Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην ημέρα Mνήμης για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο τρόπο 57 άνθρωποι και όπως είπε είναι χρέος της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης να διερευνήσει σε βάθος και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν.
Ο κ. Γκίκας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε πως έρχεται να βάλει τάξη στην αταξία και την ασυδοσία που επικρατούσε επί χρόνια στις παραλίες. Συνέχισε λέγοντας πως ενώ ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου αφορά στα ζητήματα των αιγιαλών και των παραλιών, περιλαμβάνει και σημαντικές διατάξεις που αφορούν στις οικογένειες που αποκτούν παιδιά αλλά και στις οικογένειες που έχουν παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής έκανε αναφορά,
στην κλιμακωτή αύξηση του επιδόματος γέννησης, ανάλογα με τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας,
στην συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και Ατόμων με Αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ανέρχεται στα 18.500.000 ευρώ,
στην αναπροσαρμογή της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ,
στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες με δυνατότητα προκαταβολής, και
στην παράταση που δόθηκε για έναν ακόμα χρόνο για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική τον Ιούλιο του 2018.
Ο κ. Γκίκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα που, όπως είπε, έχει καταστεί “γεφύρι της Άρτας” και δεν είναι άλλο από την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της πόλεως της Κέρκυρας στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Όπως είπε, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί εδώ και 10 χρόνια.
Συνέχισε λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι είχε προτείνει Διάταξη ώστε να συμπεριληφθεί στον παρόντα νόμο, τελικά η πολιτική ηγεσία αποφάσισε, το παραλιακό μέτωπο, να παραχωρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ισχύοντος νόμου 2971, εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόκειται όπως είπε για μια σημαντική εξέλιξη καθώς αποτελεί ένα πάνδημο και χρόνιο αίτημα της Κερκυραϊκής κοινωνίας.
Στη συνέχεια ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο όριο που μπαίνει για την επιφάνεια της παραλίας και του αιγιαλού που δύναται να παραχωρηθεί για ιδιωτική χρήση και αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του συνολικού εμβαδού της παραλίας.
Ενώ πρόσθεσε, ότι σε συνδυασμό με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι τα ομπρελοκαθίσματα μιας επιχείρησης μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης, δίνει μια ανάσα στην ελεύθερη πρόσβαση των παραλιών από λουόμενους που δεν επιλέγουν την επί πληρωμή χρήση ομπρελοκαθίσματος.
Και βέβαια, όπως είπε, το ποσοστό παραχώρησης μειώνεται κατά το ήμισυ (30%) αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία ή απαγορεύεται σε αιγιαλούς και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες»).
Ο κ. Γκίκας, πρότεινε και κάποιες τροποποιήσεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες κατά την άποψή του θίγουν τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα είπε πως η ρύθμιση της οριοθέτησης του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας σε όμορες επιχειρήσεις ή σωματεία, εξαιρεί τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις Εστίασης. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να εξαιρεθούν και τα ΚΥΕ στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 11.
Ο Βουλευτής έκανε αναφορά και στις επιχειρήσεις Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, οι οποίες όπως είπε, με το ισχύον νομικό καθεστώς μπορούσαν να λειτουργούν στο πλαίσιο των όμορων επιχειρήσεων, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομικό καθεστώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί επιχειρηματίες να αγοράσουν οικόπεδα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και εφεξής να μην μπορούν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που ανέμεναν, τις επιχειρήσεις τους.
Επιπλέον, ο κ. Γκίκας είπε πως αποτελεί θετική εξέλιξη η ηλεκτρονική διαδικασία για τη διενέργεια των διαγωνισμών παραχώρησης, τόσο για λόγους κωλυσιεργίας που παρατηρούνταν στο παρελθόν, όσο και για λόγους διαφάνειας. Μάλιστα με τις νέες διαδικασίες, όπως είπε, και οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να συνεισφέρουν όταν εντοπίζουν παρανομίες.
Τέλος, ανέφερε πως οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων κινούνται προς την θετική κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να μας απασχολήσει το ζήτημα της υποχρέωσης εύρεσης ναυαγοσώστη από τους παραχωρησιούχους αφού η αγορά είναι περιορισμένη.
Ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως, πρόκειται για ένα χρήσιμο νομοσχέδιο που βελτιώνει κάποια κακώς κείμενα και θα πρέπει να υπερψηφιστεί.