Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
    21/08/2026
    Αυλωνίτης: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση των αρίστων! Προτελευταία η Ελλάδα στην Ε.Ε.σε δαπάνες για την παιδεία!
    21/08/2026
    Συνάντηση Μαχειμάρη-Κόκκαλη με τον πρόεδρο του Χαμόγελου
    21/08/2026
    Ακόμη 13 πρόστιμα από την Υπηρεσία Καθαριότητας
    21/08/2026
    Κόντρα και μπηχτές μεταξύ Γκίκα – Αυλωνίτη με φόντο το… Αχίλλειο
    20/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Meteo | Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες – Πού θα φτάσουν τα 40άρια;
    21/08/2026
    Σύλληψη αλλοδαπού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
    21/08/2026
    Οδηγούσε μεθυσμένος στη Ζάκυνθο
    21/08/2026
    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο
    21/08/2026
    Έχασε τη ζωή του στη θάλασσα των Αλυκών Λευκίμμης
    21/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    20/08/2026
    Κέρκυρα: Αύξηση 17,3% στους επιβάτες κρουαζιέρας το πρώτο επτάμηνο
    19/08/2026
    Εργατικό Κέντρο: Kάλεσμα στο συλλαλητήριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
    18/08/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άγγιξε το 1 εκατομμύριο επιβάτες τον Ιούλιο
    13/08/2026
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Στον ευρωπαϊκό χάρτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Πολιορκία της Κέρκυρας του 1716
    21/08/2026
    Από Τρίτη, ξεκινούν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική Μάντζαρος
    21/08/2026
    Χρήστος Γαλανόπουλος: «Η Σύρραξη των Τεσσάρων-Λούνα»
    21/08/2026
    Η «Μάγια, η μέλισσα» στο Θέατρο του Μον Ρεπό
    20/08/2026
    Eιρήνη Κουντουράκου: «Αγνύθα»
    20/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
    20/08/2026
    Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
    20/08/2026
    Ολυμπιακός: Διπλή εκπροσώπηση στην Κέρκυρα με Όλυμπο και ΑΕ Λευκίμμης
    20/08/2026
    Οι Vourligans ζητούν εξηγήσεις για το μέλλον του ΑΟ Κέρκυρα
    20/08/2026
    Απέκτησε Ζάγκο ο ΟΦΑΜ!
    18/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Tο κόστoς της καθημερινότητας και η ανάγκη για μια νέα οικονομική πολιτική
    21/08/2026
    Για τις εξελίξεις στoν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
    20/08/2026
    Με αύξηση 7,20% στις αφίξεις εξωτερικού έκλεισε ο Ιούλιος, στο «Ι. Καποδίστριας»
    16/08/2026
    Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή επάρκεια
    16/08/2026
    Ο Δήμος που γνωρίζει το πρόβλημα πριν τηλεφωνήσει ο δημότης
    16/08/2026
Ανάγνωση Σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας – Καλαμπάκας: Τα τρένα που ΄φύγαν! Πόσα ψέματα πια;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας – Καλαμπάκας: Τα τρένα που ΄φύγαν! Πόσα ψέματα πια;

Μία εβδομάδα πριν, ο υφυπουργός Υποδομών ανακοίνωνε για μια ακόμα φορά επικαιροποιείται η μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα μιλώντας για σίγουρη χρηματοδότηση. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στον Alpha: Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας!

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 26/03/2023
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Μία εβδομάδα πριν, ο υφυπουργός Υποδομών ανακοίνωνε για μια ακόμα φορά επικαιροποιείται η μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα μιλώντας για σίγουρη χρηματοδότηση. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στον Alpha: Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας!

 

 

Για σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάνει λόγο τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ήπειρο, με τον αρμόδιο υφυπουργό Καραγιάννη να έχει δηλώσει προ μερικών εβδομάδων ότι… το τρένο έρχεται και για αυτό γίνεται επικαιροποίηση της μελέτης για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα!

