Τα θέματα που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο γνωστοποίησε η ΛΑΣΥ, που σχολιάζει και τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνος ο δρόμος προς τον Κοντογυαλό»
Πραγματικά επικίνδυνος και ακατάλληλος είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κέρκυρας, όπως είναι ο Κοντογυαλός. Με την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει, εκατοντάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επισκέπτες περνάνε καθημερινά από έναν δρόμο που εγκυμονεί κινδύνους.
Ο δρόμος σε ένα σημείο έχει πέσει αφήνοντας ένα πολύ μικρό κομμάτι του δρόμου σταθερό, που με το ζόρι περνάει ένα επιβατικό αυτοκίνητο. Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε τώρα αλλά υπάρχει εδώ και καιρό. Οι πρόχειρες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών, με επιχωματώσεις ενός δρόμου που όμως υποχωρεί από τη βάση του ήδη εμφανίζουν προβλήματα λόγω της πρόσφατης βροχής.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
Σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει ώστε να καταστεί ο δρόμος προς τον Κοντογυαλό ασφαλής για όλους όσους περνάνε από αυτόν;
ΘΕΜΑ: «Λιμάνι Μαθρακιου»
Οι χιλιάδες τόνοι φύκια που σαπίζουν στο «εγκαταλειμμένο» λιμάνι του Μαθρακίου, υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του
Επανειλημμένα η “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει φέρει στην επιφάνεια το θέμα του μπαζώματος του «λιμανιού» του Μαθρακίου από χιλιάδες τόνους φύκια. Φαινόμενο που, εδώ και μερικά χρόνια, έχει καταντήσει μόνιμο. Τα προβλήματα που το γεγονός αυτό δημιουργεί στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού είναι τεράστια. Αν δε προσθέσουμε στα προβλήματα αυτά και τα άλλα χρόνια άλυτα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι (ανεπαρκείς συγκοινωνίες, δύσκολος και πανάκριβος εφοδιασμός, ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, ύδρευση, άθλιο οδικό δίκτυο, έλλειψη πυρασφάλειας και ζωνών πυροπροστασίας, σοβαρά λάθη στους αναρτημένους δασικούς χάρτες κ.ά.), γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο βίος των κατοίκων έχει γίνει αβίωτος.
Το «λιμάνι» αυτό, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει σαν αλιευτικό καταφύγιο με πολύ μικρή χωρητικότητα. Μικρή χωρητικότητα που σχεδόν κάθε χρόνο, όμως, ελαχιστοποιείται μέχρι εξαφάνισης, αφού με τις πρώτες τρικυμίες του χειμώνα, κυριολεκτικά «μπαζώνεται» από εκατοντάδες τόνους φύκια που τα κύματα στοιβάζουν μέσα σε αυτό. Έτσι οι κάτοικοι δεν έχουν που να δέσουν τις βάρκες τους, οι ψαράδες τα καΐκια τους, οι δε λιγοστοί τουρίστες που προσεγγίζουν με τα σκάφη τους φεύγουν σαν κυνηγημένοι, αφού αφενός «λιμάνι ακούνε και λιμάνι δεν βλέπουν» και αφετέρου η βρώμα και η μπόχα που αναδύεται από τα σάπια φύκια είναι τόσο έντονη που δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν ούτε για μια στιγμή. Γιατί τα φύκια αυτά, όπως είναι φυσικό, σαπίζουν, αναδύουν οσμές έντονα δυσάρεστες που γίνονται αντιληπτές σε όλο το νησί, αλλά αποτελούν και εστίες κουνουπιών και άλλων εντόμων, ενώ λειτουργούν και σαν εκκολαπτήρια κάθε είδους παθογόνων μικροβίων, μυκήτων κ.ά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, η σήψη επιταχύνεται και το «λιμάνι» μοιάζει περισσότερο με ένα τεράστιο ανοικτό βόθρο παρά με λιμάνι. Ένας τεράστιος βόθρος που βρωμάει και ζέχνει κάνοντας τη ζωή των κατοίκων προβληματική, αλλά και που αποτελεί, εν δυνάμει, μία τεράστια υγειονομική βόμβα που απειλεί την υγεία των κατοίκων με διάφορες δερματοπάθειες αλλά και άλλες μολυσματικές αρρώστιες.
