Η κρίση της στέγης στην Κέρκυρα θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη των κοινωνικών δομών. Στην Κέρκυρα των Αirbnb και των υψηλών ενοικίων η εξεύρεση στέγης είναι θέμα καθαρά τύχης. Το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δομές υγείας, που δεν έχουν γιατρούς και επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κοινωνικές δομές που προσφέρουν σε αδύναμους συμπολίτες μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δύο αξιόλογες κοινωνικές δομές του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, που λειτουργεί πετυχημένα ο Οργανισμός Equal Society, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, που βρίσκονται στη Σπηλιά, εκεί που παλιά στεγαζόταν το ΚΕΠ. Το κτίριο, που ανήκει στα Αδελφάτα είναι σε πολύ κακή κατάσταση και απαιτείται άμεσα η μεταστέγαση των δύο κοινωνικών δομών. Θέμα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας δεν έχει ελεύθερους χώρους για να καλύψει τις κτιριακές του ανάγκες του και έτσι θα στραφεί στη λύση της εκμίσθωσης χώρου. Ίσως να αποτελεί ιδανική λύση το γεγονός ότι η Περιφέρεια από αύριο Δευτέρα μεταστεγάζεται από τις Αλυκές στα ανακαινισμένα κτίρια των πρώην δικαστηρίων στο παλιό λιμάνι ή ίσως και ανεκμετάλευτα κτίρια ιδιοκτησίας του νοσοκομείου που διατίθενται ήδη για εκμίσθωση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος έχει εκτιμήσει ως κατεπείγον πρόβλημα και γι’ αυτό ζήτησε άλλωστε ζήτησε από τις υπηρεσίες του να ενταχθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Το πρόβλημα στέγασης των δύο κοινωνικών υπηρεσιών στην Κέρκυρα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για το τεράστιο πρόβλημα στέγης στο νησί, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων αλλά και οι προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για τη λειτουργία αντίστοιχων δομών έχει προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο σε δημοτικές αρχές. Σε αρκετές περιοχές κινδυνεύουν να κλείσουν ΚΗΦΗ (δομές ηλικιωμένων), βρεφονηπιακοί σταθμοί, ξενώνες φιλοξενίας και δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας καθώς οι τυπικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί δεν καλύπτονται στα υφιστάμενα κτίρια.
Σε τραγική κατάσταση πόλεις, όπως η Κέρκυρα όπου έχουν παλιά κτίρια, του περασμένου αιώνα, ιδιαίτερα στον κεντρικό αστικό ιστό και έτσι είναι αδύνατη η εξεύρεση κτιρίων υπό συγκεκριμένες “φωτογραφικές” προδιαγραφές που θέτουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας.
Το στοίχημα λοιπόν είναι μεγάλο για τη νέα δημοτική αρχή και ιδιαίτερα για το δήμαρχο Στέφανο Πουλημένο να καταφέρει εκτός από το να διασώσει τις δύο κοινωνικές του δομές, να δει τι θα κάνει και με τις “προδιαγραφές” των υπολοίπων. Σίγουρα πάντως αποτελεί και ζήτημα συνολικής παρέμβασης από τη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος προς την Κυβέρνηση.
Μια δυνατή ομάδα στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Έμπειροι επιστήμονες, γιατρός, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φαρμακοποιός, νοσηλευτές και φροντιστές είναι ο πυρήνας της ομάδας των κοινωνικών δομών “Κοινωνικού Φαρμακείου” και “Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων” που καθημερινά βρίσκονται δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Οι ρίζες των κοινωνικών δομών συνδέονται με τη δημαρχία του σημερινού Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή. Από το 2013 η Κέρκυρα είχε καταφέρει να ενισχύσει τις κοινωνικές της υπηρεσίες με αρκετές δομές που συνέχισαν να λειτουργούν και από τις επόμενες δημοτικές αρχές. Εκείνη την περίοδο ο πρώην δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής για να έχει άμεσα αποτελέσματα συνεργάστηκε με εξειδικευμένους κοινωνικούς φορείς, όπως είναι ο οργανισμός Equal Society και η Κλίμακα. Αργότερα εντάχθηκε και ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός “ΚΟΙΣΠΕ”. Πέτυχε έτσι πολύ σύντομα μέσα στην οικονομική κρίση να ενισχύσει τους πιο οικονομικά αδύναμους Κερκυραίους.
Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε για τη λειτουργία των δύο κοινωνικών δομών δείχνουν ότι η κρίση συνεχίζεται για ένα μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού, καθώς εργάζεται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, μερικής ή και εποχικής απασχόλησης, συντηρείται με χαμηλά επιδόματα. Το βασικότερο όμως ότι κινδυνεύουν με αστεγία, είτε εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των ενοικίων, είτε αν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία εξαιτίας της υπερχρέωσης και του κινδύνου να χάσουν τα σπίτια τους από τα funds.
Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν ότι μόνο οι δύο αυτές κοινωνικές δομές έχουν στηρίξει πάνω από 630 άτομα, ενήλικες τις οικογένειες τους. Έχουν γίνει περισσότερα από 13.000 ραντεβού ιατρικές, νοσηλευτικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες. Συγκεντρώθηκαν και δόθηκαν πάνω από 14.000 τεμάχια φαρμακευτικού και παραφαρμακευτικού υλικού, διοργανώθηκαν 11.000 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής και 4.000 συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής για να βρουν εργασία.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Οργανισμός Equal Society λειτουργεί από το 2013 τη μοναδική δομή ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων στην Κέρκυρα και συγκεντρώνει όλες τις κενές θέσεις εργασίας στο νησί τις οποίες δημοσιοποιεί μέσω της πλατφόρμας www.zhteitai.gr Οι ωφελούμενοι των δομών αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν θέσεις εργασίας, οι οποίες ανανεώνονται σε καθημερινή βάση μέσα από τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Παράλληλα έχει διοργανώσει δράσεις αιμοδοσίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για προστασία της δημόσιας υγείας, πρόληψης, πολιτισμού, κτλ. Επίσης, έχουν διοργανωθεί δράσεις δικτύωσης με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς για τη δημιουργία συνεργιών που στόχο έχουν την παροχή όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους των δύο δομών.
Συνεπώς γίνεται αντιληπτό από τον αριθμό των ατόμων που υποστηρίζονται, μέσω των κοινωνικών δομών, ότι είναι πραγματική η ανάγκη συνεχιζόμενης υποστήριξης τους, αλλά και η απόλυτη αναγκαιότητα να τους παρασχεθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
Στέγαση και Εργασία για οικογένειες σε κρίση
Η έλλειψη στέγης στην Κέρκυρα έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στην υλοποίηση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία” που υλοποιείται από τους δήμους της Κεντρική; και Νότιας Κέρκυρας με την υποστήριξη της Equal Society με σκοπό να στηρίξει άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί ως κατεπείγουσες περιπτώσεις 15 περίπου οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που χρειάζονται άμεσα σπίτι για να μη μείνουν άστεγοι στο δρόμο. Όμως μόλις 5 από αυτές τις οικογένειες έχουν καταφέρει να βρουν κατοικία, σε προσιτή τιμή, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν σε καθεστώς κυριολεκτικά αστεγίας. Δίνεται μάχη για να εντοπιστούν κενές αλλά και φθηνές κατοικίες στην Κέρκυρα, αλλά ελάχιστοι ιδιοκτήτες δείχνουν προθυμία για να βοηθήσουν ευάλωτους συμπολίτες μας.
Ύστατο καταφύγιο οι σύλλογοι και τα Αδελφάτα του νησιού που έχουν στην κατοχή τους ιδιοκτησίες και μπορούν να προσφέρουν στο πρόγραμμα ώστε να βοηθήσουν λυτρωτικά.
Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι από το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, ικανών για εργασία το 20% θα ενταχθεί σε επιδοτούμενη από το πρόγραμμα εργασία για περίοδο τουλάχιστον τριών (3) μηνών και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Παράλληλα, διασφαλίζεται,
η αξιοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και ένταξης στην εργασία
η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής από τους εργασιακούς συμβούλους των Κέντρων Προώθησης στην Απασχόληση της ΔΥΠΑ
η παροχή υπηρεσιών αγωγής υγείας και διατροφής σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές ή δημόσιες τοπικές Υπηρεσίες υγείας ή Κέντρα Κοινότητας.
η λήψη κοινωνικών παροχών σε συνεργασία, ιδίως, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επιδόματα αναπηρίας ή παιδιού, Κοινωνικά Τιμολόγια, δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων)
η εγγραφή ανηλίκων στην υποχρεωτική εκπαίδευση και
η πραγματοποίηση δράσεων εκπαιδευτικού/πολιτιστικού χαρακτήρα.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ
Οι επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων
Ο οργανισμός Equal Society μέτρησε τις επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων από τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και μάλιστα έχουν ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Οι ωφελούμενοι των δομών παρουσίασαν επιπτώσεις που εκτείνονται από την υποστήριξη και την κοινωνική συνδεσιμότητα έως την ασφάλεια και την πρόσβαση σε πόρους.
Οι δομές όπως είπαν οι ίδιοι οι άνθρωπο που εξυπηρετούνται αποτελούν ένα μέσο συνάντησης για το μεγαλύτερο μέρος των ωφελούμενων με αποτέλεσμα να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι να μοιράζονται χρόνο με άλλους καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες αλλά ταυτόχρονα να διασκεδάζουν και να διατηρούν κοινωνικές επαφές.
Παρατηρήθηκε από ωφελούμενους που παρακολουθούνται από το πρώτο έτος λειτουργίας των δομών, να παρουσιάζουν βελτίωση στις διαπροσωπικές τους ικανότητες και να διαχειρίζονται καλύτερα προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.
Μέσω των επαγγελματικών συνεδριών που πραγματοποιούνται σε μηναία βάση, οι ωφελούμενοι αποκτούν ικανότητες και κυρίως μεγαλύτερη κινητοποίηση για θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής επανένταξης.
Τα κύρια αποτελέσματα που σημειώθηκαν αφορούν: Καλύτερη ψυχική υγεία & ατομική υγιεινή Μειωμένη κοινωνική απομόνωση καλύτερη διαχείριση σχέσεων, προσωπική ενδυνάμωση και εργασιακή κινητοποίηση.