Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Δήμος Bορρά: 24ωρη εναέρια επιτήρηση του Παντοκράτορα
    19/06/2026
    Αυλωνίτης: Κάθε χρόνο και λιγότεροι
    19/06/2026
    ΠΙΝ: Σε τροχιά υλοποίησης έργα άνω των 9 εκ. ευρώ
    19/06/2026
    ΛΑΣΥ Βορρά: Η αναλγησία ξεχειλίζει, νερό δεν υπάρχει… (για το σχόλιο του Δημάρχου στο διαδίκτυο)
    19/06/2026
    Γκίκας: Ενίσχυση με οχήματα και σύγχρονο εξοπλισμό για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κέρκυρας
    19/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Διακομιδή 19χρονου από τους Παξούς
    19/06/2026
    Από την Κέρκυρα στην κορυφή της Βρετανικής Ένωσης Εγκαυμάτων, ο Ν. Αρκουλής
    19/06/2026
    Ιόνια Νησιά: Πέντε συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο για ναρκωτικά
    19/06/2026
    Κεφαλονιά: Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών και όπλα από τη Δίωξη Εκβιαστών
    19/06/2026
    Αίσιο τέλος για τον 20χρονο που κινδύνευσε στο στενό Κεφαλονιάς – Ιθάκης
    19/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Παρουσίαση πρότασης της δράσης  «Πικ Νικ Urban Festival» στο Επιμελητήριο
    19/06/2026
    Κέρκυρα: Κινητοποίηση επαγγελματιών για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
    19/06/2026
    ΕΛΜΕ: Το «τουριστικό θαύμα» αφήνει άστεγους τους εκπαιδευτικούς
    18/06/2026
    Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων έτους… 2023
    18/06/2026
    2013516 oikodomos
    Γενική συνέλευση των Οικοδόμων
    16/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Με επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης της Καλλιτεχνικής Σχολής Κέρκυρας
    19/06/2026
    Ξεκίνησαν οι πτυχιακές εξετάσεις του Ωδείου Κερκύρας
    19/06/2026
    ΕΛΜΕ: Το «τουριστικό θαύμα» αφήνει άστεγους τους εκπαιδευτικούς
    18/06/2026
    «Οικογένεια Γονέμη: Η εκ μητρογονίας κυπριακή καταγωγή του Kαποδίστρια»
    18/06/2026
    Ρεσιτάλ πιάνου του Γ. Κυριαζίδη
    17/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τίτλοι τέλους στη συνεργασία Φαίακα – Μιχαλάκη μετά από 4 χρόνια!
    19/06/2026
    Με Καρύδη – Δόση η ελληνική αποστολή στο Βαλκανικό του Βόλου
    18/06/2026
    Στο «τιμόνι» του ΟΦΑΜ ο Χονδρογιάννης για τη Γ’ Εθνική
    18/06/2026
    Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λουκέρνης η Έλενα Διαβάτη
    17/06/2026
    Συγχαρητήρια Κουρή στο νέο πρόεδρο της ΕΠΣΚΙ
    13/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Το Αόρατο Όπλο του Πολέμου: 19 Ιουνίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας σε Ένοπλες Συγκρούσεις
    17/06/2026
    Η διατήρηση του πληθυσμού στα μικρά νησιά μας απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές κι όχι πολιτικές δυο μέτρων και σταθμών κι επιπόλαιες προσεγγίσεις
    15/06/2026
    Η αλαζονεία της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας
    15/06/2026
    Γιατί να επιλέξω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
    14/06/2026
     Μελέτες για τον …παράδεισο
    14/06/2026
Ανάγνωση Μαύρη κορυφή για την Ελλάδα: Πρώτη στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαύρη κορυφή για την Ελλάδα: Πρώτη στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων

Το ελληνικό ποσοστό της ανεργίας των νέων "άγγιξε" το 36,8%, από 26% τον Μάρτιο του 2022 και 47,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Δεύτεροι στην Ευρώπη στη συνολική ανεργία.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 02/06/2022
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Το ελληνικό ποσοστό της ανεργίας των νέων “άγγιξε” το 36,8%, από 26% τον Μάρτιο του 2022 και 47,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Δεύτεροι στην Ευρώπη στη συνολική ανεργία.

Contents
  • Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat:
  • Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων έχει αίτια

Σοκάρουν τα δεδομένα για την ανεργία τους νέους στη χώρα μας, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα παραμένει στη πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Συγκεκριμένα, η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα καταγράφει άνοδο της τάξης των 10 μονάδων, με αποτέλεσμα το ποσοστό να αγγίξει το 36,8%.

Συνολικά, η ανεργία στη χώρα μας έφτασε στο συνολικό 12,7%, κάτι που δείχνει άνοδο και εδώ σε σχέση με το 12,2% του Μαρτίου του 2022, αλλά και από το 12,5% του Φεβρουαρίου. Στη συνολική ανεργία, μας ξεπερνά μόνο η Ισπανία. Οι δύο χώρες είναι και οι μόνες που καταγράφουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη.

Μαύρη κορυφή για την Ελλάδα: Πρώτη στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat:

Και αναλυτικά:

Μαύρη κορυφή για την Ελλάδα: Πρώτη στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων
EUROSTAT

Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων, καταγράφοντας ποσοστό 36,8% τον Απρίλιο, από 26% τον Μάρτιο, 31,6% τον Φεβρουάριο και 34,4% τον Ιανουάριο.

Σε μέσους όρους τον Απρίλιο του 2022 το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 13,9% τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, 14%.

Κοινώς, η ανεργία των νέων στη χώρα μας, είναι 2,5 φορές πάνω σε σχέση με τον γενικό δείκτη. Όλα αυτά λίγο μετά το κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αντιμετωπίσουν τη ζωή “πιο ολιστικά” και να εμπιστευτούν τον τόπο μας.

Η Eurostat υπολογίζει ότι τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη ανήλθε σε 11,2 εκατ., από 11, 3 τον προηγούμενο μήνα. Στην ΕΕ οι άνεργοι ήταν 13,3  εκατ., από 13, 4 τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, η ανεργία μειώθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια στην ΕΕ και κατά 2,2 εκατ. στη ζώνη του ευρώ.

Οσον αφορά την ανεργία των νεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες, τον Απρίλιο του 2022, 2, 6 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ήταν στην Ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο του 2022, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 13,9% τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, μειωμένο από 14,0% και στις δύο περιοχές τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 6.000 στην ΕΕ και κατά 1.000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 685.000 στην ΕΕ και κατά 555 χιλ. στη ζώνη του ευρώ.

Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων έχει αίτια

Ως προς τα αίτια, όπως σημειώνεται στο Δελτίο Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου ΕΝΑ, η οικονομική ύφεση έπληξε πράγματι ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους, κυρίως τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών που εγκατέλειψαν ή αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση, την απασχόληση και την κατάρτιση.

Το 2013, το ποσοστό των νέων στην Ε.Ε. που δεν είχαν πρόσβαση στα παραπάνω, ήταν μεγαλύτερο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009 (UNICEF, 2014). Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία (15,5% το 2009 σε 28,1% το 2013).

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι και η πανδημική κρίση δεν έχει την ίδια επίπτωση σε όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και των ασκούμενων πολιτικών έδειξαν ότι οι νέοι είναι περισσότερο ευάλωτοι από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες στις κρίσεις και αυτό γιατί οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες φαίνεται να είναι οι χαμένοι κάθε αναπροσαρμογής σε περιόδους οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι ήταν οι πρώτοι για τους οποίους εφαρμόστηκαν μορφές εργασίας χωρίς συλλογικές εξασφαλίσεις -όπως τα vouchers– οι πρώτοι για τους οποίους εφαρμόστηκε ο υποκατώτατος μισθός, οι πρώτοι που βρέθηκαν στο κάδρο της εσωτερικής υποτίμησης.

Όπως παρατηρείται στην έκθεση, ενώ σε αρκετά κράτη-μέλη η ανεργία των νέων ακολουθεί πτωτική τάση, στην Ελλάδα η ανεργία των νέων δεν ακολουθεί τη γραμμική πτωτική τάση της συνολικής ανεργίας ούτε του ευρωπαϊκού μέσου όρου αλλά κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ανεργία των νέων αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία – φαινόμενο. Στην Ελλάδα, ο δείκτης ανεργίας των νέων ύστερα από το κορυφαίο 58,3% το 2013, παρουσίασε κι αυτός έντονη αποκλιμάκωση.

Ωστόσο, από το 2020 συνεχίζει να καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στους νέους (34,3%) στην ΕΕ, ύστερα από την Ισπανία (38,3%) παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με το 2019 (33,9%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νέοι που δεν εργάζονται, δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση ή σε κάποιας μορφής επιμόρφωση (ΝΕΕΤs) παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές βελτίωσης.

Tο ποσοστό των νέων που δεν εργάζονται, δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση ή σε κάποιας μορφής επιμόρφωση (ΝΕΕΤs) αφού άγγιξε το κορυφαίο 17,5% το 2013, ακολούθησε και αυτό γραμμική πτωτική τάση (πτώση 6,2 ποσοστιαίων μονάδων) συγκλίνοντας για πρώτη φορά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2019 (10,2%).

Έκτοτε, o δείκτης παρουσιάζει αντιστροφή τάσης και αύξηση ανερχόμενος σε 11,3%.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω δείκτες, το Ινστιτούτο ΕΝΑ επισημαίνει ότι μια σειρά πρόσφατων πολιτικών πρωτοβουλιών θέτουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστήμια με το απολυτήριο λυκείου (“πράσινες σχολές”) μέσω της επαναφοράς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής του 10, που δίνει το δικαίωμα στα ιδρύματα να αποφασίζουν ad hoc για ακόμα υψηλότερη βάση, απειλώντας να οδηγήσει τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια σε συρρίκνωση.

Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των εισακτέων σε δημόσια πανεπιστήμια, αναστέλλεται η λειτουργία 38 νέων Τμημάτων σε 11 ΑΕΙ και εξισώνονται επαγγελματικά τα πτυχία των κολεγίων με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ. Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν παραπάνω από 30.000 υποψηφίους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, καταργούνται τα διετή τμήματα των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ, τα οποία θεράπευαν την ανάγκη της εξειδίκευσης των μετα-λυκειακών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, αναπτύσσοντας θεματικές που εκμεταλλεύονταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών στις οποίες ιδρύθηκαν (π.χ. οινολογίας-αμπελουργίας, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του ΠΔΜ στη Φλώρινα).

Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Δήμος Bορρά: 24ωρη εναέρια επιτήρηση του Παντοκράτορα
  • Διακομιδή 19χρονου από τους Παξούς
  • Αυλωνίτης: Κάθε χρόνο και λιγότεροι
  • ΠΙΝ: Σε τροχιά υλοποίησης έργα άνω των 9 εκ. ευρώ
  • ΛΑΣΥ Βορρά: Η αναλγησία ξεχειλίζει, νερό δεν υπάρχει… (για το σχόλιο του Δημάρχου στο διαδίκτυο)

Τελευταία σχόλια

  1. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  2. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  3. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  4. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  5. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα

Find Us on Socials

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise