Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Τρεπεκλής έθεσε τα νησιωτικά ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    15/10/2026 20:19
    O Γκίκας συζήτησε με τον Γ.Γ Άμυνας της Ινδίας για ναυτιλία και ασφάλεια
    15/10/2026 19:25
    Στo επίκεντρο υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στη συνάντηση ΠΑΣΟΚ – Μαχειμάρη
    15/10/2026 18:48
    Eνισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Ρομά στο Λιβάδι Ρόπα
    15/10/2026 18:29
    Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου
    15/10/2026 18:05
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    MeteoCorfu | Άστατος καιρός στην Ελλάδα, ηπιότερη εικόνα στο Βόρειο Ιόνιο
    15/10/2026 20:23
    Ο Χ. Ράντος τιμήθηκε με τον «Αστυνομικό Σταυρό» για διάσωση ηλικιωμένης από φωτιά
    15/10/2026 20:11
    Νεκρός Κερκυραίος φοιτητής, έπεσε από πολυκατοικία στην Πάτρα
    15/10/2026 19:46
    Στο Λαζαρέτο το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσμένων της περιόδου 1946 με 1949
    15/10/2026 19:39
    Ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις οργανώσεις (και) της Κέρκυρας από το Civil Society Fund
    15/10/2026 18:33
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
    ΕΛΜΕ σε δήμους και Περιφέρεια: λύστε το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών
    13/10/2026 22:21
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Εκδήλωση για την προσφορά του Καποδίστρια στην εκπαίδευση
    15/10/2026 19:22
    Στον Ορφέα η κωμωδία «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω»
    15/10/2026 18:45
    «Πού πήγε το 95% του Σύμπαντος και ποιος το πήρε;»
    14/10/2026 23:39
    Τέσσερις υπαίθριες συναυλίες φέρνει στην Κέρκυρα το Queen’s College London
    14/10/2026 17:28
    Εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Καποδίστρια στο 2ο ΣΔΕ Κέρκυρας για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή
    13/10/2026 20:08
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Μουμούρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
    14/10/2026 21:50
    Πεντάστερη αρχή για τη Βολίδα – Διπλό για τον Κάβο
    14/10/2026 21:23
    Ο Φαίακας, στο F4 του Κυπέλλου ΕΣΚΑΒΔΕ!
    14/10/2026 20:17
    Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ
    12/10/2026 23:45
    Πρεμιέρα στη Φλώρινα για τον Δαμοκλή
    12/10/2026 22:54
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Πολιτισμός υπό διάλυση
    15/10/2026 17:47
    “Το «μαύρο» στο START TV αποτελεί πλήγμα για την τοπική ενημέρωση, τα ΜΜΕ και την κοινωνία”
    14/10/2026 17:49
    H Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη!
    14/10/2026 17:16
    Ποιος σχεδιάζει την Κέρκυρα και για ποιον; Η μαρίνα mega yacht, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και ο ρόλος του ΤΕΕ
    14/10/2026 17:13
    Ο ναζισμός εξαπλώνεται: η σιωπή και η απραξία δεν είναι ουδέτερη στάση
    12/10/2026 18:12
Ανάγνωση Πολιτισμός υπό διάλυση
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πολιτισμός υπό διάλυση

*Γράφει η Ρούλα Καρδάμη, μέλος ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕΚ εκ μέρους της ΛΑΣΥ

ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΔΑΜΗ
Δημοσιεύτηκε 15/10/2026 17:47
Κοινοποίηση
6 λεπ. ανάγνωση

Στην Κέρκυρα, στο «Νησί του Πολιτισμού» εδώ και χρόνια βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας τον πολιτισμό να διαλύεται και να καταρρέει,  βλέπουμε την απόλυτη εγκατάλειψη, αλλά και την εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών και των ιστορικών χώρων.

Η μεγαλύτερη απόδειξη; Το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Ένα κτήριο σε άθλια κατάσταση που λειτουργούσε τόσα χρόνια χωρίς πυρασφάλεια, με προβλήματα στις ηλεκτρολογικές εγκατατάσεις, με μία στέγη που έμπαζε νερά από παντού, με σοβάδες που έπεφταν, με αποθήκες όπου μέσα στη μούχλα καταστρέφονταν σκηνικά και κοστούμια, με ακατάλληλους και ανθυγιεινούς χώρους, με ελάχιστο ή και ανύπαρκτο προσωπικό, με τουαλέτες απαράδεκτες και διαλυμένες κλπ. Συνολικά μία εικόνα φθοράς και παρακμής. Σε αυτό το θέατρο η Δημοτική Αρχή είχε το θράσος μάλιστα να θεσπίσει τέλος χρήσης στη λογική της ανταποδοτικότητας!

Η επικινδυνότητα του κτηρίου και των ανύπαρκτων υποδομών ασφαλείας γίνονταν αντιληπτά από όποιον τύχαινε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε παραγωγή, με αποκορύφωμα τον σοβαρό τραυματισμό της 13χρονης μαθήτριας την περασμένη άνοιξη, που έπεσε στο κενό της ορχήστρας, βάθους 3 μέτρων. Ύστερα από το τραγικό συμβάν και κάτω από τη γενικότερη κατακραυγή το Θέατρο έκλεισε, αλλά τόσους μήνες μετά όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο συντήρησης και αποκατάστασης, αλλά με θλίψη και οργή βλέπουμε ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε αποθήκη με κούτες, όπου στοιβάζονται ακόμη και τα αρχεία του Θεάτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης;

