Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας θα συνδιοργανώσει δράση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου ως προς «τα δικαιώματα των γυναικών και τη θέση τους στην κοινωνία ένα θέμα που υφίσταται όλο το χρόνο»
Αναλυτικά:
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας – Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών
Η 8η Μαρτίου αποτελεί ίσως την πιο συμβολική μέρα για το γυναικείο φύλο. Μια μέρα μνήμης και ανασκόπησης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών κατά την πάροδο του χρόνου, επίπονους αγώνες πολλές φορές χρωματισμένους τραυματικά, για να διεκδικήσουν ακόμα και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ισότητα και η εξάλειψη της εκμετάλλευσης.
Αρχή γενομένης στάθηκε η 8η Μαρτίου 1857, όταν στην Νέα Υόρκη οι γυναίκες-εργάτριες των εργοστασίων υφαντουργίας και ιματισμού ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Από τότε, η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης του αγώνα εκείνου, του πρώτου σε μια σειρά αγώνων του γυναικείου κινήματος. Και σκοπός της μνήμης του χτες είναι η αφύπνιση σήμερα. Ωστόσο, εν έτη 2024 κι ενώ κάποια δικαιώματα θεωρούνταν κατοχυρωμένα, παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της «Γυάλινης Οροφής». Ο όρος «γυάλινη οροφή» υιοθετήθηκε το 1986 από δημοσιογράφους της εφημερίδας Wall Street Journal με στόχο να περιγράψουν τα τεχνητά ή αόρατα εμπόδια (βασισμένα σε απόψεις και προκαταλήψεις) που επιβραδύνουν ή σταματούν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στις ανώτερες θέσεις της ιεραρχικής κλίμακας. Ενώ, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρότατες διακρίσεις μεταξύ των δυο φύλων, ως προς την εργασία, τη μισθολογική κατάταξη, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης και την υγεία.
Παράλληλα, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός φαινομένου επιθέσεων αναγόμενο στην ηθική παρενόχληση, στην κατάχρηση εξουσίας, στην εκμετάλλευση, στην αυτοδιάθεση του σώματος, της σεξουαλικότητας των γυναικών που εκδηλώνεται με σωματική, λεκτική κακοποίηση, δίνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, άλλοτε τραυματικές (ψυχικά- σωματικά) και άλλοτε δολοφονικές προεκτάσεις.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας αποτελεί μία δομή που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2017 με σκοπό την δημιουργία ενός νέου συστήματος κοινωνικής προστασίας που παρέχει ολιστική υποστήριξη μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων.
Στόχοι των Κέντρων Κοινότητας είναι η εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους. Συγχρόνως, τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης- εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη. Με βάση την καταγραφή του πληροφοριακού συστήματος οι ωφελούμενοι των Κέντρων Κοινότητας ξεπερνούν τους 380.000. Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 250 Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα ενώ εργάζονται περισσότεροι από 1000 υπάλληλοι (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί, διαμεσολαβητές, διοικητικοί) με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Με αφορμή την 8η Μαρτίου, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας θα συνδιοργανώσει δράση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου ως προς «τα δικαιώματα των γυναικών και τη θέση τους στην κοινωνία ένα θέμα που υφίσταται όλο το χρόνο», με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, μέλος του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το οποίο περιλαμβάνει πανελλαδικά 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24/7 λειτουργίας Γραμμή SOS 15900, παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες (ψυχοκοινωνική & νομική υποστήριξη, επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής) σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας και διάκρισης.
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ
Συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Κέντρο Κοινότητας Νότιας Κέρκυρας μαζί με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Κακοποιημένων Γυναικών την Δευτέρα 04 Μαρτίου σας περιμένουμε στο Δημαρχείο της Λευκίμμης από τις 11:30 ως και τις 13:00.
Η δράση θα περιλαμβάνει ενημέρωση του κοινού για την σημασία της «Ημέρα της Γυναίκας», καθώς αποτελεί μέρα τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας μας, αλλά και της προσφοράς της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο. Η μέρα αυτή είναι επέτειος – σύμβολο των αγώνων, των θυσιών, αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμο