Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Βάρελης: Τραγική η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία της Βόρειας Κέρκυρας
    18/07/2026
    Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου
    18/07/2026
    Γκίκας: Παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση ζητημάτων με την έναρξη του νέου ΟΣΔΕ
    18/07/2026
    Βάρελης: Αφαιρέσεις υδρομέτρων για μικροοφειλέτες, «ασυλία» στις μεγάλες επιχειρήσεις
    17/07/2026
    Η ΠIN στην ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τις προμήθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας
    17/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
    18/07/2026
    “Όλoι στo δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία του άλσους φυλακών”
    18/07/2026
    Πέθανε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος – Συλλυπητήρια ΚΚΕ
    18/07/2026
    Κάβος: Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά
    18/07/2026
    Σύλληψη διωκόμενου στη Λευκάδα
    18/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Να μη συγκαλυφθεί το νέο, κρατικό έγκλημα στο Άργος
    15/07/2026
    Το Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων καταγγέλλει τους ξενοδόχους της Κέρκυρας
    15/07/2026
    Για διακοπές στην Κέρκυρα η Maggie Gyllenhaal
    15/07/2026
    ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Γονείς για επίσκεψη Ζαχαράκη: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις ψηφιακές σας βιτρίνες
    15/07/2026
    Συνδικάτο Ξενοδοχ/λων: «κόλαση» η ζωή των εργαζομένων
    13/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Βασίλης Κασσάρας: «Θυγατέρα: Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά»
    17/07/2026
    Με κερκυραϊκό… χρώμα, η συναυλία του Πάνου Βλάχου στο Π. Φρούριο
    16/07/2026
    “Aνθογραφία ΙΙ”: Έκθεση Βοτανικής Ζωγραφικής
    15/07/2026
    Ιόνιο Ωδείο: Ανοικτή πρόσκληση σε διάλεξη και σεμινάριο
    15/07/2026
    Την Τετάρτη, η συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής Σιναράδων
    14/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΟΦΑΜ: Με φορ τον Γεωργακόπουλο (και) στη Γ’ εθνική!
    18/07/2026
    Στον τελικό ως τρίτος με το τελευταίο του άλμα ο Μουμούρης
    18/07/2026
    Ευρωπαϊκό U18: Πρόκριση με ατομικά ρεκόρ για Βλασερού και Γκόγκα
    17/07/2026
    Στην ΑΕΛ ο Παμπουρίδης!
    17/07/2026
    Γ Εθνική: ΑΕΛ και ΟΦΑΜ στον 6ο όμιλο!
    17/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ιαχές πολέμου…
    18/07/2026
    Αθλητές μας σε διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς βοήθεια από το κομματικό εκδικητικό παρασκήνιο
    16/07/2026
    H πραγματική εικόνα σχετικά με την προσβασιμότητα στην Παλαιά Πόλη
    16/07/2026
    Στην τροχιά των ρεκόρ και η φετινή σεζόν!
    14/07/2026
    Πεζομοιρολόι – Τρία μνημόσυνα
    14/07/2026
Ανάγνωση Νέο πλαίσιο για τα καταλύματα προσωπικού στα ξενοδοχεία
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πλαίσιο για τα καταλύματα προσωπικού στα ξενοδοχεία

Τέλος στα πρόχειρα καταλύματα εργαζομένων: Οι νέοι κανόνες για τη διαμονή στον τουρισμό

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 27/01/2026
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση θέτει αυστηρούς κανόνες για τα καταλύματα του προσωπικού στα ξενοδοχεία, επιβάλλοντας προδιαγραφές τουλάχιστον δύο αστέρων. Με έμφαση στην ποιότητα διαβίωσης, τη διασφάλιση της υγείας και τις σαφείς διαδικασίες αδειοδότησης, το νέο πλαίσιο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στον τουριστικό κλάδο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού καθορίζει με ακρίβεια τις τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις για τους χώρους όπου διαμένει το προσωπικό των ξενοδοχείων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός αυτών. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η οποία τίθεται σε άμεση ισχύ, τα δωμάτια προσωπικού μπορούν να βρίσκονται είτε εντός του οικοπέδου της ξενοδοχειακής μονάδας είτε σε αυτοτελή ακίνητα σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα. Βασική προϋπόθεση είναι τα κτίρια αυτά να πληρούν τις προδιαγραφές δόμησης και λειτουργίας που αντιστοιχούν σε ξενοδοχεία τουλάχιστον δύο αστέρων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συνθήκες διαβίωσης εντός των δωματίων. Η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτικό τον φυσικό φωτισμό και τον αερισμό, ενώ ορίζει ελάχιστα εμβαδά για μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Ο εξοπλισμός πρέπει να περιλαμβάνει κρεβάτια συγκεκριμένων διαστάσεων, ντουλάπες, ψυγείο, τηλεόραση και σύνδεση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η παροχή ζεστού νερού και η ύπαρξη συστημάτων θέρμανσης και ψύξης σε όλους τους χώρους, ιδιωτικούς και κοινόχρηστους.
Εκτός από τα δωμάτια, οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν κοινόχρηστες υποδομές που διευκολύνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων. Αυτές περιλαμβάνουν κουζίνες συγκεκριμένου μεγέθους, πλυντήρια, στεγνωτήρια, σιδερωτήρια, καθώς και αποθηκευτικούς χώρους για είδη καθαρισμού και λινοθήκες. Η αναλογία του εξοπλισμού αυτού καθορίζεται βάσει του συνολικού αριθμού των κλινών του καταλύματος.

