Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται ο 2ος αγώνας δρόμου τομεακών οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ
    17/10/2026 20:40
    Δρυ: Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λευκάδα, χωρίς τη Λευκάδα
    16/10/2026 20:23
    Εκσυγχρονίζεται ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και στα Ιόνια (pics)
    16/10/2026 20:03
    Προσωρινός αποκλεισμός της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Ποταμού
    16/10/2026 19:48
    Αυλωνίτης: Υποστελέχωση και οικονομική ασφυξία στα σχολεία της Κέρκυρας
    16/10/2026 19:34
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Ραντεβού στον Αλμυρό για πεζοπορία
    17/10/2026 20:36
    Μαθηματική Εταιρεία: Συλλυπητήρια για το χαμό του Μιχάλη
    17/10/2026 20:34
    Ταλαιπωρία για τoυς επιβάτες του Αλκίνοου λόγω κακοκαιρίας στην Ηγουμενίτσα
    17/10/2026 17:18
    Μηχανική βλάβη σε γαλλικό ιστιοφόρο στον Κάλαμο Λευκάδας
    17/10/2026 17:14
    Σύλληψη διωκόμενου στη Ζάκυνθο
    17/10/2026 17:11
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Επανεκλογή Πελάη στην προεδρία του Συνδικάτου Ξενοδοχ/λων
    16/10/2026 19:16
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
    Aπό το Λονδίνο στη μουσική Κέρκυρα: Το Queen’s College London επισκέπτεται το νησί
    16/10/2026 12:41
    Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου
    15/10/2026 22:46
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κορυφή για Κερκυραϊκό στην Α ΕΠΣΚ!
    17/10/2026 19:40
    Aσταμάτητος Ιόνιος, πέρασε… αέρα κι από τη Δράμα!
    17/10/2026 17:29
    Μέσα με Παναιγιάλειο ο ΟΦΑΜ, έξω με Πλαταριά η ΑΕΛ!
    16/10/2026 21:30
    Ο Θεσπρωτός Χρυσικόπουλος στο ντέρμπι Ολυμπιάδα-Θιναλιακός!
    16/10/2026 21:16
    Η Τερέζα Κουρτέση στο Παλαιό Φάληρο
    15/10/2026 22:30
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    O πολιτισμός της αρένας
    17/10/2026 20:49
    H Γερμανική Γλώσσα αξίζει τη θέση που της αναλογεί στη δημόσια εκπαίδευση
    17/10/2026 16:56
    Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών φέρνει υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας
    17/10/2026 16:54
    Με αύξηση 6,46% το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου
    16/10/2026 23:14
    6+1 Στοιχεία που δεν χωρούν στο κυβερνητικό «success story» της ανεργίας
    15/10/2026 23:02
Ανάγνωση Πόσο ασφαλές είναι το διαδίκτυο για τα παιδιά;
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο ασφαλές είναι το διαδίκτυο για τα παιδιά;

Τι πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά στο ίντερνετ.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 13/02/2023 07:36
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Τι πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά στο ίντερνετ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που έχει οριστεί στις 7 Φεβρουαρίου, οι έφηβοι μαθητές της ομάδας δικαιωμάτων του εθελοντικού δικτύου «YouSmile», που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού», πήραν την πρωτοβουλία, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και υπό τη διαρκή εποπτεία και καθοδήγηση ψυχολόγων του οργανισμού, να ερευνήσουν πόσο ασφαλές είναι στην πραγματικότητα το διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Γνωρίζοντας από την εμπειρία τους ποια είναι τα θέματα που κυρίως απασχολούν το περιβάλλον τους, τα ίδια τα παιδιά επέλεξαν τις θεματικές στις οποίες έκριναν ότι έπρεπε να προχωρήσουν είτε σε βαθύτερη έρευνα είτε σε ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περίγυρού τους. Έτσι, μπήκαν στο στόχαστρο των μαθητών η εκδικητική πορνογραφία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ο ηλεκτρονικός τζόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθισμός στο διαδίκτυο: Συνδέσεις και προεκτάσεις
Νέα δεδομένα: Το διαδίκτυο «σάρωσε» τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις μέρες του κορονοϊού
Ενημερωτικές ημερίδες για την ασφαλή πλοήγηση των νέων στο διαδίκτυο
Ενημερωτική ημερίδα για το διαδίκτυο, στην Κέρκυρα
Ενημερωτική δράση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου απ’ τους μαθητές

