Δια στόματος Πρωθυπουργού η είδηση, ο οποίος δήλωσε ότι “η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς την επάρκεια του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022. Θα περιμένετε ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα για το ζήτημα της εξόρυξης φυσικών κοιτασμάτων”.
Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο – και συγκεκριμένα σε Κρήτη και Ιόνιο είπε ότι “Η χώρα έχει υποχρέωση να γνωρίζει εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της επικράτειας που να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη και πρέπει να το μάθουμε, αλλά και να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή».
Η δήλωση Μητσοτάκη
«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας την οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η χώρα μας. Είναι εγχώρια, κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει, κανείς δεν μπορεί να μας τη χρεώσει. Και οφείλουμε να υλοποιήσουμε πλήρως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030. Είτε μιλάμε για ενέργεια από τον αέρα, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα – διότι ανοίγεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία σήμερα να μπορέσουμε να χωροθετήσουμε μεγάλα αιολικά πάρκα και στις θαλάσσιες ζώνες μας – είτε μιλάμε για τον ήλιο. Όπως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα επανέλθει η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Οφείλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα – και θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό την επόμενη εβδομάδα – να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Οι πυλώνες αυτοί: εγχώρια, ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διερεύνηση των όποιων δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπάρχουν, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις – όπως αυτή που δρομολογείται με την Αίγυπτο – είναι ο κορμός του αυριανού εθνικού ενεργειακού μας μείγματος», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.
Η ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου
Είχε προηγηθεί αρχές Μαρτίου, ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του ΥΠ.ΕΝ. Κώστα Σκρέκα, της κ. Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του CEO των ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη. Εκεί φαίνεται ότι έγινε η προεργασία να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα ερευνών κι εξόρυξης των κοιτασμάτων στην Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ετοιμάζεται για επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες (Τotal-ExxonMobil-EΛ.ΠΕ. στην Κρήτη και ΕΛ.ΠΕ. στο Ιόνιο). Ζητούμενο, σε πρώτη φάση, είναι η διερεύνηση των τριών περιοχών ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει, και στη συνέχεια, στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους.