Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην πρωτεύουσα των Επτανήσων την Κέρκυρα, η 158η επέτειος της ένωσης μετά της μητρός Ελλάδος. Στις 20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδος Κέρκυρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριο παρουσία των τοπικών αρχών, όπου και βρίσκεται ο τάφος του Μακαριστού Μητροπολίτου Αθανασίου Πολίτη, ο οποίος πρωτοστάτησε για την ένωση των Ιονίων νήσων με την μητέρα Ελλάδα και ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε στέφανο επί του τάφου. Στην συνέχεια μετέβηκαν στην ιστορική Ιερά Μονή Πλατυτέρας για να τελέσουν τρισάγιο στον τάφο του Α΄ Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον εσπερινό για την εορτή των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης με την συμμετοχή πολλών ιερέων στην ενορία Καναλίων, όπου και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε τρία χαρακτηριστικά για την προσωπικότητα του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρώτον είχε του « Σολομώντος την φρόνηση », δεύτερον « του Δαυίδ την πραότητα » και τρίτον « την ορθόδοξο πίστη των Αποστόλων ».
Και οι δύο, ο Σολομών ο οποίος έχει επικρατήσει ως σοφός, αλλά και ο Δαυίδ, ο οποίος κλήθηκε από τον Θεό δια του Σαμουήλ να γίνει βασιλεύς, ήταν ηγέτες και βασιλείς του ιουδαϊκού λαού. Και οι δύο κυβέρνησαν με γνώμονα την πίστη του αληθινού Θεού τον λαό Του. Για αυτό όχι μόνο η ιστορία τους κατέγραψε ως μεγάλους, αλλά και η εκκλησία μας τους έχει κατατάξει στους δικαίους. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος ανεδείχθη Μέγας αυτοκράτωρ, παρά το γεγονός ότι προήλθε εκ του ειδωλολατρικού λαού της δύσης, έχοντας όμως, την σοφία-φρόνηση και την πραότητα διέκρινε τον αληθινό Θεό των χριστιανών και για αυτό με το διάταγμα των Μεδιολάνων έδωσε την δυνατότητα στο να θρησκεύουν οι άνθρωποι ελεύθερα και ανεξάρτητα με την θρησκεία στην οποία πίστευαν. Τότε σταμάτησαν οι απηνείς διωγμοί των χριστιανών και πλέον αναγνωρίσθηκε ο χριστιανισμός ως επίσημη θρησκεία. Πριν ακόμη βαπτισθεί, ο Θεός του αποκαλύπτει το σημείο του Σταυρού στον ουρανό και του λέει βασιλεύς, Εν Τούτω Νίκα, δείγμα της ευαρέσκειας του Θεού από την ζωή του. Η δε μητέρα του Αγία Ελένη, ευλαβέστατη, οδηγείτε από την αγάπη της και την πίστη της στους Αγίους Τόπους, όπου με τις ανασκαφές ανακαλύπτει τα Πανάγια προσκυνήματα, τον φρικτό Γολγοθά και τον Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας και όχι μόνο αλλά με την ανασκαφή ανακαλύπτει και τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας. Το μέχρι τώρα κτίσμα του πανίερου ναού της Αναστάσεως είναι έργο της Αγίας Ελένης και του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και η μεγαλοπρεπεστάτη βασιλική της Γεννήσεως του Κυρίου μας στην Βηθλεέμ. Την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο την συνεκάλεσε ο Άγιος Κωνσταντίνος, εξ αγάπης και βαθιάς πίστης στον Ιησού Χριστό. Ουσιαστικά έκαναν έργο αποστολικό γι αυτό και η αγία μας εκκλησία τους κατέταξε ως ισαποστόλους. Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε την προσευχή των ανθρώπων ώστε ο Θεός να αναδείξει ευσεβείς και ορθοδόξους χριστιανούς οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη της πατρίδας μας. Αν σήμερα νιώθουμε πτωχοί πνευματικά, είναι για το ότι έχουμε έλλειμμα πίστεως και αγάπης στον Θεό και από τους έχοντας την εξουσία, αλλά και από τον λαό της πατρίδας μας.
Την 21 Μαΐου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέστηκε δοξολογία παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Στυλιανού Πέτσα αναπληρωτού Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος και στην συνέχεια προσκύνησε το ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος και ο Σεβασμιώτατος τον καλωσόρισε στην Κέρκυρα. Στην συνέχεια άπαντες μετέβηκαν στην Ιόνιο Βουλή οπού και ανεγνώσθει ο πανηγυρικός της ημέρας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Ένωσης και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, εκπαιδευτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, αλλά και πολιτιστικούς παράγοντες. Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση με την συμμετοχή φιλαρμονικών και πλήθους κόσμου όπου καμάρωσαν την μαθητική νεολαία της Κέρκυρας.