Όπως διαπίστωσαν οι μαθητές που διεξήγαγαν την έρευνα, οι εφαρμογές ανώνυμων συνομιλιών είναι ένας εκτεταμένος τρόπος επικοινωνίας, διασκέδασης, κοινωνικοποίησης, στις οποίες ο κίνδυνος πολλές φορές είναι κεκαλυμμένος. Οι μαθητές διαχειρίστηκαν τρία κατασκευασμένα προφίλ ευάλωτων, ανήλικων κοριτσιών, με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας και επικοινώνησαν με ενήλικους χρήστες, καταγράφοντας την εμπειρία και στατιστικά στοιχεία τα οποία είχαν σημασία στο πλαίσιο της έρευνας. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 88 συνομιλίες στις οποίες οι ενήλικοι χρήστες, γνωρίζοντας ότι μιλούν με ανήλικη, συνέχισαν τη συνομιλία σε ποσοστό 58%, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους ήταν τα 37 έτη. Επιπλέον, από αυτούς 14 χρήστες (16%) με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη προχώρησαν σε επικίνδυνες για τα παιδιά ενέργειες. Επαναλαμβάνεται, ότι σε κανένα σημείο της έρευνας οι έφηβοι δεν έμειναν χωρίς επίβλεψη και διαρκή στήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, από τους 14 χρήστες, οι 5 επεδίωξαν το grooming της ανήλικης συνομιλήτριας, οι 2 ζήτησαν φωτογραφίες ή βίντεο, 2 έστειλαν οι ίδιοι γυμνό υλικό στην ανήλικη, και στις υπόλοιπες 5 περιπτώσεις μετέφεραν τη συζήτηση στη σεξουαλικότητα. Συμπερασματικά, μία στις 6 συνομιλίες με ενήλικους χρήστες, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, εξελίχθηκε σε κάποιου είδους παραβιαστική συμπεριφορά για τα παιδιά.

«Είμαστε εδώ για μία έρευνα προσομοίωσης για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επεσήμανε ο ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, Στέφανος Αλεβίζος. Οι τρεις ρόλοι που υποδύθηκαν τα παιδιά στις πλατφόρμες επιλέχθηκαν από τη δεξαμενή των κλήσεων που λαμβάνει η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 και τα αντίστοιχα μηνύματα του CHAT 1056. «Είμαστε εδώ, με όλη την επιστημονική ομάδα του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, για να πλαισιώσουμε τα παιδιά και για να μάθουμε κι εμείς μαζί τους τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε ο κ. Αλεβίζος. Απευθυνόμενος στους γονείς, ο έμπειρος ψυχολόγος τόνισε ότι «συνήθως η χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων προκαλεί πανικό στους κηδεμόνες, προκαλεί φόβο, με αποτέλεσμα να τις δαιμονοποιούν. Εδώ δεν είμαστε για να ενισχύσουμε αυτόν τον φόβο, δεν είμαστε για να ενισχύσουμε αυτόν τον πανικό, καθώς ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά».

«Η τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέσα στη ζωής μας. Είναι αναποτελεσματικό να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκοπής των παιδιών από τη χρήση τέτοιων εφαρμογών. Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά κατάλληλα για τους κινδύνους, και αν συμβεί οτιδήποτε να γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν άμεσα και που να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια. Να προλάβουμε τον κίνδυνο, ώστε εάν προκύψει κάτι, να έχουν τα παιδιά τα αντανακλαστικά για να απαντήσουν», υπογράμμισε ο κ. Αλεβίζος.

Γι’ αυτό, μάλιστα, οι έφηβοι κατέγραψαν μία σειρά από απλές συμβουλές προς τους συνομήλικούς τους, με τη συνεργασία των ψυχολόγων, ελπίζοντας να προσφέρουν βοήθεια σε μία κρίσιμη στιγμή. Όπως σημειώνουν οι μαθητές:

«1. Σκέψου πως δεν θα μιλούσες τόσο εύκολα με έναν άγνωστο στην πραγματική ζωή. Επομένως απόφυγε να το κάνεις online.

2. Θυμήσου πως ό,τι ανεβάζεις στο internet μένει για πάντα εκεί.

3. Αν νιώθεις άβολα σε μία συνομιλία, μπορείς πάντα να τη σταματήσεις, να μπλοκάρεις και να αναφέρεις αυτόν που σου στέλνει.

4. Μην τραβάς τον εαυτό σου φωτογραφίες που δεν θα ήθελες να δουν άλλοι.

5. Μη στέλνεις φωτογραφίες άλλων παιδιών.

6. Αν σου συμβαίνει κάτι για το οποίο χρειάζεσαι βοήθεια, μοιράσου το με τους γονείς σου, ζητώντας να σε καταλάβουν και να σε στηρίξουν.

7. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να μιλήσεις στους γονείς σου, μπορείς να καλέσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ή να στείλεις μήνυμα στο CHAT 1056, 24 ώρες την ημέρα, δωρεάν και ανώνυμα».

Επιπλέον, τα παιδιά έφτιαξαν ένα βίντεο, επιλέγοντας τρεις ιστορίες υπό τον τίτλο «Ήταν όλα καλά», μέχρι που πια δεν ήταν:

 

 

Ο κ. Αλεβίζος, ο οποίος επόπτευσε και στήριξε τα παιδιά σε αυτήν τη δράση τους, συνηγορεί ότι περισσότερες από μία κλήσεις την ημέρα στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 συνδέονται με ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι κλήσεις αφορούν συμβουλές και κατευθύνσεις για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο, διαδικτυακού εκφοβισμού και ζητήματα εκδικητικής πορνογραφίας».

Μία από τις παρατηρήσεις σχετικά με τις κλήσεις προς τη γραμμή SOS είναι ότι ενώ τα παιδιά καλούν για να ζητήσουν βοήθεια, δεν μιλούν ευθέως γι’ αυτό που τα απασχολεί. Οι πιθανές ερμηνείες που δίνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» με την εμπειρία των ψυχολόγων συνεργατών του είναι πως «ντρέπονται να παραδεχτούν ότι έχουν εκτεθεί σε κινδύνους στο διαδίκτυο», φοβούνται τις συνέπειες «καθώς νιώθουν είτε ότι θα τιμωρηθούν είτε ότι θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο», δυσκολεύονται να εκφράσουν την εμπειρία ή τα συναισθήματά τους «ιδίως εάν είναι σύνθετα ή τραυματικά», και, τέλος, «μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων».

«Σε αυτήν την έρευνα, το “Χαμόγελο” προσπαθεί να ερμηνεύσει μέσα από τα ίδια τα παιδιά το τι συμβαίνει. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί οι μαθητές-εθελοντές μας αποφάσισαν να κάνουν μία πολύ σημαντική κίνηση. Έτσι, η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού YouSmile πήρε μία πρωτοβουλία με την υποστήριξη των δικών μας επαγγελματιών και επιστημόνων προκειμένου να δουν πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά στις διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας που υπάρχουν», σημείωσε ο πρόεδρος του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. «Πραγματικά, τρομάξαμε γιατί κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να επικοινωνήσουν και να προσελκύσουν ένα παιδί, έναν έφηβο. Πρέπει να ταρακουνηθούμε όλοι από αυτό και να καταλάβουμε ότι η ασφάλεια των παιδιών είναι στα χέρια των ίδιων των παιδιών, αφού ενημερωθούν, και μετά είναι η δική μας υποστήριξη και όχι μόνο η αυστηρότητα και η απαγόρευση. Πρέπει να καταλάβουν οι έφηβοι και οι έφηβες ότι κινδυνεύουν, γιατί εάν δεν το καταλάβουν, τότε θα έχουμε πρόβλημα», κατέληξε κ. Γιαννόπουλος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία, η ημερίδα για το διαδίκτυο σε μαθητές από την αστυνομία
Ημερίδα της αστυνομίας σε μαθητές του βορρά για το διαδίκτυο
Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2017
«Στήριξη»: Εκδήλωση για την εξάρτηση από το διαδίκτυο
H Έλενα Ράπτη σε ημερίδα για την Ασφαλή Πλόηγηση στο Διαδίκτυο, στην Κέρκυρα
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
  • O πολιτισμός της αρένας
  • Έρχεται ο 2ος αγώνας δρόμου τομεακών οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ
  • ΕΛΜΕ: Ραντεβού στον Αλμυρό για πεζοπορία
  • Μαθηματική Εταιρεία: Συλλυπητήρια για το χαμό του Μιχάλη

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου
  2. Θεοδωρα στο Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
  3. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  5. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise