Στις 18 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε την «Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών μεταξύ Γυναικών και Ανδρών», η οποία θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2019, προκειμένου να τιμήσει τις πολυετείς προσπάθειες για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.
Παρόλο που έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που η αρχή ισότητας των αμοιβών συμπεριλήφθηκε στη Διεθνή Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΙLO) το αίτημα: «ίση αμοιβή για ίση εργασία» παραμένει επίκαιρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Global Gender Gap Report 2020), βασιζόμενες στα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστούν άλλα 257 χρόνια για να επιτευχθεί η εξίσωση ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Τα εμπειρικά δεδομένα είναι ενδεικτικά αυτής της έμφυλης ανισότητας:
• Σήμερα οι γυναίκες λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες αποδοχές, καθώς η παγκόσμια μισθολογική ανισότητα ανέρχεται στο 23% υπέρ των ανδρών.Οι γυναίκες καταλαμβάνουν μικρότερο μέρος της αγοράς εργασίας, αφού μόνο το 55% του γυναικείου πληθυσμού ανά τον κόσμο (ηλικίας 15-64 ετών) απασχολείται με κάποια μορφή απασχόλησης σε σύγκριση με το 78% των ανδρών.
• Οι γυναίκες βρίσκονται συχνότερα αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. Σε 104 χώρες υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς (μεταφορές, ενέργεια, κατασκευές, βιομηχανία κ.λπ.), σε 72 χώρες οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, σε 18 χώρες οι άνδρες μπορούν νόμιμα να απαγορεύουν στις συζύγους τους να εργάζονται, 37 χώρες δεν έχουν νόμους που να προστατεύουν τις έγκυες εργαζόμενες από απόλυση, 45 χώρες δεν έχουν νόμους που να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και κάποια κράτη απαγορεύουν στις γυναίκες να κατέχουν γη.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (2018), οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 20,6% χαμηλότερες αποδοχές από αυτές των ανδρών με το μισθολογικό χάσμα να μεγαλώνει όσο αυξάνεται η ηλικία, καθώς η εξέλιξη στην καριέρα των γυναικών δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη ανέλιξη στην ιεραρχία αλλά και στη μισθολογική κλίμακα.
Έτσι, η 18η Σεπτεμβρίου, πέρα από μια ημέρα γιορτής και υπενθύμισης των μακροχρόνιων προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας, είναι και μια αφορμή προβληματισμού και ενεργοποίησης προς την πραγματική σύγκλιση και την εξαφάνιση του έμφυλου χάσματος που ταλανίζει τις κοινωνίες ανά τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Με ένα Πανελλήνιο Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας πρωτοστατεί στη μάχη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.
Στο νησί μας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο παραπάνω Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών. Ξεκίνησε να λειτουργεί στην Κέρκυρα τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020, υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες (πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων – κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη – εργασιακή συμβουλευτική) και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία/κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (π.χ. άνεργες, μετανάστριες, μονογονείς κ.λπ.).
Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 20/09/2022, από ώρα 11:00 έως 14:00, δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού με ταυτόχρονη διανομή εντύπων σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κέρκυρας και επί του πεζόδρομου της οδού Ευγενίου Βουλγάρεως.
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:
Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26610 47396
E-mail: [email protected]