Στη λήψη επειγόντων μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της εαρινής λαθροθηρίας στα Ιόνια Νησιά καλούνται να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με εντολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.
Σκοπός είναι να υπάρξει εντατική θηροφύλαξη στην περιοχή, καθώς ο βασικός στόχος των λαθροθήρων είναι το τρυγόνι, το οποίο την άνοιξη μεταναστεύει από τις χώρες της Αφρικής προς την Ευρώπη που αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.
Τα Ιόνια Νησιά αποτελούν τόπο ανάπαυσης των τρυγονιών και κάθε χρόνο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, παρατηρείται έντονη λαθροθηρία στην περιοχή. Τα επείγοντα μέτρα προστασίας θα έχουν αυξημένη διάρκεια φέτος, από 5 Απριλίου έως 31 Μαΐου, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Σύμφωνα με τα Τοπικά Σχέδια Δράσης προβλέπεται η σύσταση μονάδων περιπολίας από προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών και των Κυνηγετικών Οργανώσεων με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Οθωνούς, Μαθράκι, Παξούς, Αντίπαξους και Στροφάδες.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η λαθροθηρία είναι ο χειρότερος εχθρός της ορνιθοπανίδας αλλά και των ίδιων των κυνηγών. Δίνουμε βάρος στην πρόληψη δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα για τα είδη που απειλούνται από όσους παραβαίνουν τους νόμους».
Το εαρινό κυνήγι έχει απαγορευθεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Την άνοιξη τα Τρυγόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη, με τα δυτικότερα σημεία της χώρας μας να αποτελούν αναγκαίο –και κρίσιμο για την επιβίωσή τους– σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού.
Τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης που βασίστηκε σε δεδομένα που συνέλεξε το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, με τη χρήση ηχοκαταγραφικών αισθητήρων επιβεβαίωσαν πως το «ανοιξιάτικο κυνήγι» όπως αποκαλείται συχνά, συνεχίζεται ακάθεκτο σε νησιά του Ιονίου (δείτε ΕΔΩ).