Η εισήγηση για το 2ο Θέμα της ΗΔ της 19ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/09/2022 από τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη στήριξης των εκπαιδευτικών σχετικά με τα προβλήματα στέγης που αντιμετωπίζουν»
Η σημερινή συζήτηση προκλήθηκε μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας στην προσπάθεια να παρθούν μέτρα ενίσχυσης για τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες. Αντίστοιχη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
Όλες οι αναλύσεις αλλά και η καθημερινότητα που ζούμε δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι πραγματικά δύσκολος για την κοινωνική πλειοψηφία.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες 450 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ήρθαν στην Κέρκυρα τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ μόνο στην Α΄ φάση φέτος, προσλήφθηκαν 330 αναπληρωτές τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας και αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στη εύρεση σπιτιού. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να δίνουν υπέρογκα ενοίκια, να μένουν σε σπίτια πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες στους, κάποιοι από αυτούς θα αναγκαστούν σε προσωρινή μετακόμιση την περίοδο του Πάσχα, κάποιοι άλλοι να αφήσουν τα σπίτια τους πριν κλείσουν τα σχολεία τον Ιούνιο, ενώ η τεράστια πλειονότητα θα πρέπει να φύγει από το σπίτι στις 30 Ιουνίου.
Η αξιοποίηση των κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, που για πολλές οικογένειες βέβαια αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα, η ακρίβεια και η αύξηση των λειτουργικών εσόδων έχουν κάνει τα ύψη των ενοικίων να φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ταυτόχρονα η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας, το απλησίαστο super market συνθέτουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού φτάνει στα 740 ευρώ ενώ οι αναπληρωτές με μία βαλίτσα στο χέρι καλούνται κάθε χρόνο να στήνουν από την αρχή το σπιτικό τους, επιδοτώντας επί της ουσίας την εργασία τους και ταυτόχρονα συντηρούν και 2ο σπίτι, στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Τις ίδιες βέβαια συνθήκες βιώνουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι (ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό, πυροσβέστες κλπ), που πολλές φορές οδηγούνται στην μη αποδοχή του διορισμού τους στην Κέρκυρα με ό,τι αντανάκλαση έχει αυτό στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αντίστοιχο πρόβλημα βιώνουν και οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Όπως οι προηγούμενες, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει τις διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας και την εργασιακή ομηρία σε όλους τους τομείς του δημοσίου ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να μας απασχολήσει και το πως η ακρίβεια θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης Ενέργειας στο Δημόσιο έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε όλη τη σχολική κοινότητα και τις λαϊκές οικογένειες. Είναι απαράδεκτο το μέτρο που ανακοινώθηκε για «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δε μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στο πλαφόν του 10%. Είναι γνωστό ότι αυτό αφορά και τους Δήμους, όπου οι κρατικές χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ πηγαίνουν μέσω των Σχολικών Επιτροπών σε λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το να κρυώνουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μέσα στα Σχολεία για να υλοποιήσουν κυβερνητικές πολιτικές που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη είναι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς τις σχολικές επιτροπές, καθηλωμένης στα περσινά χαμηλά επίπεδα. Η τιμή στο χαρτί, τα αναλώσιμα, η καθαριότητα, συνολικά τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Όλα αυτά αποτελούν την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών στην παιδεία που λειτουργεί με την λογική κόστους – οφέλους και έχει οδηγήσει στη μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών κατά 40% την τελευταία δεκαετία. Επίσης, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς πόρους στοχεύει τελικά στην μεταφορά των βαρών στην τσέπη του λαού (πολλοί γονείς και Σύλλογοι Γονέων καλούνται να πληρώσουν για λειτουργικές και επισκευαστικές ανάγκες) υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας που καλεί τα σχολεία σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, λες και είναι εμπορικές επιχειρήσεις.
Προτείνουμε:
1. Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών, νεοδιόριστων και μόνιμων) που εργάζονται στα όρια του Δήμου και κατάγονται από άλλες περιοχές, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.
2. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα στέγασης 300 ευρώ. Επίσης, να χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ για τις αυξημένες δαπάνες των καυσίμων για τις μετακινήσεις.
3. Αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, ώστε να κατασκευαστούν κατοικίες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μένουν σε σύγχρονα, ασφαλή σπίτια, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.
4. Η Δημοτική Αρχή να απαιτήσει από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση ή κατασκευή κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
5. Να γίνει παρέμβαση στην Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου ώστε να σιτίζονται όλοι οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί (όχι μόνο 8, όπως πέρσι) στη φοιτητική λέσχη.
Επίσης,
• Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και πετρελαίου αλλά και στα αναλώσιμα και λειτουργικά είδη των σχολείων, μαζί με την επιβολή πλαφόν.