Υποχρεώσεις διαχείρισης και κανόνες συγκατοίκησης

Ο φορέας διαχείρισης του ξενοδοχείου αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την καλή κατάσταση και τη λειτουργία των καταλυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση βαρύνεται με το σύνολο των λειτουργικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, θέρμανσης και ψύξης, καθώς και των δαπανών συντήρησης και επισκευής. Επιπλέον, ο εργοδότης υποχρεούται να προστατεύει την ασφάλεια και τα συμφέροντα των διαμενόντων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη κινδύνων ή ενοχλήσεων από ελαττωματική λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Σημαντική ρύθμιση εισάγεται και για το ζήτημα της συγκατοίκησης. Για να μοιραστούν δύο ή περισσότερα άτομα το ίδιο δωμάτιο, απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεσή τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, η επιχείρηση οφείλει να διαθέτει δωμάτια σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, χωρίς η οποιαδήποτε διαφωνία του εργαζόμενου να έχει επιπτώσεις στην εργασιακή του κατάσταση. Κάθε κατάλυμα πρέπει να διαθέτει κανονισμό λειτουργίας που να περιγράφει αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των διαμενόντων.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι οφείλουν να τηρούν τους κανόνες χρήσης, να αναφέρουν άμεσα τυχόν βλάβες και να αποφεύγουν τη φιλοξενία τρίτων προσώπων ή την πρόκληση όχλησης. Η απόφαση προβλέπει πάντως τη δυνατότητα φιλοξενίας προσώπων εκτός προσωπικού υπό ειδικές συνθήκες, με την πιθανή επιβολή μισθώματος.

Αδειοδότηση, έλεγχοι και αυστηρές κυρώσεις

Η διαδικασία νομιμοποίησης των καταλυμάτων προσωπικού εντάσσεται πλέον στη συνολική γνωστοποίηση λειτουργίας του ξενοδοχείου. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταθέσουν μια σειρά δικαιολογητικών, στα οποία περιλαμβάνονται η οικοδομική άδεια, η περιβαλλοντική έγκριση και το απαραίτητο πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Σε περιπτώσεις όπου ένας φορέας διαχειρίζεται περισσότερα από ένα ξενοδοχεία στην ίδια περιοχή, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κοινών εγκαταστάσεων διαμονής για το προσωπικό όλων των μονάδων.
Ο έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών θα είναι αυστηρός, με τις κυρώσεις να κλιμακώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, παράνομη χρήση των χώρων ή συστηματική μη συμμόρφωση με τους κανόνες, οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν μέχρι και στη σφράγιση ή την οριστική διακοπή λειτουργίας του καταλύματος.
Σε περίπτωση που επιβληθεί διακοπή λειτουργίας ενός καταλύματος προσωπικού, η επιχείρηση δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση στέγασης των εργαζομένων της. Αντιθέτως, ο φορέας υποχρεούται να εξασφαλίσει άμεσα εναλλακτική διαμονή για το προσωπικό σε ξενοδοχείο τουλάχιστον δύο αστέρων, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου το σχετικό κόστος. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση των εργαζομένων από τις συνέπειες τυχόν παραλείψεων της εργοδοσίας.

Eλληνικός τουρισμός: Πρωταθλητής Ευρώπης το β’ τρίμηνο
Κέρκυρα: Αύξηση 5,7% στις αφίξεις εξωτερικού τον Ιούνιο – 2.271 πτήσεις συνολικά
ΕΛΜΕ: Το «τουριστικό θαύμα» αφήνει άστεγους τους εκπαιδευτικούς
Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άνοδος 10,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάιο
Πτήσεις Μαΐου: «Πρωταθλήτρια» η Βρετανία, ανάκαμψη για τη Γερμανία
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  • “Όλoι στo δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία του άλσους φυλακών”
  • Βάρελης: Τραγική η κατάσταση στην αγροτική οδοποιία της Βόρειας Κέρκυρας
  • Πέθανε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος – Συλλυπητήρια ΚΚΕ
  • Κάβος: Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά

Τελευταία σχόλια

  1. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  2. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  3. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  4. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  5. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Οι Γερμανοί «ψηφίζουν» Ελλάδα και Κέρκυρα για προσιτές διακοπές το 2026

25/05/2026

Διψήφια άνοδος στο Ι. Καποδίστριας τον Απρίλιο!

15/05/2026

Δυναμική άνοδος του τουρισμού στα Ιόνια στο ξεκίνημα του 2026

13/05/2026

Millennials και Gen Z έδωσαν το… “πασχαλινό πρωτάθλημα” στην Κέρκυρα!

26/04/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise