Είμαι νομικός και εν ενεργεία δικηγόρος. Μου είναι αδύνατον να σιωπώ, κυρίως όταν διαβάζω απόψεις από εξαιρετικούς επιστήμονες, που όμως δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα, και δη κομματικά κείμενα. Ας εξετάσουμε τα γεγονότα.
Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-25 Φεβρουαρίου 2024. Ολοι θυμόμαστε όσα διαδραματίστηκαν τότε: ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας παρενέβη με μήνυμα, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, προτείνοντας εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο μόλις προ 5μήνου εκλεγείς πρόεδρος Στ. Κασσελάκης αποδέχτηκε, εφόσον αποφασιστεί από το συνέδριο, τη διεξαγωγή εκλογών, η σ. Ολγα Γεροβασίλη αυτοπροτάθηκε ως υποψήφια αλλά εν συνεχεία υποχώρησε και με συντριπτική πλειοψηφία το συνέδριο απέρριψε την πρόταση για εκλογή νέου προέδρου.
Ετσι, στην Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου, παράγραφος 17, καταγράφεται αυτολεξεί: «Το συνέδριο επιβεβαιώνει ότι το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία…». Η απόφαση του συνεδρίου είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι δεν ανατρέπεται από απόφαση κατωτέρου οργάνου, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή.
Στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., άρθρο 16, §1, προς επιβεβαίωση του ανωτέρω συμπεράσματός μου, ορίζεται ότι: «Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ». Στο άρθρο 20 §1 ορίζεται ότι: «Το τακτικό συνέδριο του κόμματος είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος». Τέλος, στο άρθρο 21 §1 ορίζεται ότι: «Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ».
Υπενθυμίζω ότι η Κεντρική Επιτροπή είχε ορίσει έκτακτο συνέδριο για τις αρχές Οκτωβρίου. Αντ’ αυτού, συνεδριάζει έναν μήνα πριν (8/9/2024) και αποφασίζει την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου Κασσελάκη, με πρόθεση να κηρυχθεί έκπτωτος ο τελευταίος.
Συνεπώς, καταθέτω δημοσίως τον προβληματισμό μου, αν όλες οι παραπάνω ενέργειες αντίκεινται στην Πολιτική Απόφαση (§17) του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο άρθρο 16 (§1) του Καταστατικού.
Οσον με αφορά, τηρώντας -ως θεσμικά οφείλω- το Καταστατικό και τις δημοκρατικές αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επιμένω ότι η απόφαση της Κ.Ε. της 8ης Σεπτεμβρίου είναι αναμφιβόλως αντικαταστατική και κανένα αποτέλεσμα δεν επιφέρει. Ως νομικός αδυνατώ να δεχτώ και τον ισχυρισμό της Π.Γ. περί «αυθεντικής ερμηνείας του Καταστατικού από την Κεντρική Επιτροπή» και ως εκ τούτου είμαι έτοιμος να δεχτώ τυχόν έλεγχο ή ποινή. Το συνέδριο, το όργανο που ψήφισε το Καταστατικό, είναι ο αυθεντικός ερμηνευτής και ουδείς άλλος. Και συνεχίζω.
Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την 21η Σεπτεμβρίου, με οριακή πλειοψηφία, ψήφισε την πρόταση Σπίρτζη, για υποχρεωτική υποβολή και δημοσίευση του «πόθεν έσχες», ως προϋπόθεση έγκρισης της κατάθεσης υποψηφιότητας προέδρου στο κόμμα μας. Αναρωτιέμαι, όπως και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες, αν η απόφαση περί υποβολής δηλώσεως «πόθεν έσχες» είναι θεσμικά ορθή και αν δύναται ο οποιοσδήποτε να υποχρεώσει όποιον και όποτε θελήσει στην υποβολή της. Ιδού κάποια καίρια ζητήματα:
1. Για να υποβάλει ένας πολίτης δήλωση «πόθεν έσχες» πρέπει να χαρακτηριστεί «υπόχρεος» από Δημόσια Αρχή. Κοινώς δεν υποβάλλει όποιος θέλει, όποτε θέλει δήλωση, και δεν νοείται ως υπόχρεος δήλωσης ο υποψήφιος πρόεδρος κόμματος.
2. Η πλατφόρμα για τους ήδη υπόχρεους είναι σε αναστολή/υπό κατασκευή εδώ και μία 3ετία. Γι’ αυτό δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα «πόθεν έσχες» βουλευτών, όλων των κομμάτων, εδώ και μία 3ετία.
3. Για να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος «πόθεν έσχες», ο ελεγκτής πρέπει να έχει πρόσβαση σε στοιχεία αυτού που καταθέτει δήλωση, πέραν φωτοτυπιών (όπως ακούστηκε) και υπευθύνων δηλώσεων. Από τη στιγμή που τέτοια πρόσβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί, ας μη μιλάμε για «πόθεν έσχες», γιατί προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων.
Αυτά γράφει ο σ. Γιάννης Ρέππας, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, ορκωτός λογιστής. Ερωτώ λοιπόν, τα έλαβε υπόψη η Κ.Ε.;
Εν κατακλείδι, αν προτάσσεται η εμμονική διάθεση κάποιων συντρόφων και συντροφισσών για την -με κάθε τρόπο και μέσο- εκπαραθύρωση του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, οδηγώντας την Κ.Ε. σε αποφάσεις αντιθεσμικές, υπερβαίνουσες κάθε λογική και καταστατική πρόβλεψη, τότε οδεύουμε στα βράχια.
Οδεύουμε σε έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ολίγους, ένα κόμμα που -παρά τις θεμελιώδεις αρχές του- ούτε συμπερίληψη ούτε σύνθεση ιδεών περιλαμβάνει.
Αν για να διαβεί κανείς τα «άγια σύνορα» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να γίνει δεκτός από τους αυτοανακηρυχθέντες θεματοφύλακες της Αριστεράς χρειάζεται έγγραφα διαπίστευσης, κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Ας γυρίσουμε στην πολιτική πριν είναι αργά, ας ανοίξουμε τις πόρτες της κυβερνώσας Αριστεράς στους πολίτες, στον λαό που υποφέρει. Αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπηρετώ, σ’ αυτήν την Κ.Ο. εντάχθηκα, σε αυτό το κόμμα είμαι μέλος.