Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης με θέμα την ανάγκη για επαρκέστερη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων στα ελληνικά νησιά που αποτελούν διακεκριμένους τουριστικούς προορισμούς προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για επαρκέστερη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων στα
ελληνικά νησιά που αποτελούν διακεκριμένους τουριστικούς προορισμούς»
Κύριε Υπουργέ,
Έχουμε δεχθεί πολυάριθμες διαμαρτυρίες από νησιώτες αλλά και από αστυνομικά όργανα που υπηρετούν σε νησιά της χώρας μας για την δραματική υποστελέχωση των εκεί Αστυνομικών Τμημάτων. Με το συγκεκριμένο φαινόμενο να εντείνεται στα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο κεντρικό Αιγαίο, μας έκανε πολύ θλιβερή εντύπωση πρόσφατη η πληροφόρηση που λάβαμε για τις συνθήκες υποστελέχωσης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, που βιώνουν οι ντόπιοι στο εξαιρετικά τουριστικό νησί της Πάρου των Κυκλάδων. Όπως γνωρίζουμε, η δύναμη στελεχών που προβλέπεται να υπηρετεί στο ανωτέρω Αστυνομικό Τμήμα είναι 31 άτομα. Εξ’ αυτών, όπως πληροφορούμαστε, πλέον των 10 στελεχών είναι αποσπασμένα στην φύλαξη προσώπων-«στόχων» που αντιμετωπίζουν ειδικού επιπέδου κινδύνους, άρα, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν στο οργανόγραμμα του εν λόγω Τμήματος.
Προς αντιμετώπιση της έλλειψης στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος της Πάρου, μάθαμε ότι δρομολογήθηκαν στο εν λόγω με την διαδικασία της προσωρινής απόσπασης 40 δόκιμοι αστυνομικοί και 10 παλαιότερης κλάσης πιο έμπειροι αντίστοιχοι. Πρέπει, εδώ να σημειωθεί ότι, τα στελέχη με ιδιότητα «δόκιμου» δεν έχουν την εμπειρία να ανταποκριθούν σε καθήκοντα αστυνόμευσης στον βαθμό που αυτό συμβαίνει με τους παλαιότερης κλάσης πιο έμπειρους συναδέλφους τους, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο αριθμός 40 δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη ισάριθμων θέσεων επαρκούς αστυνόμευσης: μόνο φαινομενικά αντιστοιχεί. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί εκ των παραπάνω αναφερόμενων δόκιμων αστυνομικών δεν μπόρεσαν να αναλάβουν, τελικά, τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, λόγω του ότι κλήθηκαν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα την πανάκριβη ομολογουμένως στέγασή τους στο νησί, η οποία, εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθίσταται μια υπερβολικά δαπανηρή επιβάρυνση, ικανή να απορροφήσει πολύ παραπάνω από το μισό του μηνιαίου μισθού τους. Και αυτό συμβαίνει γιατί το κόστος ενοικίων στην τουριστική Πάρο είναι αρκετά υψηλό, λόγω της μεγάλης ζήτησης για ενοικίαση μικρών ή μεσαίου μεγέθους οικημάτων στο νησί.
Όπως ενημερωθήκαμε, περαιτέρω, ντόπιος ιδιοκτήτης συγκροτήματος κατοικιών στο νησί είχε πρόσφατα εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή του να παραχωρήσει στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) κλειστά καταλύματα που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του, ικανά να φιλοξενήσουν μονοψήφιο αριθμό αστυνομικών. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, ενώ για το θέμα έγιναν οι απαραίτητες γνωστοποιήσεις στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, δεν έχει ακόμα προκύψει η κατάλληλη πρωτοβουλία της διοίκησής της για την τυπική αποδοχή και αξιοποίηση αυτής της προσφοράς, γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτήματα για τον λόγο των σχετικών καθυστερήσεων. Η ανάγκη για την εξασφάλιση της διαμονής στα ανωτέρω καταλύματα, αλλά και όπου αλλού είναι εφικτό, τουλάχιστον 10 έμπειρων αστυνομικών, γίνεται, εν τω μεταξύ, όλο και πιο επιτακτική, καθώς, πλησιάζει ο Αύγουστος, εντός του οποίου κορυφώνεται η περίοδος της τουριστικής αιχμής, με τον πληθυσμό των τουριστών να αναμένεται ότι θα πλησιάσει τα 300.000 άτομα, κατά τις προσεγγίσεις πολλών παραγόντων.
Από τα παραπάνω περιγραφόμενα γεννώνται εύλογα ερωτήματα, περί του αν υπάρχει η πρόθεση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας να περιφρουρηθούν οι συνθήκες ασφαλούς διαμονής ντόπιων και τουριστών στην Πάρο αλλά και η ασφάλεια στην οδική κυκλοφορία εντός του νησιού, κατά την τρέχουσα υπερπλήρη τουριστική περίοδο, μιας και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας του τοπικού Δήμου, η τοποθέτηση μπαρών απαγόρευσης εισόδου στην προκυμαία έχει αποκόψει την δυνατότητα αποσυμφόρησης του τοπικού οδικού δικτύου, την οποία αποσυμφόρηση, μέχρι πρότινος, εξασφάλιζε η δυνατότητα διέλευσης των οχημάτων μέσω του λιμανιού για όσους ήθελαν να κατευθυνθούν προς το δυτικό τμήμα του νησιού. Η τελευταία εξέλιξη προκάλεσε πρόσθετες ανάγκες για εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πέραν της αστυνόμευσης της περιοχής, για τις οποίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθ’ ύλην αρμόδια είναι μόνον η τοπική Αστυνομική Αρχή.
Ο συνδυασμός των παραπάνω αναφερόμενων μας προκαλεί την επίσης εύλογη απορία για τους λόγους χάριν των οποίων απουσιάζει η ειδική πρόνοια να προστατευτούν οι περιουσίες αλλά και η ίδια η σωματική ακεραιότητα των τουριστών αλλά και των ντόπιων διερχομένων ή διαμενόντων στην Πάρο. Την απορία αυτή επιτείνει η έλλειψη μέριμνας για τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των αστυνομικών οργάνων που αποσπώνται υπηρεσιακά σε ένα τόσο τουριστικό νησί, όπως το παραπάνω. Η αξιοπρεπής διαβίωση των αστυνομικών οργάνων στον συγκεκριμένο υψηλής δημοφιλίας προορισμό κρίνουμε ότι είναι πολύ σημαντική για να παρασχεθεί από μέρους τους ποιοτική αστυνόμευση. Θεωρούμε περιττό να υπενθυμίσουμε, εν τω μεταξύ ότι, είναι μεγάλης σημασίας το να υφίστανται και να λειτουργούν ορθά και άρτια στελεχωμένες οι δομές περιφρούρησης της δημόσιας ασφάλειας μαζί με τις δημόσιες δομές φροντίδας της Υγείας στα τουριστικά θέρετρα της πατρίδας μας, αφού, το επίπεδό τους διαφημίζει ή δυσφημίζει, αναλόγως, το τουριστικό προϊόν της χώρας, που είναι ο κυριότερος τροφοδότης στα δημοσιονομικά μας έσοδα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επαρκή στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων των νησιών της Ελλάδας, ιδίως εκείνων που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην προτίμηση των τουριστών, όπως η Πάρος των Κυκλάδων, φροντίζοντας, αφενός, να αποσταλούν με διαδικασίες προσωρινής απόσπασης σε αυτά τα Αστυνομικά Τμήματα ικανά και έμπειρα αστυνομικά όργανα, και αφετέρου, να διατεθούν, κατόπιν ειδικής πρόνοιας των Υπηρεσιών σας, το συντομότερο δυνατόν, δωρεάν, αξιοπρεπή οικήματα στέγασης των αποσπασμένων στις περιοχές αυτές αστυνομικών οργάνων, ώστε να μην απορροφάται για δαπάνες ενοικίασης κατοικίας των τελευταίων σημαντικό τμήμα του μηνιαίου μισθού τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 08-07-2024 με αριθμό 5720 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Β. ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ.
Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ό,τι μας αφορά και πλέον των διαλαμβανόμενων στο υπ’ αριθ. 7017/4/26749-ε’ από 19-05-2024 έγγραφό μας, επί της με αριθμό 3588/ 05-03-2024 Ερώτησης του ιδίου Βουλευτή, σας γνωρίζουμε ότι από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλονται προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες που προκύπτουν από την ισόρροπη κατανομή της συνολικής δύναμης του Σώματος, σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Υπενθυμίζεται δε ότι τα ζητήματα των τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και λοιπών μετακινήσεων του αστυνομικού προσωπικού και των ειδικών φρουρών ρυθμίζονται με τις διατάξεις των π.δ/των 100/2003 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 94) και 211/2005 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 254), ως ισχύουν, αντίστοιχα, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού και την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.
Ειδικότερα, για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Κυκλάδων και των υφιστάμενων αυτής Υπηρεσιών, κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις του έτους 2023, προκηρύχθηκαν συνολικά -55- θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών και -1- θέση ειδικού φρουρού, οι οποίες καλύφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους (πλην -3- θέσεων αστυνομικών), ενώ στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων του τρέχοντος έτους, προκηρύχθηκαν -15- θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών, οι οποίες καλύφθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (πλην -5- θέσεων αστυνομικών).
Επίσης, σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου και τον Διευθυντή της ως άνω Διεύθυνσης, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Α’, ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ.) Πάρου ανέρχεται σε 93,3%. Ωστόσο, τονίζεται ότι η πραγματική δύναμη έκαστης Υπηρεσίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυναμικός αριθμός που μεταβάλλεται ένεκα αποσπάσεων και προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού, οι οποίες αποφασίζονται σε καθημερινή βάση, προς το σκοπό της κάλυψης τακτικών και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, ενώ τα στοιχεία που αφορούν στην οργάνωση, τη διάρθρωση και τη σύνθεση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστούν πληροφορίες που άπτονται ζητημάτων ασφάλειας και δεν κοινοποιούνται περαιτέρω.
Επιπλέον, καθίσταται γνωστό ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες των Υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» της Ελληνικής Αστυνομίας [Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφάλειας, Τμήματα Τροχαίας κ.α.], επαναξιολογούν συνεχώς το ζήτημα των αποσπάσεων – προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού και καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού, αυτές να ενισχύονται κατά προτεραιότητα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα θιγόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, επισημαίνεται ότι, για την κάλυψη έκτακτων, αλλά και εποχιακών -λόγω τουριστικής περιόδου- υπηρεσιακών αναγκών, αστυνομικές Υπηρεσίες (συμπεριλαμβανόμενων αυτών που εδρεύουν σε νήσους της επικράτειας) ενισχύονται με προσωπικό από λοιπές Δ.Α. της χώρας, τόσο αδαπάνως όσο και με δαπάνες δημοσίου.
Στο σημείο αυτό, γίνεται μνεία ότι, κατά τον προγραμματισμό για την κάλυψη εποχιακών αναγκών Υπηρεσιών αστυνόμευσης αεροδρομίων της χώρας και λοιπών περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος λήφθηκε μέριμνα για την ενίσχυση -μεταξύ άλλων- της Δ.Α. Κυκλάδων, κατά την τουριστική περίοδο του τρέχοντος έτους, ενώ κατά την προρρηθείσα χρονική περίοδο διατίθενται σε αυτή και δόκιμοι Αστυφύλακες για την πρακτική τους εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωσή μας την 05-08-2024, κατόπιν σχετικών διαταγών του Αρχηγείου, το Α.Τ. Πάρου ενισχύεται με -8- αστυνομικούς από έτερες Δ.Α. της χώρας και -40- δόκιμους Αστυφύλακες.
Προς επίρρωση δε της αξιοποίησης στο έπακρο του διαθέσιμου προσωπικού, κατά την υλοποίηση του ακολουθούμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δ.Α. Κυκλάδων έλαβε χώρα σημαντικός αριθμός αστυνομικών δράσεων/ελέγχων στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι, κατά το τρέχον έτος (έως 28-08-2024), από τις ως άνω Υπηρεσίες πραγματοποιήθηκαν -5.362- περιπολίες και -491- συνεργεία ελέγχων και διενεργήθηκαν -2.117- προσαγωγές και -1.504- συλλήψεις ατόμων, ενώ βεβαιώθηκαν -19.216- παραβάσεις για διάφορα αδικήματα.
Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι για την κάλυψη της διαμονής του μόνιμου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο αποσπάται προς ενίσχυση Υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, κατά τη θερινή περίοδο, καταβάλλονται τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία οδοιπορικά έξοδα εκτέλεσης υπηρεσίας [ήτοι, ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διανυκτέρευσης και έξοδα κίνησης (εισιτήρια)], ενώ για τους δόκιμους Αστυφύλακες
-των οποίων τα οδοιπορικά έξοδα ρυθμίζονται βάσει του άρθρου 65 του ν. 4554/2018 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 130)-, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσής τους καταβάλλονται οι ειδικές αποζημιώσεις για εργασία πέραν του πενθημέρου και κατά τις νυχτερινές ώρες, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το λοιπό ένστολο προσωπικό.
Επίσης, αναφέρεται ότι η μίσθωση καταλυμάτων για τη διαμονή των δοκίμων Αστυφυλάκων, κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης σε περιοχές αυξημένης τουριστική κίνησης, πραγματοποιείται μέσω των αρμόδιων Κτηματικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3130/2003 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 76), ενώ οι διαδικασίες μίσθωσης
-για τις οποίες οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων των επισπευδουσών Υπηρεσιών του Σώματος που λειτουργούν ως Ειδικοί Φορείς του Υπουργείου μας- ολοκληρώνονται προ αφίξεως των εν λόγω δοκίμων στις Υπηρεσίες πρακτικής τους εκπαίδευσης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα τουριστική περίοδο, σημειώνεται ότι η διαμονή των δοκίμων Αστυφυλάκων εξασφαλίστηκε, εγκαίρως, με μέριμνα έκαστης ενδιαφερόμενης Υπηρεσίας και, ως εκ τούτου, δεν ανέκυψε ζήτημα οικονομικής επιβάρυνσης αυτών με έξοδα διαμονής.
Ως προς την μνημονευόμενη στην εν θέματι Ερώτηση πρόθεση παραχώρησης στην Ελληνική Αστυνομία (από ιδιώτη) καταλυμάτων για τη φιλοξενία αστυνομικών στη νήσο Πάρο, γνωρίζεται ότι από την εκδήλωση αυτής έως την 18-07-2024, δεν υπήρξε αστυνομικό προσωπικό προς διαμονή σε αυτά, πλην όμως, η Δ.Α. Κυκλάδων προτίθεται να αξιοποιήσει την υπόψη προσφορά σε τυχόν επόμενη ενίσχυσή της με προσωπικό.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι πρόθεση του Υπουργείου μας και του Αρχηγείου είναι η προώθηση και η θετική αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και στην κατεύθυνση αυτή, παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη για την προστασία των δικαιωμάτων του, την ανύψωση του ηθικού του και τη διασφάλιση της συνοχής του, ώστε να εκπληρώνει την αποστολή του, κατά τον πλέον επωφελή, για το κοινωνικό σύνολο, τρόπο.
ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 05-03-2024 με αριθμό 3588 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Β. ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ.
Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Τονίζεται δε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση των αναφυόμενων ζητημάτων αστυνομικής φύσης, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας αστυνόμευσης όλων των περιοχών, εξαρτάται από ένα συνολικό, συστηματικό και υπεύθυνο σχεδιασμό της οργανωτικής δομής των αστυνομικών Υπηρεσιών, ανά την επικράτεια, καθώς και από την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχηγείο καταβάλλει προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες που προκύπτουν από την ισόρροπη κατανομή της συνολικής δύναμης του Σώματος, σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Ειδικότερα, για την ενίσχυση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Νοτίου Αιγαίου και των υφιστάμενων αυτής Διευθύνσεων Αστυνομίας (Δ.Α.), κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις του έτους 2023, προκηρύχθηκαν συνολικά -106- θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών (ήτοι, -26- στην Α’ Δ.Α. Δωδεκανήσου, -25- στη Β’ Δ.Α. Δωδεκανήσου και
-55- στη Δ.Α. Κυκλάδων) και -3- θέσεις ειδικών φρουρών (-1- για έκαστη εκ των ως άνω Δ.Α.), οι οποίες καλύφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους (πλην -4- θέσεων αστυνομικών).
Αναφορικά με τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, επισημαίνεται ότι με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση του ένστολου προσωπικού προς το σκοπό της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της εδραίωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, σε όλη την επικράτεια, η Διοίκηση προέβη στην προκήρυξη θέσεων με αντικειμενικά κριτήρια, καταρτίζοντας σχετικούς αριθμητικούς πίνακες. Γίνεται δε μνεία ότι οι εν λόγω πίνακες καταρτίστηκαν κατόπιν συνεκτίμησης αφενός των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν για το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας και ιδιαιτέρως αυτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) -η εδαφική αρμοδιότητα της οποίας συνιστά το μεγαλύτερο αστικό κέντρο με τις περισσότερες υπηρεσιακές ανάγκες- και αφετέρου του γεγονότος ότι η πλειονότητα του κατ’ έτος αιτούμενου μετάθεση προσωπικού προέρχεται από Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., επιτείνοντας τα ήδη υφιστάμενα ζητήματα στελέχωσης αυτών. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων αποφάσισε την προκήρυξη συνολικά
-31- θέσεων με αντικειμενικά κριτήρια για τη ΓΕ.Π.Α.Δ. Νοτίου Αιγαίου (ήτοι, -8- στην Α’ Δ.Α. Δωδεκανήσου, -8- στη Β’ Δ.Α. Δωδεκανήσου και -15- στη Δ.Α. Κυκλάδων).
Ενταύθα, διευκρινίζεται ότι οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Β’ και των ειδικών φρουρών από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη πραγματοποιούνται, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων [άρθρο 3 των π.δ/των 100/2003 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 94) και 211/2005 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 254), ως ισχύουν].
Επίσης, σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στους Διευθυντές των υφιστάμενων Δ.Α. της εν λόγω ΓΕ.Π.Α.Δ., να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Α’, ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού τους, προς εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και εν γένει δημοσίου συμφέροντος, ενώ αξιολογούν διαρκώς τις ανακύπτουσες κάθε φορά ανάγκες και μεριμνούν προκειμένου οι Υπηρεσίες τους να ανταποκρίνονται στα τακτικά αστυνομικά τους καθήκοντα, ενισχύοντας αυτές κατάλληλα εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας τους και ο πολίτης να απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην ασφάλεια.
Αναφέρεται δε ότι, κατά τον προγραμματισμό για την κάλυψη εποχιακών αναγκών Υπηρεσιών αστυνόμευσης αεροδρομίων της χώρας και λοιπών περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, λήφθηκε μέριμνα για την ενίσχυση -μεταξύ άλλων- των προαναφερόμενων Δ.Α., κατά την τουριστική περίοδο του τρέχοντος έτους. Διευκρινίζεται ότι κατά την προρρηθείσα χρονική περίοδο διατίθενται στις εν λόγω Υπηρεσίες και δόκιμοι Αστυφύλακες, για την πρακτική τους εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικών διαταγών του Αρχηγείου, υφιστάμενες Υπηρεσίες των Α’ και Β’ Δ.Α. Δωδεκανήσου και της Δ.Α. Κυκλάδων ενισχύονται, από την 15-04-2024, με -162- αστυνομικούς (ήτοι, -47-, -27- και -88-, αντίστοιχα), ενώ από
την 08-05-2024, διατίθενται σε αυτές συνολικά -520- δόκιμοι Αστυφύλακες (ήτοι, -114-, -65- και -341-, ομοίως, αντίστοιχα).
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διαλαμβανόμενη στην εν θέματι Ερώτηση υλοποίηση του υπόψη Προγράμματος σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γνωρίζεται ότι το Αρχηγείο εκδήλωσε όλες τις απαιτούμενες, επιχειρησιακά και κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες υποστήριξης αυτού, μέσω ενίσχυσης των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, με το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό και τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζεται ότι, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αποτίμησης της αποτελεσματικότητας των προκαθορισμένων μεταρρυθμίσεων, από το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο επανεκτιμώνται οι ανάγκες όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος και εκδηλώνονται, όπου αυτό απαιτείται, οι απαραίτητες τροποποιήσεις της οργανωτικής δομής ή/και η ανακατανομή των οργανικών θέσεων σε αυτές, πάντοτε προς το σκοπό της διασφάλισης του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσής τους. Τονίζεται δε ότι αξιολογείται, όχι μόνον η επίτευξη των στόχων, αλλά και η εν γένει εικόνα και λειτουργία των Υπηρεσιών, η απόδοση και η συμπεριφορά του προσωπικού και γενικά, όλες οι παράμετροι και οι παράγοντες που συντελούν στην αντικειμενική και πλήρη αξιολόγηση, αναφορικά με τη διοικητική λειτουργία, την επιχειρησιακή δράση και τον βαθμό ανταπόκρισης κάθε Υπηρεσίας στις απαιτήσεις που συναρτώνται προς την εκπλήρωση της θεσμικής αποστολής της.
Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη Αντεγκληματική Πολιτική, οι υφιστάμενες Δ.Α. της ΓΕ.Π.Α.Δ. Νοτίου Αιγαίου υλοποιούν, στις περιοχές ευθύνης τους, τα εκπονηθέντα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια και βάσει αυτών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τους αναπτύσσεται ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, προσαρμοσμένο στις επικρατούσες συνθήκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Συγκεκριμένα, από τις ως άνω Υπηρεσίες διενεργούνται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, επισταμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχων κ.α.), εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, με στόχο την πρόληψη, την αποτροπή ή/και, σε συντρέχουσα περίπτωση, την κατασταλτική αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, καθώς και την τήρηση της νομιμότητας.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια έκαστης τουριστικής περιόδου, για την αστυνόμευση περιοχών εδαφικής αρμοδιότητας της εν λόγω ΓΕ.Π.Α.Δ., δραστηριοποιούνται πρόσθετες ειδικές επιχειρησιακές Ομάδες (Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α. και ΔΙ.ΑΣ.), προς το σκοπό της αντιμετώπισης αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και ζητημάτων αστυνομικής φύσης που ανακύπτουν κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.
Ως προς την πληρότητα του ακολουθούμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού, γίνεται μνεία ότι, κατά το τρέχον έτος (έως την 30-04-2024), από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Α’ και Β’ Δ.Α. Δωδεκανήσου και της Δ.Α. Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός αστυνομικών δράσεων/ελέγχων (ήτοι, -9.557- περιπολίες, -37.056- έλεγχοι ατόμων, -30.744- έλεγχοι οχημάτων και -1.230- λοιποί έλεγχοι), στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες (προσαγωγές, συλλήψεις, σχηματισμός δικογραφιών, βεβαιώσεις παραβάσεων κ.α.).
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι δράσεις των υφιστάμενων Υπηρεσιών της ΓΕ.Π.Α.Δ. Νοτίου Αιγαίου έχουν διαρκή χαρακτήρα, αξιολογούνται – επικαιροποιούνται σε τακτική βάση αναλόγως των υφιστάμενων συνθηκών και θα συνεχιστούν, συστηματικά και με αμείωτη ένταση, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση του επιθυμητού περιβάλλοντος ασφάλειας και τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης των πολιτών.