Ανησυχία έχει προκαλέσει σε κοινότητα της βόρειας Κέρκυρας η είδηση ότι δεύτερος κάτοικος της περιοχής έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση, μετά τον έναν ακόμα θάνατο που είχε καταγραφεί το Μάιο στην ίδια περιοχή.
Μάλιστα, υπήρξε και τρίτο κρούσμα στις αρχές του καλοκαιριού (Β. Γκ. από τη Βουλγαρία) το οποίο μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονικης με ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ωστόσο, η κλινική του εικόνα βελτιώθηκε μετά τη θεραπευτική αγωγή, διέφυγε τον κίνδυνο και ανάρρωσε…
Ο ασθενής που νόσησε προ 10 ημερών και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ της Κέρκυρας (Σπ. Κ. , 68 ετών) κατέληξε την Παρασκευή και κηδεύτηκε το Σάββατο (ο πρώτος θάνατος το Μάιο ήταν του 78χρονου Ι. Μπ.)
Οι δύο θάνατοι είναι επιβεβαιωμένοι (για το δεύτερο έχει βγει θετικό το βακτηριακό τεστ και αναμένεται το μοριακό, με βαρύτητα πάντως στο πρώτο). Ας σημειωθεί ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου έχουν εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή την πλήρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα περιστατικά.
Ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε σήμερα τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από τις υγειονομικές διατάξεις. Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ υπάρχει πλατφόρμα υποχρεωτικής δήλωσης των νοσημάτων.
Μέχρι στιγμής, αν και υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση από τις αρχές, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα περιστατικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λεπτοσπείρωση δεν είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τι είναι και πως μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση
Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού από ούρα ζώων που μεταφέρουν λεπτόσπειρες, ενώ οι ιδανικές συνθήκες επιβίωσης της λεπτόσπειρας είναι ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, γι’ αυτό και εμφανίζεται πιο συχνά σε τροπικές περιοχές.
Εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.
Τα μέτα προφύλαξης
Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ προς το κοινό, περιγράφονται τα εξής ως μέτρα προφύλαξης:
➢ Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
➢ Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
➢ Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
➢ Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
➢ Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
➢ Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σιτών
➢ Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
➢ Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
➢ Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα
➢ Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
➢ Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
➢ Αποστράγγιση στάσιμων νερών
➢ Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
➢ Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
➢ Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων
Ποια είναι τα συμπτώματα
Ήπια μορφή: Πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς, εμετός
Βαριά μορφή: Υψηλός πυρετός, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια.
Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης Πυρετού, Ρίγους, Μυαλγίας, Αδυναμίας – καταβολής. Αναφορά για τυχόν επαφή με τρωκτικά ή υπαίθριες δραστηριότητες μέχρι και 1 μήνα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Κινδυνεύουν περισσότερο οι:
▪ Απασχολούμενοι στην ύπαιθρο
▪ Εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία.
▪ Εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών
▪ Εργαζόμενοι στις αποχετεύσεις
▪ Άτομα που ασχολούνται με κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες