Με το ποσό των 4.3 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας Λευκίμμης, Αγ. Αθανασίου και Αγ. Μάρκου στην Κέρκυρα, ενώ υπεγράφη άλλη μία σύμβαση για επισκευαστικές εργασίες σε διάφορα κτίρια του Νοσοκομείου Κέρκυρας κόστους 1.300.000€. Το πρώτοι έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 14 μήνες και το δεύτερο σε 16 μήνες.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ε. Αγαπηδάκη έφτασε στην Κέρκυρα προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές για τις συμβάσεις ανακαίνισης εγκαταστάσεων του ΕΣΥ. Τα έργα “τρέχουν”από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κέρκυρα η κα Αγαπηδάκη επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των Κ.Υ. Αγ. Μάρκου και πόλης της Κέρκυρας. Δήλωσε ότι και στα 3 Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν ιατρεία χρόνιων νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, ΧΑΠ, κ.α.) στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Υγείας ενώ με το πρόγραμμα συνολικού ύψους 45 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εξοπλιστούν με εξοπλισμό τα Κ.Υ. όλης της χώρας.
Υποσχέσεις για προκηρύξεις θέσεων ιατρών
Σε ερώτηση για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η Αναπληρώτρια Υπουργός προανήγγειλε την προκήρυξη δύο ογκολόγων (λόγω θανάτου της μοναδικής ογκολόγου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιατρός στο σχετικό τμήμα του Νοσοκομείου) αλλά και πρόσθετα κίνητρα ώστε να μπορούν να πληρωθούν θέσεις παθολόγων.
Τι είπε η Αγαπηδάκη για την έλλειψη κινήτρων στους γιατρούς να στελεχώσουν το νοσοκομείο Κέρκυρας
Έχουμε ξεκινήσει ήδη με θεσμοθέτηση κινήτρων και θα δείτε ότι θα υπάρξουν και άλλα κίνητρα. Η χώρα έχει ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο. Τα κίνητρα που μπορεί να ισχύουν για να πάει ένας γιατρός στο Καστελόριζο δεν ισχύουν τα ίδια ακριβώς για να έρθει στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο νησί. Το εμπόδιο που υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις των μικρών πολύ μικρών νησιών που έχουμε σε όλη τη χώρα, το οποίο είναι ότι υπάρχει, κατοικεί εκεί χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού. Άρα ένας γιατρός συνήθως όταν πάει σε ένα μικρό νησί αισθάνεται ότι κάπως έχει να δει 700 ανθρώπους. Αυτό ερχόμαστε να λύσουμε με την τηλεϊατρική, η οποία δίνει δυνατότητα στο γιατρό να εξετάζει ανθρώπους και από άλλα μέρη, να συνεχίσει να εξελίσσει τις κλινικές του δεξιότητες, άρα να έχει κίνητρο και να μείνει σε ένα μέρος και να μπορεί να επενδύσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία σε ένα πολύ μικρό νησί. Το δεύτερο που κάνουμε και αφορά και στην Κέρκυρα, είναι κάτι το οποίο, ξέρετε, δεν μπορεί να λύσει από μόνο του το Υπουργείο Υγείας και έχει να κάνει με το πού μπορούν να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Και δεν είναι μόνο γιατροί, είναι και εκπαιδευτικοί και άλλες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου. Σε σχέση με τους γιατρούς να σας πω ότι αυτό το πρόβλημα να λυθεί θέλει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς έχουμε ως Υπουργείο προχωρήσει σε τέτοιες συνεργασίες.
Η Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει για να δώσει λύσεις!
Το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να το λύσει από μόνο του αυτό. Θα πρέπει να συμβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Χρειάζεται να υπάρξει μια συνεργασία, διότι όταν εμείς προκηρύσσουμε μια θέση και βγαίνει άγονη, αυτό σημαίνει ότι τη χάνει το δημόσιο και αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει. Είναι απολύτως απαραίτητο οι τοπικές κοινωνίες και η Τ.Α. να έρθει σε μία ευρεία συμμαχία με το Υπουργείο Υγείας για να μπορέσουμε να έχουμε λύση στα θέματα της κατοικίας. Και δεν λέω διαμονής, λέω κατοικίας. Γιατί πρέπει ο γιατρός που θα φέρουμε σε ένα μέρος να φανταστεί τη ζωή του σε αυτό, να στήσει την οικογένειά του, να μείνει χρόνια. Για να συμβεί αυτό, δεν μιλάμε για μια πρόσκαιρη λύση που μπορεί να μείνει κάποιος τρεις μήνες το καλοκαίρι. Πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο
Τι είπε για το ΕΚΑΒ
“Όταν έχουμε δέκα χρόνια οικονομική κρίση, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έγιναν προσλήψεις, δεν υπήρξαν όχι αυξήσεις, αλλά και μειώσεις προσωπικού αμοιβών. Άρα έφυγε πολύ προσωπικό από το ΕΣΥ, ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος. Ερχόμαστε τώρα με την αξιοποίηση δωρεών και ήδη έχουν αυξηθεί ο στόλος των ασθενοφόρων και το πλήρωμα και με διάφορες άλλες λύσεις που δρομολογούνται για να γίνει πιο αποτελεσματική η υπηρεσία των επειγόντων σε σχέση με τις μεταφορές ασθενών. Στο κομμάτι του ΕΚΑΒ έχει κάνει κάποιες σχετικές δηλώσεις ο κ. Θεμιστοκλέους για το πώς δρομολογείται η αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, ούτως ώστε να εξυπηρετεί την κρισιμότητα των περιστατικών με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Να πω ότι προχωράει και το κομμάτι το οποίο χειρίζεται πάλι ο κ. Θεμιστοκλέους με τον Υπουργό και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας των Αεροδιακομιδών, για να μπορούμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση, πιο έγκαιρη πρόσβαση και μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ανάγκη έκτακτης φροντίδας από τα νησιά, τις απομακρυσμένες περιοχές, στα νοσοκομεία μας”.
Για την τηλεϊατρική
“Σε αυτό τον τομέα υπάρχει ένα έργο σε εξέλιξη ιστορικής σημασίας. Δεν είναι υπηρεσία μέσω WiFi όπως πιθανά να πιστεύουμε. Είναι ένα οργανωμένο σύστημα που μπορεί γιατρός να ασκήσει ιατρικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Δρομολογούμε λοιπόν νέους σταθμούς τηλεϊατρικής στη χώρα, πέρα από αυτούς που έχει ήδη η 2η ΥΠΕ που καλύπτει όλα τα νησιά του Αιγαίου. Το σύστημα τηλεϊατρικής θα είναι έτοιμο για όλη τη χώρα τέλος του 2025 και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν όλοι οι κάτοικοι όπου και αν κατοικούν να έχουν ακόμα και κατ’ οίκον νοσηλεία μέσω ειδικών μηχανημάτων
Για την πρόληψη και τις δωρεάν μαστογραφίες
“Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα υγείας είναι δύο εξίσου κρίσιμες δομές για διαφορετικούς σκοπούς ο καθένας. Και να υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα πρόληψης. Να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι δεν πάμε στο γιατρό μόνο όταν ψηλαφούμε τον όγκο. Μόνο όταν έχουμε συμπτώματα πάμε όταν νιώθουμε καλά. Γι αυτό καλώ τις γυναίκες να κάνουν έγκαιρα τη μαστογραφία τους. Γι αυτό έχει σημασία να κάνουμε τις προληπτικές μας εξετάσεις. Γι αυτό το υπουργείο δίνει τόσο βάρος στην πρωτοβάθμια, στην πρόληψη, σε όλα αυτά τα θέματα. Διαφορετικά θα συζητάμε μια ζωή για το πώς θα αποφύγουμε τις συνέπειες της νόσου ή το θάνατο”