Στο Forum, που έγινε στις 16 και 17 Οκτωβρίου με διοργανωτές την εφημερίδα «Η Ροδιακή», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, ο κ. Γκίκας χαρακτήρισε την Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο και τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Νησιωτικότητα ως δείγματα μέριμνας για τα νησιά. Κατά τον ίδιο, η επιτροπή θα λειτουργήσει ως μόνιμο όργανο πολιτικού και διυπουργικού συντονισμού.
Κόστος νησιωτικότητας και ευρωπαϊκά κονδύλια
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην αναγνώριση του «κόστους νησιωτικότητας», που αφορά τις πρόσθετες οικονομικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις της γεωγραφικής απομόνωσης, και δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034 της ΕΕ να περιλαμβάνει πιο στοχευμένες δράσεις για τα νησιά.
Μεταφορικό Ισοδύναμο και λειψυδρία
Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ανέφερε ότι μέσα στο 2026 έχουν καταβληθεί περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ. Ειδικά στη Ρόδο, οι σωρευτικές καταβολές των τελευταίων ετών ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ σε 42.000 δικαιούχους πολίτες και τα 16,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 2.500 επιχειρήσεις. Για τη λειψυδρία, είπε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδότησε την τελευταία διετία πάνω από 200 έργα συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νήσων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.
Λιμάνια, συνδεσιμότητα, ελικοδρόμια
Στο πάνελ για τη συνδεσιμότητα, ο κ. Γκίκας τόνισε τον ρόλο της ακτοπλοΐας στη συνοχή, καθώς στα περίπου 110 κατοικημένα νησιά λειτουργούν μόνο 25 αεροδρόμια. Επικαλούμενος τον Υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί 180 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Μεταφορές» του ΕΣΠΑ για παρεμβάσεις σε 21 λιμένες, ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώθηκαν 13 λιμενικά έργα προϋπολογισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ και ότι 25 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης δρομολογούνται για λιμενικά έργα. Πρόσθεσε ότι διεκδικούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια άνω των 230 εκατ. ευρώ για έργα στρατιωτικής κινητικότητας και ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά. Για τα Δωδεκάνησα ανέφερε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις 4.763.338 ευρώ στο Καστελόριζο, τη Σύμη και τη Λέρο και έξι λιμενικές παρεμβάσεις ύψους 42.720.000 ευρώ που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Μεταφορές». Σημείωσε ότι υπάρχουν 54 αδειοδοτημένα ελικοδρόμια στη νησιωτική χώρα, από τα οποία 39 δημοτικά, 2 σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και 13 ιδιωτικά, ενώ πέντε δημοτικά βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.
Συναντήσεις στη Ρόδο
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Γκίκας είχε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη και επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

