Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Φωταγώγηση Δημοτικών Κτιρίων για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
    03/06/2026
    Μπιάγκης για Κτηματολόγιο: Αδιαφάνεια και «ψηφιακό χάος» απειλούν τις περιουσίες των πολιτών
    03/06/2026
    Βάρελης: Καταγγέλλει εγκατάλειψη των χωριών και «αγορασμένες» διακρίσεις
    02/06/2026
    Αυλωνίτης: Η Γαρίτσα δεν προσφέρεται για ξεπούλημα και μετατροπή σε απέραντο αγκυροβόλιο
    02/06/2026
    Κέρκυρα: Ορκίστηκαν 70 Συνοριοφυλάκες για Αστυνομία και Αεροδρόμιο
    02/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα: Μωρά ρακούν στη Γλυφάδα
    03/06/2026
    Αποκαλύφτηκε καταρράκτης έξω από την Κληματιά
    03/06/2026
    Κέρκυρα: Έκθεση παιδικής δημιουργίας στον Ανεμόμυλο από το «Αθηναγόρειο»
    03/06/2026
    Βλάβη σε πλοίο προς Αγίους Σαράντα: Επέστρεψαν με ρυμουλκό στην Κέρκυρα με 76 επιβάτες
    03/06/2026
    Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρή 58χρονη τουρίστρια στον Λαγανά
    03/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στις 16 Ιουνίου, το γλέντι της ΕΛΜΕ
    03/06/2026
    Eπιμελητήριο: Ζητά επανεξέταση του πλαισίου προστασίας στον Χαλικούνα
    03/06/2026
    Aνοίγει τον Ιούλιο η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιοι μένουν εκτός, τα «αγκάθια» της ρύθμισης
    03/06/2026
    Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην 58η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη Θάσο
    02/06/2026
    Πτήσεις Μαΐου: «Πρωταθλήτρια» η Βρετανία, ανάκαμψη για τη Γερμανία
    31/05/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Επετειακή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη για τα 190 χρόνια της Αναγνωστικής
    03/06/2026
    «Το Αστερόσπιτο» από το Παιδικό Τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου «Θυμέλη»
    03/06/2026
    «Η τελευταία εκτέλεση» του Νικόλαου Παργινού
    03/06/2026
    Διεθνές αντάμωμα πολιτισμού (και φέτος) στις Σινιές
    02/06/2026
    Επιστρέφουν οι θερινές κινηματογραφικές βραδιές στη Μαρίνα των Γουβιών
    02/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Καρύδη: Πτήση στα 13.68μ. στo Gala της Φιλοθέης
    03/06/2026
    ΠΑΟ Κορακιάνας: «Γήπεδο-βιτρίνα» χωρίς αποδυτήρια
    03/06/2026
    Διακρίσεις και περιβαλλοντική δράση για τον Ηρακλή Κέρκυρας
    02/06/2026
    ΟΛΚΕ: Καμία πρόθεση μετεγκατάστασης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου
    02/06/2026
    ΝΑΟΚ: Δύο όρια για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στους Μακεδονικούς Αγώνες
    31/05/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Η Δημοκρατία χρειάζεται καθαρές επιλογές, όχι περισσότερη σύγχυση»
    02/06/2026
    Πόσο τιμάται η παρθενιά της Αλβανίας
    01/06/2026
     Ο ‘εκδημοκρατισμός’ του ναζιστικού παρελθόντος της Ουκρανίας
    31/05/2026
    «Πλυντήρια» του Γ’ Ράιχ…
    30/05/2026
    Μόνο ΕΓΩ! “Πάψτε, παπάδες, τα χαρτιά και κλείστε τα βαγγέλια!”
    28/05/2026
Ανάγνωση Η άγνωστη θυσία Κερκυραίων Μαχητών το 1940
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

Η άγνωστη θυσία Κερκυραίων Μαχητών το 1940

*Γράφει ο Δρ Δημήτριος Γ. Μεταλληνός

ΔΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
ΔΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε 25/10/2024
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση
metallinos

Η 28η Οκτωβρίου 1940 βρήκε τον ελληνικό λαό συντονισμένο σ’ έναν κοινό εθνικό στόχο. Την παλλαϊκή άρνηση στις αλαζονικές απαιτήσεις του ιταλικού φασισμού και κατ’ επέκταση των φασιστικών δυνάμεων του «Άξονα».

Ο κερκυραϊκός λαός, έχοντας επί τέσσερις και πλέον αιώνες την πικρή εμπειρία της ενετικής κυριαρχίας, αλλά και με νωπή την εθνική ταπείνωση από τον βομβαρδισμό και την ολιγοήμερη κατάληψη της Κέρκυρας το 1923 από τις φασιστικές δυνάμεις του ιδίου δικτάτορα (Μουσολίνι), άδραξε στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο τη μοναδική ευκαιρία να εκφράσει την καταπιεσμένη μακραίωνη εθνική αγανάκτηση στο δυτικό κατέναντι. Οι Κερκυραίοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες με την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου μεταφέρθηκαν στην πρώτη γραμμή. Οι εναπομείνασες στο νησί κερκυραϊκές στρατιωτικές δυνάμεις συγκροτούσαν το 10ο Πεζικό Σύνταγμα, που είχε ως αποστολή του την αμυντική θωράκιση της Κέρκυρας.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου (12 Νοεμβρίου 1940) οι ελληνικές δυνάμεις Ηπείρου ανασυντάχθηκαν με σκοπό την ανακατάληψη της Θεσπρωτίας. Η Στρατιωτική Διοίκηση Κερκύρας ανέλαβε να συγκροτήσει ένα αποβατικό απόσπασμα αιφνιδιασμού, αποτελούμενο από επίλεκτους και γενναίους κερκυραίους οπλίτες και υπαξιωματικούς, με διοικητή τον Λοχαγό Δημήτριο Λαντζίδη. Η στρατιωτική επιχείρηση προέβλεπε εκδήλωση επίθεσης στις ιταλικές δυνάμεις Θεσπρωτίας και κατάληψη του υψώματος «Βαγκαλάτι», το ξημέρωμα της 23ης Νοεμβρίου 1940, αφού κατά την παραμονή της ημερομηνίας αυτής ο Μέραρχος υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος είχε προγραμματίσει την ολοκλήρωση της διάβασης της αμυντικής γραμμής του ποταμού Καλαμά. Αποτελούσε υψίστη προτεραιότητα ο αιφνιδιασμός του εχθρού. Οι Ιταλοί έπρεπε να θεωρήσουν, ότι είναι περικυκλωμένοι από ισχυρές ελληνικές δυνάμεις κι όχι από έναν απλό Λόχο Πεζικού.

Η αναγγελία συγκρότησης ενός κερκυραϊκού στρατιωτικού αποσπάσματος, που θα μετέβαινε για ενίσχυση του ελληνο–ιταλικού μετώπου, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κερκυραίους αξιωματικούς και οπλίτες του 10ου Πεζικού Συντάγματος. Η συνολική δύναμη απαρτιζόταν από εκατόν ενενήντα περίπου υπαξιωματικούς και οπλίτες, πέντε αξιωματικούς και μια διμοιρία με δύο όλμους.

Ο Λόχος κατευθύνθηκε το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου προς το παλαιό λιμάνι, όπου παρέμειναν μερικές ώρες. Ο χειμώνας του ΄40 είχε ξεκινήσει νωρίς και – απ’ ότι μας διασώζουν οι ιστορικές μαρτυρίες – ήταν κι από τους βαρύτερους του 20ου αιώνα. Τη νύκτα εκείνη έβρεχε καταρρακτωδώς, ενώ στο πέλαγο έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Μετά από δυσκολίες αποβιβάστηκαν στα ηπειρωτικά παράλια, όπου εξαιτίας του σκότους δεν τους αντιλήφθηκαν οι Ιταλοί. Μία, όμως, αναιτιολόγητη ενέργεια του υποδιοικητή Ιωάννη Βλάχου, να πυροβολήσει δηλαδή προς κάποιο παρατηρητήριο των Ιταλών, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το ηρωικό στρατιωτικό απόσπασμα. Οι Ιταλοί φοβήθηκαν, άδειασαν το φυλάκιο, αλλά ειδοποίησαν με ασύρματο την ιταλική μεραρχία, ζητώντας στρατιωτικές ενισχύσεις.

Την ίδια στιγμή το ραδιόφωνο του BBC μετέδιδε, με σκοπό την παραπλάνηση της ιταλικής αντικατασκοπείας, ότι ισχυρές ελληνικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στα νώτα των ιταλικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να εκληφθεί η διμοιρία του υπολοχαγού Βλάχου, ως η εμπροσθοφυλακή τους. Η αποστολή, έστω κι από λάθος, είχε πετύχει τον κύριο στόχο της. Η παραπλάνηση του εχθρού είχε ήδη επιτευχθεί. Μάλιστα, οι Ιταλοί επιτελάρχες έστειλαν αναγνωριστικό αεροπλάνο, που εξακρίβωσε τη θέση και τη δύναμη του Λόχου. Τότε συνειδητοποίησαν, ότι μια χούφτα κερκυραίων στρατιωτών προκάλεσε μεγάλη ταραχή στο στράτευμά τους, οδηγώντας τους σε λανθασμένες εκτιμήσεις και στρατιωτικές επιλογές.

Τα χάραμα της 24ης Νοεμβρίου 1940 ξεκίνησε η άνιση μάχη. Οι πολυάριθμοι Ιταλοί ήταν οχυρωμένοι στα υψώματα των βουνοπλαγιών, ενώ το απόσπασμα των κερκυραίων μαχητών ήταν ακάλυπτο στις παρυφές της ακτής και στην αμμώδη παραλία. Από τη θέση που βρίσκονταν οι Ιταλοί ήλεγχαν απόλυτα τους άνδρες του Λόχου, οι οποίοι ήσαν πλέον περικυκλωμένοι. Τα πυρά των Ιταλών ήταν τόσο πυκνά, που ακινητοποίησαν τους έλληνες μαχητές. Εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας με την Κέρκυρα, δεν υπήρξε ούτε η προβλεπόμενη κάλυψη από την πυροβολαρχία της Κουλούρας. Οι εναπομείναντες 160 περίπου άνδρες, καλούνταν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 3.000 Ιταλούς στρατιώτες. Η μάχη διήρκησε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, την ώρα δηλαδή που εξαντλήθηκαν και τα τελευταία πυρομαχικά των κερκυραίων μαχητών. Οι Ιταλοί εν τω μεταξύ είχαν ζητήσει ενισχύσεις, βλέποντας τη σθεναρή αντίσταση των ανδρών του στρατιωτικού αποσπάσματος. Ο λοχαγός Λαντζίδης, αν και τραυματίας, δεν σταματούσε να εμψυχώνει τους άνδρες του. Στις 5 το απόγευμα αναγκάστηκε να υψώσει λευκή σημαία.

Ο τελικός απολογισμός για τις ελληνικές δυνάμεις ήταν 60 νεκροί και 80 αιχμάλωτοι, εκ των οποίων 45 τραυματίες, ενώ 20 άτομα κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη. Οι κερκυραίοι αιχμάλωτοι δεν παρέδωσαν τα όπλα τους στους Ιταλούς, αλλά προτίμησαν να τα αχρηστεύσουν, πετώντας τα στη θάλασσα του αγαπημένου τους Ιονίου.

Οι Ιταλοί προέβησαν άμεσα σε αντίποινα. Τις δύο επόμενες ημέρες, 25η Νοεμβρίου (αγίας Αικατερίνης) και 26η (αγίου Στυλιανού), ημέρες που εόρταζαν κεντρικοί ναοί της πόλεως Κερκύρας, πραγματοποίησαν τον αγριότερο, μέχρι τότε, βομβαρδισμό της πόλης με αεροπλάνα. Οι 80 αιχμάλωτοι, με τους 45 τραυματίες, μετά από αρκετή ταλαιπωρία οδηγήθηκαν αρχικά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Φίερι και τελικά στην Πίζα της Ιταλίας. Ο αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης είχε επιτευχθεί, όπως τεκμηριώνει και η ακόλουθη ανταπόκριση του BBC, μεταφρασμένη στα ελληνικά:

«Είμαστε περήφανοι για τους άνδρες του 10ου Πεζικού Συντάγματος, που εδρεύει στην Κέρκυρα. Η αποστολή σας επέτυχε. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους των Ιταλών. Γνωρίζουμε ότι κανένας από εσάς δεν επρόδωσε, ούτε έδωσε πληροφορίες στους Ιταλούς. Το BBC έκανε γνωστή την απόβασή σας, που τρομοκράτησε τους Ιταλούς, αφού πίστεψαν ότι ο Λόχος σας ήταν η εμπροσθοφυλακή ενός ισχυρού αποβατικού σώματος. Οι συμμαχικές δυνάμεις σάς ευγνωμονούν…».

Ας είναι Αιωνία η Μνήμη τους…

 

Ποιος σχεδίασε ορατό υποσταθμό ρεύματος μέσα στην Κάτω Πλατεία;
Τα “Καντούνια της Κέρκυρας” του Τάκη Μεταλληνού στο Πολεμικό Μουσείο
O T. Μεταλληνός προσέφερε πίνακα στο Δήμο για τον εμπρησμό της Κέρκυρας
O T. Μεταλληνός προσέφερε πίνακα στο Δήμο για τον εμπρησμό της Κέρκυρας
Καρύδης-Μεταλληνός: Να επανέλθει άμεσα προς συζήτηση ο Κανονισμός Λειτουργίας
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Καρύδη: Πτήση στα 13.68μ. στo Gala της Φιλοθέης
  • ΠΑΟ Κορακιάνας: «Γήπεδο-βιτρίνα» χωρίς αποδυτήρια
  • Στις 16 Ιουνίου, το γλέντι της ΕΛΜΕ
  • Κέρκυρα: Μωρά ρακούν στη Γλυφάδα
  • Αποκαλύφτηκε καταρράκτης έξω από την Κληματιά

Τελευταία σχόλια

  1. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  2. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο
  3. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ στο Παροπλισμός υποβρυχίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ
  4. ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ στο Οι Φωτογραφίες…
  5. Σπυρος Στεφανίδης στο Φιλαρμονική Μάντζαρος: Εξέχουσα λειτουργός του πολιτισμού η Τένια Ρηγάκου

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση Τρεπεκλή-Μεταλληνού: «Βασικός πυλώνας μας η πολιτιστική ανάπτυξη»

20/03/2025

Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας: Ο Δήμος κινδυνεύει με χρεοκοπία!

12/03/2025

Πλήθος κόσμου στη εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Τ. Μεταλληνού (pics)

12/10/2024

Κέρκυρα, τότε και σήμερα: Έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Μεταλληνού

10/10/2024
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise