Για ώρες καθημερινά μένει χωρίς επαρκή ποσότητα νερού η Λευκάδα, με το πρόβλημα όσο προχωράμε στο κέντρο της τουριστικής περιόδου να διογκώνεται.
Από το μεσημέρι και για πολλές ώρες η ροή ελαχιστοποιείται, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων στα ψηλά σημεία, σε ορόφους σπιτιών και ξενοδοχείων και σε ορεινά χωριά, να μην φτάνει καν το νερό στις βρύσες λόγω και της μειωμένης πίεσης.
Ο κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί με νερό από τις πηγές της Ηπείρου νομούς όπως την Πρέβεζα, την Άρτα, χωριά της Ακαρνανίας και τη Λευκάδα, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και, πρόσφατα, έργο που είχε εξαγγελθεί μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, απεντάχθηκε καθώς δεν είχε ωριμάσει!
Τώρα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εντάξει έργο αποκατάστασης του αγωγού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (έχει ήδη δημοπρατηθεί αλλά θα πρέπει να διασφαλιστουν τα κονδύλια), αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία λύση που θα πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια, αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Σύσκεψη όμορων δήμων
Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους των περιοχών που τροφοδοτούνται από τον αγωγό, όπως η Λευκάδα, η Πρέβεζα, η Άρτα, το Άκτιο, η Κόνιτσα. Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία κοινή ομάδα στελεχιακού δυναμικού που θα διατρέχει συνεχώς όλο το δίκτυο, θα ελέγχει τα σπασίματα του αγωγού και θα ελέγχει και μετρά συνεχώς τη ροή του νερού.
Ο δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης ζήτησε από τους συναδέλφους του, μεταξύ άλλων, να υπάρξουν στοιχεία για την πραγματική πίεση και ροή του αγωγού αλλά και να υπάρξει μία καλύτερη και δικαιότερη διανομή, καθώς η πόλη του που βρίσκεται στο τέρμα του αγωγού, είναι αυτή στην οποία φτάνει το λιγότερο νερό.
Στέρεψαν οι γεωτρήσεις!
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί είναι ότι από τις 5-6 γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί, οι μισές έπαψαν να λειτουργούν καθώς οι πηγές στέρεψαν λόγω της περσινής ανομβρίας, ενώ εξετάζεται πλέον να γίνουν γεωτρήσεις σε μία σχετικά μικρή απόσταση στην απέναντι ηπειρωτική ακτή για να βοηθηθεί το νησί με μία επιπλέον ποσότητα που θα προστεθεί στο νερό του δικτύου…