Η κυβέρνηση είχε πολυδιαφημίσει την προοπτική σύνδεσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με τα Γιάννενα και, από εκεί, στην Καλαμπάκα και μετά στην κεντρική γραμμή Αθήνας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διασύνδεσης των λιμένων Ηγουμενίτσας και Βόλου.
Με μια τέτοια γραμμή, η διαδρομή Ηγουμενίτσα Αθήνα θα διαρκούσε 4 έως μάξιμουμ 4,5 ώρες, αλλάζοντας τα δεδομένα των μετακινήσεων όλης της ΒΔ Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης και της Κέρκυρας).
Ωστόσο, ούτε μήνα μετά τις τελευταίες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών (είχαν προηγηθεί πολλές ακόμα), ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάγωσε τους πάντες σε όλη την περιοχή, όχι απλά δείχνοντας ότι άλλαξε θέση λόγω ίσως κάποιων νέων δεδομένων, αλλά εμφανιζόμενος ως να έχει… πλήρη άγνοια για τα όσα έχουν δηλωθεί και γίνει μέχρι σήμερα, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, δήλωσε στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” ότι μια τέτοια γραμμή ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας!

Επιστημονική φαντασία ή κακοφτιαγμένα σενάρια;

Ο (αρμόδιος) υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης που παρέμεινε στο υπουργείο μετά την παραίτηση Καραμανλή, μόλις προ μίας εβδομάδας δήλωσε στον (γιαννιώτικο) τηλεοπτικό σταθμό ITV: «Εχουμε ωριμάσει τις συνθήκες και είμαστε πολύ πιο κοντά ώστε με την έλευση του πρωθυπουργού το αμέσως επόμενο διάστημα, να ανακοινώσουμε την πρόθεση της κυβέρνησης και για αυτό (σ.σ. μιλώντας για την επικαιροποίηση της μελέτης για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα). Επαναλαμβάνω όμως ότι εμείς ανακοινώνουμε κάτι για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουμε βρει τους πόρους και ξέρουμε πως θα προχωρήσουν αυτές οι μελέτες. Λίγο υπομονή ακόμα και θα λυθεί και αυτό το τεράστιο ζήτημα για την Ήπειρο. Το Αθήνα-Ιωάννινα με τρένο θα μπορεί να εκτελείται σε 4 ώρες και το Αθήνα-Ηγουμενίτσα σε περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά. Η γραμμή προβλέπεται να είναι ηλεκτροκινούμενη και θα διαθέτει σηματοδότηση, ETCS, RTMS και τηλεδιοίκηση. Οι νέοι σταθμοί που προβλέπονται να κατασκευαστούν θα είναι ένας νέος σταθμός στην Καλαμπάκα και μετά Μαλακάσι, Μέτσοβο, Ιωάννινα (κλάδος της γραμμή προς την πόλη), Καστρίτσα (επιβατικός και εμπορευματικός σταθμός), Ανθοχώρι, Νεοχώρι, Ηγουμενίτσα».

Ακόμα και ο ΟΣΕ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες… επιστημονικής φαντασίας

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας, είχε απαντήσει το 2021 σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την προοπτική σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμένων Ηγουμενίτσας – Βόλου και είχε δώσει την εξής γραπτή δήλωση μέσω του αρμόδιου Υπουργείου: «Η σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας -Ιωαννίνων και του λιμένα της Ηγουμενίτσας αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου του κεντρικού δικτύου OEM (ORIENT ΕΑST MED) που συνδέει, μέσω της διασυνοριακής σύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας στον Προμαχώνα το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο με τη Βόρεια Ευρώπη. Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας χαρακτηρίζεται στον χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ως υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, εφόσον ανήκει στο κύριο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Στο παρελθόν είχε γίνει από τον ΟΣΕ η πρώτη φάση μελετών και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες για τη δημοπράτηση της κατασκευής του έργου της ελλείπουσας σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας, ο ΟΣΕ υπέβαλε τον Μάρτιο του 2021 πρόταση χρηματοδότησης από το CEF 2014-2020, ύψους 15.500.000 ευρώ. Η πρόταση έγινε δεκτή και τον Νοέμβριο του 2021 υπεγράφη μεταξύ της GNEA και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφωνία χρηματοδότησης (AGREEMENT No INEA/CEF/TRAN/M2020/2450691) με τίτλο «Final Studies of the new single railway line Kalambaka-Ioannina- Igoumenitsa, part of OEM Corridor» από τον Γενικό Φάκελο του CEF 2014-2020 με ποσοστό χρηματοδότησης CEF 50%”.

Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης

«Για σύνδεση του λιμανιού με το κυρίως δίκτυο, αν μιλάμε για την Ηγουμενίτσα, δε θα γίνει αυτό διότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάμε να φτιάξουμε μία σιδηροδρομική Εγνατία προς τα δυτικά παράλληλα με την οδική Εγνατία. Είναι ένα έργο, το οποίο το οποίο ακούω συχνά διάφορους να μιλούν. Είναι, όμως, σήμερα, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός διαψεύδοντας τους υπουργούς του, τον ΟΣΕ, τα έγγραφα αλλά και ακόμα τις χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουν εκταμιευτεί για τις μελέτες.

Τζούφη, Κάτσης: Πολιτικάντικες «δεσμεύσεις» και κοροϊδία

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη αναφέρει ότι η διακυβέρνησή του θα μείνει στην ιστορία ως μια θλιβερή περίοδος για τη χώρα και για την Ήπειρο: “Αναρωτιέμαι πως νιώθουν οι ηπειρώτες βουλευτές της ΝΔ που μας υπόσχονταν μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής μας. Ακόμα και από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τον Ιούλιο του 2022 ανακοίνωνε πως «ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών (Κώστας Αχ. Καραμανλής) αντιμετωπίζει θετικά το έργο και εξετάζει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των μελετών του». Λόγια του αέρα, πολιτικάντικες «δεσμεύσεις» και κοροϊδία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως νιώθουν οι συμπολίτες μας που βλέπουν τον τόπο τους να υποβαθμίζεται. Που μαθαίνουν τηλεοπτικά πως η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου αποτελεί για την κυβέρνηση σενάριο φαντασίας”.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης από την πλευρά του, δήλωσε: “Τη μέρα που ξεπούλησε το λιμάνι Ηγουμενίτσας στους Ιταλούς-3ο μεγαλύτερο της χώρας-τάζοντας ανάπτυξη μέσα από ιδιωτικό μονοπώλιο, έθαψε τη σιδηροδρομική Εγνατία και τη σύνδεση της πόλης, του λιμανιού και της Ηπείρου! Το ότι πριν ξεπούλησε την Εγνατία οδό στην εταιρία του πεθερού του Υπ. Μεταφορών κ. Γεραπετριτη και διασφαλίζει την κερδοφορία της, αφού τα εμπορευματοκιβώτια θα πληρώνουν τα αυξημένα διόδια, τυχαίο θα είναι. Ο mister “δεν ξέρω τίποτα”, ξέρει μόνο από μπίζνες. Όλοι #protagonistes εκτός από την Ηγουμενίτσα! Μας βλέπει ως μυρμήγκια και ζητάει και την ψήφο μας! Να φύγουν! Υ.Γ.: Να δω που θα κρυφτούν οι “χαμογελαστοί κυβερνητικοί ” που τάζανε τρένο στην Ήπειρο”.

 

“Βόμβες” ΡΑΣ: “Είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο, όλοι γνώριζαν” – Η επιστολή 4 μέρες πριν την τραγωδία
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
  • Meteo | Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες – Πού θα φτάσουν τα 40άρια;
  • Σύλληψη αλλοδαπού στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
  • Οδηγούσε μεθυσμένος στη Ζάκυνθο
  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise