Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Το τοπικό ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση με το Δήμαρχο
    13/10/2026 23:34
    Ο Ν. Τρίαντος με Τσίπρα στην Κρήτη, επισκέφτηκε το Δικαστικό Μέγαρο στο Ηράκλειο
    13/10/2026 21:16
    Κέρκυρα: 396.031 ευρώ από την κρουαζιέρα του τριμήνου
    13/10/2026 19:46
    Γκίκας: επιστρέφει στο Υπουργείο Πολιτισμού η αριστερή πτέρυγα των Ανακτόρων
    13/10/2026 19:44
    Μπιάγκης: Αν μπορούσαν, θα έφτιαχναν μαρίνα ακόμα και στον Σκάρπωνα
    13/10/2026 18:14
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ημερίδα στην Κέρκυρα για τη γεώτρηση «Ασωπός-1» στο Μπλοκ 2
    13/10/2026 22:45
    Μανιταρόφιλοι από Σερβία, Κροατία και Κύπρο έρχονται στην Κέρκυρα
    13/10/2026 22:24
    Λανθασμένος ο συναγερμός αεροπειρατείας για την πτήση της Corendon από την Κέρκυρα
    13/10/2026 21:29
    ΕΛΜΕ: μαθητές κάνουν υποχρεωτικά Γαλλικά λόγω έλλειψης καθηγητών
    13/10/2026 21:08
    KΑΡΠΑ και απινιδωτής: δωρεάν εξάσκηση στην πλατεία Ανουντσιάτας
    13/10/2026 20:38
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
    ΕΛΜΕ σε δήμους και Περιφέρεια: λύστε το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών
    13/10/2026 22:21
    Ξενοδοχεία: Ο Αύγουστος γέμισε τα δωμάτια, αλλά δεν ανέβασε τις τιμές
    13/10/2026 22:03
    ΔΥΠΑ: Δωρεάν εργαστήρια για ανέργους και επιχειρηματίες στην Κέρκυρα στις 16 Οκτωβρίου
    13/10/2026 22:00
    Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας χαιρετίζει την κινητοποίηση των μαθητών στη Γαλλία
    13/10/2026 21:19
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Καποδίστρια στο 2ο ΣΔΕ Κέρκυρας για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή
    13/10/2026 20:08
    Δ. Δημόπουλος: «Ανθολόγιο-30 χρόνια σταντ-απ σε μία παράσταση»
    13/10/2026 19:55
    Tριήμερο πένθος στη Φιλαρμονική Γαστουρίου για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού
    13/10/2026 18:02
    Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
    13/10/2026 17:53
    Ρεσιτάλ πιάνου του Παύλου Σιφναίου
    10/10/2026 21:09
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ
    12/10/2026 23:45
    Πρεμιέρα στη Φλώρινα για τον Δαμοκλή
    12/10/2026 22:54
    AΕΛ: Νέα νίκη κόντρα στον ΟΦΑΜ και πρώτοι βαθμοί
    11/10/2026 20:56
    Α ΕΠΣΚ: Νικηφόρο ξεκίνημα για Ολυμπιάδα και Κερκυραϊκό!
    11/10/2026 19:42
    Πρεμιέρα με ήττα για τoν Φαίακα!
    11/10/2026 16:28
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    H Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη!
    14/10/2026 17:16
    Ποιος σχεδιάζει την Κέρκυρα και για ποιον; Η μαρίνα mega yacht, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και ο ρόλος του ΤΕΕ
    14/10/2026 17:13
    Ο ναζισμός εξαπλώνεται: η σιωπή και η απραξία δεν είναι ουδέτερη στάση
    12/10/2026 18:12
    Στου  πηγαδιού τον πάτο και πάλι προς τα πάνω
    12/10/2026 00:22
    Kατάργηση σχολικών επιτροπών
    11/10/2026 20:33
Ανάγνωση Πληθωρισμός: Με γερό φίνις για το 2022
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Με γερό φίνις για το 2022

Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα, στις 21 Νοεμβρίου η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό θα αυξηθεί κοντά στο 10% για το 2022, από αρχική πρόβλεψη 9,1%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 5%.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 19/11/2022 09:27
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα, στις 21 Νοεμβρίου η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό θα αυξηθεί κοντά στο 10% για το 2022, από αρχική πρόβλεψη 9,1%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 5%.

Μπορεί να υπάρχει και τον Δεκέμβριο μια περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση τις τιμές που θα δώσουν το βράδυ της Κυριακής οι προμηθευτές ρεύματος (περίπου 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα) ή να καταγράφεται, με βάση την κυβέρνηση, αποκλιμάκωση τιμών σε 186 προϊόντα, ποσοστό 22%, στο “καλάθι του νοικοκυριού” και σε ποσοστό 69% σταθεροποίηση, ωστόσο ο πληθωρισμός και στο φίνις του έτους αναμένεται να “τρέξει” με μεγάλη ταχύτητα, αφήνοντας “απόνερα” και τη νέα χρονιά.

Βέβαια, με βάση τα αναθεωρημένα – τελικά στοιχεία της Eurostat, πιο χαμηλά από την αρχική εκτίμηση, στο 9,5% κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία. Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη καταγράφει πληθωρισμό ρεκόρ της τάξης του 10,6%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 5,4 % εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός
Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός Ιουλίου στην Ελλάδα
Eurostat: Στο 7,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο
Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο
Πληθωρισμός: “Έτρεξε” με 12% τον Σεπτέμβριο

Στις αρχικές της εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή προέβλεψε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών είχε μικρή επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 9,8% από 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2% τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο. Η, δε, ΕΛΣΤΑΤ έδωσε ποσοστό στο 9,1% αλλά και 14,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Ο πληθωρισμός των φτωχών καλπάζει

Υπενθυμίζεται ότι με βάση ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel κάθε πληθυσμιακή ομάδα, ανάλογα και με το πορτοφόλι του νοικοκυριού βιώνει διαφορετικά τον πληθωρισμό, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bruegel εκτιμά σε έρευνα που δημοσίευσε στις 26 Οκτωβρίου ότι ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ανήλθε στο 14,59% ενώ για το πλουσιότερο 20% στο 11,56%.

Η ΕΚΤ

Περαιτέρω, πάντως, αύξηση των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος της, προανήγγειλε, την Παρασκευή, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού. Στο μεταξύ, σήμερα η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσδιορίσει πόση από την ρευστότητα που έχουν λάβει ήδη οι τράπεζες από το μηχανισμό TLΤRO θα πρέπει να επιστραφεί.

Μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο European Banking Congress ανέφερε ότι “αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των τιμών – και η απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην είναι αρκετή. Τελικά, θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας έγκαιρα. Το πόσο μακριά πρέπει να πάμε και πόσο γρήγορα θα καθοριστεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.”

Η ίδια επικαλούμενη την ιστορική εμπειρία προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σημαντικά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Για τοn λόγο αυτό όπως είπε η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων με τέτοιο ρυθμό μάλιστα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2%.

Οι προβλέψεις στον Προϋπολογισμό

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα, στις 21 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αλλαγές στις εκτιμήσεις, εξαιτίας τόσο των τιμών ενέργειας όσο και των τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό θα αυξηθεί κοντά στο 10% για το 2022, από αρχική πρόβλεψη 9,1%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 5%

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο OPEN, και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” θα κλείσει τελικά το 2022 κοντά στο 10%.

Υπογράμμισε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι έπεσε οριακά, ωστόσο, σημείωσε πως δεν μπορεί κανένας να πανηγυρίζει με ποσοστά 10%, και προέβλεψε ότι “θα έχουμε ένα υψηλό πληθωρισμό φέτος κι έναν επίμονο την επόμενη χρονιά”.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως “χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το φυσικό αέριο”.

Όπως, μάλιστα, τόνισε, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των προβλέψεων του προσχεδίου για 8,8% ετήσιο πληθωρισμό το 2022 (εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) αλλά και του 2023. “Θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό φέτος, εκτιμούμε πως θα τείνει προς το 10%, και έναν πληθωρισμό που θα είναι επίμονος και την επόμενη χρονιά”, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως “δεν είμαστε σε αυτή τη θέση” να λέμε πως ο πληθωρισμός πάει για αποκλιμάκωση λόγω της βουτιάς του Οκτωβρίου που ανακοίνωσε η Eurostat. “Θα έχουμε συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού το 2023 αλλά έρχεται πάνω σε μια αύξηση φετινή”, εξήγησε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι όποιες προβλέψεις κινούνται σε κλίμα αβεβαιότητας καθώς το προσχέδιο προέβλεπε ποσοστό 9,1% για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το Πρόγραμμα Σταθερότητας 5,6%.

Από την πλευρά της για τον πληθωρισμό η Κομισιόν περιμένει ότι θα αναρριχηθεί στο 10% το 2022, προτού επιβραδυνθεί στο 6% το 2023 και στο 2,4% το 2024. Όπως ανέφερε στις χειμερινές της προβλέψεις, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και να υποχωρήσει μόνο σταδιακά στη συνέχεια. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ο κύριος μοχλός, αλλά η μεταβίβαση σε άλλες συνιστώσες αναμένεται να αυξηθεί. Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να φτάσει στο 10% το 2022 και να μειωθεί στο 6% το 2023, πριν υποχωρήσει στο 2,4% το 2024.

Όπως αναφέρει, επίσης και η Τράπεζα της Ελλάδος, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν τους πρώτους μήνες του 2023 και να μετριαστούν μόνο εν μέρει αφενός από τα δημοσιονομικά μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αφετέρου από τις αναμενόμενες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Παίρνει δομικά χαρακτηριστικά

Πάντως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο δελτίο του “Οικονομικές Εξελίξεις” εξέφρασε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό, ο οποίος τείνει να αποκτήσει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “μονιμότητας”. “Σε εθνικό επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς να υπολογίζονται τα καύσιμα και τα εποχικά φρούτα και λαχανικά) έφτασε τον Σεπτέμβριο στο 4,98%, δείχνοντας πλέον ότι η ακρίβεια έχει διαχυθεί σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του «καλαθιού» καταναλωτή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον αντίστοιχο δείκτη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, χωρίς τα καύσιμα και τους φόρους, βρέθηκε τον Σεπτέμβριο για την Ελλάδα στο 5,2%, έναντι 4% για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά τόσο για τις κοινωνικές τους επιπτώσεις όσο και για την επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια στις εξαγωγές” τονίζει το ΚΕΠΕ.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και της καταναλωτικής ζήτησης. Για το 2023, και λαμβάνοντας υπόψη τις υποθέσεις και τις τάσεις που διαμορφώνουν τις τιμές προβλέπεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί στην περιοχή του 4,2%.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ πάντως εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat: Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη
Στο 11,6% ο πληθωρισμός – Αυξήσεις σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και στέγαση
Στο 12,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα
Πληθωρισμός: Στο 11,3% εκτοξεύθηκε τον Μάιο
“Πρόσω ολοταχώς” για νέο ρεκόρ πληθωρισμού – Συναγερμός για “τσουνάμι” επιπτώσεων
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • H Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη!
  • Ποιος σχεδιάζει την Κέρκυρα και για ποιον; Η μαρίνα mega yacht, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και ο ρόλος του ΤΕΕ
  • Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 14/10: Τα σημαντικότερα γεγονότα…
  • Αίθριος και ζεστός για την εποχή ο καιρός στην Κέρκυρα την Τετάρτη

Τελευταία σχόλια

  1. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  2. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα
  5. Spiros Giourgas στο Eπιμελητήριο: Οι Παξοί δεν είναι ξεχασμένοι

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέο αρνητικό ρεκόρ «έσπασε» ο πληθωρισμός: Άλμα 10,7% τον Μάιο

31/05/2022 09:57

Διψήφιο άλμα στο 10,2% του πληθωρισμού τον Απρίλιο – Ρεκόρ 28ετίας

10/05/2022 10:17
alt

Ακρίβεια: Πλώρη για διψήφιο νούμερο βάζει ο πληθωρισμός

01/05/2022 14:03
erga1

Πληθωρισμός: Εκτοξεύτηκε στο 8,9%

08/04/2022 14:58
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise