Η Άντζελα Γεωργοτά, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας (ΔΗΚΕΙΒΙΚ) και πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Αρχειονομίας, και ο Μάριος Μαγιολαδίτης, εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Κοινότητας Βικιπαιδιστών Ελλάδας και υπεύθυνος της Αμερικάνικης Γωνιάς στην ΔΗΚΕΙΒΙΚ, συμμετέχουν στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2026.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Το συνέδριο έχει θέμα «Βιβλιοθήκες με ανθρώπινη νοημοσύνη: Δεδομένα, μηχανές και άνθρωποι σε ένα ανοικτό περιβάλλον γνώσης» και φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ.
Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 12:45, στην Κύρια Αίθουσα Α΄, οι δύο εισηγητές θα παρουσιάσουν την εργασία «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και Wikipedia στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Ο βιβλιοθηκονόμος ως διαμεσολαβητής της αξιόπιστης γνώσης».
Η εργασία εξετάζει πώς οι βιβλιοθήκες μπορούν να συμβάλουν στην πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστη και τεκμηριωμένη πληροφορία, σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταβάλλει τον τρόπο αναζήτησης και διάδοσης της γνώσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών με την κοινότητα της Wikipedia, στην αξιολόγηση των πηγών και στην ενίσχυση της πληροφοριακής παιδείας.
Μέσα από ελληνικά και διεθνή παραδείγματα, αναδεικνύονται οι δυνατότητες συμμετοχής των βιβλιοθηκών στη δημιουργία και βελτίωση ανοικτού εκπαιδευτικού και επιστημονικού περιεχομένου. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία της ανθρώπινης επιστημονικής κρίσης και της διαφάνειας ως προς την προέλευση της πληροφορίας.
Τη συγγραφική ομάδα της εργασίας αποτελούν:
Κασσάνδρα Σταυροπούλου, Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου
Μάριος Μαγιολαδίτης, Κοινότητα Βικιπαιδιστών Ελλάδας
Μαρία Καραβασίλη, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας
Μαρία Μπότη-Κανελλοπούλου, καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου
Αγγελική Γεωργοτά, αρχειονόμος
Η κοινή παρουσία των δύο εισηγητών αναδεικνύει τη συμβολή ανθρώπων της Κέρκυρας στον διάλογο για το μέλλον των βιβλιοθηκών, την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την υπεύθυνη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

