• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 07/07/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μπάλλος: Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τις αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Σάββατο, 04/02/2023
A A

Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση που αφορά στο υπόλοιπο των αποζημιώσεων, τις οποίες δικαιούνται να λάβουν οι επιχειρήσεις, που επλήγησαν τον Οκτώβριο του 2021 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΠΙΝ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσει ότι υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζεται η επιχορήγηση των πληγέντων από την πλημμύρα της 14ης και 15ης Οκτωβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, την οποία είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, από το Υπουργείο Οικονομικών, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων επιχειρήσεων θα έχουν γίνει το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ορίζεται στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση, οι αποζημιώσεις στις πληγείσες επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με το όνομα «Μπάλλος» είναι κλιμακωτές και αφορούν κατά περίπτωση το 30%, το 50% ή το 70% των ζημιών. Ειδικότερα, η αποζημίωση θα ξεκινά από το 30% για ζημίες άνω των 20.000€, θα αφορά το 50% για ζημίες από 10.001€ έως 20.000€ και θα φτάνει μέχρι το 70% για τις ζημίες έως 10.000€. Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το ύψος της ενίσχυσης που προκύπτει κατά τα ανωτέρω, όπως υπολογίζονται επί του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας που δεν καταβάλλεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ενώ από το σύνολο της επιχορήγησης αφαιρείται τυχόν προκαταβολή που έχει λάβει ο δικαιούχος.

Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση αναφέρει:

1. Παρέχεται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 14ης και 15ης Οκτωβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία 102484/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.–Κ.Ε./Α325/01.04.2022 (Β΄1786) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.–Κ.Ε./264170/Α325/19.08.2022 (Β΄4648) όμοια, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4797/2021, ιδίως των άρθρων 4, 7, 8, 22 και 24 του νόμου αυτού και του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 651/2014 και του Κανονισμού (ΕΕ)αρ. 2022/2472.

2. Η επιχορήγηση παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας σύμφωνα με τα υπό στοιχείο 20 έγγραφα του προοιμίου και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού όπως εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καθώς και επαγγελματικά αυτοκίνητα, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

3. Η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με μέρος του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

α) για εκτιμηθείσα ζημία μέχρι και 10.000 ευρώ, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 70% αυτής,
β) για εκτιμηθείσα ζημία από 10.001 ευρώ ως και 20.000 ευρώ, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 50% αυτής και
γ) για εκτιμηθείσα ζημία από 20.001 ευρώ και άνω, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 30% αυτής.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το ύψος της ενίσχυσης που προκύπτει κατά τα ανωτέρω, όπως υπολογίζονται επί του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας που δεν καταβάλλεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Από το σύνολο της επιχορήγησης αφαιρείται τυχόν προκαταβολή που έχει λάβει ο δικαιούχος σύμφωνα με τις υπό στοιχεία 76714 EΞ 2022/02.06.2022, 108361 EΞ 2022/27.07.2022 και 156263 EΞ 2022/25.10.2022 αποφάσεις και τις υπό στοιχεία 322/16.06.2022 (ΑΔΑ: 65Λ5Η-6Ν3), 456/01.08.2022 (ΑΔΑ: 9ΘΜΞΗ-ΙΩΥ) και 130/31.10.2022 (ΑΔΑ: 64Υ4Η-0Λ4) εντολές πληρωμής.

4. Η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 50 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 και την παρ. 4 του άρθρου 37 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2472.

5. Όταν η δικαιούχος ενιαία επιχείρηση λάβει συνολική επιχορήγηση άνω των ορίων που τίθενται στο άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2472, το Τμήμα Κρατικών Ενισχύσεων της ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο Παράρτημα III των εν λόγω Κανονισμών, σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις (Transparency Award Module -TAM, https://webgate.ec.europa.eu/competition/transparency/public/search/home/), για λόγους διαφάνειας, το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία χορήγησής της, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 32 του ν.5000/2022 (Α΄226), όπως ισχύει.

6. Για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση της παρούσης, η προσκόμιση στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, των δικαιολογητικών της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/23-06-2021 (ΑΔΑ: 68ΦΓΗ-ΧΟΨ) απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2670), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία 110065 ΕΞ2021/10.09.2021 (ΑΔΑ: 654ΩΗ-ΔΧ0) (Β΄4203) και 147036ΕΞ2021/22.11.2021 (ΑΔΑ:Ψ9Ρ2Η-8ΨΙ) (Β’5424) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

7. Η βεβαίωση περί του ύψους των ζημιών παρέχεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας με βάση τις ζημιές που κατέγραψαν οι αρμόδιες επιτροπές. Από το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας αφαιρείται τυχόν ασφαλιστική αποζημίωση που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος. Σε κάθε περίπτωση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται η ολοκλήρωση του προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καταβάλλεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

8. Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, οι φάκελοι διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών, συνοδευόμενοι από την αναλυτική κατάσταση των πληγεισών επιχειρήσεων της παρ.4 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/23.06.2021 (ΑΔΑ: 68ΦΓΗ-ΧΟΨ) απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2670),όπως ισχύει, σε ηλεκτρονική μορφή.

