν έναν σκοπό να τον επιτηρεί και ο φύλακας Βελιανίτης ερχόταν συχνά, τον έδερνε, τον κλωτσούσε και τον βασάνιζε άγρια φωνάζοντας: ’’Ψόφα επί τέλους! Ψόφα να ησυχάσουμε. Να ξεβρωμήσει ο τόπος’’. Στο τέλος, από τα βασανιστήρια και την ασιτία είχε τελείως εξαντληθεί. Δεν μπορούσε να μιλήσει και αποπατούσε πάνω του. Όταν είδαν ότι έφτασε στα τελευταία του και για να μην πεθάνει στη φυλακή, τον έδεσαν από τη μέση και, σέρνοντάς τον, τον κατέβασαν και τον πήγαν στο ψυχιατρείο. Εκεί πέθανε σε λίγες ώρες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν. Ο Μαλτέζος πέθανε σαν αληθινός ήρωας και μάρτυρας του κινήματος στις 22 Νοέμβρη του 1938».
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η Ασφάλεια το 1949, ο Χρ. Μαλτέζος «διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρον του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας». Πρόκειται για την κλασική μέθοδο εξόντωσης κρατούμενων που ακολουθούσαν οι αρχές ασφάλειας, τη γνωστή εκπαραθύρωση, που πέταγαν τον κρατούμενο από το παράθυρο στο κενό ούτως ώστε το έγκλημα να δείχνει αυτοκτονία.
Αυτοί ήταν οι φασίστες του δικτάτορα Μεταξά που βασάνιζαν τους αγωνιστές και τους κομμουνιστές για μια δήλωση μετανοίας. Αυτοί ήταν που δολοφόνησαν δεκάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ με σκοπό να πλήξουν το φρόνημά του και να του δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Τα 95 χρόνια ζωής του κόμματος που γιορτάζονται αυτές τις ημέρες είναι η καλύτερη και πιο αποστομωτική απάντηση στους θαυμαστές αυτών των φασιστών που όπως τότε έτσι και σήμερα θέλουν «Να ξεβρωμήσει ο τόπος».
Το ΚΚΕ, μέσα από τη σχεδόν ενός αιώνα Ιστορία του, με φάρους ήρωες σαν τον δολοφονημένο Γραμματέα της ΟΚΝΕ, συνειδητοποίησε και ανέδειξε την ανάγκη σταθερού ιδεολογικού – πολιτικού μετώπου απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, βέβαια και της ναζιστικής – φασιστικής.
Όσοι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη δράση του ταξικού – λαϊκού κινήματος είτε με τραμπουκισμούς, είτε με νόμους περί τρομοκρατίας που τους ψηφίζουν και οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν παρά να διαβάσουν την ιστορία του ΚΚΕ. Μία ιστορία που δείχνει αλύγιστη και πρωτοπόρα δράση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, που προέρχεται από την αταλάντευτη πίστη μας για κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπό.
Κλείνοντας αξίζει να αφήσουμε το λόγο στον συγκρατούμενο του Χρήστου Μαλτέζου, Νίκο Ζαχαριάδη, ο οποίος έγραψε: «Στις 22 Νοέμβρη 1938, εδώ στην Κέρκυρα, ένας ήρωας, ο Χρ. Μαλτέζος πέθανε. Και ένας προδότης, ο Μανωλέας έκανε δήλωση. Συμβολική σύμπτωση. Αναδείχνοντας τέτοιους ήρωες και ξεκαθαρίζοντας τέτοιους προδότες, το ΚΚΕ στέρεα, ακλόνητα, αποφασιστικά, βαδίζει προς τη νίκη, παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις θυσίες και τις προδοσίες». 

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

KKE: Πολιτική εκδήλωση στη Λευκίμμη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού
ΚΚΕ: Επίσκεψη στην Πυροσβεστική με αφορμή το επίδομα παραμεθορίου
ΚΚΕ: Φιέστες και χλιδή, πρόκληση για το λαό
Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τον Κ. Χυτήρη και τους εκτελεσμένους της Καισαριανής (pics)
KΚΕ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κ. Χυτήρη και τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
  • Meteo | Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες – Πού θα φτάσουν τα 40άρια;
  • Σύλληψη αλλοδαπού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
  • Οδηγούσε μεθυσμένος στη Ζάκυνθο
  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

ΚΚΕ: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού

28/07/2026

To ΚΚΕ για τα 52 χρόνια από την πτώση της Χούντας & την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

24/07/2026

ΚΚΕ: Στη Βουλή, η μη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου στους Πυροσβέστες της Κέρκυρας

21/07/2026

Mε επιτυχία, η σύσκεψη του ΚΚΕ στη Λευκίμμη

20/07/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise