Η προχθεσινή επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππά στο Λιμάνι της Λευκίμμης, επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών, ότι επιχειρείται μια ακόμα fast track διαδικασία δίχως την συμμετοχή της κοινωνίας της Νότιας Κέρκυρας.
Μία διαδικασία που έρχεται ουσιαστικά να επισφραγίσει την απόφαση της Κυβέρνησης, να παραχωρήσει το Λιμάνι της Λευκίμμης σε ιδιώτη. Αψηφώντας την τοπική κοινωνία η οποία στέκεται επιφυλακτική στην επένδυση και βάζοντας με την συμπεριφορά της, σε κίνδυνο την όποια αναπτυξιακή προοπτική. Είναι προφανές ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά σχετικά με την κοινωνική διάσταση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού αφενός αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης και αναβάθμισης του αφετέρου. Μετά το φιάσκο του «Erimitis Project», όφειλαν ορισμένοι να έχουν κατανοήσει ότι, μεγαλόπνοα αναπτυξιακά σχέδια, όπως είναι και η αναβάθμιση του λιμένα της Λευκίμμης, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς τη συμμετοχή, συναίνεση και αποδοχή της κοινωνίας των πολιτών.
Το Λιμάνι Λευκίμμης, όπως διαφαίνεται από τα σχέδια ΤΑΙΠΕΔ, θα παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη, ο οποίος θα το μετατρέψει σε μαρίνα σκαφών, με δραστικό περιορισμό του επιβατικού σταθμού και του χώρου ελλιμενισμού ημερόπλοιων σε μια γωνία της ίδιας λιμενολεκάνης και χρήση του μεγαλύτερου μέρους των χερσαίων χώρων για ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχει θεσμοθετηθεί μέσω του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α), ο οποίος αποτελεί νόμο του κράτους, ορίζοντας το Λιμάνι Λευκίμμης, ως Λιμένα Εθνικής σημασίας
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το λιμάνι της Λευκίμμης, να μετατραπεί απλά σε Μαρίνα ή Καταφύγιο σκαφών αναψυχής. Το λιμάνι πρέπει να διατηρήσει τον σκοπό λειτουργίας του και σε αυτή τη βάση να αναπτυχθεί, αφού διασφαλιστεί και διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του λιμανιού. Η μαρίνα τουριστικών σκαφών μπορεί να υλοποιηθεί σε παραπλήσια κατάλληλη θέση χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.
Η Νότια Κέρκυρα έχει ανάγκη από ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο και η Πολιτεία της το χρωστάει. Δεν υπάρχουν περιθώρια στείρας ιδεολογικής προσέγγισης, ούτε έδαφος μικροπολιτικών χειρισμών. Υπάρχουν ξεκάθαρες κουβέντες και συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος, χωρίς ‘’ναι μεν αλλά’’. Η Νότια Κέρκυρα έχει ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις και την συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και όχι μόνο της επένδυσης.
Η πρόταση της αναβάθμισης του Λιμένα Λευκίμμης έχει περιθώρια βελτίωσης αρκεί να υπάρχει και η βούληση να ακουστούν και όλοι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Η βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών της Νότιας Κέρκυρας, οφείλει να είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και για την ευημερία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του νησιού μας. Εφόσον λοιπόν συμφωνούμε στην ανάγκη αναβάθμισης του λιμανιού της Λευκίμμης, οφείλουμε με ρεαλισμό να τοποθετηθούμε ορθολογικά και τεκμηριωμένα, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ζητάμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το Λιμάνι Λευκίμμης και την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών της Νότιας Κέρκυρας, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι η αναβάθμιση θα έχει έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο με πολλαπλές ωφέλειες για τον τόπο.