Κάθε χρόνο αντί για λύση του προβλήματος οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν κοροϊδίες και εμπαιγμούς. Όλοι (κυβέρνηση, ΠΙΝ, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων) δηλώνουν αναρμόδιοι για να λύσουν το πρόβλημα. Όλοι δείχνουν υπεύθυνο για τη λύση τον ΟΛΚΕ ΑΕ. Ο ΟΛΚΕ, όμως, σαν Ανώνυμη Εταιρεία που είναι ενδιαφέρεται για κέρδη και αποφεύγει να χρηματοδοτεί ζημιογόνες επιχειρήσεις, όσο κι αν αυτές είναι ζωτικής σημασίας για ένα νησί που ανήκει διοικητικά στο Δήμο μας. Γιατί, λοιπόν, όλοι αυτοί δεν πίεσαν και δεν πιέζουν τον ΟΛΚΕ ΑΕ να επιτελέσει το καθήκον του, όπως είναι υποχρεωμένος να κάμει;
Από την άλλη όλοι αυτοί -στα λόγια πάντα- έχουν μεγαλόπνοα σχέδια για αυτούς που αποκαλούν «Ακρίτες, ταγμένους να φυλάνε Θερμοπύλες». Χρόνια, τώρα, αναφέρονται σε μια μελέτη (φάντασμα;;) του Πολυτεχνείου που θα «λύσει οριστικά» το πρόβλημα, ενώ πριν ένα περίπου χρόνο — με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες — εξαγγέλθηκε από το Δήμο «Έργο που θα έχει στόχο τη μετατροπή του λιμανιού σε μια σύγχρονη, έξυπνη μαρίνα»!!!
Είναι περιττό να αναφέρουμε πως όλες αυτές οι εξαγγελίες αντιμετωπίζονται από τους κατοίκους με καχυποψία, ειρωνείες και κλαυσίγελο!
Ερωτάται η Κα Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή πρόκειται να προβούν προς κάθε κατεύθυνση (Κυβέρνηση, ΠΙΝ, ΟΛΚΕ) για την επίλυση -προσωρινά και οριστικά – του τεράστιου αυτού προβλήματος;
2. Είναι σε γνώση τους οι τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που ελλοχεύουν από τη χρόνια σήψη των φυκιών στο λιμάνι του Μαθρακίου;
3. Αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες (εργαστηριακές εξετάσεις, ψεκασμοί κλπ.) έχουν προβεί για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τους κινδύνους αυτούς;
4. Αν όχι, σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί;
ΘΕΜΑ: «Περίφραξη ΕΝΕΕΓΥΛ»
Παρά το ότι, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας (ΕΝΕΕΓΥΛ) έχει εγκατασταθεί πλέον σε ένα νέο κτήριο, τα προβλήματα με τις υποδομές συνεχίζουν να υπάρχουν. Εδώ και πάνω από 4 μήνες έχει παρουσιάσει μεγάλη κλίση η εξωτερική περίφραξη της αυλής του σχολείου με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου την έχουν στερεώσει πρόχειρα αλλά η περίφραξη μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή.
Επίσης, η άσφαλτος έξω από την είσοδο του Σχολείου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και δυσκολεύει ιδιαίτερα τους μαθητές που έχουν κινητικά ή άλλου είδους προβλήματα.
Η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου έχουν ζητήσει να επιληφθεί ο Δήμος αυτών των προβλημάτων αλλά εδώ και τόσους μήνες δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
Τι προτίθεται να κάνει ώστε να επισκευάσει την περίφραξη και διορθώσει τον δρόμο έξω από το σχολείο;
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”
Στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου, η “Λαϊκή Συσπείρωση” κατέθεσε τρεις ερωτήσεις με θέματα:
1. Περίφραξη ΕΝΕΕΓΥΛ
2. Δρόμος Κοντογυαλού
3. Λιμάνι Μαθρακίου
Η Δημοτική Αρχή, για μία ακόμη φορά, αναγνώρισε την άσχημη κατάσταση αυτών και άλλων υποδομών και την καθυστέρηση στις επισκευές και τη δημιουργία σύγχρονων και αφαλών έργων.
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση και οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσουν τα έργα όμως, και που αξιοποιούνται ως δικαιολογίες, δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που υποβαθμίζουν τις ζωές των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος τις κερδοφορίας των λίγων.
Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για να φτιαχτούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, δρόμοι, λιμάνια κλπ τα λεφτά δεν υπάρχουν ή έρχονται με το σταγονόμετρο αλλά όταν αφορούν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματιών, εξοπλιστικά προγράμματα κ.α. τα ταμεία είναι γεμάτα;
Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του (Περιφέρειες, Δήμοι κλπ) για να φτιάξουν μία δημόσια υποδομή καθυστερούν ολόκληρα χρόνια αλλά όταν είναι να εξυπηρετήσουν τους “επενδυτές” οι διαδικασίες είναι “fast track”;
Οι πολιτικές αυτές, της κάθε κυβέρνησης, στηρίζονται και από τις δημοτικές αρχές και ως εκ τούτου δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Η κοινωνική πλειοψηφία πρέπει να απαιτήσει λύσεις σε όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Οι δυνατότητες της εποχής είναι τεράστιες αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε πολύ πίσω από αυτές. Όσο κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος, όσο οι λαϊκές ανάγκες είναι μία “υποχρέωση” που πρέπει να βγει αναγκαστικά από την κάθε κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση, τόσο τα πράγματα θα γίνονται χειροτέρα.