Ειδική εκδήλωση στο λιμάνι Κέρκυρας πραγματοποίησε την Τρίτη ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας σε συνεργασία με την Princess Cruises, με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Sun Princess για πρώτη φορά στο λιμάνι του νησιού. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό καινούριο πλοίο μόλος τριών εβδομάδων ζωής, του οποίου το μέγεθος και τα νούμερα προκαλούν… δέος, ενώ είναι και οικολογικό!Είναι το πρώτο πλοίο της Princess Cruises με διπλό καύσιμο.
Το Sun Princess είναι το πρώτο πλοίο LNG της εταιρείας, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και διαθέτει έξυπνα συστήματα ανάκτησης ενέργειας για κρουαζιέρες με οικολογική συνείδηση.
Έχει ολόκληρο μηχανισμό, τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων εκ των οποίων τα τρόφιμα υγροποιούνται και γίνονται σαν κολοκυθόσουπα απαλλαγμένα από κάθε στέρεο υλικό ενώ τα στέρεα απορρίμματα, πλαστικά, γυαλιά, χάρτινες συσκευασίες μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία διαλύονται και γίνονται σαν σκόνη.ω
Το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο είναι από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα στην Ιταλία. Με μήκος 345m, μπορεί να φιλοξενήσει 4.300 επιβάτες και 1.150 άτομα πλήρωμα στα 21 καταστρώματά του, ενώ διαθέτει 2.150 καμπίνες.
Με ποικίλα καταλύματα για κάθε προτίμηση και περισσότερες από 1.500 καμπίνες με θέα σε μπαλκόνι, περιλαμβάνουν εξαιρετικές σουίτες και νέες Cabana Mini-Suites με επιπλέον χώρο για απομονωμένη χαλάρωση σε εξωτερικούς χώρους.
Το συνολικό κόστος ναυπήγησης ανήλθε στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η εταιρεία ναυπηγεί ένα ακόμη αδελφό πλοίο.
Το Sun Princess εγκαινιάζει νέους εντυπωσιακούς χώρους, όπως το The Dome, μια πρωτοποριακή γεωδαιτική, γυάλινη κλειστή κατασκευή στην κορυφή του πλοίου, εμπνευσμένη από τις βεράντες της Σαντορίνης. Το εξωτερικό και αιωρούμενο Sphere Atrium, το ομώνυμο αυτής της νέας κατηγορίας πλοίου, μεταφέρει τον κεντρικό κόμβο Piazza του πλοίου σε μια νέα διάσταση.
Σπ. Ζερβόπουλος: Το λιμάνι οφείλει να μπορεί να ανταποκριθεί
Την Παρασκευή το πλοίο προσέγγισε για πρώτη φορά το λιμάνι της Κέρκυρας με 4.200 επιβάτες, από τους οποίους κατέβηκε στο νησί περίπου στο 90%. Οι εθνικότητες των επιβατών ήταν κυρίως Βόρεια Αμερική, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι και Μεξικό Και από όλη την Ευρώπη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ, Σπύρος Ζερβόπουλος, υπογράμμισε ότι θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοιου είδους πλοία να προσεγγίζουν το Ιόνιο: “Είναι το τελευταίο, πιο σύγχρονο και είναι το πλέον περιβαλλοντικά φιλικό. Λειτουργεί με αξιωματικό Περιβάλλοντος. Δεν έχει εκπομπές αερίων. Μιλάμε για ένα από τα τελευταία θαύματα της ναυπηγικής τεχνολογίας. Όσο για τις προσεγγίσεις της Κέρκυρας ενός τέτοιου θηριώδους πλοίου, ένα λιμάνι που πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές. Γιατί ένα τέτοιο τεράστιο πλοίο σε μήκος αλλά και σε βύθισμα οφείλεις να το λιμάνι να μπορεί να ανταποκριθεί. Και επίσης να είναι οργανωμένο. Διότι 4.200 επιβάτες που είχε σήμερα για να μπορέσουν να βγουν έξω με εκδρομές που έχουν κλείσει μόνοι τους με οποιοδήποτε μέσο θέλουν, πρέπει να υπάρχει μια σχετική οργάνωση”.
Α. Χαρίτος: Το μεγαλύτερο που έχει έρθει στην Κέρκυρα
Περισσότερα πλοία και προσεγγίσεις αυτού του είδους επιθυμούν και οι τουριστικοί παράγοντες, όπως τόνισε ο πράκτορας της εταιρίας στην Κέρκυρα Αντώνης Χαρίτος: “Το ελπίζουμε, το θέλουμε και αυτός είναι ο στόχος μας πλέον. Είναι το καινούργιο μοντέλο κρουαζιεροπλοίων που έχει χτιστεί στον κόσμο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και είναι και το μεγαλύτερο που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα. Πιστεύουμε ότι η Κέρκυρα έχει αναδειχθεί αρκετά και ότι μπορεί να υποδεχτεί τέτοιου είδους μεγάλα κρουαζιερόπλοια”.
Όσο για την ανάγκη να βελτιωθεί η ανά κεφαλήν κατανάλωση στην Κέρκυρα σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο; “Η Ελλάδα και η Κρήτη ακόμη περισσότερο είναι λίγο πίσω σε σχέση με το πόσο κατά κεφαλήν αφήνει κάποιος τουρίστας στο λιμάνι που πηγαίνει από πλευράς κρουαζιέρας. Πως μπορούμε να επιτύχουμε την καλύτερη εκμετάλλευση με την καλή έννοια της κρουαζιέρας για τον τόπο μας; Γιατί κόσμος έρχεται και πολύς κόσμος έρχεται. Ο κόσμος είναι πολύς. Στα περισσότερα κρουαζιερόπλοια κατεβαίνει γύρω στο 90 95% των επιβατών του. Έχουν γίνει πολλές μελέτες στο παρελθόν, το οποίο φαίνεται ότι ο πελάτης αφήνει γύρω στα 65 με 70 δολάρια το άτομο Στο νησί. Φυσικά. Υπάρχουν όμως στα χωριά που εκεί το ποσό ανεβαίνει στα 160 και 180 δολάρια ανά άτομο. Μακάρι να μπορούσε η Κέρκυρα στο μέλλον να γίνει ένα concept όπως είναι για κάποιες μικρές εταιρείες. Το θέμα είναι ότι άμεση ανάγκη είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου”.
Ο ΟΛΚΕ ανταποκρίθηκε -όπως πάντα-πλήρως και άψογα στις διαδικασίες υποδοχής του τεράστιου κρουαζιερόπλοιου και είναι άξιος συγχαρητηρίων.
Σ ό,τι αφορά το πλοίο καθ’ εαυτό και τη διεθνή βιομηχανία κρουαζιέρας ενδιαφέρον θα ήταν να μας ενημερώσουν από ποιαν οδό και ποια μεγαλούπολη, π.χ. Οδό Πατησίων .ΑΘΗΝΑ οι σχετικοί Ναυτικοί ”Αρχιτέκτονες” ξεσήκωσαν κάποια μεγάλη πολυκατοικία και την έβαλαν πάνω σε μια τεράστια αυτοκινούμενη μαούνα και έφτιαξαν αυτό και ένα σωρό άλλα σύγχρονα Κρουαζιερόπλοια!
Ενώ στην Ελλάδα ο σχετικός επιστήμονας ονομάζεται γενικά ”Διπλωματούχος Ναυπηγός” στις κύριες δυτικές ξένες γλώσσες φέρεται ως Ναυτικός ”Αρχιτέκτων” (πρβλ. Architecte Navale, Naval Architect, Architetto κ.λ.π.).
Όμως η Αρχιτεκτονική ενέχει εμφανή πολλά αναπόσπαστα χαρακτηριστικά των Καλών Τεχνών. Ο συνειρμός επομένως είναι προφανής: για να ονομάζεται ένας Ναυπηγός “”Naval Architect”/Architetto/Architecte αν μη τι άλλο τουλάχιστο πρέπει να αρνείται σχεδιάσεις τύπου ” Sea Princess” , αν δε οικονομικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να αρνηθεί ΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ από το ξενόγλωσσο τίτλο του το ΄΄Architect./Architecte/Architettο.. και ας το αντικαταστήσει με ”Designer ,Constructor. κ.λ.π., κάτι που εγώ έχω κάνει από ετών.
Βέβαια υπάρχει πάντα και η επιχειρούμενη ΥΒΡΙΣ όπως την όριζαν οι Αρχαίοι Πρόγονοι μας σε περίπτωση ανάγκης εγκατάλειψης εν πλώ από το πλοίο 5500 επιβαινόντων! Ως παλαιός αρμόδιος Ναυπηγός και για τέτοια θέματα στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και έχων παραστεί σε πραγματικές δοκιμές σύγχρονων σωστικών μέσων ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ μια τέτοια εφιαλτική περίπτωση.
Για κάποια θέματα ορθής τήρησης διεθνών εθιμοτυπικών επισκέψεων πλοίων από τις τοπικές Αρχές θα επικοινωνήσω με αυτές απευθείας.
καλοτάξιδο να είναι, να προσφέρει υπέροχες συγκινήσεις στον κόσμο και να βοηθήσει όλες τις κατά τόπο οικονομίες των λιμανιών όπου θα ελλιμενίζεται…..