Φλωρίδης, Γεωργιάδης και Ν.Δ. δεν ξέρουν σε τι μεγάλη τρύπα εισέρχεται διεθνώς η ελληνική μας έννομη τάξη σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, υπογραμμίζει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης, τομεάρχης Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ρ/σ Κόκκινο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης πέρασε μια διάταξη που επιδιώκει να δώσει ξανά τη δυνατότητα να ξαναπάνε στο δικαστήριο και να ζητήσουν άρση του προστατευτικού πλαισίου των μαρτύρων αυτών για να “βγάλουν την κουκούλα” όπως λένε Σαμαράς και Γεωργιάδης, να προχωρήσουν δηλαδή σε άρση του προστατευτικού πλαισίου των μαρτύρων αυτών, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο!
Ερώτηση: Υπάρχει κάποια ασυμμετρία ανάμεσα στις έννομες τάξεις, τη δική μας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιτρέπει αυτού του είδους τη μεταχείριση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος;
Αλέκος Αυλωνίτης: Ο κ. Άδωνις, που είναι και ο πιο λαλίστατος όλων, δείχνει ότι δεν ξέρει σε τι μεγάλη τρύπα μπάζει την ελληνική μας έννομη τάξη σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, που είναι ένας θεσμός με παγκόσμιο χαρακτήρα. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι το 2014 -νομίζω ήταν υπουργός ο κύριος Αθανασίου- ψηφίστηκε ένας νόμος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο οποίος ενέταξε ορισμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προστατευόμενους μάρτυρες, τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων και άλλα. Στην εισηγητική έκθεση λέει ξεκάθαρα ότι εμείς, ως κράτος και ως μέλος του ΟΟΣΑ, έχουμε αποδεχθεί διεθνείς συμφωνίες με τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε. Αυτό έχει συμβεί από το 2003. Είναι η Σύμβαση 33 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, και πάρα πολλοί άλλοι αρμόδιοι οργανισμοί μεταξύ και του ΟΟΣΑ. Υπάρχει πλήθος διεθνών συμφωνιών. Να σας πω και για τις κατευθυντήριες αρχές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το κεφάλαιο 6 των κατευθυντήριων αρχών του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τον Οδηγό Καλής Πρακτικής του ΟΟΣΑ, της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης και την Οδηγία 2 19 του 1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων.
Ερ.: Όλα αυτά αυτά τα έχουμε; Την οδηγία αυτή την έχουμε ενσωματώσει;
Α.Α.: Αυτή την τελευταία δεν την έχουμε ενσωματώσει, παρά τις υποδείξεις και μάλιστα έντονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν έχει καμία σχέση, είναι εφαρμοστέα και πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα αν κυρωθεί. Είναι οδηγία η οποία υπερβαίνει την εσωτερική έννομη τάξη. Θέλω να σας πω με πολύ απλά λόγια ότι και το νομικό μας σύστημα έχει διατάξεις μέσα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που λέει ότι το δικαστήριο μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιους μάρτυρες ως δημοσίου συμφέροντος για να τους προστατέψει. Και φαίνεται ξεκάθαρα τώρα, με τον τρόπο που αντιδρούν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις για να αρθεί το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. Θα σας πω χαρακτηριστικά το εξής: Ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και οι υπόλοιποι και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά ο Π. Μαρινάκης, βάζοντας τη λέξη “κουκούλα” στους μάρτυρες και λέγοντας ότι έχουν πληρωθεί, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σενάριο. Κατ αρχάς θα πρέπει να πούμε ότι οι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, υπήρξαν προστατευόμενοι από την αμερικανική δικαιοσύνη. Εκεί υπάρχει ένα νομικό καθεστώς που λέει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες μάρτυρες, αν βοηθήσουν στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου και δη δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών ή και άλλων προσώπων, μπορούν με αίτησή τους να ζητήσουν να του δώσει οποιοδήποτε ποσόν κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη. Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων είναι πάμπολλες. Εδώ, έχει την απόλυτη διακριτική ευχέρεια το Δικαστήριο, ο Εισαγγελέας που επέβαλε, που χαρακτήρισε με απόφασή του τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, να ανακαλέσει την προστασία αν έχουν προκύψει συγκεκριμένοι λόγοι.
Ερ.: Συντρέχουν οι λόγοι;
Α.Α.: Κανένας από τους λόγους δεν συντρέχει. Και εκτός τούτου, έχουν κάνει αίτηση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και έχει εκδοθεί απόφαση η οποία απαντάει σε όλα αυτά που ανέφερα προηγούμενα. Λέει ότι αυτοί δεν μπορούν να παύσουν να χαρακτηρίζουν αυτούς τους μάρτυρες ως προστατευόμενους, ούτε έχει αποδειχθεί ότι έχουν χρηματιστεί για να καταθέσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτός είναι ένας θεσμός εντελώς διαφορετικός. Υπό αυτή λοιπόν την έννοια υπάρχει μια μορφή δεδικασμένου. Όμως, ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος νομοθετεί κατά το δοκούν, πέρασε μια διάταξη τον Φλεβάρη που επιδιώκει να δώσει ξανά τη δυνατότητα να ξαναπάνε στο δικαστήριο και να ζητήσουν άρση του προστατευτικού πλαισίου των μαρτύρων αυτών για να τους βγάλουν την κουκούλα.
