Η Eurostat αποδίδει την εκτίμησή της σε μια βιομηχανική ύφεση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη που αφορά κατά κύριο λόγο στη Γερμανία. Τα τελευταία στοιχεία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Ευρωζώνη μπήκε επισήμως σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που το ΑΕΠ της ζώνης μειώνεται κατά 0,1%. Η προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat ήταν για οριακή ανάπτυξη 0,1% το α’ τρίμηνο.
“Η μείωση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 0,1% σε ετήσια βάση”, ανέφερε η Eurostat.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, από το πρώτο τρίμηνο, η ζώνη του ευρώ “βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης”, ο ορισμός της οποίας είναι μια διαδοχική οικονομική συρρίκνωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, η Eurostat ανέφερε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% και το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 0,2%. Τα ίδια στοιχεία χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, όταν ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη “είχε αποφύγει ελάχιστα την ύφεση”. Σε ετήσια βάση, πάντως, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 1% έναντι αύξησης 1,8% στο δ’ τρίμηνο του 2022.
Εκτιμάται δε πως η πτώση των τιμών ενέργειας συνέβαλε στο να είναι ήπια η συρρίκνωση της οικονομίας.
Η Eurostat αποδίδει αυτή τη σημαντική αναθεώρηση της στατιστικής της εκτίμησης σε μια βιομηχανική ύφεση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Κατά κύριο λόγο, αυτό αφορά στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία.
Στη Γερμανία το ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% στο δ’ τρίμηνο και 0,3% στο α’ τρίμηνο. Οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, πλην της Γερμανίας, σημείωσαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο. Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% στο α’ τρίμηνο, στην Ιταλία 0,6% και την Ισπανία 0,5%. Υψηλή αύξηση 1,6% σημείωσε το ΑΕΠ της Πορτογαλίας. Η Πολωνία με +3,8% κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησαν Λουξεμβούργο (+2,0%) και Πορτογαλία (+1,6%).
Μείωση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο είχαν η Ελλάδα (0,1%), η Μάλτα (0,5%) και η Ολλανδία (0,7%). Την μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στον μέσο όρο της ευρωζώνης είχε η Ιρλανδία, όπου το ΑΕΠ έπεσε κατά 4,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τα τελευταία στοιχεία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της συνεδρίασης της την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.