9. Η ΓΔΟΥ προβαίνει σε έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή στους δικαιούχους του δικαιούμενου ποσού, αφαιρουμένου του τελικού καταβλητέου ποσού της προκαταβολής, το ποσοστό της οποίας ορίζεται στις υπό στοιχεία 11, 12 και 13 αποφάσεις του προοιμίου.

10. Τα δικαιολογητικά της παρ. 6 τηρούνται στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία καταβολής της επιχορήγησης.

11. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας υποχρεούνται να τηρούν για διάστημα πέντε (5) τουλάχιστον ετών το σύνολο των φακέλων και των σχετιζόμενων εγγράφων και δικαιολογητικών επιχορήγησης κάθε επιχείρησης για τους σκοπούς του ελέγχου του άρθρου 21 του ν. 4797/2021.

12. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η υπό στοιχεία 74617 ΕΞ 2021/23-06-2021 (ΑΔΑ:68ΦΓΗ-ΧΟΨ) απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2670), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

rss feed

Κλείνει η κουζίνα του Γηροκομείου

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 04/07/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σοροπιαστά με μέλι και βότανα: Εκδήλωση στο Μεγανήσι

by CorfuPress.com
Τρίτη, 01/07/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βγήκε ανάδοχος για τα έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις Κεφαλονιάς και Ιθάκης

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/06/2025
rss feed

Συνάντηση για την αναβίωση του Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και την αξιοποίηση του LEADER

by CorfuPress.com
Κυριακή, 15/06/2025
rss feed

ΠΙΝ: Υπεγράφη επιχειρησιακή συμφωνία με τον ΕΦΕΠΑΕ για το ΕΣΠΑ

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 11/06/2025
rss feed

Η Περιφέρεια στην έκθεση τουρισμού της Σεούλ

by CorfuPress.com
Τρίτη, 10/06/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΠIN ενώνει δυνάμεις για τη βιωσιμότητα και την οικολογική συνείδηση

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 04/06/2025
Next Post

Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας

Νεκρός άνδρας στα Δραγωτινά, δίπλα του βρέθηκε μια καραμπίνα

Ημερίδα για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Σπυρος Στεφανίδης στο Διήμερη επίσκεψη της Μενδώνη στην Κέρκυρα: “ΝΕΩΤΕΡΗ ( ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ) ΕΚΔΟΧΗ ΣΧΟΛΙΟΥ Όταν προ ολίγων ημερών από ανάρτηση του Υπουργού κ, Γκίκα είχα πληροφορηθεί την…” Ιούλ 6, 10:35
  • Avatar Σπυρος Στεφανίδης στο Διήμερη επίσκεψη της Μενδώνη στην Κέρκυρα: “Όταν προ ολίγων ημερών από ανάρτηση του Υπουργού κ, Γκίκα είχα πληροφορηθεί την επίσκεψη της Υπουργού Κας Μενδώνη είχα υποθέσει…” Ιούλ 6, 10:33
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Δεν πάει άλλο, δεν τραβούσε η ομάδα από καιρό*: “Εκτος απο την αλλαγη στην “ομαδα” που ειναι βασικη κινηση για να παει μπροστα, οσο μπορει φυσικα. Να πω κι…” Ιούλ 5, 14:02
  • Avatar Σπυρος Στεφανίδης στο Διήμερη επίσκεψη της Μενδώνη στην Κέρκυρα: “Δεν γνωρίζω αν ο Υπουργός κ. Γκίκας θα συνοδεύει την Υπουργό Κα Μενδώνη καά την επίσκεψή της ώσε να προβεί…” Ιούλ 5, 08:22
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο ΛΑΣΥ: Η «Κέρκυρα του Πολιτισμού» λιώνει στο καμίνι του Δημοτικού Θεάτρου: “Απλα στην Κερκυρα, συμβαινει το αυτονοητο! Τα παντα βρισκονται υπο καταρρευση, διαλυση και απαξιωση. Οποιος δεν καταλαβαινει, ας αλλαξει τοπο.…” Ιούλ 3, 13:02

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .