Μια απόφαση του 2018 ενεργοποιεί η Δημοτική Αρχή του Στέφανου Πουλημένου για καταβολή τέλους χρήσης του Δημοτικού Θεάτρου από φορείς, συλλόγους κλπ προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Κ. Κέρκυρας: «Με αφορμή την έναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου και ενόψει του προγραμματισμού λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ενημερώνει ότι από 15/9/2024 θα αρχίσει να ισχύει ο Κανονισμός του 2018, που προβλέπει την καταβολή Τέλους Παραχώρησης Χρήσης, από συλλόγους, σωματεία κ.λπ., για πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
Σκοπός της καταβολής τέλους, είναι η κάλυψη των λειτουργικών και επισκευαστικών αναγκών των εγκαταστάσεων του θεάτρου.
Τι προβλέπει η απόφαση
Εξαιρούνται από την καταβολή ανταλλάγματος:
1) Οι σύλλογοι ή τα φυσικά πρόσωπα που διενεργούν εκδηλώσεις ή δράσεις, των οποίων τα έσοδα διατίθενται αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς ή κοινωνικούς σκοπούς.
2) Φορείς ή φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεων, ημερίδων και λοιπών δράσεων, που σκοπό έχουν την ενημέρωση του κοινού.
3) Φορείς της δημόσιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα.
Κι όμως το 2018 είχαν πει ομόφωνα ναι!
Η (ξεχασμένη και πάντως ουδέποτε εφαρμοσμένη) απόφαση του 2018, είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τα παρόντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής την 31η Ιουλίου 2018 (αριθμ. Απόφασης 30-10, περί καθορισμού χρήσης ανταλλάγματος καθώς της διαδικασίας παραχώρησης χρήσης χώρων του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας). Σημειωτέον ότι στα παρόντα μέλη που – το όχι και πολύ μακρινό 2018- είχαν συναινέσει στην επιβολή τέλους είναι και μετέπειτα στελέχη της παράταξης της πρώην Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, που σήμερα αντιτίθεται με σφοδρότητα στην απόφαση του Στέφανου Πουλημένου να επαναφέρει το τέλος, ως αντιστάθμισμα στην ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων για τις αναγκαίες επισκευές στο Δημοτικό Θέατρο.
Εν συνεχεία, την 17η Σεπτεμβρίου 2018, το συνολικό θέμα της έγκρισης του σχεδίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Δήμου Κέρκυρας είχε τεθεί προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας, ψηφίστηκε ομόφωνα (από όλες τις παρατάξεις τότε, δηλ. των κ.κ. Νικολούζου, Τρεπεκλή, Υδραίου και Χαραλάμπους) και πήρε αριθμ. Απόφασης 21-519. Σε αυτή την απόφαση και συγκεκριμένα στο άρθρο 10 προβλέπεται σαφώς η επιβολή τέλους για τη χρήση του Δημοτικού Θεάτρου, του φουαγιέ και λοιπών χώρων!
Οι αντιδράσεις
Αντίδραση στην επιβολή τέλους εκδήλωσαν με ανακοινώσεις τους (μέχρι στιγμής) ο βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, η πρ. Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, ο επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας Τάκης Μεταλληνός και η Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας.
► Ο βουλευτής Δημήτρης Μπιάγκης στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι χρέος του δήμου δεν είναι η συρρίκνωση του πολιτιστικού αποθέματος αλλά η διασφάλιση της συνέχισής του. Υποστηρίζει ότι η επιβολή τέλους «αποτελεί μια πράξη απόγνωσης και οικονομικής κατάρρευσης του οικοδομήματος του κεντρικού δήμου που δεν σέβεται δυστυχώς το πολιτιστικό απόθεμα που έχει κληρονομήσει». Σημειώνει ότι με την πράξη αυτή ο Δήμος «θέτει τετελεσμένα στους ανθρώπους του πολιτισμού χωρίς να δείχνει ικανός να διαχειριστεί την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας» και επιπλέον δηλώνει ότι «χωρίς υποδομές, χωρίς στοιχειώδη υποστήριξη, χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα και τα στοιχειώδη της ασφάλειας και της άνεσης στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, εφευρίσκει τεχνάσματα από τους σκελετούς του παρελθόντος για να καλύψει την ολοκληρωτική ανεπάρκειά του». Και καταλήγει: «Λιγόστεψε το νερό που πίνουμε, χειροτέρεψαν οι δρόμοι που χρησιμοποιούμε, οι υποδομές μας σε σχολική στέγη, αθλητισμό, πολιτισμό, λιγόστεψαν οι ελπίδες και τα όνειρά μας πως σύντομα θα επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο τόπος, πλήθυναν οι υποσχέσεις, τα σκουπίδια στους δρόμους και τους κάδους, η ανοχή, η επιπολαιότητα, το πολιτικό θράσος. Η Κέρκυρα μετατράπηκε σε ένα απίστευτο αλισβερίσι τελών χωρίς αντίκρισμα…».
► Η πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου στη δική της ανακοίνωση κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική απόφαση του αποφασίζομεν και διατάσσομεν Δημάρχου κ. Πουλημένου» και σημειώνει ότι «η απόφαση για «χαράτσι» στα πολιτιστικά σωματεία για τη χρήση του Δημοτικού Θεάτρου πάρθηκε μονομερώς, χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση και χωρίς καν να αφουγκραστεί τις απόψεις, τις ανάγκες και τα προβλήματα των σωματείων».
Η κα. Υδραίου μιλά για «έλλειψη ευαισθησίας, σεβασμού και στήριξης από πλευράς του κ. Πουλημένου προς τα πολιτιστικά σωματεία του τόπου του», υποστηρίζει ότι «ο Δήμαρχος έδειξε την απαξίωση του προς τα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας με την απόφασή του να μην στηρίξει καμία προσπάθειά τους, ούτε ηθικά ούτε υλικά , αλλά και με το γεγονός ότι δεν καταδέχεται τον δημοκρατικό διάλογο, την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μαζί τους» και καταλήγει: «Θα έπρεπε να σκεφτεί όμως, ότι όλα αυτά τα σωματεία με τις δεκάδες εκδηλώσεις τους και τους ανθρώπους τους δημιουργούν αυτό το μοναδικό πολιτιστικό τοπίο στην Κέρκυρα, προσδίδοντας υπεραξία στον τόπο μας και καλύπτοντας και τα κενά του Δήμου που στον πολιτισμό με ο, τι έχουμε δει μέχρι τώρα παίρνει μηδέν!!! Ντροπή, λοιπόν, ο κ. Πουλημένος να τα χρεώνει και από πάνω, χωρίς να προσφέρει τίποτα ανταποδοτικά, για τις εθελοντικές υπηρεσίες τους στον πολιτισμό και στα παιδιά μας!».
► Η Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας στην έκτακτη συνεδρίασή της την Πέμπτη 22/8/2024 αποφάσισε τα εξής: «Η επιβολή τέλους στα Πολιτιστικά Σωματεία για την χρήση του Δημοτικού Θεάτρου, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.
Δεν είμαστε αρνητικοί να το συζητήσουμε, όταν το κτίριο του Θεάτρου επισκευαστεί και θα παρέχει όλες τις προϋποθέσεις, για να γίνονται σωστά οι εκδηλώσεις, μέσα στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Πολιτικής.
Τα Πολιτιστικά Σωματεία δεν στηρίζονται οικονομικά από τον Δήμο και στην μετά covid εποχή δυσκολεύονται να επιβιώσουν και είναι αδύνατον να πληρώνουν για τις λειτουργικές και επισκευαστικές ανάγκες του Δημοτικού Θεάτρου. Αυτό είναι υποχρέωση του Δήμου. Η απόφαση αυτή της επιβολής του τέλους προσβάλει την μεγάλη προσφορά των Πολιτιστικών Σωματείων και τον Πολιτισμό της Κέρκυρας …»
► Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Ρότα» Τάκης Μεταλληνός έκανε λόγο για «αλαλούμ παντού», δηλώνει ότι «ο πολιτισμός που πλούσια προσφέρει στην Κέρκυρα, καλείται να μπαλώσει τις διαχρονικές αδυναμίες, ανικανότητες, αδιαφορίες του Δήμου, που κατέληξαν το Δημοτικό Θέατρο να προσφέρει μόνον τις καρέκλες του» και τονίζει ότι «η επιβολή τέλους των πολιτιστικών σωματείων στον Δήμο, ο οποίος εκκωφαντικά απέχει από την στήριξή τους και μάλιστα σε αυτό το Δημοτικό Θέατρο είναι για ιδιαίτερο προβληματισμό». Και καταλήγει: «… είναι γνωστό, ότι στη Κέρκυρα οι χορηγοί είναι λίγοι και τα σωματεία πολλά. Πώς λοιπόν θα επιβιώσουν αυτά τα σωματεία τα οποία όλοι καμαρώνουμε όταν μας προσφέρουν ανελλιπώς το πολιτιστικό τους προϊόν;
Η απόφαση επομένως του Δήμου για επιβολή αυτού του τέλους ,δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου το οποίο πρέπει να είναι το μοναδικό αρμόδιο για τέτοιες σοβαρές αποφάσεις».
Τι προβλέπει όμως το άρθρο 10 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου; Ιδού:
Άρθρο 10 «Επιβολή Δικαιώματος για τη χρήση των χώρων του Δημοτικού Θεάτρου και λοιπά».
Α. Με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και για την κάλυψη μέρους της δαπάνης των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων συντήρησής του, που δεν καλύπτονται από δημόσια δαπάνη, επιβάλλεται δικαίωμα χρήσης υπέρ του Δήμου Κέρκυρας, στους φορείς ή φυσικά πρόσωπα που κάνουν χρήση των χώρων του, ποσού, όπως αυτό θα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Το ποσόν του δικαιώματος για την παραχώρηση των χώρων του Θεάτρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης κατά τις εργάσιμες ημέρες θα έχει τρεις διαφορετικές τιμές : α) μία για την παραχώρηση της κεντρικής αίθουσας, β) μία για την παραχώρηση της Νέας Σκηνής και του Στούντιο και γ) μία για την παραχώρηση του Φουαγιέ. Οι τρεις αυτές τιμές θα προσαυξάνονται τα Σάββατα, κατά ποσοστό 20% και τις Κυριακές και επίσημες εθνικές και τοπικές αργίες, κατά ποσοστό 30%. Επίσης, τέσσερις διαφορετικές τιμές θα έχει το δικαίωμα : α) για την ωριαία χρήση της Κεντρικής Αίθουσας για την πραγματοποίηση της γενικής πρόβας, β) για την ωριαία χρήση της Νέας Σκηνής και του Στούντιο για την πραγματοποίηση της γενικής πρόβας, γ) για την ημερήσια χρήση του Φουαγιέ για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού, πλην των εικαστικών εκθέσεων και δ) για την ημερήσια χρήση του Φουαγιέ για την πραγματοποίηση Εικαστικών Εκθέσεων.
Β. Καταβάλλεται αντίτιμο δικαιώματος για την παραχώρηση χρήσης των χώρων του Δημοτικού Θεάτρου από τους φορείς του άρθρου 8, ως κατωτέρω: α) Για τη χρήση της Κεντρικής Αίθουσας και της Νέας Σκηνής από όλους τους φορείς ή φυσικά πρόσωπα για την πραγματοποίηση συναυλιών και παραστάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 7. β )Για τη χρήση των χώρων του Θεάτρου από τους υποψήφιους συνδυασμούς των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών εκλογών για τις κεντρικές ομιλίες τους και από τα άτομα – υποψηφίους των αντίστοιχων εκλογικών διαδικασιών για τις ατομικές – μεμονωμένες ομιλίες τους για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 7. γ) Για τη χρήση του Φουαγιέ ή του Στούντιο για την πραγματοποίηση ατομικών ή ομαδικών εικαστικών εκθέσεων. δ) Για τη χρήση των προβλεπόμενων από τον παρόντα κανονισμό χώρων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογικών 12 διαδικασιών και από τα κόμματα για την διενέργεια των εκλογικών τους διαδικασιών.
Γ. Δεν καταβάλλεται αντίτιμο δικαιώματος για την παραχώρηση χρήσης των χώρων του Δημοτικού Θεάτρου από τους φορείς του άρθρου 8, όταν: α) Διενεργούν φιλανθρωπικά bazaar, ή συναυλίες ή παραστάσεις ή εκδηλώσεις των οποίων τα έσοδα από τα εισιτήρια κ.λ.π. διατίθενται για φιλανθρωπικούς ή κοινωνικούς σκοπούς, με την υποβολή απόδοσης λογαριασμού των εσόδων – εξόδων της αντίστοιχης εκδήλωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. β) Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τους φορείς της δημόσιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα. γ) Πραγματοποιούνται διαλέξεις, ημερίδες κ.λ.π., που σκοπό έχουν την ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, παρουσιάσεις λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων, επιστημονικών εργασιών γενικότερου ενδιαφέροντος ή μελετών τοπικού ενδιαφέροντος, με την προϋπόθεση της μη διενέργειας αγοραπωλησίας.
Δ. Σε περίπτωση ματαίωσης προγραμματισθείσας παράστασης ή εκδήλωσης για οποιαδήποτε αιτία εκ μέρους του Δήμου Κέρκυρας ή του φιλοξενούμενου φορέα ή φυσικού προσώπου, το καταβληθέν τίμημα του δικαιώματος της παραχώρησης χρήσης κάθε χώρου του Δημοτικού Θεάτρου επιστρέφεται στον/στην ενδιαφερόμενο/η, μετά τη λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περί επιστροφής ως αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, αφού προηγουμένως υποβληθεί το σχετικό αίτημα του/της ενδιαφερόμενου/ης και εκδοθεί η βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, περί ματαίωσης της εκδήλωσης ή παράστασης κ.λ.π.
Ε. Ο Δήμος Κέρκυρας δεν υποχρεούται σε καμία αποζημίωση του φιλοξενούμενου φορέα ή φυσικού προσώπου για ματαίωση παράστασης ή εκδήλωσης, η οποία θα οφείλεται σε οποιοδήποτε απρόβλεπτο λόγο ή για λόγους ανωτέρας βίας. Ομοίως, ο αιτών φορέας ή το φυσικό πρόσωπο χρήστης του Δημοτικού Θεάτρου δεν υποχρεούται σε καμία αποζημίωση προς το Δήμο, σε περίπτωση ματαίωσης παράστασης ή εκδήλωσης, η οποία θα οφείλεται σε απρόβλεπτο λόγο ή για λόγους ανωτέρας βίας.
Υποκριτές, καρεκλοκένταυροι, γιατί μια εκδήλωση που γίνετε και για οικονομικό όφελος, να μην πληρώσει για την “ζημιά” που θα κάνει;