“Η Περιφερειακή Αρχή και η κυβέρνηση δεν έχει δώσει αποζημιώσεις σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, αλιέων κ.α. ακόμα και σε εκείνους που έχουν κάνει ενστάσεις με θετική κατάληξη, στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και την Κέρκυρα. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει έως τώρα; Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις;” επερωτά η ΛΑΣΥ Ιονίων.
Αναλυτικά:
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τον «ΙΑΝΟ» και 2 χρόνια από τον «ΜΠΑΛΛΟ», η Περιφερειακή Αρχή και η κυβέρνηση δεν έχει δώσει αποζημιώσεις σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, αλιέων κ.α., ακόμα και σε εκείνους που έχουν κάνει ενστάσεις με θετική κατάληξη, στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και την Κέρκυρα. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει έως τώρα; Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις;
Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα ,έχει φέρει το θέμα της μη καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον ¨ΙΑΝΟ¨ το 2020 και από τον ¨ΜΠΑΛΛΟ¨ το 2021, για τις Π.Ε. Κέρκυρας, Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Παρά το ότι οι αποζημιώσεις αφορούν στο 20% έως το 55% της ζημιάς και όχι στο 100% αυτής, όπως θα έπρεπε, οι απαντήσεις κάθε φορά ήταν: «…ότι ολοκληρώνεται ο έλεγχος και θα ξεκινήσει άμεσα η καταβολή….τις επόμενες 10 ημέρες….ήδη πληρώνονται…». Η πραγματικότητα και η ζωή κάθε φορά διαψεύδει αυτές τις δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής.
Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι παραμένουμε «στο ίδιο έργο θεατές», αφού η εμπειρία λέει ότι το ίδιο συμβαίνει όποτε και όπου γίνονται φυσικές καταστροφές. Είτε είναι με τους σεισμούς της Αθήνας πριν 25 χρόνια, είτε με τους σεισμούς της Κεφαλονιάς το 2014, είτε με τον «ΙΑΝΟ» στα Ιόνια Νησιά, την Θεσσαλία, με τον «ΜΠΑΛΛΟ» και σήμερα με τον «DANIEL» στην Θεσσαλία.
Πρώτα και κύρια το πρόβλημα είναι πολιτικό, απορρέει από τις πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, που δεν θεωρούν επιλέξιμά προς χρηματοδότηση τα προληπτικά Αντιπλημμυρικά, Αντισεισμικά, Αντιπυρικά έργα. Χρηματοδοτούνται με ελάχιστους πόρους από τους προϋπολογισμούς του κράτους και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε αντίθεση με τις Μελέτες για τις οποίες το χρήμα ρέει άφθονο. Δεν τα επιζητούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, γιατί δεν έχουν διόδια να εισπράττουν, δεν είναι συμβάσεις παραχώρησης για να τα εκμεταλλεύονται.
Δεύτερον οι κανονισμοί της Ε.Ε. και οι νόμοι του κράτους βάζουν μια σειρά «κόφτες» και εμπόδια, ώστε οι πληγέντες να πληρώνονται μόνο ένα μέρος της ζημιάς και αυτό με βάση την νομοθεσία έως και 4 χρόνια μετά το γεγονός της φυσικής καταστροφής. Προωθούν την συνεχή υποστελέχωση, ιδιαίτερα των κρίσιμων αυτών υπηρεσιών, που ασχολούνται με τις φυσικές καταστροφές.
Τρίτο η πολιτική που βάζει την ατομική ευθύνη, πάνω από την συλλογική ευθύνη του κράτους, προωθώντας την ιδιωτική ασφάλιση ως υποχρεωτική για την αποζημίωση τυχόν ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι μέσα από μια Επερώτηση στο Π.Σ. θα λυθεί το πρόβλημα, με δεδομένο και τον αρνητικό συσχετισμό. Άλλωστε αν σας ενδιέφεραν τα λαϊκά προβλήματα θα είχατε μέχρι σήμερα επιδείξει, άλλη στάση και άλλη δράση. Η λύση μπορεί να δοθεί αν γίνει υπόθεση του ίδιων των πληγέντων και διεκδικηθεί μέσα από τα σωματεία και τους φορείς τους. Όμως ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε χρέος μας το θέμα να μην πάει «άκλαφτο», να μην ξεχαστεί, όπως γίνεται συνήθως μετά από τις καταστροφές και αφού τα μεγάλα ΜΜΕ στρέψουν αλλού τα φώτα τους.
Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
• Στις Π.Ε. Κέρκυρας, Κεφαλονιάς & Ιθάκης για τον «ΙΑΝΟ» και τον «ΜΠΑΛΛΟ» πόσοι έχουν κάνει αίτηση αποζημίωσης από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής; Πόσοι έχουν απορριφθεί; Πόσοι έχουν πάρει το 20% και πόσοι το 55%;
• Πόσοι πληγέντες είναι εκείνοι που αναμένουν να πάρουν το 20% και πόσοι το υπόλοιπο έως το 55%;
• Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει έως τώρα καταβληθεί; Ποιο είναι αυτό που υπολείπεται;
• Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις που υπολείπονται;
• Πόσο θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ο εμπαιγμός και η κοροϊδία;
Υ.Γ.: Τα στοιχεία να δοθούν ανά Π.Ε.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους