Γραπτή δήλωση του επικεφαλής της Κερκυραϊκής Συμμαχίας για την ψήφιση του ΣΒΑΚ απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αναλυτικά:
Στην τελευταία συνεδρίαση (23η) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισαν την έγκριση του επονομαζόμενου ΣΒΑΚ. Η σύνταξή του ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώθηκε από την παρούσα.
Δεδομένου δε ότι και οι δύο κινούνται στο ίδιο ιδεολογικό, αξιακό, πολιτικό και κομματικό πλαίσιο, για μια ακόμη φορά συμφώνησαν στην έγκριση ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος. Κι αυτό γιατί η αυτοδιοίκηση πρωτίστως φέρει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο.
Οι αιρετοί που αναλαμβάνουν να διοικούν το Δήμο έχουν τη νομιμοποίηση να δίνουν οδηγίες στους τεχνοκράτες προς ποια κατεύθυνση επιθυμούν να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα.
Στην Τοπική Κοινότητα Κερκυραίων, που περιλαμβάνεται και η πόλη της Κέρκυρας το κυκλοφορικό πρόβλημα είναι οξύτατο. Η επίλυσή του πρέπει ν΄ αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες του νησιού της Κέρκυρας, τις οποίες αγνοεί το εγκριθέν σχέδιο.
Στόχος του ΣΒΑΚ θα έπρεπε να ήταν οι παρεμβάσεις ώστε να καταστεί η πόλη και η ευρύτερη περιοχή ένας τόπος ζωντανός, βιώσιμος, ποιοτικός και σύγχρονος. Μια πόλη που θα θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εξασφαλίζοντας την βελτίωση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων της, όλων των κερκυραίων αλλά και των επισκεπτών της.
Στο ευρύτερο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας στεγάζονται και λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ΠΙΝ, Δήμος, ΔΟΥ, Πολεοδομία, Δικαστήρια, Φυλακές, Αστυνομία, Πυροσβεστική, καθημερινά επισκέψιμες εκκλησίες (Αγίου Σπυρίδωνος, Μητρόπολη, Πλατυτέρα κ.ά. ), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Λιμάνι σε 24ωρη λειτουργία, το Αεροδρόμιο, το ΕΑΚ, εκεί ασκείται η μέγιστη οικονομική δραστηριότητα, ποικίλης μορφής σε καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εστιατόρια, ιδιωτικά Γραφεία παροχής υπηρεσιών ελευθέρων επαγγελματιών, φροντιστήρια μαθητών, εκεί στεγάζονται χώροι πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, τα μουσεία, οι 3 Φιλαρμονικές της πόλης, εκεί ευρίσκονται, το Δημοτικό Θέατρο, οι μοναδικές Πάνω και Κάτω Πλατεία, ο Κήπος του Λαού, το Περιστύλιο των Ανακτόρων το Παλαιό και το Νέο Φρούριο, η Ιόνιος Βουλή κ.ά. Από εκεί ξεκινά η προσέγγιση για τη Νησίδα ΒΙΔΟ, το Λαζαρέτο κ.ά.
Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο ότι είναι απόλυτα αναγκαία η καθημερινή δυνατότητα πρόσβασης όλων των κερκυραίων στη πόλη. Οι δυσκολίες προσέγγισης, η διαρκής μείωση των χώρων στάθμευσης αλλά και η υποχρεωτική καταβολή τελών στάθμευσης με χρονοχρέωση για τους μονίμους κατοίκους της πόλης και του νησιού, είναι αντικοινωνική, πιεστική και υποβαθμίζει βάναυσα την ποιότητα ζωής τους.
Είναι προφανές ότι το καταρτισθέν ΣΒΑΚ δεν προβλέπει χώρους στάθμευσης μέσα στην πόλη-μια αόριστη αναφορά γίνεται μόνο για το υπόγειο πάρκινγκ στη πλατεία Σαρόκο- που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των μονίμων κατοίκων της παλιάς πόλης όσο και σ΄αυτές των κερκυραίων που εισέρχονται στην πόλη για τις παραπάνω καθημερινές τους ανάγκες. Αντίθετα οι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης τα τελευταία χρόνια μειώνονται διαρκώς, με κολονάκια, επέκταση των πεζοδρομήσεων, εγκατάλειψη προϋπαρχόντων χώρων στάθμευσης όπως λ.χ. στην περιοχή της Λαϊκής Αγοράς κ.ά.
Ταυτόχρονα δεν έχουν προβλεφθεί μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης κατοίκων με ιδιαίτερη δυσχέρεια στη μετακίνηση όπως ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων, συμπολιτών με κινητικά προβλήματα ούτε αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που απαιτείται η ταχεία πρόσβαση, όπως πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων.
Μετά την μεγάλη ευκαιρία, που χάθηκε για την αξιοποίηση των χώρων του παλιού Νοσοκομείου για την κατασκευή χώρων στάθμευσης, που θα έλυνε δια παντός το πρόβλημα της Κέρκυρας, είναι τελολογικά αναγκαία η δρομολόγηση ταχείας κατασκευής νέων δημοτικών υπόγειων χώρων στάθμευσης στην πόλη ( Σαρόκο, Κ.Πλατεία Λόφος Αβράμη, γηπέδου φυλακών κ.ά.), η λειτουργία των περιφερειακών πάρκινγκ και η άμεση σύνδεσή τους με δημοτικά λεωφορεία.
Τα παραπάνω δεν προβλέπονται ως λύσεις στο εγκριθέν ΣΒΑΚ ούτε αναφέρονται εναλλακτικές αυτών λύσεις.
Κατά συνέπεια η πολιτική στόχευση, θεωρούμε, πως αποσκοπεί στην επιλογή της απομόνωσης της πόλης από τους μονίμους κατοίκους και όλους τους κερκυραίους προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Να καταστεί δηλαδή το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας ένας περίκλειστος χώρος τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας αναγκάζοντας τους μονίμους κατοίκους να μεταναστεύσουν και τους υπόλοιπους κερκυραίους είτε να αποφεύγουν να επισκέπτονται την πόλη είτε να πληρώνουν ακριβά την αναγκαία πρόσβασή τους σ΄αυτή.
Μπορεί αυτό να ονομαστεί Βιώσιμη ή Αβίωτη Αστική Κινητικότητα; Θεωρούμε το δεύτερο.
Γιαυτό και είναι ανάγκη ο κερκυραίκός λαός και οι συλλογικότητές του ν΄ αντιδράσουν, προτού να είναι πολύ αργά!