Ερ.: Μπορεί κάποιος από τους 10 που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Νοβάρτις, υπουργούς και πρωθυπουργούς να τους διευκολύνει η διάταξη Φλωρίδη να ξανά καταθέσουν αίτηση;
Α.Α.: Κατέθεσαν παλαιότερα και είχε απορριφθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με αιτιολογημένη απόφαση. Η προσφορά, ποιότητα και αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς. Δείτε πόσο πονηρή είναι αυτή η διάταξη: η δικογραφία εναντίον των προσώπων αυτών ετέθη στο αρχείο. Όταν λέμε στο αρχείο, δεν υπάρχει αθώωση. Απλώς, κατά την Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους. Άρα, ανά πάσα στιγμή και για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει η κατηγορία αυτή (η παραγραφή των αδικημάτων αυτών είναι περίπου 15 χρόνια). Θέλουν ουσιαστικά να εξαφανίσουν από προσώπου γης εάν ήταν δυνατόν αυτούς τους τέσσερις μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν στην αμερικανική δικαιοσύνη πράγματα και πρόσωπα.
Ερ.: Πάμε στο σενάριο ότι βρίσκεται ένα Δικαστήριο το οποίο κάνοντας χρήση της ρύθμισης που έφερε ο κ. Φλωρίδης, ικανοποιεί το αίτημα Γεωργιάδη κλπ. Μετά τι γίνεται; Δηλαδή κάποιοι θα είναι προστατευόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και εδώ θα τους κυνηγάνε;
Α.Α.: Υπάρχουν δύο συνέπεια. Πρώτον: Οι διεθνείς μας υποχρεώσεις που έχουμε εισάγει στο εσωτερικό μας δίκαιο με όλες αυτές τις διεθνείς συμφωνίες. Θα υποστούμε συνέπειες. Ακούγεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά όμως από την αμερικανική πλευρά, ότι θα μπορούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά αυτών των δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι θα άρουν το καθεστώς προστασίας αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι ουσιαστικά υπό καθεστώς προστασίας στην αμερικανική δικαιοσύνη. Η άλλη βασική συνέπεια είναι ότι ετούτοι εδώ οι άνθρωποι μπαίνουν στο στόχαστρο μετά την υποβολή μηνύσεων από πλευράς των δέκα αυτών φυσικών προσώπων. Θα υποστούν ό, τι έχουν να υποστούν. Θα πρέπει να τονίσω όμως ότι υπάρχει και η ασφαλιστική δικλείδα. Μπορεί ο εισαγγελέας μία τέτοια. μήνυση εναντίον τους να την βάλει στο αρχείο, θεωρώντας ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, μιας και έχουν βοηθήσει στην απονομή της, ανεξάρτητα αν η υπόθεση αυτή πάει στο δικαστήριο ή όχι.
Ερ.: Μια διαρκή ομηρία δηλαδή.
Α.Α.: Μπράβο! Γιατί ακριβώς αυτό επιδιώκουν με τόσο πείσμα. Με τόσο πείσμα θέλουν να τους βγάλουν την κουκούλα. Προσέξτε, σέβονται από τη μια μεριά τη δικαιοσύνη, σέβονται την αμερικάνικη δικαιοσύνη και αν έρθει εδώ οποιοσδήποτε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αμερικής θα του κάνουν τεμενάδες. Σέβονται την ελληνική δικαιοσύνη. Κατά τα άλλα όμως, “θα τους εξοντώσω” λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως εξόντωσε την κυρία Τουλουπάκη, η οποία αθωώθηκε. “Θα τους διαλύσω”, έλεγε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και άλλοι. “Θα τους πάω μέχρι τέρμα” έλεγε ο Α. Σαμαράς. Ο Κ. Μητσοτάκης τι άλλο έλεγε; Όλα αυτά λοιπόν δεν σημαίνουν ότι πρέπει, αν υπάρχουν λόγοι, να μην αρθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Όμως, εάν για τους συγκεκριμένους μάρτυρες αρθεί η προστασία, καταρρέει όλο το σύστημα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2001 και όλο το σύστημα που εφαρμόζεται από όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου. Όταν κάποιος δέχεται να είναι προστατευόμενος μάρτυρας, σημαίνει ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας θα είναι καθ όλη τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης προστατευόμενος.