Και να μιλήσουμε και για άλλους χώρους; Ο «Φοίνικας» είναι τόσα χρόνια κλειστός, χωρίς επί της ουσίας να έχει ξεκινήσει κάποια εργασία αποκατάστασης. Η υπογεφύρια αίθουσα στο Παλαιό Φρούριο μαράζωσε μέσα στην εγκατάλειψη και έκλεισε. Ιστορικά κτήρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποτελούν χώρους πολιτισμού, όπως η Βίλα Ρόσα, το παλιό 6ο Δημοτικό στη Γαρίτσα ή το κτήριο Γιαλλινά, παραμένουν εγκαταλελειμμένα ή η αποκατάστασή τους κρατάει πολλά χρόνια. Ακόμη και το Παλιό ή το Νέο Φρούριο στέκουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης. Το Αχίλλειο, «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν»  σαν ένα άλλο γεφύρι της Άρτας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημόσιοι χώροι πολιτισμού στην Κέρκυρα, ενώ η πολιτιστική δημιουργία από δεκάδες φορείς και σωματεία είναι τόσο έντονη που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης χώρων για τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων!

Οι ευθύνες για όλα τα παραπάνω είναι διαχρονικές. Όλες οι κυβερνήσεις σταθερά υποχρηματοδοτούν τον τομέα του πολιτισμού ενώ κάνουν και βήματα στη μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς, των ιδρυμάτων και των υποδομών σε επιχειρηματικές μονάδες με κριτήριο το κέρδος. Από την άλλη, οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές ανέχονται και συμφωνούν με την κατάσταση αυτή καλλιεργώντας ταυτόχρονα την λογική της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού.  Είναι, επίσης, χρόνια η πολιτική της υποστελέχωσης του Δήμου, το πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό καθεστώς και η πολυνομία (που «πετάει» το μπαλάκι των ευθυνών από τον έναν φορέα στον άλλον). Επιπλέον, τα αστικά κόμματα και οι τοπικοί εκφραστές τους προωθούν την αντίληψη ότι και ο Πολιτισμός πρέπει να εντάσσεται στη λογική κόστους – οφέλους (άρα αν δεν έχουμε κέρδος, γιατί να τον στηρίξουμε;), όπως και τη λογική ότι η πολιτιστική δημιουργία συνδέεται με την τουριστική ατραξιόν (άρα στηρίζονται μονομερώς μόνο συγκεκριμένες πολιτιστικές δράσεις).

Απόδειξη ότι οι παραπάνω αιτίες έχουν οδηγήσει τον Πολιτισμό στην Κέρκυρα σε αυτό το «σημείο μηδέν» που παρακολουθούμε, είναι και η κατασταση στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, το οποίο εξαιτίας της υποστελέχωσης και της γραφειοκρατίας κινδυνεύει με κλείσιμο, αφού η θέση του Οικονομικού Προϊσταμένου (στην οποία θα έπρεπε να υπηρετεί μόνιμος υπάλληλος) λόγω λήξης της σύμβασης δεν μπορεί να καλυφθεί με εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων επειδή προσκρούουν στη δαιδαλώδη πολυνομία.

Απέναντι σ’ αυτή την τραγική κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα ολων. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε όλο και υψηλότερα τέλη και φορολογία (κεντρικά και τοπικά) και να μην απολαμβάνουμε καμία ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα. Η Κέρκυρα που «βουλιάζει» κάθε χρόνο από τουρίστες και οι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί όμιλοι κερδίζουν εκατομμύρια, καθημερινά υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο στους κατεστραμμένους δρόμους, στη δυσοσμία των σκουπιδιών, στην έλλειψη πόσιμου νερού και χώρων στάθμευσης, στην κακή συντήρηση του αποχετευτικού και ηλεκτρολογικού δικτύου, στην ακρίβεια, στα ανύπαρκτα έργα πρόληψης για τις πλημμύρες ή τις πυρκαγιές, στα απαρχαιωμένα και ακατάλληλα σχολικά κτήρια, στο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο, στην ανυπαρξία αθλητικών υποδομών, στην εγκατάλειψη μνημείων και ιστορικών ή πολιτιστικών χώρων. Η υποβάθμιση της Κέρκυρας είναι έκφραση και απόρροια του συστήματος που ζούμε και των πολιτικών που έχουν επιλεγεί από όσους μας κυβερνάνε τόσα χρόνια σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο.

Οφείλουμε απέναντι σε όλα αυτά να αντιδράσουμε διεκδικώντας μία ζωή που μας αξίζει και έναν πολιτισμό αντάξιο της ιστορίας και της παράδοσης της Κέρκυρας. Να απαιτήσουμε, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Πολιτισμού από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τα ΔΗΠΕΘΕ, να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών χώρων και των ιστορικών μνημείων.

Ο πολιτισμός, η τέχνη και η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα του λαού, παλεύουμε για την τέχνη και τον πολιτισμό που βοηθά τον άνθρωπο να ορίζει τη ζωή του, να ονειρεύεται, να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να κερδίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • MeteoCorfu | Άστατος καιρός στην Ελλάδα, ηπιότερη εικόνα στο Βόρειο Ιόνιο
  • Ο Τρεπεκλής έθεσε τα νησιωτικά ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Ο Χ. Ράντος τιμήθηκε με τον «Αστυνομικό Σταυρό» για διάσωση ηλικιωμένης από φωτιά
  • Νεκρός Κερκυραίος φοιτητής, έπεσε από πολυκατοικία στην Πάτρα
  • Στο Λαζαρέτο το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσμένων της περιόδου 1946 με 1949

Τελευταία σχόλια

  1. Θεοδωρα στο Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
  2. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  5. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise